14-11-10

'Intruder in the dust' uit 1949 van Clarence Brown nog springlevend; zondagmiddag op België EEN-tv

 

Voorplat van de in 1949

uitgekomen Signet-editie

van de roman in kwestie.

Meer dan zestig jaar oud is de Amerikaanse speelfilm Intruder in the dust, maar deze is springlevend gebleven. Clarence Brown (1890-1987) is erin geslaagd een meesterstuk af te leveren dat niet alleen een schrijnend beeld verschaft van de toen heersende sociale spanningen als gevolg van diepgeworteld racisme bij grote delen van de blanke bevolking in de Verenigde Staten anno toen, maar tevens indirect laat zien dat de spanningen geenszins zijn verdwenen maar veel meer een sluimerend bestaan leiden in een maatschappij op de rand van een vulkaan.

Deze film is een weergave van de roman van William Faulkner (1897-1962), één der grootsten in de literaire geschiedenis van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten, die echter heel wat baantjes had gehad voordat hij — vooral op aandringen van Sherwood Anderson (1986-1941) tot schrijven kwam. 

 

Acteur Juano Hernandez.

Zijn boek [1] werd door Random House vroeg in de herfst van 1948 uitgegeven en betekende zijn doorbraak bij het grote Ameriaanse lezerspubliek, de film kwam een jaar later uit; de beelden werden geschoten op locatie in en om Oxford (Mississippi). De Puerto Ricaanse acteur Juano Hernandez (1901-1970) speelt daarin een onvergetelijke rol als de gesjochten zwarte boer, die dreigt te worden gelyncht als er een blanke man blijkt te zijn vermoord.
De rolprent wordt vertoond door de Belgische, Nederlandstalige, televiesiezender EEN, tussen 14:10 uur en 15:40 uur.
__________

[1] In de herfst van 2010 verschijnt een Nederlandse versie bij Uitgeverij Atlas in de vertaling van Bartho Kriek, onder de titel Het geluid en de drift.

 

Commentaren

Inderdaad, een meesterwerkje. En brandend actueel. Zoals de blanke de overtuiging had dat híj de gentleman was en niet de 'nigger' en we in de prent nog maar eens zien dat de rechtschapenheid toch aan de 'overkant' lag, zo is de mens er tegenwoordig nog steeds van overtuigd dat hij verhevener is boven de andere. Zijn arrogantie, zoals we in de film zagen, is er niet op verminderd. Zoals de advocaat al zei: "Het is nog erger. Ze lopen van zichzelf weg". Dat doen we anno 2010 nog steeds en in nog veel hogere mate en zijn we er ook meer en meer blind voor. Gelukkig dat er nog veel vrije gaten in het programmaschema zitten, en zeker op een zaterdagnamiddag, waarop iedereen van zichzelf vlucht om naar de Meir of de Nieuwstraat te trekken. Zo kon Eén nog eindelijk nog eens educatief wezen.

Gepost door: Manu Vanhaverbeke | 14-11-10

De commentaren zijn gesloten.