31-12-10

Dichters en componisten wisselen elkaar af in 'Words and music' van BBC Radio 3

 

Ook in de aflevering van het BBC Radio 3-programma Words and music die op vrijdag 31 december tussen 18:00 uur en 19:15 uur wordt uitgezonden, wisselen poëzie en muziek elkaar af. Vijf schrijvers — twee dames en drie heren — zijn vertegenwoordigd met poëtische voorbeelden uit hun oeuvre:
 

Mary Wollstonecraft Shelley, 
portret u
it 1840 geschilderd

door Richard Rothwell

 (1800-1868).

Mary Shelley (1797-1851)

A.E. Housman (1859-1936)
Edward Thomas (1878-1917)

Anne Brontë (1820-1849)

Percy Bysshe Shelley (1792-1822)

De componisten die 'tussendoor' aan bod komen, zijn George Frederic Haendel (1685-1759), Papa Bach (1685-1750), Igor Stravinski (1882-1971) en Benjamin Britten (1913-1976).

__________

Zie voor Twee Gedichten van Edward Thomas — de minst bekende van de namen in het bovenstaande lijstje van auteurs — onze bijdrage van heden op de zustersite Tempel der Dichtkunst.


 

 

30-12-10

Martha Agerich speelt Ravels Concert in G-groot — donderdagnacht te zien via TV5Monde

De Argentijnse pianiste Martha Argerich.

Donderdag 30 september, enkele minuten voor middernacht, begint op de Franstalige televisiezender TV5 Monde een (gedeelte van een) concert door het Orchestre de Chambre de Lausanne onder leiding van Charles Dutoit, met solistische medewerking van Martha Argerich. Samen spelen zij het Concert voor piano en orkest in G-groot van Maurice Ravel (1875-1937), gecomponeerd in de jaren 1929-1931.
Reeds de titel van dit programma probeert iets van het vuur uit de te spelen muziek over te brengen: Martha Argerich et Charles Dutoit, 50 bougies en sol majeur.
Om ongeveer 00:40 uur is het sprankelende klankenfeest alweer voorbij.  

 

29-12-10

BBC Radio 3 presenteert Bachs Brandenburgische Konzerte door Englisch Baroque Soloists

Johann Sebastian Bach.Weimar,
1715 als concertmeester. Schilderij
door J.E. Rentsch sr. (gestorven 1723)..

Twee uur duurt donderdag 30 december de aflevering van het muziekprogramma Performance on 3 van de Britse zender BBC Radio 3, dat wordt uitgezonden tussen 20:30 uur en 22:30 uur onze tijd. Daarin kunt u luisteren naar de herhaling van een concert dat afgelopen zomer werd gegeven in het kader van BBC Proms 2010 in de Royal Albert Hall te Londen. Het optreden van de English Baroque Soloists bestond uit de zes Brandenburgische Konzerte van Johann Sebastiann Bach (1685-1750).

Deze mijlpalen uit de geschiedenis van de toonkunst worden op een andere manier uitgevoerd dan we dat gewend zijn door de traditionele symfonieorkesten, al valt ook daar meer en meer een trend te bespeuren — althans binnen de Nederlandse ensembles — om de barokstijl in ieder geval zo goed mogelijk te benaderen.

 

Twee kwatrijnen over Muziek, uit 1924, van Jacob Israël de Haan

 

MUZIEK.


Wanneer speelt ge op uwe piano weder.
Beethovens derde Sonate voor jij?
En keer ik nooit: uw muziek mild en teder,
Keert in mijn Lied zijn zachte mijmerij.
PIANIST.


Gij draagt een schat in uw hart en uw handen,
Die rijker wordt naardat gij ruimer geeft.

Gids Harmonie is één in alle landen,

Waar't Hart schoonheid en zoet verlangen heeft.


Jacob Israël de Haan (1881-1924)

Uit: Kwatrijnen (1924)

 

 

 

26-12-10

Thomas Manns notities van 26 december 1933 in de 'Tagebücher

 

Op de derde kerstdag van het jaar 1933 [1] schreef Thomas Mann (1875-1955) in zijn Tagebuch dat het weer kalt und neblig was, en refereert hij aan een vreselijk treinongeluk in Frankrijk met meer dan twee honderd doden, waaronder veel kleine kinderen. In een terugblik op de avond van de tweede kerstdag, 25 december noteerde hij onder meer: "Hörte abends mit Genuß und Bewunderung das Klavierkonzert von Tschaikowski." [2]

Tevens komen we bij het lezen van die dagboekaantekeningen dat de schrijver die dag in de Decamerone (1349-1353) van Giovanni di Boccaccio (1313-1375) heeft zitten lezen.
Naast politiek-maatschappelijke verontwaardiging over de kwalijke elementen van de nazi-overheersing in zijn voormalige vaderland — (immers alweer enige tijd woonachtig in Zwitserland na te zijn gevlucht voor het krankzinnige Hitler-beest), onder meer over de bemoeienissen van het Propagandaministerium van Goebbels om zoveel mogelijk nieuws te manipuleren opdat de superploerterige regering in Berlijn in een zo gunstig mogelijk daglicht zou plaatsen: in eerste instantie in het buitenland — noteert Thomas Mann dat hij via de radio heeft kennisgenomen van de nadrukkelijke verheerlijking van een nadrukkelijk patriottische schrijver als Dietrich Eckart (1868-1923).
Na het avondmaal luisterde Thomas Mann nogmaals naar het Tsjajkovski-concert, naar twee delen uit het Trio van Beethoven en naar "etwas Parsifal."

__________

[1] In de Duitse cultuurgeschiedenis komen we doorgaans drie kerstdagen tegen: 24, 25 en 26 december.

[2] Bedoeld is, vanzelfsprekend, het eerste pianoconcert, opus 23.
__________
Zie ook ons artikel op de site Cultuurtempel van vrijdag 24 december, over aantekeningen op kerstavond 1953 in diens Tagebücher.

25-12-10

Twee klassiekers van de operabühne tegelijkertijd in de ether

 

Beethoven: Fidelio

De enige opera die Ludwig van Beethoven heeft gecomponeerd, Fidelio, wordt op zaterdag 25 december uitgezonden in het NTR-programma Opera live via radio 4, vanaf 19:02 uur. Deze uitvoering is een versie van De Nederlandse Opera. Het Nederlands Kamerorkest en het koor van De Nederlandse Opera worden geleid door Marc Albrecht.

De rol van Leonore wordt ingevuld door Nadja Michael; als Florestan hoort u Christopher Ventris. Bernarda Bobo is in de huid gekropen van Marzellina, en Ain Anger speelt en zingt de rol van Rocco.
Nadere informatie over achtergronden en inhoud van deze opera is te vinden op onze zusersite 
Tempel van het Muziektheater in een artikel van 25 maart 2009.

 

Scène uit Wagners Tannhäuser in de versie van The Royal Opera. Op 25 december te beluisteren via BBC Radio 3 in Opera on 3. Foto © The Royal Opera/ Clive Barda 2010.

 


Wagner: 
Tannhäuser

Twee minuten voordat op Neerlands Radio 4 het programma met de uitzending van Fidelio start, begint op de Britse zender BBC Radio 3 een versie van het omvangrijke muziekdrama Tannhäuser und der Sängerkrieg auf der Wartburg van Richard Wagner (1813-1883) honderd vijf en vijftig jaar geleden voor het eerst uitgevoerd, en in 1891 in diens eigen Festspielhaus auf dem grünen Hügel in Bayreuth.
Bi deze gelegenheid gaat het om een splinternieuwe versie van The Royal Opera onder muzikale leiding van Semyon Bychkov, die de scepter zwaait over koor en orkest van genoemd instituut. Eva-Maria Westbroek zingt de rol van Elisabeth; voor de namen van alle overige vocale solisten — en tevens toelichtende Engelse teksten — kunt u het bewuste programmaonderdeel van BBC Radio 3 raadplegen door hier te klikken.

 

23-12-10

Thomas Mann las op 23 december 1951 in 'The Universe and Dr. Einstein'

 

Op 23 december 1951 schrijft Thomas Mann in zijn Tagebuch dat hij de tijd onzeker vond, in elk opzicht. Ook meldde hij die dag niets anders te schrijven dan brieven; één daarvan dicteerde hij aan zijn echtgenote Katia; de inhoud ervan was een dankbetuiging voor het materiaal dat hem was toegezonden over de opvoering van de drama-versie van Buddenbrooks, in et Scottish Educational Center. [1]

Schrijven aan een van de vele eigen teksten schoot er op 23 december van dat jaar derhalve bij in; lezen daarentegen deed de woordgierige man wel: het boek The Universe and Dr. Einstein van Lincoln Barnett [2], waarin hij drie dagen tevoren ook al had gelezen. Voor de rest bestaan de aantekeningen van die dagvooral uit bespiegelen over zijn en niet zijn, waarmee volgens deze Nobelprijswinnaar ook ruimte en tijd ophielden.

__________

[1] Zie in verband met herhalingen van de laatste verfilming van Buddenbrooks ons artikel op de fin de siècle website All art is quite useless van heden.

[2] Lincoln Barnett: The Universe and Dr. Einstein, is voor het eerst verschenen in 1948, twee jaar later als revised edition met een Voorwoord van Albert Einstein. In 1952 is het boek tevens als paperback op de markt gekomen in de reeks Mentor Books van de New American Library.

 

21-12-10

Claudio Monteverdi's 'Vespers' uit begin zeventiende eeuw woensdagavond via BBC Radio 3

Claudio Monteverdi (1567-1643). 
Portret uit 1640, geschilderd door 
Bernard Strozzi (1581-1644).

In het muziekprogramma Performance on 3 van de Britse radiozender BBC Radio 3 wordt op woensdag 22december, tussen 20:30 uur en 22:15 uur, een herhaling uitgezonden van een van de concerten die de afgelopen zomer zijn gegeven in het kader van de reeks BBC Proms 2010 in de Royal Albert Hall te Londen.

U kunt luisteren naar de Vespers van Claudio Monteverdi (1567-1643). Deze kunst-uitingen vallen onder het opschrift kerkelijke muziek, en daarbij zal het gaan om de Vespro della beata Vergine, oftewel de Mariavespers, welke zijn gecomponeerd in de jaren 1607-1610 en in laatstgenoemd jaar gepubliceerd.

 

De uitvoerenden zijn de English Baroque Soloists onder leiding van John Eliot Gardiner, met medewerking van het Monteverdi Choir.

 

20-12-10

Kronos Quartet in NDR Kultur-programma Neue Musik' van woensdagavond

 

Op woensdag 22 december wordt door de Duitse regionale radiozender  NDR Kultur weer een aflevering uitgezonden van het wekelijkse programma Neue Musik. De titel verraadt reeds dat er sprake is van eigentijdse muziek. De aflevering zelf draagt de titel String Things — Der perfekte Vierer: Kronos Quartet.  In deze uitzending wordt ons een portret voorgesteld van dat kwartet — inmiddels alweer meer dan drie decennia bestaand —, hetgeen momenteel tot de beste strijkersviermanschappen van het ondermaanse behoort. Dat is overigens slechts de ene zijde van de speciale, in alle opzichten aantrekkelijk glimmende medaille. Tweede bijzonderheid van dit ensemble is dat het zich met nadruk inzet voor de muziek van eigentijdse componisten, welke deze musici het waard achten om een lans voor te breken.

De bijdrage op NDR Kultur wordt de bewuste dag uitgezonden tussen 21:00 uur en 22:00 uur.

 

Foto van het Kronos Quartet tijdens een optreden in Warschau.

 

Het Kronos Quartet bestaat uit:

David Harrington, eerste viool
John Sherba, tweede viool 
Hank Dutt, altviool
Jeffrey Zeigler, cello

 

18-12-10

Tenor Jonas Kaufmann, erotisch pronkstuk, zingt Duitse liederen; driemaal te beluisteren via Arte-tv

 

Duitse liederen

De uiterlijk knappe, in meer dan één opzicht uitermate aantrekkelijke, Duitse zanger Jonas Kaufmann — u weet we, zo'n type dat een zodanige erotisch charisma heeft dat hij aantrekkelijk is voor grote groepen vertegenwoordigers tussen de acht en tachtig jaar, van beide seksen en die daar tussenin — heeft bij tal van gelegenheden laten horen en zien dat hij zich uitstekend kan inleven in de figuren die hij — bij voorbeeld in muziekdrama's — moet uitbeelden.

Een Don José in Bizets Carmen — die ik een halve eeuw geleden voor het eerst op de planken heb gezien — heb ik nooit eerder zo nadrukkelijk erotisch uitgebeeld gezien als in de Covent Garden-versie van enige jaren geleden, met deze zanger.


Via Arte-tv

Deze, thans als bijna geen andere tenor van zijn generatie omjubelde, zanger is vroeg in de avond van zondag 19 december te zien in een door Thorben Schmidt gefilmd optreden met het Münchner Rundfunkorchester onder leiding van Michael Güttler dat Arte-televisie vroeg in de avond, tussen 19:15 uur en 20:00 uur, het gebruikelijke tijdstip voor deze soort muziekprogramma's, zal uitzenden onder de titel Sehnsucht — Jonas Kaufmann singt deutsche Arien, een soort Herenleed van de klassieke muziek.

Deze film zalde komende weken tweemaal worden herhaald: eerst op vrijdag 24 december, 's ochtends vanaf 06:00 uur en dan een goede week later, op dinsdag 4 januari 2011, eveneens 's ochtends vanaf 06:00 uur.


 

16-12-10

Alban Berg deed samen met zijn zuster Smaragda veelvuldig aan vierhandig pianospel in Villa Berg

 

 

Hierboven ziet u wat er tijdens een van de vele muziekavonden in Villa Berg in Wenens stadsdeel Hietzing onder meer werd gedaan: Alban Berg speelt, samen met zijn zuster Smaragda vierhandig piano. Aan deze vorm van musiceren gaf de jonge man zich met hartstocht over. Later deed hij dat met zijn verloofde en weer later, zij het diezelfde persoon, met zijn echtgenote. Ook met zijn neef Erich Alban Berg — die een en ander over zijn oom heeft gepubliceerd — uitte Alban Berg zich muzikaal op die manier. Schertsend heeft hij zichzelf toen als "letzten Vierhändigspieler" gekwalificeerd.

Onder meer de Duitse regionale radiozender NDR Kultur besteedt zaterdag 18 december vier uur achtereen aandacht aan het feit dat het volgende week vijfenzeventig jaar geleden is dat de componist in zijn geboortestad Wenen is overleden. Dat gebeurt in twee verschillende programma's van elk twee uur, Prisma Musik, respectievelijk Variationen zum Thema.
__________

NB: Zie eveneens ons artikel op de fin de siècle-site All art is quite useless van Rond1900.nl. Ook op onze zustersite Tempel der Letteren hebben we een bijdrage opgenomen.
Het orgel dat zich in Huize Berg bevond, is te zien op onze zustersite Tempel der Toonkunst.
Op de moedersite
Cultuurtempel treft u, als u dat wenst een jeugdportret van Alban Berg aan, evenals de laatste van de componist genomen foto, kort voor zijn verscheiden in 1935.
Een schitterende karikatuur van Alban Berg als pianist is te vinden op de site Tempel der Beeldende Kunsten. 

15-12-10

Charles Hazlewood en zijn flashmob-klompendans project op BBC Four-tv

 

Het Britse televisieprogramma BBC Four zendt op donderdag 16 december — tussen 20:30 uur en 21:30 uur — de herhaling uit van een jongstleden zaterdag reeds gepresenteerd programma op dezelfde zender; de documentaire Come clog dancing: Treasures of english folk dance. Daarin krijgen we te horen en te zien wat dirigent Charles Hazlewood — die zich op tal van manieren, onder meer via de televisie, heeft geprofileerd als zeer veelzijdig musicus — zich voorstelt bij die uitnodigende woorden.


Muzikale duizendpoot: de Britse dirigent Charles Hazlewood.


In deze film zien we dat de man zich inzet voor het recruteren van honderd veetig mannen en vrouwen om gezamenlijk een 
flashmob-klompendans uit te voeren.

14-12-10

NDR Kultur met driedelig hoorspel naar Marcel Prousts hoofdwerk

 

Marcel Proust (1871-1922)

In het programma Hörspiel van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur wordt op woensdag 15 december — tussen 20:00 uur en 21:25 uur — de eerste aflevering van een driedelig hoorspel uitgezonden. Daarbij gaat het om ErinnerungsWelten, gebaseerd op de lijvige roman À la recherche du temps perdu, geschreven in de jaren 1909-1922 door Marcel Proust (1871-1922). De twee volgende afleveringen worden op woensdag 22 december en woensdag 29 december om dezelfde tijd uitgezonden.

 

 

13-12-10

Jean Genet werd honderd jaar geleden geboren. Arte-tv herdenkt dat met een documentaire

 

Documentaire

De Franse schrijver Jean Genet,
hier 73 jaar oud (in 1983).

Op maandag 13 december, 's avonds laat, om 23:45 uur, start Arte-televisie een documentaire over de tamelijk omstreden Franse auteur Jean Genet (1910-1976), die internationale faam heeft verworven — in zowel opbouwende, alsmede in afbrekende zin — door de wijze waarop hij in zijn boeken de aandacht wist te vestigen op diverse randfiguren van de maatschappij, zoals allerlei misdadigers, waarmee hij diverse aspecten van het dagelijks leven in een kritisch licht wilde stellen. Dat hij daardoor werd ervaren als iemand die de vermeende rust verstoorde, had tot gevolg dat hij vooral werd beschouwd als een lastig element in de wereld der kunsten van het Land van Marianne. Anderzijds waren er ook wel enkele non-conformisten in dat land te vinden, zoals Jean Cocteau (1889-1963). Jean-Paul Sartre (1905-1980), die zelfs de gedachte ter overweging stelde of Genet niet een heilige was, ondanks het feit dat de man een langdurige gevangenisstraf had uitgezeten wegens diverse delicten. [1]

Die J-P Sartre zelf was bij tijd en wijle eveneens een blok aan het been van zo menig Frans hoogwaardigheidsbekleder, en dat heeft er zelfs ooit toe geleid dat mevrouw Charles de Gaulle wilde dat Sartre in hechtenis zou worden genomen, hetgeen ertoe heeft geleid dat de ex-generaal en Franse president de historische woorden moet hebben uitgesproken: "Voltaire on n'arrête pas." Deze latere Nobelprijswinnaar Literatuur kende derhalve het belang van voorspraak.


Ter herdenking
De dit jaar gereedgekomen documentaire die tot 00:45 uur duurt, is van Gilles Blanchard.

Op maandag 19 december wordt de film, eveneens door Arte-tv, opnieuw uitgezonden, dan vanaf 05:00 uur in de ochtend. Op die dag zal het exact honderd jaar geleden zijn dat Jean Genet werd geboren. In de gegevens meldt Arte dat de aandacht aan deze schrijver wordt besteed in verband met zijn honderdste sterfdag, doch Genet overleed op 15 aptil 1986.

Naast de toneelstukken en het vele proza in tal van literaire vormen, heeft Genet ook een poging gedaan een boek over Rembrandt te schrijven. Zijn korte terugblik daarop [2] is in 1990 in een Nederlandse vertaling van Matthijs Bakker uitgekomen. 

__________

[1] Jean-Paul Sartre: Saint Genet, comédien et martyr (1952), in Nederlandse vertaling verschenen bij de Erven Bijleveld te Utrecht.

[2] Jean Genet: Rembrandt — wat overbleef van een in kleine, heel regelmatige vierantjes gescheurde en in deplee gemikte Rembrandt. Oorspronkelijk verschenen in 1968, NL-vertaling in 1990.

 

10-12-10

Economische opbloei Middellandse-Zeegebied door vondsten in wrak uit bronzen tijdperk

 

In de omgeving van de Middellandse Zee is een economische opbloei ontstaan als gevolg van de ontdekking van een zeer grote hoeveelheid artefacten die afkomstig zijn uit het bronzen tijdperk: ivoor, keramiek en tal van voorwerpen die een rituele functie hebben vervuld. Al die voorwerpen werden, relatief recentelijk, gevonden in het schip Uluburum. Zij tonen dat er in het bewuste gebied zo'n drie en een half millennium geleden reeds een ontwikkelde beschaving bestond.

De documentaire die op zaterdag 11 december door Arte-televisie zal worden uitgezonden  tussen 21:05 uur en 22:00 uur — Das Bronzekartell — Wirtschaftsboom am Mittelmeer, een Duitse productie van het ZDF uit 2007 van Franz-Leopold Schmelzer — biedt een goed beeld van de beschaving destijds in de landen van het Middellandse-Zeegebied. Daarnaast krijgt de kijker enig inzicht in de geschiedenis van het ontstaan van Europa.

Een herhaling van deze documentaire zal door Arte-tv worden gerealiseerd op vrijdag 17 december, om 05:00 uur in de ochtend.

 

08-12-10

BBC Four-tv toont twee filmproducties ter herdenking van zanger/pacifist John Lennon

 

Ingang van het Dakota-gebouw in
New York waar John Lennon met
Yoko Ono in 1980 woonde.

Aangezien het op 8 december dit jaar exact drie decennia geleden is dat de voormalige Beatle John Lennon, toen veertig jaar oud, in de Verenigde Staten werd vermoord, presenteert BBC Four Television op deze woensdag twee programma's over deze zanger en strijder voor de wereldvrede. Het drama voltrok zich voor de ingang van het Dakota-gebouw in New York waarin zich het appartement van John Lennon on Yoko Ono bevond.

Als eerste wordt, tussen 23:00 uur op woensdagavond en 00:25 uur op donderdag 9 december— onze tijd!—, de televisiefilm Lennon naked uitgezonden. Deze Britse productie van Edmund Couldhard is een biografisch drama over de Beatle en, vanzelfsprekend zijn wederhelft Yoko Ono. We zien onder meer C. Eccleston.

 

John Lennon; opname uit 1969.

 

Direct in aansluiting wordt een bijdrage vertoond, die inmiddels tien jaar oud is, en waarin Yoko Ono de presentatie van een gebeurtenis op zich neemt — ter gelegenheid van de zestigste geboortedag van haar man —, die als televisieuitzending de titel TOP2 John Lennon special draagt. Deze bijdrage van BBC Four neemt dertig minuten in beslag.

 

07-12-10

Opera Zuid met 'Der Rosenkavalier': Nog vier voorstellingen in het zuiden van Nederland

 

Opera Zuid toert momenteel met een briljante versie van Der Rosenkavalier, de honderd jaar oude opera van Richard Strauss (1864-1949), die op 26 januari 1911 in de Semper Oper van Dresden voor het eerst werd opgevoerd. Op diverse van onze sites hebben we een artikel vooraf gepubliceerd, onder meer op deze

Van de twaalf geplande voorstellingen, verspreid over Nederland, zijn er inmiddels alweer acht gegeven. De resterende vier, beneden de grote rivieren en vooral in de provincie Noord-Brabant — Tilburg, Den Bosch, Eindhoven —, kunt u vinden in de Speellijst van Opera Zuid. Een nabeschouwing kunt u lezen op onze zustersite Tempel van het Muziektheater.

 

18:34 Gepost door Heinz Wallisch in Klassieke Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-12-10

'Solaris' van Stanislaw Lem zondagavond op Canvas-tv in 'Paper trails'

 

Voor de derde achtereenvolgende zondag zendt het tweede Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas op 5 december een aflevering uit van de zesdelige programmareeks Paper trails. Daarin stelt Hendrik Willemyns — van wie wordt gezegd dat hij bekendheid geniet als lid van de band Arsenal — een documentaire voor waarin nader wordt ingegaan op meesterwerken uit de wereldliteratuur. Al dies zes films zijn opgenomen op locaties waar de verhalen zich afspelen, respectievelijk waar de boeken zijn ontstaan.

In de derde bijdrage van deze reeks — die op genoemde dag, via de bovengemelde zender, wordt gepresenteerd tussen 21:00 uur en 21:30 uur — is het boek Solaris uit 1972 van de Poolse auteur Stanislaw Lem (1921-2006) het onderwerp van de aandacht. Het boek werd tweemaal verfilmd, voor het eerst in het jaar van verschijnen van het boek, door Andrej Tarkovski (1932-1986) en in 2002 nogmaals door Steven Soderberg (geboren 1963).

 

04-12-10

Cantates van Bachs oudste zoon Wilhelm Friedemann via Arte-tv op zondag 5 december

 

In navolging van zijn vader Johann Sebastian Bach (1685-1750) heeft diens oudste zoon Wihelm Friedemann (1710-1784) eveneens cantates gecomponeerd. Op zondag 5 december kunt u daarvan een en ander beluisteren in een concertregistratie die zal worden uitgezonden door Arte-televisie, op het — voor klassieke muziek via die zender op de bewuste 'gewijde dag' van de week — gebruikelijke tijdstip: tussen 19:15 uur en 20:00 uur.

Detail van de voorzijde van de dvd-doos 

met de inhoud zoals tijdens het concert 

van 5 december op Arte-tv

De uitvoerenden van deze 'andere Bach-muziek' zijn het instrumentaal ensemble dat bekendheid geniet als het Münchner Barockorchester L'arpa festante en het Bachchor Mainz, onder leiding va Rolf Otto. Vier vocale solisten zorgen daarbij voor het benodigde ietwat meer solistisch geprononceerde stemmenmateriaal: Dorothee Mields, Gerhold Romberger, Georg Poplutz, en Klaus Mertens.
Een herhaling van het programma zal worden uitgezonden op vrijdag 10 december, 's ochtends vanaf 06:00 uur. Zes dagen later, op donderdag 16 december volgt een tweede herhaling, om dezelfde tijd, bij het krieken van een winterdag. 
Zie tevens onze bijdrage van 22 november op onze zustersite Muziek en mensen.

 

03-12-10

Fjodor Sjaljapin zong mooier dan een minister van de Tsaar

 

Mijn wijze grootvader, die in 1896 enige tijd op een groot zeilschip van zijn grootvader, die als reder hem in de zomervakantie de gelegenheid had gegeven eens "iets van de wereld te zien" in de Russische territoriale wateren bij Riga voor anker had gelegen als gevolg van windstilte, kreeg van de commies die in een roeibootje het schip kwam bezoeken en gedurende die zes weken aan boord bleef, leerde mijn grootvader enige basiskennis van de Russische taal. Dientengevolge interesseerde opa zich meer dan de gemiddelde Nederlander voor de cultuur van dat land: meer voor de cultuur van vóór de Revolutie, al las hij ook wel boeken van auteurs, die Lenin en zijn hooggeplaatste medestanders een warm hart toedroegen, zoals Maksim Gorki. Ook de zanger Fjodor Sjaljapin (1873-1938) passeerde daarbij de revue.

Ik zal een jaar of acht geweest zijn toen mijn grootvader refereerde aan deze, inmiddels overleden, maar nog altijd fameuze, vocalist. Toen hij al flink wat roem had vergaard, zou de man eens optreden voor de Tsaar. Deze zou de zanger persoonlijk geraagd hebben hoeveel dat optreden zou moeten kosten. Toen Sjaljapin de prijs had genoemd, reageerde de Tsaar ietwat verbaasd met de mededeling dat zelfs zijn ministers niet zulk een vergoeding zouden krijgen. Daarop zou de grote zanger van Moedertje Rusland de onsterfelijk gebleken woorden hebben gesproken: "Maar uw minister kan ik ook niet zo mooi zingen als ik."

 

 

 

 

11:09 Gepost door Heinz Wallisch in Anekdotes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-12-10

Vijf muziekdrama's van Puccini nader belicht op BBC Four-tv; 'Tosca' in uivoering op BBC Radio 3

 

Poster uit 1899 voor de première
van Tosca in 1900. Van de hand
van Adolfo Hohenstein (1854-1928)

Tosca
Donderdag 2 december  en vrijdag 3 december wordt de focus van enkele Britse ether-media weer eens nadrukkelijk gericht op de Italiaanse componist Giacomo Puccini — geboren in december 1858; overleden in november 1924, en derhalve voor menigeen (meer dan) voldoende aanleiding om maar weer eens te gaan herdenken. Deze week doen Britse media dat.
Het begint op donderdag 2 december, 's middags om 15:00 uur in het programma Afternoon on 3 van de radiozender BBC Radio 3. Dan wordt weer één van de vele inhoudelijke draken uit de koker van deze mooie-klanken-meester de ether ingestuurd: Tosca. De kwaliteit die de meeste zijner in muziek omgezette tragedies op de bühne kunnen krijgen, is afhankelijk van vooral de vocale prestaties, in eerste instantie die der vrouwen.
De versie die u op genoemde middag kunt beluisteren, is er een van de Chicago Opera: koor en orkest, ondersteund door vocale solisten, onder leiding van Andrew Davis.

Opera Italia 

Tosca vormt tevens één van de vijf onderdelen van de aflevering van het programma Opera Italia dat te horen en te zien zal zijn op vrijdag 3 december door de Britse zendgemachtigde BBC Four-TV. De aflevering in kwestie zal worden uitgezonden tussen 20:30 uur en 21:30 uur. Deze draagt de titel The triumph of Puccini.
In dat uur wordt aandacht besteed aan de vijf meest populaire muziekdrama's van genoemde Italiaan. Naast Tosca, uit 1900, gaat het om La Bohème (1896), Madame Butterfly (1904), Gianni Schicchi (1918) en Turandot (1926).
De jaartallen wijzen op die waarin de eerste publieke vertoning van de werken in kwestie werd gerealiseerd.