28-02-11

Nog vijf avonden wordt u, indien gewenst, voorgelezen uit het oeuvre van Georg Büchner

Der Hessische Landbote
Op de avonden van maandag 28 februari tot en met vrijdag 4 maart wordt via de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, steeds tussen 22:00 uur en 22:35 uur, een aflevering van het programma Am Abend vorgelesen voorgesteld.

Grande Disco (1973)Denkmal für Georg Büchner te Darmstadt.
Gerealiseerd door de Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro (*1926).

Deze hele week zullen teksten klinken uit de Erzählungen und Briefe van Georg Büchner (1813-1837). Op maandag 28 februari leest Bodo Primus (*1938) uit Der Hessische Landbote van 1834.

Jacob Michael Reinhold Lenz

Lenz
Voorlezing uit Lenz — Novelle, unvollendet van dezelfde auteur wordt verspreid over twee avonden. We horen dan de stem van acteur Hannes Messemer (1924-1991). Op dinsdag 1, en woensdag 2 maart kan binnen dat, in totaal ruime, uur het verhaal uit 1835 over de collega-auteur Jacob Michael Reinhold Lenz (1751-1792) aan de luisteraars worden overgebracht. De beide laatste uitzendingen van deze week van het programma Am Abend vorgelesen zijn ingeruimd voor nog een bijdrage uit de Erzählungen und Briefe van Georg Büchner: Der grässliche Fatalismus der Geschichte, voorgelezen door Christoph Bantzer (*1936). Donderdag 3 en vrijdag 4 maart, op de gebruikelijke uitzendtijd.

26-02-11

Galuppi-opera op zaterdagavond te beluisteren in 'Opera live' van de NTR via NL-Radio 4

Baldasare Galuppi, standbeeld van
Remigio Barbaro, op het 
eiland Burano

Baldasare Galuppi
De Italiaanse musicus werd op het eiland Burano geboren, en kreeg later derhalve de bijnaam Il Buranello. Het hiernaast afgedrukte standbeeld van Remigia Barbaro siert daar het marktplein dat ook al naar de veelzijdige, internationaal  vermaarde componist is genoemd.
Bijna acht decennia leefde de man gedurende de achttiende eeuw (1706-1785), voordat hij in Venetië de geest heeft gegeven. Hij werd door zijn vader — die barbier was en het nevenberoep van theaterviolist uitoefende — in de muziekvakken onderricht, hetgeen ertoe leidde dat hij reeds als zestienjarige zijn eerste opera componeerde, doch de opvoering werd een flop. Daarom nam de jonge Galuppi les bij Antonio Lotti (1666-1740), wiens beste student hij zou worden.

Vroege muziekdrama's

Met Giovanni Battista Pescetti (1704-1766) schreef hij in 1729 Dorinda, een muziekdrama dat zoveel succes had dat een carrière als operacomponist niet meer te vermijden viel.

Galuppi werkte echter tevens als dirigent, onder meer aan het Ospedale dei Medianti. De mare gaat dat hij daar een uitvoeringsniveau heeft bereikt dat in Venetië als onovertroffen de geschiedenis is ingegaan.
In de jaren 1741-43 was Galuppi werkzaam aan het Londense King's Theater als componist van de opera seria. Vervolgens toonde hij zijn verdiensten in Venetië op het gebied van de opera buffa door middel van bewerkingen van Napolitaanse muziekdrama's. Dat heeft ertoe geleid dat deze musicus werd benoemd tot Maestro di Capella van de San Marco aldaar.

De Italiaanse dramaschrijver van
uitzonderlijke klasse, Carlo 
Goldoni (1707-1793). Portret door 
Alessandro Longhi (1733-1813).

Talrijke opera's
In 1749 was Galuppi's carrière als buffo-componist op het hoogtepunt aangeland door de samenwerking met de zeer briljante dramaschrijver Carlo Goldoni (1707-1793), weke heeft geleid tot minimaal zeven muziekdrama's in evenzovele jaren.
Galuppi's veelzijdigheid is onder meer naar voren gekomen in zijn Russische periode (1765-1768): in zijn aldaar gecomponeerde kerkmuziek creëerde hij een amalgaam van Italiaanse contrapuntiek en Russische melodiek.
Nadat hij in Italië was teruggekeerd, liet hij de vakdiscipline opera meer en meer achter zich en concentreerde hij zich vooral op het thema kerkmuziek.
Tijdens zijn leven was Gauppi ongetwijfeld de meest populaire musicus in zijn werkgebied; hij slaagde er met zijn werk ook nog eens in om een aanzienlijk vermogen te vergaren, onder meer doordat zijn werk in Spanje en Rusland veel werd uitgevoerd.

Zijn niet genoeg te waarderen betekenis voor de verspreiding van de opera buffa werd vooral gerealiseerd door Il filosofo di campagna uit 1754.

Wat Galuppi bijzonder hoog aan te rekenen valt, is d zorg die hij aan zijn muziek besteedde, zodanig dat de tekst verstaanbaar bleef alsmede door het schrijven van korte(re) aria's met nadrukkelijk melodische lijnen en vol met goede vondsten.

Van de ruim honderd opera's zijn er flink wat ontstaan in samenwerking met eerder genoemde Goldoni; eveneens heeft Galuppi veelvuldig gebruik gemaakt van teksten van Pietro Metastasio (1698-1782).


Radio 4

Op zaterdag 26 februari wordt via Radio 4 een nieuwe aflevering uitgezonden van het NTR-programma Opera liveDaarin kunt u luisteren naar L'inimico delle donne (De vrouwenhater) van Baldasare Galuppi, uitgevoerd door het Orkest van de Opéra Royal de Wallonie onder leiding van Rinaldo Alessandrini.

In de vocale rollen horen we: Anna Maria Panzarella als Agnesia; Liesbeth Devos als Xunchia; Proscille Laplace als Kam-si;Federica Carnavale als Zida; Filippo Adami als Zon-zon; Alberto Rinaldi als Geminiano; Juri Gorodezki als Ly-lam; en Daniele Zanfardino als Si-sin.

Zoals gebruikelijk, begint die uitzending om 19:02 uur.

 

23-02-11

Khadaffi wil blijven ten koste van alles. Het ongrijpbare Libië aan de rand van de afgrond

Moeammar al-Khaddafi,
een Beest uit de Afgrond.

Het ongrijpbare van Libië
Ieder die ogen en oren heeft, en enigermate situaties kan inschatten, respectievelijk analyseren op basis van gegevens welke verder reiken dan zijn neus lang is, begrijpt dat het recente charme-offensief van de Libische leider Moeammar al-Khaddafi richting het westen door politiek opportunistische motieven is ingegeven en niet omdat plotselinge vriendelijke uitingen ten opzichte van datzelfde westen hun oorsprong vinden in oprechte gevoelens: koele berekening is wat hem drijft. Zelfs extreme krankzinnigen — en tot die categorie behoort die kolonel, en dat bewijst hij steeds opnieuw — kunnen heel goed hun eigen belang in het oog houden.
Dat bleek enige jaren geleden reeds in de Lockerbie-kwestie: zodra Khaddafi in al te gevoelig vaarwater terechtkomt, past hij zijn strategie aan. Hoewel er altijd goedgelovigen zullen blijven, die — uit welke overwegingen dan ook — menen dat het om aanpassingen ten faveure van Europa en de VS gaat, is zulk gevoelen of wensdenken niets anders dan voorbijgaan aan de realiteit. Voor diegenen zou je het bijna verplicht gesteld willen zien om eens nader kennis te nemen van enige feiten omtrent de man in kwestie en de staat die hij en zijn familie in de greep houden. Er bestaat objectieve literatuur over land en volk en degenen die er aan de macht zijn.

Gerbert van der Aa reed door Libië
In het verleden jaar verschenen, doch nu weer hyper-actuele boek van Gerbert van der Aa wordt een reeks indrukken geschetst die de auteur — hij was een van de zeer weinige opdeed tijdens zijn tienduizend kilometer lange tocht door Libië, in een oude terreinwagen. Daarbij heeft hij zich vooral gericht op de mensen in dat land, en is hij daarmee erin geslaagd ons een beter inzicht te verschaffen in hoe de incarnatie van daverende gekte, die de Libische leider is, zijn sporen nalaat in de samenleving van alledag. Dat is meestal het geval met krankzinnige leiders. 
We hoeven de geschiedenis van de twintigste eeuw er maar op na te slaan om te kunnen vaststellen welke vloedgolven van totale destructie zijn ontstaan in de pathologisch-perfide toestand in het hoofd van lieden als Hitler, Stalin, Mao, Amin en nog zoveel andere leiders van kleinere staten. Dat Khaddafi er alles aan doet om in die rij van vertegenwoordigers van het Beest uit de Afgrond te worden opgenomen, bleek op dinsdag 22 februari tijdens zijn toespraak voor de Libische televisie. Daarin bewees hij niet alleen dat hij geheel buiten de realiteit staat, maar tevens dat hij er niet voor terugschrikt een zeer omvangrijke massamoord aan te kondigen.
Niet alleen is hij daarvoor geschift genoeg, en zal er — ondanks alle redelijke protesten, daar en elders ter wereld, tot in de hoogste politieke regionen toe — heel wat strijd moeten worden geleverd voordat de man op zijn knieën wordt gedwongen. 

Hoewel een deel van het land in handen van de oppositie is — althans volgens berichten van ooggetuigen die hun bevindingen via de nieuwste communicatiemedia verspreiden, opdat de rest van de wereld daarvan kan kennis nemen — is één der belangrijkste vragen van dit moment of het leger bereid is de walgelijke devotie ten aanzien van die uitzinnige Gek op te geven en de kant van het volk te kiezen. De politie in de bevrijde steden schijnt dit te hebben gedaan. Als dat juist is, dient dat voorbeeld zo snel mogelijk te worden gevolgd, opdat — na Egypte — de olievlek van geweld, haat en angst in die regio niet tot het uiterste zal escaleren.

Vooralsnog lijkt het erop dat die door destructiedrift aangestuurde Khaddafi dit land in de woestijn voor een (eventueel groot) deel zal doen veranderen in een woestenij, die een afspiegeling zal vormen van de giftige inhoud van zijn schedelpan.

__________ 

Gerbert van der Aa: Khaddafi's woestijn — Reis door het ongrijpbare Libië. 192 pag., paperback. Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2010. ISBN 978 90 468 0639 5. 
 

Gerbert van der Aa onderweg in Libië op een prachtige plek met fraai uitzicht.

22-02-11

Een zelfportret van Auguste Rodin uit 1910, voorbode voor documentaire op Nederland 2-tv

 

De afbeelding die hierboven is afgedrukt, is een zelfportret uit 1910 van de voor de eeuwigheid als impressionist gedoodverfde schilder Auguste Renoir (1841-1919). Toch heeft de man zich op latere leeftijd van zijn stijlrichting afgewend en keerde hij terug naar de middeleeuwse meester Titiaan (1487-1576), en naar de iets latere Peter Paul Rubens (1577-1640), en zocht hij voor meer en andere inspiratie zijn heil ook nog bij Diego Velasquez (1599-1660).
Over deze schilder wordt op dinsdag 22 februari, in het programma Close up van de Avro, dat tussen 23:00 uur en 23:55 uur zal worden uitgezonden,  nadere informatie worden verschaft en zal erflink wat beeldmateriaal van hem te zien zijn.
Dit zelfportret kan men mooi leggen naast een ander doek met hetzelfde thema, dat de meester reeds in 1879 aan de wereld heeft geschonken, en dat u op de aan ons gelieerde site Tempel der Beeldende Kunsten, in een bijdragevan heden kunt vinden.
Op twee andere, aan deze site gelieerde elektronische publicaties, kunt u eveneens prachtig werk van Renoir vinden, dat bij de site in kwestie steeds prominent past. Zo vindt u in een artikel van heden, op de site Tempel der Toonkunst een gitaar spelend dame. We blijven in de sfeer van musicerende vrouwen als we kijken naar een bijdrage op de andere muzieksite welke direct aan deze is gelieerd: Muziek en mensen. Daar zien we een schitterend geconcipieerd gebeuren: een dame speelt piano.
Die aandacht voor de impressionist Auguste Renoir,  op diverse van onze cultuursites, geven we vanwege de uitzending van een nieuwe aflevering van het Avro-programma Close up, op dinsdag 22 februari, 's avonds laat op de zender Nederland 2, tussen 23:00 uur en 23:55 uur. Dan is de documentair getinte film gepland die de titel draagt: Renoir, het impressionisme voorbij.

 

21-02-11

Deze week diverse keren 'Eine Faust-Symphonie' van Franz Liszt op Nederlandse televisie

Franz Liszt in 1858, 

gefotografeerd door
Franz Hanfstaengl (1804-1877).

 

Via Nederland 2 en Cultura 24

In de serie ZaterdagMatinee werd, in het Concertgebouw te Amsterdam, op 25 september 2010, door het Radio Filharmonisch Orkest, samen met het Groot Omroepkoor, onder leiding van de Amerikaanse dirigent James Gaffigan — en met medewerking van de tenor Daniel Behle— een uitvoering gegeven van Eine Faust-Symphonie in drei Charakterbildern, gecomponeerd in de jaren 1854/57 van Franz Liszt (1811-1886).

De registratie in beelden van dat gebeuren wordt op maandag 21 februari in het programma NTR Podium via Nederland 2 uitgezonden. Herhalingen zijn te zien op de digitale televisiezender Cultura 24, allereerst op donderdag 24 februari, beginnend om 23:22 uur tot 00:23 uur in de nacht op vrijdag 25 februari, en op laatstgenoemde dag nog eens tussen 19:00 uur en 20:00 uur.

Eventuele extra uitzendingen in de nachtelijke uren en overdag kunt u, vooropgesteld dat ze worden gerealiseerd, vinden in de programmagegevens op de website van Cultura 24.

Faust

Hoewel de figuur doctor Faustus al geruime tijd bestond toen Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) ermee in de slag ging, is de naam Faust onverbrekelijk verbonden met het drama dat deze Duitse dichtervorst met zijn gelijknamige tragedie heeft geschapen. Tal van schrijvers, en niet te vergeten componisten, hebben de stof gebruikt voor een muziekdrama, anderen hebben delen van de tekst opgenomen in orkestwerken. 

Niet alleen Liszt laat het slotkoor uit Goethe's werk door een koor zingen: "Alles Vergängliche ist nur ein Gleichnis." Diezelfde tekst komen we tegen als laatste onderdeel in de Achtste Symfonie — die Sinfonie der Tausend — van Gustav Mahler (1860-1911), gecomponeerd in de jaren 1906/07. Daarin komt veel meer tekst voor uit het Tweede Deel van Goethe's Faust uit 1832.

 

Goethe in het jaar 1828.

14-02-11

BBC Four-tv maandag 14 februari met een half uur schoonheid van middeleeuwse boeken

Wie van middeleeuwse boeken houdt, en een half uur van haar of zijn tijd kan vrijmaken om op maandag14 februari te kijken naar een uitzending over onder meer het Luttrell Psalter, doet er goed aan om op genoemde dag te kijken naar BBC Four, waar in de avonduren tussen 21:30 uur en 22:00 uur onze tijd een aflevering van het programma The beauty of books zal worden uitgezonden.


De aflevering van deze maandag draagt de titel 
Medieval masterpieces, en is onder meer gewijd aan het Luttrell Psalter, waarvan u direct hierboven een afbeelding ziet.

Daarnaast wordt in dat half uur aandacht besteed aan Geoffrey Chaucer (ca. 1343-1400), een naam die is blijven bestaan tot in onze tijd door zijn Canterbury Tales.


 

12-02-11

Muziekdrama 'Nixon in China' van John Adams, zaterdagavond gelijktijdig op twee radiozenders

Zeer ruim aanbod
Op de avond van zaterdag 12 februari valt op diverse van de talrijke West-Europese radio- en televisiezenders een opera te beluisteren. Als we ons hier — zoals meestal — beperken tot Nederland en en enkele van de ons direct omringende staten — Duitsland, België en Groot-Brittannië — voor zover dat radiozenders betreft; de Franstalige muziekzender Mezzo-tv sluit daarbij de rij.

Tweemaal Nixon in China van John Adams
De afgelopen week en de komende dagen staan Amerikaanse ex-presidenten in de belangstelling: Reagan in een op diverse zenders gepresenteerde documentaire, die ooknog enige malen wordt herhaald. Zijn voor-voorganger Richard Milhouse Nixon (1913-1994) was de president die in 1973 uit zijn ambt werd gezet, een functie die hij nimmer had mogen bekleden, maar we willen nog wel eens vergeten dat toen diens maffia dat stuk van het werelddeel Amerika beheerste en
 verantwoordelijk was voor massamoorden in Indochina— de Verenigde Staten — dat wij gemakshalve doorgaans met die naam aanduiden. John Adams (1736-1826) was de naam van de tweede Amerikaanse president (1797-1801), maar de John Adams voor wie uw aandacht op deze plek willen genereren is de in 1947 geboren Amerikaanse componist. In 1987 verscheen zijn opera Nixon in China, over de historische ontmoeting tussen twee van de meest weerzinwekkende topcriminelen — beiden direct verantwoordelijk voor massaslachtingen — uit de geschiedenis van de aardkloot ten tijde van de aanwezigheid van het uiterst dubieuze verschijnsel mens.

Twee uitzendingen gelijktijdig
Nixon in China is de eerste van de vier opera's die tijdens de avonduren van genoemde zaterdag te beluisteren zal zijn: gelijktijdig, want in beide gevallen via een directe verbinding met de New Yorkse Metropolitan Opera, waar genoemd muziekdrama op dat moment als matinee wordt gegeven. De componist zelf dirigeert koor en orkest van genoemde muziektheater-instelling. De Amerikaanse bariton James Maddalena (geboren in 1954) zingt de rol van de voormalige VS-president.

Het wereldwijd bekende BBC Radio 3-programma Opera on 3, met het onderdeel Live from the Met, presenteert vanaf 19:00 uur het muziekdrama in kwestie. Tegelijkertijd is deze opera te beluisteren op de regionale Duitse radiozender WDR 3 in de aldaar veelvuldig geprogrammeerde uitzending Bühne: Radio live. Het wordt eventueel een kwestie van kiezen op basis van de uitzendkwaliteit waarover we u hier geen aanbevelingen kunnen doen.
____________
Afbeeldingen
1. De Amerikaanse componist John Adams.
2. De Amerikaanse bariton James Maddalena. Foto: © Ken Howard, Metroplitan Opera.

11-02-11

De Braziliaan Carlos Drummond de Andrade in documentaire uit 1996, zaterdagavond via Holland Doc 24

 

Holland Doc 24 — één van het rijk geschakeerde palet aan Nederlandse, digitale televisiezenders, die 24 uur per etmaal in de ether zijn — biedt op zaterdag 12 februari de herhaling van een documentaire uit 1996 van Heddy Honigman, die zich liet inspireren door de erotische poëzie van de Braziliaanse auteur Carlos Drummond de Andrade (1902-1987).
Oudere Brazilianen komen in beeld met voordrachten van Andrade's verzen en ze reageren tevens op de inhoud ervan.Dankzij de Nederlandse letterkundige August Willemsen (1936-2007) kunnen we sedert 1980 beschikken over een ruim voorziene, tweetalige bundel Gedichten. Wilemsen heeft niet alleen de vertaling gerealiseerd, maar tevens heeft hij de keuze uit Andrade's oeuvre gemaakt en heeft hij de Nederlandse bundel van een Nawoord voorzien.
In een lijst Vertalingen achterinde verzameling kunnen we lezen dat er reeds Nederlandse vertalingen van enkele gedichten van deze meester in Nederlandse literaire periodieken waren opgenomen — in Raam, Raster, Bzzlletin en Maatstaf, alsmede in het blad Avenue.
Speciaal voor de Arbeiderspers-bundel heeft de schrijver een — toen nog — ongepubliceerd gedicht afgestaan dat de achterzijde van het boek in handschrift siert, met daarnaast in drukletters nogmaals de oorspronkelijke tekst, aangevuld met de Nederlandse vertaling. 

08-02-11

Vijfde Symfonie van Prokofjev onder Vasily Petrenko, deze week driemaal op Cultura 24

 

Opus 100 uit 1944

Deze week wordt — gedurende drie achtereenvolgende dagen — via de digitale televisiezender Cultura 24 — één en dezelfde herhaling vertoond van het (thans) NTR-programma Podium uitgezonden met de titel Prokofjev. 

Daarbij gaat het om de registratie van een deel van  een concert in het Concertgebouw Amsterdam, met de Vijfde Symfonie in Bes, opus 100, uit 1944, van Sergej Prokofjev (1891-1953), in de uitvoering door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Vasily Petrenko. Het is de weergave van een deel van een ZaterdagMatinee, in dit geval van 12 april 2010.

Uitzendingen

De drie uitzendingen staan gepland op woensdag 9 februari, vanaf 23:16 uur tot 00:15 uur in de nacht op donderdag 10 februari. Op donderdag volgt een herhaling, vroeg in de avonduren, tussen 19:00 uur en 20:00 uur. Vrijdag 11 februari is de registratie nogmaals te zien op Cultura 24, en wel 's middags tussen 15:01 uur en 16:00 uur.

 

Dirigent Vasily Petrenko.
Foto overgenomen van diens website.

07-02-11

Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee deze week tweemaal in herhaling van ouder VPRO-programma op Cultura 24

John Maxwell Coetzee werd onderscheiden 

met de Nobelprijs Literatuur in 2003.

Uit het VPRO-tv-programma met de titel Van de schoonheid en de troost van Wim Kayzer wordt, op de digitale televisiezender Cultura 24, een herhaling gepresenteerd van de aflevering over de Engelstalige Zuid-Afrikaanse schrijver John Maxwell Coetzee (geboren 1940), die zeer ruim heeft duidelijk gemaakt dat hij uiterst bedreven is op het terrein van het geschreven woord, en wel zodanig dat hij reeds tweemaal is bekroond met de prestigieuze Booker Prize. In 2003 werd Coetzee onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
Inmiddels is wel gebleken dat Coetzee veel minder rap is als het om het gesproken woord gaat. De man is zo'n grote perfectionst dat hij wikt en weegt alvorens iets te zeggen. U kunt zien dat hij die reputatie eer aandoet als u kijkt naar het interview dat hem werd afgenomen op Diaz Beach bij Kaap de Goede Hoop en dat in genoemd VPRO-programma werd uitgezonden.
De aflevering van het programma is op bovenvermelde zender te zien op woensdag 9 februari, tussen 20:00 uur en 21:20 uur; een herhaling zal worden uitgezonden op donderdag 10 februari, tussen 16:00 uur en 17:20 uur.

 

06-02-11

BBC Radio 3's 'Discovering music' met naders in Bruckners Zesde Symfonie


In het zondagse, door BBC Radio 3 uit te zenden, programma 
Discovering music, dat op 6 februari tussen 18:00 uur en 19:45 uur wordt uitgezonden, gaat Petri Sakari met het BBC Philharmonic Orchestra in op diverse aspecten va de Symfonie nr. 6 in A grote terts uit 1881 van Anton Bruckner (1824-1896). De componist noemde deze symfonie — waaraan veel minder is gesleuteld dan aan andere en waarvan evenmin legio versies bestaan — raillerend Die Keckste. Mensen met heel goede oren zullen het citaat uit Wagners Tristan und Isolde tegenkomen.

Gewoonlijk wordt in zo'n aflevering, als het om symfonische muziek gaat, door de dirigent gewezen op passages, hun betekenis en de wijze van uitvoeren binnen zo'n opus. Dat zal nu ongetwijfeld eveneens gebeuren, want de zeven kwartier die voor deze aflevering beschikbaar zijn, is bijna twee keer zo veel tijd als benodigd is voor een 'simpele' uitvoering van de symfonie in kwestie.
__________ 

Afbeelding: Componist Anton Bruckner, geportretteerd door Ferry Bératon.

__________

[1] Ferry Bératon (1859-1900) heette in werkelijkheid Ferdinand Perathoner.

 

05-02-11

Verfilming "The first men in the moon' naar de roman van H.G. Wells uit 2010 op BBC Four

dvd-doos van de film.

In het achter ons liggende jaar werd de roman The first men in the moon uit 1901, van Herbert George Wells (1866-1946) opnieuw verfilmd. Deze Britse science fiction-productie van Damon Thomas wordt door de Britse televisiezender BBC Four uitgezonden in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 februari tussen 00:25 uur en 01:55 uur; deze rolprent heeft dus een wel heel klassieke lengte van anderhalf uur.

In deze film zien we Rory Kinnear; Mark Gatiss, die tevens verantwoordelijk is voor het scenario; en Alex Riddell.

 

 

02-02-11

'Mythos Katze' binnen twee weken driemaal te zien via Arte-televisie

Op woensdag 2 februari  kan men — tussen 16:50 uuren 17:35 uur [1] — via Arte-televisie kennisnemen van de inhoud van het eerder elders uitgezonden programma Mythos Katze — Auf sanften Pfoten durch neun Leben, over het doorgaans sterk aan de mens gehechte, en met dat tweebenige zoogdier verbonden huisdier kat. Diverse vertegenwoordigers van die soort gedragen zich zodanig dat je je wel kunt verenigen met de kwalificatie dat het om een mythisch dier gaat. Het betreft een film die Annette Scheurich in 2007 voor de MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) heeft gerealiseerd.

Hier ziet u zes van de toenmaals (1994) veertien katten, samen bovenop een tweepersoons bed. De drie met veel wit behoren tot het eerste nest van vijf uit 1992, de rechtsboven zwarte met enig wit, Bles, behoorde tot het tweede nest van vijf uit 1993. Naast hem de meest mythische, Kater Pluim (1978-2003) en helemaal vooraan de tot vader verheven rode kater Wanja (?-2002), die alles van de tien kinderen accepteerde, maar bepaald niet dol was op hun moeder. 

Aan de andere kant zijn er ook vertegenwoordigers van het dier Kat die zich gedragen zoals honden doen. Een tijdlang had ik, als gevolg van een niet in te tomen kat uit de buurt die, in dit geval letterlijk, haar zinnen had gezet op mijn rode kater en twee keer een nest met vijf katten bij ons bracht omdat ze vond dat haar kinderen een vader nodig had. De juniores hadden dat kennelijk zo goed begrepen dat ze niet bij papa Wanja weg te slaan waren. In de loop van de elf maanden die tussen de beide groepen van vijf lagen, kon ik er in ieder geval aan wennen dat er naast de vier reeds geruime tijd volwassen katten, plotseling negen waren. Vijf juweeltjes, dat wel. U begrijpt het al, daarna waren het er veertien. Twee van hen, de ouderen, onder wie de gewenste vader Wanja, brachten mij altijd naar de halte van de stadsbus, begeleidden mij naar winkels en zo meer. Toen één van de kinderen, Lena, uit het eerste nest negen weken oud was, liep die achter de beide ouderen aan en dat had gevolgen. De broers en zussen volgden haar al snel, en binnen een jaar waren het er negen, die me gingen boodschappen doen, keurig aan de stoeprand wachtten totdat ik het sein "Oversteken" gaf en vervolgens ook in de buurt van de twee ouderen bleven als die mij naar de bus hadden gebracht en in de directe omgeving van de aankomsthalte verbleven totdat ze me zagen uitstappen of hoorden dat ik even floot. Dan kwam de invasie: uit een paar bomen, onder struiken vandaan of op een muurtje zittend bij de bushalte.

Tegenwoordig maakt een hond alweer geruime tijd deel van het gezin uit, en dat heeft ertoe geleid dat de aanwezige katten voor een deel kopieergedrag gingen vertonen op basis van wat de hond doet. Elke nachtwandeling met de hond betekende ook een ommetje voor de aanwezige katten. 

__________

[1] Herhalingen zullen worden uitgezonden op woensdag 9 februari vanaf 09:15 uur, en op woensdag 16 februari, vanaf 15:30 uur.

 

De toestand van de oceaanbodem ontleed in ZDF-documentaire op dinsdag 2 februari

ZDF-wetenschapper Harald Lesch.

Hoewel de meer dan onuitstaanbare Harald Lesch — wat heeft die man het extreem met zichzelf getroffen — het programma in kwestie 'presenteert', moeten we, vanwege het belang van het thema, u hier en nu toch even wijzen op een nieuwe aflevering van de programmareeks Abenteuer Forschung — een serie wetenschappenlijke documentaires —, getiteld Mythen, Monster, Weltrekorde: Geheimnisvolle Tiefsee.
De wetenschap heeft er veel belang bij om een zo compleet en nauwkeurig beeld te krijgen van het landschap  en het leven op de oceaanbodem. De hulpmiddelen die de wetenschap ter beschikking staan om die wens in de werkelijkheid om te zetten, zijn sonar, satellieten, speciale duikboten, robots en computers.
Deze aflevering zal worden uitgezonden door het ZDF, het tweede Duitse publieke televisienet, op woensdag 2 februari tussen 22:15 uur en 22:45 uur. In het Nachtprogramm — officieel is het dan donderdag — van die zender zal de uitzending worden herhaald.