31-08-11

Drie documentaires over vulkaan-eilanden op Arte-televisie; met herhalingen

 

Ein bischen Ätna. Kleurenets uit 1991 van de Duitse
beeldend kunstenaar Heinz Wallisch. Er is inmiddels 
een tweede oplage van 30 exemplaren gemaakt.
 
Op het formaat 31,8 x 19,9 cm; met 3 platen: 
Strichätzung, Aquatinta. Prijs € 165,─.

Drie nachten achtereen
Arte-tv start in de nacht van woensdag 31 augustus op donderdag 1 september met de uitzending van een driedelige reeks documentaires, welke op drie achtereenvolgende dagen te zien zullen zijn. Olivia Delpau heeft deze driedelige reeks Franse documentaires in 2007 gerealiseerd.

In al de drie documentaires gaat het om een groep amateur-onderzoekers rondom Guy de Saint Cyr zij pendelen in de Stille Zuidzee heen en weer en daar laten ze zich neder op eilanden waar zich gevaarlijke vulkanen bevinden.
 

De eerste aflevering over vulkanologen en amateur-vulkanologen behandelt Vanuata ─ Die Vulkaninseln. De uitzending zal worden gerealiseerd tussen 01:10 uur en 01:40 uur.

De film wordt nog driemaal herhaald door Arte, en twee daarvan zelfs nog op donderdag 1 september: de eerste keer tussen 07:00 uur en 07:30 uur; vervolgens direct in de namiddag tussen 12:15 uur en 12:45 uur. De derde herhaling wordt gepresenteerd op woensdag 14 september, tussen 11:45 uur en 12:15 uur.

In de nacht van donderdag 2 september op vrijdag 3 september, tussen 00:55 uur en 01:20 uur volgt het tweede deel in deze reportageserie: Vanuata ─ Ein Hochexplosiver Vulkan.
Herhalingen op vrijdag 2 september, overdag tussen 07:00 uur en 07:30 uur en tussen 12:15 uur en 12:45 uur diezelfde dag.

Het derde deel van de reeks zal worden uitgezondern in de nacht van vrijdag 2 september op zaterdag 3 september, tussen 00:55 uur en 01:25 uur: Vanuata ─ Die verlorenen Vulkane. Herhalingen op maandag 5 september, tussen 07:00 uur en 07:30 uur, en later op de dag, tussen 12:15 en 12:45 uur. En dan nog eens op woensdag 7 september, tussen 11:50 uur en 12:20 uur.


 

 

Brahms-versie van Bach-cantate onder Gardiner op digitale tv-zender Cultura 24


Als laatste programmaonderdeel van het uitzendschema dat op woensdag 31 augustus door de digitale zender Cultura 24 wordt voorgesteld, staat een herhaling gepland van een NPS Matinee: Bach door de ogen van Brahms.

 

Bij dat programma gaat het om een documentaire over de belangstelling van de zijde van de Duitse componist Johannes Brahms (1833-1897) ─ die in de tweede helft van de negentiende eeuw zijn werk deed ─ voor het oeuvre van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Leidraad in deze documentaire is de cantate O Ewigkeit, du Donnerwort BWV 60 uit 1723. De interpretatie, die Brahms hiervan heeft gemaakt, werd uitgevoerd door het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique, onder leiding van John Elliot Gardiner.
Dat alles valt te zien tussen 23:09 uur en 23:47 uur. 
__________
Afbeelding: Johannes Brahms tegen het einde van zijn leven. 

29-08-11

Vandaag verschijnt in Duitsland: NERD ATTACK! ─ Van C64 tot en met Twitter in de digitale wereld

In de vaart der volkeren
Volgens Christian Stöcker ─ auteur van het vandaag in Duitsland verschijnende boek Nerd Attack! is de digitale revolutie in kinderkamers begonnen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben kinderen en iets oudere jongeren de digitale wereld voor zichzelf eerst ontdekt en vervolgens deze weten te veroveren door gebruik te maken van de huiscomputer C64, die toen miljoenenvoudig over de wereld is verspreid. Een niet te verwaarlozen aantal van deze jeugdigen is erin geslaagd de ontwikkeling van deze nieuwerwetse machine te versnellen door deze letterlijk in de vaart der volkeren op te stuwen. Dat hebben ze gedaan in de functie van hacker en/of cracker, als zogenoemde nerds of als knutselaar, en niet in de laatste plaats door toe te geven aan hetgeen nieuwsgierigheid hun heeft ingegeven, doorgaans met de onverbrekelijk daaraan verbonden gevolgen.
De schrijver van Nerd Attack!, Christian Stöcker, is afdelingschef bij SPIEGEL ONLINE; hij is van kindsbeen vertrouwd met het fenomeen computer. In zijn boek beschrijft hij, in een zeer persoonlijk getint verslag, de netcultuur en welke de handelende personen van de digitale wereld zijn en de vanzelfsprekendheid waarmee deze instituties zichzelf zagen.

Invloeden van nieuwe media over en weer
Tevens komende invloeden van film en fantastische literatuur aan de orde, evenals de gevolgen van de digitalisering voor de maatschappij als totaliteit en voor de economie daarbinnen.
Met dat alles biedt Christian Stöcker een zeer leesbaar, onderhoudend boek over alle aspecten van de talrijke divisies binnen de digitale wereld als geheel. Daarnaast doet zijn betoog een appel: benut alle mogelijkheden welke de digitale media en de wereld van de technologie bieden.

Christian Stöcker. Foto van
Iris Carstensen/DER SPIEGEL.

De auteur

Christian Stöcker (*1973) heeft niet alleen psychologie gestudeerd ─ in Würzburg (D) en Bristol (GB) ─ maar eveneens cultuurkritiek aan de Bayerische Theaterakademie te München. Reeds zes jaar is hij in verschillende functies werkzaam bij SPIEGEL ONLINE. In 2010 werd hij onderscheiden met de Preis für Wissenschaftspublizistik van de Deutsche Gesellschaft für Psychologie.


Christian Stöcker: Nerd Attack! ─ Eine Geschichte der digitalen Welt vom C64 bis zu Twitter und Facebook.320 pag., paperback, Deutsche Verlags-Anstalt, München, mit SPIEGEL Buchverlag, Hamburg, 2011. ISBN 978-3-421-04509-6.

28-08-11

Dezer dagen veel muziek van Antonín Dvorák via radiozenders

 

Orkestwerken
In het concert dat de Duitse regionale ARD-radiozenders presenteren op zondag 28 augustus als ARD Radiofestival 2011 wordt het slotoptreden van het Schleswig-Holstein Musikfestival doorgegeven. Twee van de drie composities uit dat concert zijn afkomstig uit het oeuvre van de Tsjechische meester Antonín Dvorák (1841-1904).
Het optreden wordt geopend met de Ouverture Karneval, op 92, uit 1891. Na Bartóks Altvioolconcert wordt het beroemdste en meest verbreide werk van Dvorák uitgevoerd: de Negende Symfonie in e-klein, opus 95, uit 1893: Uit de Nieuwe Wereld.
Dit concert duurt tot ongeveer 22:00 uur.

Emerson String Quartet. Foto van de website van het ensemble.

 
 

Composities voor strijkkwartet
In het Nachtconcert dat de Avro via Radio 4 presenteert, als eerste programmaonderdeel in de nacht van maandag 29 op dinsdag 30 augustus ─ tussen 00:02 uur en 01:30 uur ─ zullen eveneens drie stukken van Dvorák worden voorgesteld, alle drie voor strijkkwartet.
Als eerste klinkt het Kwartet nr. 14 in As-groot, opus 105, uit 1895. Vervolgens horen we, als we dat willen, een deel uit het ongenummerde stirjkkwartet Cypressen uit 1887, en als laatste het Kwartet nr. 12 in F-groot, opus 96, uit 1893, dat bekend is als Amerikaans Strijkkwartet, en tevens als Negerkwartet, maar ook nog als Nieuwe Wereld Kwartet.
Het Emerson Quartet speelt deze werken.

27-08-11

Friedrich Nietzsche: een aforisme over sentimentele muziek

Das Sentimentale in der Musik

Man sei der ernsten und reichen Musik noch so gewogen, um so mehr vielleicht wird man in  einzelnen Stunden von dem Gegenstück derselben überwunden, bezaubert und fast hinweggeschmolzen; ich meine: von jenen allereinfachsten italienischen Opern-Melismen, welche, trotz aller rythmischen Einförmigkeit und harmonischen Kinderei, uns mitunter wie die Seele der Musik selber anzusingen scheinen. Gebt es zu oder nicht, ihr Pharisër des guten Geschmacks: es ist so.

Uit: Menschliches, Allzumenschliches II (1879)
Friedrich Nietzsche, 111 jaar geleden overleden
(15 oktober 1844 - 25 augustus 1900)
__________

Afbeelding: voorplat van Reclam UB-uitgave 9752:

 

Günter Figal: Nietzsche ─ Eine philosophische Einführung.
Philipp Reclam jun. Verlag, Stuttgart, 1999.

Op het voorplat het olieverfschilderij met portret van

Nietzsche door Edvard Munch, uit 1906/1907.
Het bevindt zich in het Munch Museum in Oslo.

26-08-11

ROUTE 66, gezien door de Duitse etser Heinz Wallisch

BK ─ Wallisch, Heinz (BRD) ─ Route 66 (USA).jpgDe Duitse beeldend kunstenaar Heinz Wallisch (geboren 1942) ─ niet door directe of indirecte bloedbanden verwant met de auteur/redacteur van deze website ─ heeft op zeer uiteenlopende plekken op dit ondermaanse zijn ogen goed de kost gegeven en veel van wat zich in zijn blikveld bevond, heeft hij op de harde schijf in zijn schedel opgeslagen en er op een later tijdstip een kunstwerk van gemaakt, veelal, zo niet uitsluitend, gaat het daarbij om etsen.
De befaamde ROUTE 66 in de Verenigde Staten is één van de stukken die hij in portefeuille heeft. Deze kleurenets stamt uit 1997 en is verschenen in een oplage van dertig exemplaren. Het formaat bedraagt 35,2 x 19,8 cm. Er zijn twee platen gebruikt: 
Strichätzung, Aquatinta, Reservage. De prijs van deze ets bedraagt € 160,─.
Voorzover bekend, kunt u de rest van het gepubliceerde werk bekijken op de Homepage van de kunstenaar:
www.wallisch-radierungen.de
__________
Op enkele van de aan deze site gelieerde cultuurwebsites in Nederland en België kunt u nog andere etsen van deze kunstenaar vinden. In een bijdrage van heden op de Nederlandse algemene cultuursite Cultuurtempel, alsmede in een kort artikel op de site Tempel der beeldende kunsten, eveneens van heden. Ook op onze andere BK-site, Rond beeldende kunsten is vandaag een bijdrage geplaatst.