30-09-11

Neerlands straatsymfonieorkest Ricciotti Ensemble komt in de nieuwe editie van het Guinness Book of Records

Dertien optredens op één dag

Doordat het Ricciotti Ensemble op één dag ─ 14 mei 2011 ─ dertien optredens, verspreid over Nederland, heeft verzorgd, is er sprake van een heel bijzonder record, en daarom mag dat straatsymfonieorkest zich vanaf nu beschouwen als wereldrecordhouder Most symphonic concerts in 24 hours. Daarmee heeft het ensemble zichzelf overtroffen door het eigen record uit de zomer van 1997 te verbeteren. Toen werden de plaatsen in Friesland aangedaan waar in een enkele winter de Elfstedentocht wordt gehouden.

De optredens op 14 mei zijn alle op bewegende beelden vastgelegd; dat filmmateriaal werd naar New York gezonden. Een week geleden, tijdens de nachtelijke uren van 22 op 23 september zijn de verlossende woorden gesproken: Ricciotti heeft een wereldrecord gevestigd en zal daarom worden opgenomen in de eerstvolgende editie van het Guinness Book of Records.


Minimaal twintig minuten

De optredens op bovengenoemde datum speelden zich tussen de Veluwe ─ waar een Vroege Vogel Concert werd gegeven ─ tot in de in Amsterdam gevestigde klimhal van Mountain Network. Daartussen speelde het orkest op elf andere plaatsen in den lande: variërend van een stationshal tot en met een asielzoekerscentrum, en in een filiaal van een internationaal vermaarde meubelketen. In de hoofdstad werd eveneens geconcerteerd op de Dam, voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Alle optredens hebben minimaal twintig minuten geduurd.

27-09-11

BBC One-television: reportage over het Joods Nieuwjaar en het belang van religie volgens opperrabbijn Jonathan Sacks

Opperrabbijn Jonathan Sacks.

Religie volgens Jonathan Sacks

BBC One-television vertoont in de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 september, tussen 00:15 uur en 00:45 uur, de reportage Rosh Hashana ─ What's the point of religion?, welke is gemaakt ter gelegenheid van het Joods Nieuwjaar.
We zullen ─ als we de tijd nemen om het programma te bekijken ─ worden geconfronteerd met rabbi Jonathan Sacks, die ons informeert over hetgeen hij ziet als het belang van (zijn) religie.

22-09-11

Nederlands Blazers Ensemble presenteert zeven keer De Ontvoering naar Mozarts opera uit 1782

Blazers en een ud-virtuoos

Met ingang van woensdag 21 september speelt het Nederlands Ensemble op historische instrumenten zevenmaal het programma De ontvoering, waarvan drie voorstellingen in Amsterdam, onder meer de voorpremière.
De ontvoering is een presentatie vol fraaie, kleurrijke fata morgana, bestaande uit teksten die Stijn Aerden heeft geproduceerd, samen met fragmenten uit de Koran en de hier en daar bezwerende muziek van de oriëntaalse luit, de ud (ook wel oed). Voor deze reeks concerten wordt het Nederlands Blazers Ensemble aangevuld met de virtuoos op dat instrument, de in 1970 te Marokko geboren Driss El Maloumi.

Mozart-adaptatie

De ontvoering is een adaptatie voor in principe (de) acht blazers (in kwestie), maar in de realisatie wordt het muziekdrama van Mozart ─ Die Entführung aus dem Serail uit 1782 ─ zonder zangers gepresenteerd, maar met nog vier spelers naast de acht blazers en de ud: een trompet, een trombone, een contrabas en pauken.

Zeven uitvoeringen:

woensdag 21 september, 20:30 uur; Amsterdam: Podium Mozaiek

donderdag 22 september, 20:30 uur; Den Bosch: De Toonzaal
zaterdag 24 september, 20:15 uur; Groningen: De Oosterpoort

donderdag 10 november, 20:15 uur; Haarlem: De Philharmonie

vrijdag 11 november, 20:15 uur; Amsterdam: Concertgebouw
zaterdag 12 november, 20:15 uur; Den Haag: Nieuwe Kerk

zondag 13 november, 20:15 uur; Amsterdam: Concertgebouw

In alle gevallen wordt ongeveer een uur voor het begin van het concert een gratis bij te wonen inleiding gegeven door Saskia Törnquist en eventueel anderen. 
Na afloop van de voorstelling is er steeds een zogenoemd after-concert.

20-09-11

Arte-televisie toont Franse documentaire uit 2010 over de vergeten oorlog in 1921 om het Marokkaanse Rifgebergte en zijn bewoners

 

Riffijns dorp bij Al Hoceima.

Franse documentaire 
Arte-televisie vertoont op woensdag 21 september, tussen 22:00 uur en 22:50 uur, de historische documentaire over een vergeten conflict in Marokko, bijna een eeuw geleden: de Rifoorlog. Deze kwestie duurde vijf jaar ─ van 1921 tot in 1926 ─ en was in feite een onafhankelijkheidsstrijd van de bewoners van het Marokkaanse Rifgebergte tegen de machthebbers van de staten Spanje en Frankrijk. De bewoners van het Rifgebergte worden Riffijnen genoemd.

Driemaal op Arte-tv 
De film ─ een bijdrage van Arte France in de vorm van een Franse documentaire uit 2010 van Daniel Cling, uit te zenden op het beeldformaat 16:9, zal worden herhaald op dinsdag 26 september, vanaf 10:05 uur in de ochtend, en nog eens op zondag 1 oktober in de middag vanaf 16:55 uur.

 

19-09-11

Franz Schubert overleeft een aanslag door een kwellend-kwelend Nederlands gezin

Ernstige belediging

Onlangs werd in een uitermate abject, commercieel, Nederlands televisieprogramma ─ waarvan alleen al de Engelse titel niet deugt, omdat de makers pretenderen ons land te representeren, doch dit direct reduceren tot de randstad; een mentaliteit die zó veelbetekenend is dat de makers zich er niet eens van bewust (b)lijken te zijn. Een doorgewinterde brulboei', die ook nog eens in ernstige mate op voet van oorlog verkeert met onze taal, fungeert als 'presentator'. Een jury ─ bestaande uit een opdringerige schreeuwlelijk, een oudbakken kerstboom en een Yank ─ die je niet bepaald professioneel kunt noemen, mag commentaar geven, en alles wat van die zijde over de kandidaten wordt uitgestort, wordt met instemmend knikken en applaus van de zijde van de optredende personen, duo's of grotere groepen, geriposteerd: een show binnen een show. Dat alles toont nogmaals dat de intrinsieke waarde van het fenomeen applaus ─ waartoe de man met de microfoon de meute steeds aanzet ─ tot bijna nihil is gekrompen.
In dat kader trad al enige keren een gezin ─ vader, moeder en dochter ─ op dat de pretentieuze, en in deze context tegelijkertijd ridicule, naam Opera Familia draagt, een vlag die de lading geenszins dekt. Met opera heeft het volstrekt niets van doen en dat mag men ook helemaal niet verwachten in zo'n gruwelijk-lawaaierig decor. Genoemde groepering kreeg onlangs de kans om een aanslag te plegen op de geniale Oostenrijkse componist Franz Schubert (1797-1828), door "een eigentijdse versie" van diens Ave Maria te 'zingen'. Meer dan die titel had het gepresenteerde, vanzelfsprekend, niet met Schubert te maken. Van a tot z een totaal fout en foutief optreden.

Zoiets vormt een extremistische verkitsching, ondersteund door vals licht, podium-rook en een gepretendeerde diepgang, welke een stoeptegel tot satirisch niveau had kunnen verheffen, doch die vanaf een podium niet meer voorstelde dan een vermoeiende, want tot diep binnenin het merg gelikte en afgelikte voorstelling. Daarbij viel de vernietiging van een andere Oostenrijkse componist ─ Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), die in de jaren tachtig ter stem werd genomen ─, door een Engelse Miss Brown, die een adaptatie van de melodie van diens Klarinetkwintet de wereld inschoot, vrijwel in het niet, al zat ook daarin beslist geen muziek.

Componist van de week

Vijf dagen achtereen, steeds tussen 19:30 uur en 20:00 uur, vervult Franz Schubert de rol van Componist van de week via Radio 4 in een programma van de Vara. Laten we er, in deze regels, nog eens aan herinneren dat de man de onovertroffen meester ─ kwantitatief en kwalitatief ─ van het kunstlied werd en is gebleven, ondanks zijn al te voortijdige verscheiden als éénendertigjarige. Net als dat het geval is geweest met, de toen reeds voormalige, collega Mozart (goed vijfendertig jaar), en enkele anderen, die nog jonger zijn heengegaan en tevens veel minder in de aandacht van pers en publiek zijn komen te staan, zoals de Belgische meester Guillaume Lekeu, die vierentwintig jaar en één dag werd (1870-1894) en de als 'Spaanse Mozart' betitelde Juan Chrisostomo de Arriaga (1806-1826), die de twee decennia niet eens heeft kunnen volmaken: hij stierf tien dagen voordat hij twintig jaar zou worden.

En er zijn nog wel meer voorbeelden uit de muziekgeschiedenis aan te halen van vakbekwame componerende musici, die een lagere graad van bekendheid ─ of, zo men wil, grotere mate van onbekendheid ─ genieten.
Meer van Franz Schubert in verband met een radio-presentatie kunt u lezen op onze zustersite Muziek en mensen in een artikel, eveneens van vandaag.

 

 

18-09-11

Letteren en muziek gecombineerd in twee uiteenlopende radioprorgramma's ─ zondag 18 september in de avonduren

Ramses Wallisch op een favoriete plek, naast Boeddha.

BBC Radio 3: Words and Music ─ Katten
In het programma Words and music dat op zondag 18 september tussen 19:30 uur en 20:15 uur door de Britse cultuurzender BBC Radio 3 zal worden gepresenteerd, is het thema dat deze keer in proza en poëzie, in verband gebracht wordt met muziek: Katten.
We kunnen luisteren naar muziek van Camille Saint-Saëns (1835-1921), Gioacchino Rossini (1792-1868) en Georg Philipp Telemann (1681-1767).

 

Antonio Machado.

Radio 4: Oase ─ Spanje
Later op de avond, tussen 23:02 uur en middernacht, wordt, in het NTR-programma Oase op Radio 4, eveneens een combinatie gemaakt van muziek en letteren ─ in dit geval alleen poëzie. Cees van Ede presenteert het programma.

Spanje is één van de landen die (heel) zwaar te lijden hebben onder de economische crisis die als een inktvis zijn tentakels uitslaat over tal van geledingen van de maatschappij.

Dat land heeft echter een intens rijke cultuurgeschiedenis die zijn invloeden doet gelden tot op de huidige dag, en welke zich onder meer uit in de muziek en in de poëzie. Oase geeft inzicht in die aspecten van het Spaanse leven. We krijgen gedichten te horen van de grootmeester der Spaanse literaire cultuur ten tijde van de Burgeroorlog: Federico Garcia Lorca (1898-1936) en van Antonio Machado (1875-1939).

16-09-11

Gandalf en Jezus in één theatervoorstelling van de gebroeders Kamps; zaterdagavond op Nederland 3-tv

De tweelingbroers Wart en Tim Kamps hebben in 2009 een theatervoorstelling gepresenteerd met de titel Kamps & Kamps 1. Het thema daarin was broedertwist, en om dat element goed te benadrukken, zijn diverse historische figuren samen met fictieve personages opgevoerd; zo komen Jezus en Gandalf binnen één theaters'show' voor het voetlicht.

Wordt het toch nog gezellig.
Een registratie van de voorstelling uit 2009 wordt door de Vara via Nederland 3 uitgezonden op zaterdag 17 september, tussen 22:55 uur en 23:55 uur.
Die 1 achter Kamps & Kamps zou wel eens kunnen duiden op meer. Dat vernemen we dan ook wel weer.

09-09-11

Der Freischütz van Carl Maria von Weber, in de versie uit 1841 van Hector Berlioz, vrijdagavond concertant op BBC Prom-concert

Achtergronden

John Elliot Gardiner in 2006, in de
St. Martinikirche, Braunschweig.

Het is dit jaar twee eeuwen geleden dat in Duitsland het Gespensterbuch van Johann A. Apels (1771-1816) en Friedrich Laun (1770-1849) is verschenen. Een verhaal daaruit is door Johann Friedrich Kind (1768-1843) bewerkt tot libretto voor het muziekdrama Der Freischütz van Carl Maria von Weber (1786-1826).

De eerste uitvoering werd gegeven op 18 juni 1821 in het Berliner Schauspielhaus an Gendarmenmarkt. Drie jaar later werd deze opera in Parijs voorgesteld in een Franse bewerking, en in 1841 nogmaals, maar toen met recitatieven van Hector Berlioz (1803-1869). In 1961 werd Der Freischütz in Essen in het repertoire opgenomen, maar met een nieuw libretto van Stefan Andres (1906-1970).
De concertante uitvoering vanuit de Londense Albert Hall, op vrijdag 9 september, vanaf 20:30 uur onze tijd, zal worden gerealiseerd door diverse solisten, het Monteverdi Choir en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique onder leiding van John Eliot Gardiner. We krijgen de Franse bewerking door Berlioz te horen, als we gaan luisteren.
In de pauze van 22:00 uur tot 22:20 uur (eveneens onze tijd) wordt het programma uitgezonden Proms Plus; daarin valt een gesprek te beluisteren met John Eliot Gardiner.

Voor nadere gegevens over de inhoud van dit muziekdrama zij verwezen naar een eerder artikel op onze zustersite Tempel van het Muziektheater, gepubliceerd op 3 april 2009. Het laatste onderdeel daarvan gaat eveneens over de inhoud van dit muziekdrama.


08-09-11

De industrieel Adam Opel, met de thans wereldwijd bekende naam, is op deze dag in 1895 overleden

Adam Opel (1837-1895).

Adam Opel overleed op deze dag in 1895 in de plaats waar hij als zoon van een slotenmaker op 9 mei 1837 was geboren: Rüsselsheim, een naam die bekend gebleven is door de over de hele wereld vermaarde industrie van automobielen, die daar gevestigd was en is, en die derhalve meer dan een eeuw verbonden is gebleven met de naam Opel. De man is weliswaar ruimschoots bekend gebleven door het fenomeen automobiel, maar dat is niet compleet: hij fabriceerde eveneens naaimachines en fietsen.

06-09-11

Voorafgaande aan de première op woensdag tijdens een BBC Prom-concert: praten over Harry's Boston Concerto

Harrison Birtwistle.
Foto van uitgever
Bosey & Hawkes

In Music masters, een programma van BBC Radio 3, dat in de aflevering van 6 september, tussen 23:00 uur en 23:45 uur onze tijd, via de ether op ons af kan komen als we onze ontvanger voor deze ethergolven openstellen, kunnen we luisteren naar Harry's Boston Concerto: een interview met de in 1934 geboren Engelse muziekmeester Harrison Birtwistle, die zich tot voor kort heeft voorbereid op zijn eerste Concert voor viool en orkest, dat op woensdag 7 september tijdens een van de BBC Proms in de Albert Hall te Londen zal worden uitgevoerd door Christian Tetzlaff met het Boston Symphony Orchestra onder leiding van David Robertson.
Dat concert zal ook weer via BBC Radio 3 rechtstreeks te beluisteren zijn, tussen 20:00 uur en 22:15 uur onze tijd. 

05-09-11

Twee kanten van dezelfde medaille: Jekyll and Hyde in documentaire van Artem Demenok; deze week tweemaal op Arte-tv te zien

Arte-televisie heeft op maandag 5 september een documentaite op het programma staan met de titel Jekyll and Hyde: Das Andere in uns. Het is een documentaire uit 2007, in opdracht van de Sudwest Rundfunk gerealiseerd door Artem (zeg: Artjom) Demenok.

Het thema daarvan is goed en kwaad en dat wordt behandeld aan de hand van het verhaal The strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, gepubliceerd in 1866 [1], één der letterkundige werken van de Engelse schrijver Robert Louis Stevenson (1850-1894), die vooral roem heeft verworven, en wel over de gehele wereld, met zijn roman Treasure Island uit 1883.
Een herhaling van deze film in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 september vanaf 03:00 uur. 

__________

Afbeelding: Auteur Robert Louis Stevenson omstreeks 1888, gefotografeerd door Lloyd Osbourne [2].
__________

[1] Het lag in de bedoeling om dit verhaal ─ dat overigens ook als novelle en als korte roman wordt beschouwd ─ te publiceren in december 1885, doch toen het boek gereed was, bleken de winkels overvol te zijn met kerstartikelen. Daarom werd de publicatie ervan uitgesteld tot januari 1886.
[2] Lloyd Osbourne (1868-1947) was de stiefzoon van R.L. Stevenson. Samen hebben ze drie boeken geschreven.

03-09-11

BBC Prom-concert van zaterdag 3 september met onder meer composities van Lennox Berkeley en Zoltán Kodály

Componist Lennox Berkeley.

Deze foto is overgenomen van

de website van The Lennox

Berkeley Society.

De van oorsprong Nederlandse dirigent Jac van Steen leidt zijn BBC National Orchestra of Wales in vier composities van evenzovele meesters der muziek tijdens het concert dat op zaterdag 3 december, 's avonds tussen 20:00 uur en 22:30 uur onze tijd, in de Albert Hall te Londen zal worden gegeven. Het concert is te volgen via de Britse cultuurzender BBC Radio 3.

Het optreden wordt geopend met de Cockaigne Overture (ook wel genoemd In London Town), gecomponeerd in de jaren 1900-1901, van Edward Elgar (1857-1934). Direct aarna zal het Orgelconcert van Lennox Berkeley (1903-1989) worden uitgevoerd.

Na de pauze ─ die tussen 20:40 uur en 21:00 uur onze tijd wordt gehouden ─ volgt eerst een stuk uitermate inferieure muziek ─ de Rapsodie op een thema van Paganini in a-kleine terts, opus 43, uit 1934  van Sergej Rachmaninov (1873-1943). Solistische medewerking wordt verleend door de Franse pianist Marc-André Hamelin.

Tot slot van het concert kan men luisteren naar de Háry János-Suite van Zoltán Kodály (1882-1967).

Een herhaling van het geheel; valt te beluisteren op dezelfde zender op maandag 5 september, in de middag tussen 15:00 uur en 17:30 uur in het programma Afternoon on 3.

02-09-11

Op 2 september 1861 werd een handelsverdrag tussen Pruisen en China gesloten

Als we vandaag de dag in een tv-journaal horen of in een krant lezen dat er (weer eens) een handelsverdrag wordt gesloten met China, dan denken we niet alleen aan de enorme hoeveelheid mensen die daar woont, maar vragen we ons ook af of dergelijke verdragen de vereiste mensenrechten binnen dat enorme rijk niet in de weg staan; vooral omdat we hebben gezien hoe dikwijls dat gebeurt. De kans dat dergelijke overwegingen anderhalve eeuw geleden ook een rol hebben gespeeld, is vrijwel nihil. Vandaag is het exact honderdvijftig jaar geleden dat er tussen Pruisen en China een handelsverdrag werd gesloten.
Het feit zal kort worden herdacht op deze dag, tussen 17:45 uur en 18:00 uur in het programma ZeitZeichen: Stichtag heute van de Duitse regionale radiozender WDR3. Dat programma wordt, onder normale omstandigheden, elke werkdag uitgezonden op genoemd tijdstip, en deze vrijdag gebeurt dat eveneens.