07-11-11

Nederland 2-tv zendt nieuwe aflevering van 'Labyrint' uit met daarin onderzoek naar orgasme bij de vrouw door Canadese wetenschapper

Jim Pfaus van de Concordia

University, British Columbia,

Canada, onderzoekt het orgasme

bij de vrouw. Resultaten in NTR/

VPRO's programma Labyrint.

De Canadese neurowetenschapper Jim Pfaus ─ van de Canadese Concordia University) beweert dat de bij een relatie betrokken vrouw ─ evenals haar seksegenoten ─ evenveel zin hebben in geslachtsgemeenschap als mannen. Blijkt dat ze niet wil(len), dan moet de oorzaak daarvoor worden gezocht bij de man. Dat lijkt een tamelijk gemakkelijke conclusie, die dan eerst maar eens nader moet worden onderzocht.

In de programmareeks Labyrint van de NTR/VPRO ─ te zien op tv en te beluisteren via de radio ─ waarvan op maandag 7 november een nieuwe aflevering zal worden uitgezonden via Nederland 2, tussen 20:55 uur en 22:00 uur, wordt ─ onder de titel Masturberen voor de wetenschap ─ nader ingegaan op de door Jim Pfaus aangehaalde thematiek. Als je de titel over zelfbevrediging bij de vrouw leest, denk je toch niet in eerste instantie aan het orgasme bij de vrouw in combinatie met een man.

Het orgasme van de vrouw is een thema dat een eeuw geleden ook al werd bestudeerd door onder anderen de vader van de psychoanalyse, Sigmund Freud (1856-1939), die na intensieve bestudering tot conclusies is gekomen met betrekking tot het vaginaal en clitoraal orgasme van de vrouw, welke al geruime tijd niet meer houdbaar zijn. Maar . . . zou de man langer hebben geleefd, dan zou hij het thema wel aan nadere beschouwing hebben onderworpen. Na zijn eerste Driftleer zijn er immers ook nog twee gekomen met aangepaste inzichten.

Laten we eerst maar eens horen en zien wat die Canadees aan bevrijdende elementen heeft gevonden, welke de moeite waard zijn om met ons, geïnteresseerden in het thema, te delen.

Wellicht dat Jim Pfaus in een vervolgonderzoek eens bekijkt hoe het komt dat mannen, die in principe even vaak gemeenschap wensen als vrouwen ─ en misschien zijdelings meteen even hoe dat zit in man/man en vrouw/Vrouw-relaties ─, in bepaalde constellaties evenmin willen. Dan komt hij, als hij zijn werk goed doet, tot de conclusie dat dat dan eveneens aan de partner, meestentijds van de vrouwelijke kunne, ligt.

 


De commentaren zijn gesloten.