16-11-11

Lena Loliszwili, met 'genezende krachten' valt niet bij de katholieke kerk als geheel in goede aarde

Arte-tv biedt in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 november, tussen 00:20 uur en 01:15 uur in de nacht op donderdag 17 november, de mogelijkheid om kennis te nemen van een als fenomeen omschreven vrouw, die de naam Lena Loliszwili draagt en die befaamd is geworden door haar als genezende krachten omschreven eigenschappen. In de Sovjetunie zijn geleerden helemaal overtuigd van haar kunnen, in Polen en andere Osotbloklanden wordt ze als het fenomeen Loliszwili omschreven.

Dat in de film tevens aan de orde komt dat de katholieke kerk ─ niet geheel maar doorslaggevende delen ervan ─ daar geheel anders over denkt en haar beschouwt als charlatan, zal niemand verbazen die iets weet van de structuur van dat aloude, op tal van punten allang overleefde instituut.

Deze Poolse documentaire in HD-kwaliteit en op het beeldformaat 16:9, van Vita Zelakeviciute, die in samenwerking met Arte France is gerealiseerd in het jaar 2008, zal deze maand nog tweemaal door Arte worden uitgezonden: eerst op maandag 20 november om 05:00 uur, en dan nog eens op zondag 26 november, in de nacht om 03:35 uur.

Commentaren

1. De katholieke kerk houdt wezenlijke waarden en normen in ere die boven de tijd staan en dus niet overleefd kunnen zijn, hoogstens is een conservatieve interpretatie dat op sommige punten.

2. De katholieke kerk erkent fenomenen als bovennatuurlijk, als na streng wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen natuurlijke verklaring voor is en ze dus natuurwetten overtreden. Wonderbaarlijke genezingen moeten ook nog verkregen zijn door gebed, totaal zijn, perfect zijn en duurzaam/blijvend zijn.

3. Er is sprake van dat in de Sovjetunie geleerden helemaal overtuigd zijn van haar kunnen. Ten eerste was wetenschap in de Sovjet-Unie was niet volledig vrij en bestaat de Sovjet-Unie al sinds 1991 niet meer. Ten tweede: is zij wetenschappelijk onderzocht? Hoe zagen die onderzoeken eruit? Zijn zij erkend/bevestigd door westerse wetenschappers? Zijn zij geplubliceerd in vakbladen?

Gepost door: A. van Daal | 18-11-11

Ach, is seksueel misbruik ook iets dat boven de tijd staat? Voor de slachtoffers ervan beslist, want voor hen is de tijd waarin het gebeurde, stil blijven staan en blijft zij voortbestaan.

Kijkt u naar documentaire zelf, dan krijgt u alle antwoorden; die hoef ik u niet te geven. Als u niet de moeite neemt om de film te zien, die zelfs voor katholieken van de conservatiefst denkbare signatuur geen gevaren met zich meebrengt, dan kunt u er ook geen mening over hebben. Dan kunt u zelf ook vaststellen welke exetremistisch abjecte reactie van de zijde van de Katholieke Kerk in Litouwen, en ook alleen maar daar, is gekomen. "Duivelswerk," noemde men het daar. Kritische mensen zien veel meer duivelswerk in hetgeen paus en valse papen allemaal roepen en uitvreten.

Mijn sympathie heeft het gevolg van wat die mevrouw doet, zolang het mensen geneest. Mij staat echter bijzonder tegen dat ze bij alle gelegenheden roept dat we in God moeten geloven; dat is een fascistoïde bijverschijnsel van haar kunnen: in God geloven anders mag je niet genezen. Weerzinwekkend tot in het merg, en ook een uiting van geestelijk de weg volledig kwijt zijn!

Gepost door: Heinz Wallisch | 18-11-11

De commentaren zijn gesloten.