20-12-11

Michail Jurowski dirigeerde Rimski-Korsakov in Noord-Nederland, dezer dagen ook in het programma 'Musica' van de Duitse zender NDR Kultur

Tsjajkovski

De van oorsprong Russische dirigent Michail Jurowski heeft, de laatste drie dagen van de week die achter ons ligt, in de drie noordelijke provincies van ons land in twee theaters en één concertzaal een concert gegeven met het Noord Nederlands Orkest, steeds met hetzelfde programma: Drachten, Hoogeveen en Groningen.
Een Suite uit Het Zwanenmeer, opus 20, uit 1877 van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893), gevolgd door de Rococo-variaties voor cello en orkest, opus 33, uit 1876, van dezelfde meester, van wie wordt beweerd dat hij zichzelf als honderd procent Rus heeft gekwalificeerd. De Italiaan Marco Brunello heeft de vertolking voor zijn rekening genomen, met behulp van een zeldzaam warm, kleurrijk, en tot in bijna ongekende diepte klinkend, instrument.


Rimski-Korsakov

En als we het dan toch over kleuren in de muziek hebben, mag de uitvoering van Shéhérazade, opus 35 (uit 1888) van Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1909) niet onvermeld blijven. Zo'n fraai gestileerde, intense voorstelling in tonen van een deel van de Vertellingen uit 1001 Nacht heb ik sedert 1951, tijdens concerten, verspreid over diverse Europese landen alsmede via geluidsdragers niet eerder meegemaakt. Alleen Pierre Monteux kwam op hetzelfde niveau.
Met die uitvoering, waarvan ik de laatste in Groningen heb bijgewoond, heeft Michail Jurowski met dit ensemble voor het derde achtereenvolgende seizoen laten horen dat een dirigent uit de absolute wereldtop in staat is om een regionaal symfonieorkest zodanig uit te tillen boven het gebruikelijkerwijs aan zo'n instituut toegedichte niveau, dat het zich met de grote orkesten in het westen wel degelijk kan meten. Maar daarvoor heeft het ensemble dan wel consequent iemand nodig van dat 'postuur', en dat kan het zich ─ zeker in tijden waar de cultuurbarbaren en dito beulen het in ons land voor het zeggen hebben ─ niet (meer) veroorloven.

 

De relatief ondiepe Oosterpoort-zaal in Groningen had voor de uitvoering van Shéhérazade genoeg aan een middelgroot orkest. Eénenzeventig instrumentalisten had Jurowski ter beschikking: 45 strijkers ─ 13, 12, 8, 7, 5 ─ harp, negen houtblazers, 10 koperblazers, pauken en een batterij slagwerk voor vijf spelers.


Meer Jurowski met Rimski-Korsakov

Wie het concert in een der drie steden heeft bijgewoond en vindt dat het ovationele applaus verdiend was, kan op woensdag 21 december tussen 19:30 uur en 20:00 uur, in het programma Musica van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, nog meer muziek van Rimski-Korsakov beluisteren, gedirigeerd door Michail Jurowski: Suite uit de opera Die Nacht vor dem Christfeste, uit 1894, eveneens gecomponeerd door Nikolaj Rimski-Korsakov. Het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, één van de ensembles met welke Jurowski senior dikwijls optreedt, tekent bij deze gelegenheid voor de uitvoering.
____________

Afbeeldingen

1. Michail Jurowski. Foto overgenomen van diens website.

2. Componist Nikolaj Rimski-Korsakov. Russische karikatuur.

De commentaren zijn gesloten.