17-01-12

Orkest Vrije Universiteit speelt jubileumconcert met werken van Béla Bártok en Richard Strauss in Groningen en Amsterdam

COMPONISTEN ─ Bartók, Béla (9).jpg

Het orkest van de Vrije Universiteit geeft in de tweede helft van januari 2012 twee concerten met hetzelfde programma; dit in verband met het heugelijke feit dat het ensemble een halve eeuw bestaat. Dat gebeurt in de beide plaatsen  die de lijst van tien belangrijkste cultuursteden in Nederland aanvoeren: Amsterdam en Groningen.

Op zaterdag 21 januari, 's middags vanaf 14:15 uur, treedt het ensemble onder leiding van Daan Admiraal op in de onlangs qua meubilair eindelijk verfraaide grote zaal van het cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen.Het programma vermeldt twee werken voor orkest, beide gecomponeerd in de twintigste eeuw. De Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta, gecomponeerd in 1936, van Béla Bartók (1881-1945), die één van de vijf meest invloedrijke componisten is geweest in de ontwikkeling van de muziek in de twintigste eeuw.

 

 

Het groot bezette ensemble speelt tevens Eine Alpensinfonie voor orgel en groot orkest, opus 64 ─ bestaande uit 22 onderdelen ─ uit de jaren 1911-1915, van de Duitse meester Richard Strauss (1864-1949), die evenals diverse anderen ─ tijdgenoten en musici na hem ─ als de laatste romanticus werd gekwalificeerd.
Het concert zal worden herhaald op maandah 23 januari, in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.
____________
Afbeeldingen
1. De Hongaarse componist Béla Bartók. Foto uit 1927.
2. De Duitse muziekmeester Richard Strauss, op een gedenkzegel ─ met een waarde van 40 Pfennig ─ van de Deutsche Post uit 1954.


 


De commentaren zijn gesloten.