01-01-12

De verkeerde keuze van Youp van 't Hek

Het blijkt voor te komen: een cabaretier, die terecht zeer kritisch is ─, en voor kijkers en luisteraars alleen al daarom een genoegen is om naar te luisteren, en, zo mogelijk, te kijken ─, maar die elke kritische afstand verliest als hij iets mooi (b)lijkt te vinden. Het was dan ook een miskleun eerste klas om een fiedelende mevrouw als begeleiding te kiezen, die nimmer een wonderkind is geweest maar in die tijd, nu zo ongeveer een halve eeuw geleden, zich eerder gedroeg als een wonderlijk wezentje. Nooit is ze boven de middelmaat uitgekomen. Anders gezegd: na een halve eeuw is ze ook wel helemaal uitgestreken. En dan zo iemand te kwalificeren als Grande Dame van de Nederlandse klassieke muziek, alleen omdat je iets mooi vindt, is nimmer aanvaardbaar. Mooi is een esthetisch begrip dat door velen zelfs als epitheton ornans wordt geplakt op de muziek-verkrachtingen van de jongeheer Rieu en andere cultuur-vernietigende chemische smaakmakers, die met muziek per definitie niets van doen hebben.

Met zulke destructieve lieden zullen we Emmy Verhey, hier en elders, nooit vergelijken, omdat zij in die vijftig jaar wel eens heeft bewezen dat ze iets met haar instrument en de daarbij behorende stok kan, en ik heb zelfs, enkele jaren geleden nog, eens een zeer goed concert in het kader van kamermuziek met haar, samen met de voortreffelijke pianist Paolo Giacometti, meegemaakt, maar verder. . . . . uitzien naar nieuwe optredens? Nou nee. Laat het vooral vergane glorie blijven.

Het zou dan ook geen kwaad kunnen als een zeer kritische ─ en mede deswege, ook van deze zijde, hogelijk gewaardeerde ─ cabaretier voor een volgend optreden iets dichter bij zijn leest zou blijven, en niet opnieuw zo'n slechte keuze zou maken voor een eventuele begeleiding.
Mooi is simpelweg niet genoeg, omdat het nimmer een garantie voor kwaliteit is.

__________

Afbeeldingen

1. Youp van 't Hek tijdens een optreden in de Kleine Komedie Amsterdam, die met opheffing werd bedreigd.

2. Violiste Emmy Verhey. Foto van haar website.