16-01-12

Met de huidige stand van zaken binnen de biotechnologie kan de mens voor Schepper spelen

'Horizon' is een wetenschappelijke documentaireserie van de Britse televisiezender BBC Two, die de nieuwere ontwikkelingen binnen de biotechnologie als thema heeft.
In de aflevering die op dinsdag 17 januari van dat programma wordt gepresenteerd tussen 22:30 uur en 23:30 uur onze tijd, krijgen we uitgelegd dat de biotechnologie inmiddels zover is voortgeschreden dat er uit twee verschillende dieren één nieuwe diersoort kan worden gecreëerd. Tevens is het heden ten dage mogelijk om, met behulp van machines, emoties in het menselijk brein te sturen.
Playing God luidt de titel van de aflevering in kwestie.

13-01-12

Drie programma's over de Engelse muziekmeester Ralph Vaughan Williams: twee op BBC Four, vrijdag 13 januari; volgende week vijf dagen 'Composer of the week' van BBC Radio 3

Twee programma's achtereen

De komende dagen wordt de Engelse componist Ralph Vaughan Williams (1872-1958) niet alleen op vrijdag 13 januari met twee verschillende documentaires in het zonnetje gezet; gedurende de week van maandag 16 tot en met vrijdag 20 januari is dezelfde muziekmeester Composer of the week in het gelijknamige programma dat op werkdagen tweemaal wordt gepresenteerd door de Britse cultuurzender BBC Radio 3.

Standbeeld van Ralph Vaughan Williams in het centrum van Dorking.

 

Vrijdag 13 januari begint, om 20:30 uur onze tijd, de documentaire The Lark Ascending over het verhaal achter de compositie voor viool en orkest met die titel uit 1914 en het succes dat dit opus heeft mogen beleven en ook vandaag de dag nog ondervindt.
Om 21:00 uur volgt de anderhalf uur durende documentaire over deze componist The passions of Vaughan Williams.

Composer of the week

De komende week wordt ─ in het programma Composer of the week van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 ─ op de werkdagen tweemaal aandacht met de duur van een uur besteed aan deze klanken-tovenaar: zoals gebruikelijk eerst vroeg in de middag tussen 13:00 uur en 14:00 uur onze tijd, en die vijf dagen een herhaling van dat uur in de vroege avonduren, tussen 19:30 uur en 20:30 uur onze tijd.
Zijn eerste werk publiceerde Ralph Vaughan Williams in 1903: het lied The House of Life, en begon hij aan zijn Sea Symphony, die zes jaar later werd voltooid. In zijn sterfjaar zijn de laatste composities verschenen. Al met al een actief leven van ruim een halve eeuw ten dienste van de muziek, en een deels blijvend oeuvre.
__________

Voor een uitvergroting van de kop van dit standbeeld, te zien in een bijdrage van maandag 2 januari op onze zustersite Tempel der Toonkunst kunt u hier klikken.

06-01-12

Een bijzondere klimexpeditie in Noord-Canada als documentaire via Arte-televisie

De Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv presenteert op vrijdag 6 januari de documentaire Ausgesetzt ─ Kletterexpeditionen über dem Polarmeer, over een expeditie op Buffin Island in het noorden van Canada. Het gaat daarbij om een Canadees-Duitse coproductie uit 2009, gerealiseerd door Jochen Schmoll voor het tweede publieke Duitse televisienet ZDF.
Robert Jasper, Stefan Glowacz en hun beider team hebben als eersten geprobeerd een rotswand van de Quernbitter Fjord te beklimmen.

Foto van de website van Stefan Glowacz, één van de beide leiders van

de expeditie Quernbitter Fjord op Buffin Island in Noord-Canada.


Uitzending van deze docu in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, en met stereofonisch geluid, is tussen 19:55 uur en 20:40 uur. Binnen een week zullen twee herhalingen door Arte worden gerealiseerd: o
p zaterdag 7 januari, vanaf 15:35 uur, en vervolgens op vrijdag 13 januari, vanaf 16:25 uur.

23-12-11

Documentaire over de jeugd van schrijver Simon Vestdijk in Harlingen: Kind tussen vier vrouwen. Te zien op Cultura 24

De veelzijdigste schrijver in de Nederlandse letteren

Plaquette ter herdenking van
Simon Vestdijk aan diens
geboortehuis in Harlingen.

Voordat er sprake was van de Drie Groten der Nederlandse Letteren ─ Hermans, Reve, Mulisch ─, vervulde Simon Vestdijk (1898-1971) vervulde eigenlijk als enige de funtie van veelzijdige literaire reus, als romancier, dichter, essayist en ook als bijzondere muziekkenner. Over het thema muziek heeft Vestdijk niet alleen als recensent voor kranten geschreven, het meeste daarvan is later gebundeld uitgegeven, en in de jaren tachtig van de vorige eeuw is alles nog eens in tien delen bijeengebracht. Drie van die tien boeken hebben één componist als thema: de symfonieën van Anton Bruckner (1824-1896), de symfonieën van Jean Sibelius (1865-1957) en de mens en musicus Gustav Mahler (1860-1911).


Het Nederlandse, digitale televisiekanaal Cultura 24 vertoont op zondag 25 december, 's ochtends tussen 08:10 uur en 09:08 uur, de documentaire Vestdijk en de vier vrouwen, over leven en werk van deze man, die volgens de dichter Roland Holst "sneller schrijft dan God kan lezen". Die film heeft als rode draad de jongste jaren in Harlingen en de vier vrouwen die toen van heel groot belang voor hem waren.


Posthuum, in 1972, is Vestdijks roman Kind tussen vier vrouwen verschenen, welke hij reeds in 1933 had geschreven.

De rest van de week zal deze film in ieder geval niet door de digitale zender Cultura 24 worden herhaald, aangezien alle dagen vanaf zondagmiddag 12:00 uur zijn gevuld met één thema.

11-12-11

Recycling-orkest van Charles Hazlewood ─ met instrumenten uit afval ─ in documentaire van BBC Four

Afvalorkest

Het is voor iemand, die zich meer dan zes decennia op diverse manieren intens met muziek bezighoudt, moeilijk om bij het begrip afvalorkest ─ het komt in woordenboeken (nog) niet voor ─ niet te denken aan een podium met een orkest dat de Abschiedssinfonie van Joseph Haydn (1732-1809) [1] speelt, waarin meer en meer musici het podium verlaten tot het stuk uit is.

 

Scrapheap Orchestra met voor in het midden Charles Hazlewood. 
Foto: BBC Four.

 

In het geval van de documentaire die BBC Four op zondag 11 december vertoont, is er weliswaar zeker sprake van een afvalorkest, maar die benaming is aan het ensemble gegeven omdat de musici uitsluitend spelen op instrumenten die zijn vervaardigd uit afval. Een recyclingorkest zou je het derhalve ook kunnen noemen. 

BBC Four-documentaire

Dirigent Charles Hazlewood leidt musici uit 'zijn' BBC Concert Orchestra. Deze uiterst veelzijdige musicus, die dan ook in tal van BBC-programma's over (klassieke) muziek figureert, is te vinden voor alles wat zich afspeelt buiten de dagelijkse gang van zaken van de muziekindustrie en de als serieuze zaken gekwalificeerde toestanden en gebeurtenissen, maar dat wel degelijk nieuwe inzichten biedt en alleen al daarom een enorme verrijking van het culturele leven is.

Dat ensemble en de daarbij behorende parafernalia zijn te volgen in de documentaire Scrapheap Orchestra, uit te zenden door BBC Four-tv op zondag 11 december tussen 22:30 uur en middernacht, onze tijd. Een herhaling is te zien op dezelfde zender, in de nacht op maandag 12 december, vanaf 01:30 uur onze tijd.

__________

[1] De symfonie nr. 45 in fis kleine terts, getiteld Abschied, van Joseph Haydn, is in 1772 voor het eerst uitgevoerd.

07-12-11

Ellende en luim met betrekking tot de in 2008 begonnen financiële crisis; in twee verschillden tv-documentaire

 

De ernst

In de avonduren van woensdag 7 december kunt u via uw huisbioscoop kijken naar twee programma's ─ direct achtereen ─ over de financiële crisis, die tot in ons dagelijks leven blijft voortwoeden.

 

Dat begint om 22:00 uur onze tijd op de televisiezender BBC Two met de documentaire Inside Job, in Storyville, de programmareeks van Charles Ferguson, over de financiële crisis die in 2008 schijnbaar plotsklaps is begonnen. Als gevolg daarvan hebben over de hele wereld miljoenen mensen hun baan verloren en zijn ze,  in de context daarvan, ook nog eens hun huis kwijtgeraakt. Twenty trillion US-Dollars heeft die crisis tot nu toe gekost.

 

Ferguson heeft tientallen protagonisten 'in het centrum van de crisis' geïnterviewd: van politici tot en met top-economen. Hij wil met de inhoud van die gesprekken in het geheel niet het gevolg was van een toevallige samenloop van omstandigheden, maar dat fraude, verkeerd management en tal van dubieuze producten welke door banken, verzekeraars, en de zogeheten rating-bureaus in de markt werden gezet'' en die heel veel, en steeds meer, risico's in zich bergen, de hoofdoorzaak zijn van hetgeen er op dit gebied is gebeurd.
De documentaire duurt tot 23:40 uur onze tijd.

 

Filmmaker Jamie Kastner, van de docu Sla munt uit de crisis.

De luim

Vijf minuten nadat de Storyville-docu van BBC Two uit is, begint op Nederland 2-tv de film Sla munt ui de crisis, een aflevering in de serie VPRO-Import.
Filmmaker Jamie Kastner is van mening dat we ons helemaal niets hoeven aan te trekken van de heersende crisis, en hij toont aan dat we er munt uit kunnen slaan door ons het eindproduct voor te zetten van zijn speurtocht met de camera: de grappigste documentaire over de huidige crisis.

Deze film ─ met de oorspronkelijke titel Recessionize! For fun and profit! 15 Simple Steps ─ zal worden herhaald op het digitale vierentwintig uurs kanaal Holland Doc 24; eerst op zaterdag 10 december, tusse 20:04 uur en 21:00 uur, en dan nog eens op woensdag 24 december, tussen 18:01 uur en 18:58 uur.
Eventuele extra herhalingen, overdag en in de nachtelijke uren, kunt u vinden in de afdeling Programmagegevens op de website van de digitale zender in kwestie. 

 

06-12-11

Albert Speer, de architect van het Derde Rijk, is protagonist in de laatste aflevering van ZDF's reeks 'Geheimnisse des Dritten Reiches'

In de laatste aflevering van de zesdelige serie Geheimnisse des Dritten Reiches, van het tweede Duitse publieke televisienet ZDF ─ met als titel Speers Täuschung ─, uit te zenden op dinsdag 6 december, tussen 20:15 uur en 21:00 uur, is de aandacht gericht op de architect van het Derde Rijk, Albert Speer (1905-1981), die op een geheel eigen wijze verliefd was op Adolf Hitler, en mede daardoor ─ in het kader van een klassiek verdringingsproces ─ zijn ogen zodanig heeft gesloten voor de werkelijkheid en alle gruwelen waarvoor in eerste instantie zijn Heer en Meester de verantwoordelijkheid droeg, en die hem ─ in tegenstelling tot wat hij tot zijn levenseinde is blijven volhouden ─ wel degelijk bekend waren.


Albert Speer met zijn Heer en Meester,
samen gebogen over een architectonisch plan.


Met die pretenties heeft hij, ook na zijn gevangenschap ─ als gevolg van de veroordeling door het Tribunaal van Neurenberg ─ in de door de Geallieerden beheerde gevangenis te Spandau, veel geld verdiend met vooral twee boeken: het eerste met zijn memoires, onder de titel Erinnerungen (1969) en daarna de Spandauer Tagebücher (1975). Daarna zijn er nog enkele boeken van hem verschenen, die minder aandacht hebben gegenereerd en hem eveneens minder hebben opgeleverd.
In een interview dat Jaap van Meekren van Avro's Televizier met de man in Londen heeft gehad, kwamen ook de miljoenen ter sprake die deze boeken de auteur hebben opgeleverd. Speer had beweerd dat de revenuen ten goede kwamen aan een Joods fonds, maar Van Meekren had uitgezocht dat het slechts om een gedeelte van die gelden ging.

04-12-11

Twee programma's over operadiva's: zondagavond in 'Orfeo' van WDR3, maandagavond laat in NTR Podium op Nederland 2-tv

Sopraan Christine Schäfer.
Foto van haar website.

WDR3 ─ Orfeo

In de aflevering van het programma Orfeo ─ Das WDR Opernstudio, uit te zenden op zondag 4 december tussen 22:00 uur en 23:00 uur ─ kunnen alle geïnteresseerden, die nog op enigerlei wijze beschikken over een radiotoestel, luisteren naar een interview met de sopraan Christine Schäfer.

NTR Podium: Diva's
Op Nederland 2 wordt op maandag 5 december opnieuw een aflevering van het NTR-programma Podium de ether ingestuurd: deze keer over Diva's.
Het gaat daarbij om een film van Jaap van Eyck, waarin hij aantoont dat het een enorme, hobbelige weg is, die ambitieuze zangeressen moeten afleggen om uiteindelijk op het muziektheaterpodium terecht te komen. Een weg vol valkuilen en andere, al dan niet verwachte, moeilijkheden.

De film begint om 23:55 op maandagavond en duurt tot 00:50 uur in de nacht op dinsdag 6 december.

29-11-11

Neerlands Evangelische Omroep begint vandaag met uitzending van natuurdocumentaires in de serie 'Frozen Planet' van David Attenborough

Nieuwe natuurserie

Op dinsdag 29 november wordt op Nederland 1, door de Evangelische Omroep, tussen 20:30 uur en 21:30 uur, een begin gemaakt met het uitzenden van de BBC-reeks natuurdocumentaires van David Attenborough, onder de titel Frozen Planet. Zeven afleveringen telt de serie met beelden over poolgebieden en landschappen, alsmede over de daarbij behorende dierenwereld. Al die elementen doen je versteld staan. Het uitzonderlijke klimaat aldaar komt eveneens ruim aan bod, in combinatie met de wijze waarop de dieren daarmee omgaan.


Een beeld uit een van de documentaires van de BBC, onder de  titel Frozen Planet, vanaf 29 november op Nederland 1 te zien.


Het zijn soms regelrechte wonderen die we te zien krijgen, welke door David Attenborough in de juiste context worden voorgesteld. De eerste aflevering draagt de titel Het einde der aarde, en alles wat daarin te zien is, begint op de bevroren Noordelijke IJszee, in de directe omgeving van de Noordpool.

Verslag over maken van Frozen Planet
Dezelfde zendgemachtigde presenteert in de middag van dezelfde dinsdag ─ tussen 16:40 uur en 16:55 uur The making of Frozen Planet, een verslag over de enorme uitdagingen waarmee het team van Frozen Planet reeds gedurende het maken van de eerste aflevering van deze reeks werd geconfronteerd.

28-11-11

BOEKEN als cadeau-tips voor de decembermaand (1): een alternatieve atlas van Nederland

Nu het er met het fenomeen boekhandel niet bepaald goed voor staat ─ hetgeen overigens niet alleen voor ons land, België en Duitsland het geval is, maar veeleer wereldwijd ─, is het de hoogste tijd dat wij u, onder meer op deze site, enkele cadeau-tips aan de hand doen voor de decembermaand, als u tot degenen behoort die deze periode van het jaar als een tijd voor geschenken beschouwen, ook al is het eventueel voor uzelf.
Daarbij denken wij, altijd al, in eerste instantie aan boeken. Zeker zolang men nog de keuze heeft uit een ruim aanbod aan nieuw verschenen boeken, is het nu nog mogelijk, aangezien in ijltempo de ene boekhandel na de andere sluit, en dat geldt tevens voor antiquariaten. Uiteindelijk ─ en dat is op relatief korte termijn ─ zullen er slechts enkele grote zaken overblijven, die qua antiquarische en tweedehands boeken een groot aanbod zullen houden, maar qua nieuws zal de keuze zeer beperkt raken.
Twee specifiek Nederlandse kwesties in de vorm van documentaties hebben de laatste weken mijn aandacht getrokken en met die twee boeken wil ik de lezers in deze bijdrage confronteren. Het eerste is alweer een herdruk van een eerder dit jaar uitgekomen boek met impressies van Nederland in een alternatieve 
atlas, het tweede is dezer dagen voor het eerst verschenen. Toevalligerwijs ─ maar men zou dat, afhankelijk van de invalshoek, ook wel opzettelijk kunnen noemen ─ zijn beide documentaties door dezelfde uitgeverij op de markt gebracht: Nieuw Amsterdam. Die alternatieve atlas vindt u hieronder, het boek over ons land en zijn bewoners komt in aflevering 2.

Jan Rothuizen: De zachte atlas van Nederland

Een alternatieve ─ zeg maar gerust: zeer alternatieve ─ atlas van Nederland is van de hand van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen (geb. 1968). De inhoud van het boek vormt de getekende neerslag van een uitgebreide wandeling door Nederland, waarbij hij alles, wat hij zag, heeft genoteerd, evenals hetgeen hij heeft ondergaan, en de denkprocessen die daarvan het gevolg waren. Uiteindelijk is daarvan een en ander, ook letterlijk, in kaart gebracht. Dat humor daarbij van grote betekenis is (geweest), blijkt uit het resultaat; een dergelijke visie kan geen kwaad, ook al betreft het een overval op een juwelierszaak of de inzet van een traumahelikopter, waarbij de maker van het latere boek in gesprek was met de piloot.
De diverse beelden, die Jan Rothuizen op zijn netvlies had, heeft hij, per thema, over twee pagina's van zijn boek uitgespreid; inderdaad: op atlas-formaat.
Het gaat bij de inhoud consequent om de uitbeelding van maatschappelijk relevante toestanden en gebeurtenissen; anders gezegd: het zijn plattegronden van een cultuur in een letterlijk en figuurlijk breed spectrum.
Dat wordt onder meer waargemaakt in een bezoek aan een negentigjarige vrouw die nog zelfstandig woont, en in hetgeen de auteur heeft ontdekt tijdens een rondgang door het internationaal vermaarde woonwarenhuis uit Zweden: dat over ongeveer vier decennia meer dan veertig procent van Neerlands bevolking alleenwonend zal zijn. (De vraag is of die cijfers zeer recent zijn of dat deze stammen uit een tijd van voor de financiële crisis van 2008.)
Het boek is overzichtelijk ingedeeld naar thema's. In een register is elke plaats (topografisch en overdrachtelijk) en elk voorwerp terug te vinden.

Laatste tekening, deze keer op één pagina, in de
Zachte atlas van Nederland, door Jan Rothuizen.

De auteur heeft het boek opgedragen aan zijn vader, William Rothuizen, die hem heeft leren kijken. Die vader wist inderdaad waar hij zijn oog op liet vallen, zoals een schitterende Rolls Royce, waarin hij medio jaren zeventig van de vorige eeuw reed.

__________
Jan Rothuizen: De zachte atlas van Nederland. 128 pagina's op het formaat 23 x 32 cm, voorzien van flappen. Ontwerp van Roosje Klap. Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam, 2011 (zesde druk). ISBN 978 90 468 1114 6. Prijs € 19,95.

23-11-11

Op zoek naar 'Summertime' in documentaire die door BBC Four wordt uitgezonden

Billie Holiday.

Janis Joplin.

BBC Four-tv presenteert op woensdag 23 november een documentaire over het alom ter wereld bekende nummer Summertime uit de opera Porgy and Bess uit 1935 van de Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937). Onder meer komen daarin aan de orde de twee verschillende versies, zoals die werden voorgesteld door Billie Holiday (1915-1959) en door Janis Joplin (1943-1970). 

Het is wijd en zijd bekend dat dit nummer ─ dat zo gemakkelijk in het gehoor ligt en dat eveneens heel gemakkelijk voor adaptatie in aanmerking komt.

Dat is in de loop der decennia dan ook veelvuldig gebeurd in allerlei stijlen en voor tal van bezettingen, van klassiek, via jazz tot en met pop-versies.
De uitzending zal worden gerealiseerd via bovengenoemde Britse televisiezender, tussen 22:00 uur en 23:00 uur. 
Meestentijds worden dergelijke documentaires binnen niet al te lange tijd door een andere, dan wel dezelfde BBC-televisiezender herhaald.

22-11-11

BBC Four-documentaire over Amerikaanse Nobelprijswinnaar Letteren, John Steinbeck, deze week tweemaal op

John Steinbeck in 1962.

Nobelprijs Literatuur in 1962
Melvyn Bragg (*1939) heeft een documentaire gemaakt over het culturele erfgoed van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck (1902-1968), die in 1962 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
Diverse van zijn boeken zijn verfilmd en hebben daardoor een veel groter publiek bereikt dan het geval zou zijn geweest zonder die omzetting in beelden. Tortilla Flat uit 1935 werd voor het witte doek aangekocht door Victor Fleming (1889-1949), die de rolprent, met Spencer Tracy en Hedy Lamarr, in 1942 heeft uitgebracht. De roman East of Eden uit 1952 werd in 1955 door Elia Kazan (1909-2003) verfilmd met onder anderen James Dean (1931-1955), die daarmee zijn definitieve doorbraak in de wereld van de cinema heeft kunnen waarmaken. 


Films en een opera
Van de korte roman Of mice and men uit 1937 ─ het eerste werk dat de schrijver ruim erkenning heeft opgeleverd ─ werd niet alleen een toneelversie en diverse keren een verfilming gerealiseerd ─ voor het laatst in 1992 met John Malkovich ─, er is ook een opera naar dit verhaal gecomponeerd in 1969 (uitgebracht in 1970) door de Amerikaan Carlisle Floyd (*1926). In 1976 werd dit muziekdrama tijdens het Holland Festival in het Circustheater te Scheveningen in première gegeven.

Een van de aardigste tussen de vele, uiteenlopende, boeken van Steinbeck is Travels with Charley uit 1962, waarin hij een trektocht, begin jaren zestig, van 15.000 kilometer door de VS, samen met zijn hond, de poedel Charley, beschrijft: samen in een camper, die hij de prachtige naam Rosinante ─ naar het paard van Don Quichotte ─ heeft gegeven.


Melvyn Bragg: voordracht in
jaren negentig vorige eeuw.

Documentaire BBC Four

Op dinsdag 22 november, tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd, presenteert BBC Four de documentaire John Steinbeck: Voice of America, van Melvyn Bragg, die inmiddels een halve eeuw aan de BBC is verbonden, in diverse functies. Een herhaling wordt door hetzelfde instituut voor beeld en geluid uitgezonden op donderdag 24 november, tussen 21:00 uur en 22:00 uur, eveneens onze tijd. 

17-11-11

Vierde en laatste deel uit de docu-reeks 'Sunny side of sex' is donderdagavond op Nederland 3 te zien

Op donderdag 17 november staat op Nederland 3, tussen 20:55 uur en 21:55 uur ─ het vierde en laatste deel van de door de VPRO voorgestelde documentairereeks Sunny side of sex op het programma.

In alle afleveringen van die serie wordt de Nederlandse actrice Sunny Bergamnn (*1973) gevolgd tijdens haar zoektocht op andere plaatsen in de wereld naar ideeën over seksualiteit, welke wij, nuchtere westerlingen als zeer verrassend ervaren. Datzelfde geldt met betrekking tot opvattingen elders over het wezen vrouw, als ook ten aanzien van het menselijk lichaam.

Seks is ─ immers ─ heel wat veelzijdiger en ook complexer dan wij dag in, dag uit voorgelegd krijgen, in eerste instantie door tal van uitingen in de sfeer der onvermijdelijke reclame.

De meeste van onze westerse kerken hebben, zij het in onderlinge nuances, het fenomeen seks min of meer als zondig gekwalificeerd. De opvattingen van de oude Indiërs staan daar lijnrecht tegenover: zij zien het seksuele genot als een religieuze uiting, en op grond daarvan prediken zij het vrijelijk beleven van seks. Dat zou toch menig westerling eveneens in sterke mate moeten aanspreken.

Op de grens van India met Bangladesh leven de Baul, die seksuele yoga als een heel oud ritueel beheersen en dat dagelijks in praktijk brengen. Zij zien het menselijk lichaam als een altaar en seks beschouwen ze als een gebed.

16-11-11

Lena Loliszwili, met 'genezende krachten' valt niet bij de katholieke kerk als geheel in goede aarde

Arte-tv biedt in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 november, tussen 00:20 uur en 01:15 uur in de nacht op donderdag 17 november, de mogelijkheid om kennis te nemen van een als fenomeen omschreven vrouw, die de naam Lena Loliszwili draagt en die befaamd is geworden door haar als genezende krachten omschreven eigenschappen. In de Sovjetunie zijn geleerden helemaal overtuigd van haar kunnen, in Polen en andere Osotbloklanden wordt ze als het fenomeen Loliszwili omschreven.

Dat in de film tevens aan de orde komt dat de katholieke kerk ─ niet geheel maar doorslaggevende delen ervan ─ daar geheel anders over denkt en haar beschouwt als charlatan, zal niemand verbazen die iets weet van de structuur van dat aloude, op tal van punten allang overleefde instituut.

Deze Poolse documentaire in HD-kwaliteit en op het beeldformaat 16:9, van Vita Zelakeviciute, die in samenwerking met Arte France is gerealiseerd in het jaar 2008, zal deze maand nog tweemaal door Arte worden uitgezonden: eerst op maandag 20 november om 05:00 uur, en dan nog eens op zondag 26 november, in de nacht om 03:35 uur.

13-11-11

Franse documentaire uit 2011 over Alexander de Grote, deze maand tweemaal op Arte-tv

Arte-televisie presenteert op zondag 13 november, tussen 22:05 uur en 22:55 uur, een documentaire over Alexander de Grote, die leefde van 356 tot 323 vóór onze jaartelling. Dat epitheton ornans de Grote werd toegevoegd aan de persoonsnaam Alexander de Derde van Macedonië.

De film schetst een beeld van dit wonderbaarlijke wezen, die door historici en kritische mensen van nu wordt gezien als even een weerzinwekkend, en derhalve even verachtelijk, wezen als Napoleon en Hitler, en dat is, zeker bekeken uit de opvattingen over wereld en mensen van nu, niet zo verwonderlijk. Dat beeld is opgebouwd aan de hand van afbeeldingen en archeologische vondsten.
Deze film uit 2011 van Bernard George, voorgesteld in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, zal worden herhaald op zondag 27 november, als de dag nog duister is: vanaf 06:05 uur.

02-11-11

Arte-tv biedt op woensdag 2 november een documentaire over het nazi-gifgas Zyklon B en de informatie die de Amerikanen daarover al vroeg hadden

Blik met Zyklon B.

Arte-televisie biedt op woensdag 2 november de mogelijkheid om kennis te nemen van de inhoud van een documentaire over Zyklon B, het gifgas dat in 1941 eerst op krijgsgevangenen werd getest en vervolgens in de gaskamers van Duitse concentratiekampen werd gebruikt om miljoenen mensen die aldaar gevangen werden gehouden ─ vooral Joden ─ van het leven te beroven. Zyklon B is een granulaat waardoor zwaar giftig blauwzuur vrijkomt.
De geheime informatie over de productie ervan in Duitsland was relatief vroeg bekend bij de Amerikanen, die dit feit gewoon bekend hebben gemaakt. In de documentaire Der Spion vom Pariser Platz ─ Wie die Amerikaner von Hitlers Giftgas erfuhren wordt aan die aspecten aandacht besteed. Deze film is te zien tussen 20:15 uur en 21:05 uur.
Deze film uit 2010 die door Egmont R. Koch en Scott Christianson is gerealiseerd voor de regionale Duitse televisiezender WDR, wordt uitgezonden in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9. Twee herhalingen op korte termijn staan gepland: de eerste op zaterdag 5 november, 's middags vanaf 16:00 uur, de tweede op dinsdag 8 november in de ochtend vanaf 10:00 uur.

15-10-11

De Penan vormen de laatste inheemse nomaden van het eiland Borneo

Penan-vrouw te Sarwak
op het eiland Borneo.

Op zaterdag 15 oktober, vanaf 16:50 uur, begint op de Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv de documentaire Die letzten Nomaden im Dschungel Borneos. Het thema daarin wordt gevormd door de bevolkinsgroep Penan, die te vinden is in Sarawak en Brunel op het eiland Borneo.
De Penan vormen één der allerlaatste nomadische, inheemse bevolkingsgroepen ter wereld.

 

 

Deze film van Andrew Gregg is een Frans-Canadese coproductie uit 2008, die als bijdrage van Arte France aan de Duits-Franse cultuurzender wordt geleverd.
Een herhaling van deze film in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, wordt uitgezonden op zondag 30 oktober, 's ochtends vanaf 05:00 uur.

13-10-11

Als u wilt weten hoe Erdhörnchen de Kalahari-woestijn overleven, kijkt u dan naar de natuurdocumentaire Schwesternbande van Arte-tv

Arte-televisie vertoont op donderdag 13 oktober, tussen 19:30 uur en 20:15 uur, de natuurdocumentaire Schwesternbande ─ Vier Erdhörnchen in der Kalahari.
Deze Zuid-Afrikaanse film uit 2007, van Hiromichi Iwasaki en Sophie Vartan gaat over de strategie die eekhoorns hanteren om in de woestijn van Zuid-Afrika te kunnen overleven.
Het is een bijdrage van Arte France op het beeldformaat 16:9, voorzien van stereofonisch geluid.
Een herhaling zal worden gerealiseerd op donderdag 20 oktober, 's middags vanaf 14:00 uur.

07-10-11

Arte-documentaire Durchschaut onderzoekt de vraag of gevoelsgesteldheid werkelijk aan het menselijk gezicht af te lezen valt

Recente documentaire

Op de avond van vrijdag 7 oktober presenteert de Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv de documentaire Durchschaut: Das Rätsel der Gesichter, waarin wordt getoond dat er onderzoek is gedaan naar het antwoord op de vraag of iemands gemoedstoestand werkelijk aan haar of zijn gezicht kan worden afgelezen. Dat dit mogelijk is, of zelfs voor de hand liggend, wordt immers dikwijls beweerd. Staat de leugen iemand waarachtig op het gezicht 'geschreven'?

Andrea Cross en Luise Wagner hebben deze documentaire, in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9 en  met een duur van 53 minuten, dit jaar  gerealiseerd voor het tweede publieke Duitse tv-net ZDF.

 

Portret van psycholoog Paul Ekman

Psycholoog Paul Ekman.
Foto van Jonas Sichert.

In de documentaire wordt psycholoog Paul Ekman uit San Francisco geportretteerd, die als Meester der Mimiek geldt, dat wil zeggen dat hij erom bekend staat dat hij elke uitdrukking en elk gebaar doorziet.

Niet alleen Hollywood heeft daar druk gebruik van gemaakt, maar eveneens geheime diensten. Hij is de man die de plot heeft aangereikt voor de zeer succesvolle reeks Lie to Me, met in het middelpunt ene Cal Lightman, die de beste menselijke leugendetector ter wereld is.

 

Uitzendingen

De film wordt door genoemde zender, of genoemde avond uitgezonden tussen 21:45 uur en 22:40 uur. Twee herhalingen heeft Arte-tv geprogrammeerd: de eerste op zaterdag 8 oktober vanaf 10:00 uur in de ochtend; de tweede op donderdag 20 oktober, vanaf 15:40 uur.

20-09-11

Arte-televisie toont Franse documentaire uit 2010 over de vergeten oorlog in 1921 om het Marokkaanse Rifgebergte en zijn bewoners

 

Riffijns dorp bij Al Hoceima.

Franse documentaire 
Arte-televisie vertoont op woensdag 21 september, tussen 22:00 uur en 22:50 uur, de historische documentaire over een vergeten conflict in Marokko, bijna een eeuw geleden: de Rifoorlog. Deze kwestie duurde vijf jaar ─ van 1921 tot in 1926 ─ en was in feite een onafhankelijkheidsstrijd van de bewoners van het Marokkaanse Rifgebergte tegen de machthebbers van de staten Spanje en Frankrijk. De bewoners van het Rifgebergte worden Riffijnen genoemd.

Driemaal op Arte-tv 
De film ─ een bijdrage van Arte France in de vorm van een Franse documentaire uit 2010 van Daniel Cling, uit te zenden op het beeldformaat 16:9, zal worden herhaald op dinsdag 26 september, vanaf 10:05 uur in de ochtend, en nog eens op zondag 1 oktober in de middag vanaf 16:55 uur.

 

05-09-11

Twee kanten van dezelfde medaille: Jekyll and Hyde in documentaire van Artem Demenok; deze week tweemaal op Arte-tv te zien

Arte-televisie heeft op maandag 5 september een documentaite op het programma staan met de titel Jekyll and Hyde: Das Andere in uns. Het is een documentaire uit 2007, in opdracht van de Sudwest Rundfunk gerealiseerd door Artem (zeg: Artjom) Demenok.

Het thema daarvan is goed en kwaad en dat wordt behandeld aan de hand van het verhaal The strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, gepubliceerd in 1866 [1], één der letterkundige werken van de Engelse schrijver Robert Louis Stevenson (1850-1894), die vooral roem heeft verworven, en wel over de gehele wereld, met zijn roman Treasure Island uit 1883.
Een herhaling van deze film in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 september vanaf 03:00 uur. 

__________

Afbeelding: Auteur Robert Louis Stevenson omstreeks 1888, gefotografeerd door Lloyd Osbourne [2].
__________

[1] Het lag in de bedoeling om dit verhaal ─ dat overigens ook als novelle en als korte roman wordt beschouwd ─ te publiceren in december 1885, doch toen het boek gereed was, bleken de winkels overvol te zijn met kerstartikelen. Daarom werd de publicatie ervan uitgesteld tot januari 1886.
[2] Lloyd Osbourne (1868-1947) was de stiefzoon van R.L. Stevenson. Samen hebben ze drie boeken geschreven.

07-03-11

Canvas-tv vertoont driedelige documentaire over Amerika's FBI op drie avonden

De tweede, Nederlandstalige, Belgische televisiezender, Canvas, presenteert op drie avonden in de lopende week de driedelige documentairereeks FBI, over de thans honderd jaar oude Amerikaanse politie- en opsporingsdienst Federal Bureau of Investigation. Het beeld dat in de openbaarheid over deze dienst in de loop der jaren is ontstaan, is voor het grootste gedeelte door de instelling zelf gecreëerd.

Gedurende de helft van de periode waarin het instituut bestaat, werd het geleid door een uiterst dubieuze figuur: J. Edgar Hoover (1895-1972), die de indruk maakte van een perverse krankzinnige, die niet terugdeinsde voor talrijke ingrepen. Op maandag 7 maart wordt de eerste aflevering — Copyright FBI — uitgezonden tussen 23:00 uur en 23:50 uur. De tweede aflevering zal te zien zijn op dinsdag 8 maart: An American Nightmare. Daarin worden we geconfronteerd met de vraag of het instituut wel in staat is dat te doen waarvoor het in het leven is geroepen: zorgen voor de binnenlandse veiligheid van de Verenigde Staten van Amerika.

Dubieuze instelling, kwalijke directeur
J. Edgar Hoover in 1961, FBI-
directeur van 1924 tot 1972. 
Er zijn redenen om aan te nemen dat de instelling in kwestie wel eens voor het tegendeel verantwoordelijk zou kunnen zijn: het veroorzaken van binnenlandse VS-problemen in plaats van deze op te lossen. Deze keer tussen 23:00 uur en 23:55 uur.Het laatste van de drie delen wordt niet, zoals menigeen zal verwachten, op woensdag uitgezonden, maar op donderdag 10 maart, tussen 22:55 uur en 23:50 uur. dan worden de kijkers geconfronteerd met een interessant, omvangrijk aspect van het instituut: Attacking the maffia.

22-02-11

Een zelfportret van Auguste Rodin uit 1910, voorbode voor documentaire op Nederland 2-tv

 

De afbeelding die hierboven is afgedrukt, is een zelfportret uit 1910 van de voor de eeuwigheid als impressionist gedoodverfde schilder Auguste Renoir (1841-1919). Toch heeft de man zich op latere leeftijd van zijn stijlrichting afgewend en keerde hij terug naar de middeleeuwse meester Titiaan (1487-1576), en naar de iets latere Peter Paul Rubens (1577-1640), en zocht hij voor meer en andere inspiratie zijn heil ook nog bij Diego Velasquez (1599-1660).
Over deze schilder wordt op dinsdag 22 februari, in het programma Close up van de Avro, dat tussen 23:00 uur en 23:55 uur zal worden uitgezonden,  nadere informatie worden verschaft en zal erflink wat beeldmateriaal van hem te zien zijn.
Dit zelfportret kan men mooi leggen naast een ander doek met hetzelfde thema, dat de meester reeds in 1879 aan de wereld heeft geschonken, en dat u op de aan ons gelieerde site Tempel der Beeldende Kunsten, in een bijdragevan heden kunt vinden.
Op twee andere, aan deze site gelieerde elektronische publicaties, kunt u eveneens prachtig werk van Renoir vinden, dat bij de site in kwestie steeds prominent past. Zo vindt u in een artikel van heden, op de site Tempel der Toonkunst een gitaar spelend dame. We blijven in de sfeer van musicerende vrouwen als we kijken naar een bijdrage op de andere muzieksite welke direct aan deze is gelieerd: Muziek en mensen. Daar zien we een schitterend geconcipieerd gebeuren: een dame speelt piano.
Die aandacht voor de impressionist Auguste Renoir,  op diverse van onze cultuursites, geven we vanwege de uitzending van een nieuwe aflevering van het Avro-programma Close up, op dinsdag 22 februari, 's avonds laat op de zender Nederland 2, tussen 23:00 uur en 23:55 uur. Dan is de documentair getinte film gepland die de titel draagt: Renoir, het impressionisme voorbij.

 

02-02-11

'Mythos Katze' binnen twee weken driemaal te zien via Arte-televisie

Op woensdag 2 februari  kan men — tussen 16:50 uuren 17:35 uur [1] — via Arte-televisie kennisnemen van de inhoud van het eerder elders uitgezonden programma Mythos Katze — Auf sanften Pfoten durch neun Leben, over het doorgaans sterk aan de mens gehechte, en met dat tweebenige zoogdier verbonden huisdier kat. Diverse vertegenwoordigers van die soort gedragen zich zodanig dat je je wel kunt verenigen met de kwalificatie dat het om een mythisch dier gaat. Het betreft een film die Annette Scheurich in 2007 voor de MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) heeft gerealiseerd.

Hier ziet u zes van de toenmaals (1994) veertien katten, samen bovenop een tweepersoons bed. De drie met veel wit behoren tot het eerste nest van vijf uit 1992, de rechtsboven zwarte met enig wit, Bles, behoorde tot het tweede nest van vijf uit 1993. Naast hem de meest mythische, Kater Pluim (1978-2003) en helemaal vooraan de tot vader verheven rode kater Wanja (?-2002), die alles van de tien kinderen accepteerde, maar bepaald niet dol was op hun moeder. 

Aan de andere kant zijn er ook vertegenwoordigers van het dier Kat die zich gedragen zoals honden doen. Een tijdlang had ik, als gevolg van een niet in te tomen kat uit de buurt die, in dit geval letterlijk, haar zinnen had gezet op mijn rode kater en twee keer een nest met vijf katten bij ons bracht omdat ze vond dat haar kinderen een vader nodig had. De juniores hadden dat kennelijk zo goed begrepen dat ze niet bij papa Wanja weg te slaan waren. In de loop van de elf maanden die tussen de beide groepen van vijf lagen, kon ik er in ieder geval aan wennen dat er naast de vier reeds geruime tijd volwassen katten, plotseling negen waren. Vijf juweeltjes, dat wel. U begrijpt het al, daarna waren het er veertien. Twee van hen, de ouderen, onder wie de gewenste vader Wanja, brachten mij altijd naar de halte van de stadsbus, begeleidden mij naar winkels en zo meer. Toen één van de kinderen, Lena, uit het eerste nest negen weken oud was, liep die achter de beide ouderen aan en dat had gevolgen. De broers en zussen volgden haar al snel, en binnen een jaar waren het er negen, die me gingen boodschappen doen, keurig aan de stoeprand wachtten totdat ik het sein "Oversteken" gaf en vervolgens ook in de buurt van de twee ouderen bleven als die mij naar de bus hadden gebracht en in de directe omgeving van de aankomsthalte verbleven totdat ze me zagen uitstappen of hoorden dat ik even floot. Dan kwam de invasie: uit een paar bomen, onder struiken vandaan of op een muurtje zittend bij de bushalte.

Tegenwoordig maakt een hond alweer geruime tijd deel van het gezin uit, en dat heeft ertoe geleid dat de aanwezige katten voor een deel kopieergedrag gingen vertonen op basis van wat de hond doet. Elke nachtwandeling met de hond betekende ook een ommetje voor de aanwezige katten. 

__________

[1] Herhalingen zullen worden uitgezonden op woensdag 9 februari vanaf 09:15 uur, en op woensdag 16 februari, vanaf 15:30 uur.

 

De toestand van de oceaanbodem ontleed in ZDF-documentaire op dinsdag 2 februari

ZDF-wetenschapper Harald Lesch.

Hoewel de meer dan onuitstaanbare Harald Lesch — wat heeft die man het extreem met zichzelf getroffen — het programma in kwestie 'presenteert', moeten we, vanwege het belang van het thema, u hier en nu toch even wijzen op een nieuwe aflevering van de programmareeks Abenteuer Forschung — een serie wetenschappenlijke documentaires —, getiteld Mythen, Monster, Weltrekorde: Geheimnisvolle Tiefsee.
De wetenschap heeft er veel belang bij om een zo compleet en nauwkeurig beeld te krijgen van het landschap  en het leven op de oceaanbodem. De hulpmiddelen die de wetenschap ter beschikking staan om die wens in de werkelijkheid om te zetten, zijn sonar, satellieten, speciale duikboten, robots en computers.
Deze aflevering zal worden uitgezonden door het ZDF, het tweede Duitse publieke televisienet, op woensdag 2 februari tussen 22:15 uur en 22:45 uur. In het Nachtprogramm — officieel is het dan donderdag — van die zender zal de uitzending worden herhaald.


 

12-01-11

De vele aspecten van het menselijk brein in kaart gebracht — 1: Emoties

 

Gedurende de komende weken zullen op deze site in diverse korte bijdragen, of langere artikelen, over boeken, gebeurtenissen of simpele verwijzingen naar radio- dan wel televisie-uitzendingen, worden opgenomen welke te maken hebben met steeds enkele van de vele aspecten van het menselijk brein.
 

BBC-presentator Michael Mosley brengt u in contact met allerlei aspecten van
het menselijk brein in de documentairereeks The brain: a secret history.

 

De Britse televisiezender BBC Four zendt een documentaireserie uit over talrijke elementen van de wijze waarop ons menselijk brein functioneert en welke deelaspecten daarvan aan een nader onderzoek zullen worden onderworpen.
Michael Mosley presenteert in ieder geval de aflevering van donderdag 13 januari, welke tussen 22:00 uur en 23:00 uur zal worden uitgezonden: The brain: a secret history. Daarin gaat het om Emotions. Michael Mosley onderzoekt hoe en waarom wetenschappers het er zo moeilijk mee hebben gehad te begrijpen hoe die complexe, en diep ingrijpende, aspecten van ons brein functioneren.

13-12-10

Jean Genet werd honderd jaar geleden geboren. Arte-tv herdenkt dat met een documentaire

 

Documentaire

De Franse schrijver Jean Genet,
hier 73 jaar oud (in 1983).

Op maandag 13 december, 's avonds laat, om 23:45 uur, start Arte-televisie een documentaire over de tamelijk omstreden Franse auteur Jean Genet (1910-1976), die internationale faam heeft verworven — in zowel opbouwende, alsmede in afbrekende zin — door de wijze waarop hij in zijn boeken de aandacht wist te vestigen op diverse randfiguren van de maatschappij, zoals allerlei misdadigers, waarmee hij diverse aspecten van het dagelijks leven in een kritisch licht wilde stellen. Dat hij daardoor werd ervaren als iemand die de vermeende rust verstoorde, had tot gevolg dat hij vooral werd beschouwd als een lastig element in de wereld der kunsten van het Land van Marianne. Anderzijds waren er ook wel enkele non-conformisten in dat land te vinden, zoals Jean Cocteau (1889-1963). Jean-Paul Sartre (1905-1980), die zelfs de gedachte ter overweging stelde of Genet niet een heilige was, ondanks het feit dat de man een langdurige gevangenisstraf had uitgezeten wegens diverse delicten. [1]

Die J-P Sartre zelf was bij tijd en wijle eveneens een blok aan het been van zo menig Frans hoogwaardigheidsbekleder, en dat heeft er zelfs ooit toe geleid dat mevrouw Charles de Gaulle wilde dat Sartre in hechtenis zou worden genomen, hetgeen ertoe heeft geleid dat de ex-generaal en Franse president de historische woorden moet hebben uitgesproken: "Voltaire on n'arrête pas." Deze latere Nobelprijswinnaar Literatuur kende derhalve het belang van voorspraak.


Ter herdenking
De dit jaar gereedgekomen documentaire die tot 00:45 uur duurt, is van Gilles Blanchard.

Op maandag 19 december wordt de film, eveneens door Arte-tv, opnieuw uitgezonden, dan vanaf 05:00 uur in de ochtend. Op die dag zal het exact honderd jaar geleden zijn dat Jean Genet werd geboren. In de gegevens meldt Arte dat de aandacht aan deze schrijver wordt besteed in verband met zijn honderdste sterfdag, doch Genet overleed op 15 aptil 1986.

Naast de toneelstukken en het vele proza in tal van literaire vormen, heeft Genet ook een poging gedaan een boek over Rembrandt te schrijven. Zijn korte terugblik daarop [2] is in 1990 in een Nederlandse vertaling van Matthijs Bakker uitgekomen. 

__________

[1] Jean-Paul Sartre: Saint Genet, comédien et martyr (1952), in Nederlandse vertaling verschenen bij de Erven Bijleveld te Utrecht.

[2] Jean Genet: Rembrandt — wat overbleef van een in kleine, heel regelmatige vierantjes gescheurde en in deplee gemikte Rembrandt. Oorspronkelijk verschenen in 1968, NL-vertaling in 1990.

 

10-12-10

Economische opbloei Middellandse-Zeegebied door vondsten in wrak uit bronzen tijdperk

 

In de omgeving van de Middellandse Zee is een economische opbloei ontstaan als gevolg van de ontdekking van een zeer grote hoeveelheid artefacten die afkomstig zijn uit het bronzen tijdperk: ivoor, keramiek en tal van voorwerpen die een rituele functie hebben vervuld. Al die voorwerpen werden, relatief recentelijk, gevonden in het schip Uluburum. Zij tonen dat er in het bewuste gebied zo'n drie en een half millennium geleden reeds een ontwikkelde beschaving bestond.

De documentaire die op zaterdag 11 december door Arte-televisie zal worden uitgezonden  tussen 21:05 uur en 22:00 uur — Das Bronzekartell — Wirtschaftsboom am Mittelmeer, een Duitse productie van het ZDF uit 2007 van Franz-Leopold Schmelzer — biedt een goed beeld van de beschaving destijds in de landen van het Middellandse-Zeegebied. Daarnaast krijgt de kijker enig inzicht in de geschiedenis van het ontstaan van Europa.

Een herhaling van deze documentaire zal door Arte-tv worden gerealiseerd op vrijdag 17 december, om 05:00 uur in de ochtend.

 

08-12-10

BBC Four-tv toont twee filmproducties ter herdenking van zanger/pacifist John Lennon

 

Ingang van het Dakota-gebouw in
New York waar John Lennon met
Yoko Ono in 1980 woonde.

Aangezien het op 8 december dit jaar exact drie decennia geleden is dat de voormalige Beatle John Lennon, toen veertig jaar oud, in de Verenigde Staten werd vermoord, presenteert BBC Four Television op deze woensdag twee programma's over deze zanger en strijder voor de wereldvrede. Het drama voltrok zich voor de ingang van het Dakota-gebouw in New York waarin zich het appartement van John Lennon on Yoko Ono bevond.

Als eerste wordt, tussen 23:00 uur op woensdagavond en 00:25 uur op donderdag 9 december— onze tijd!—, de televisiefilm Lennon naked uitgezonden. Deze Britse productie van Edmund Couldhard is een biografisch drama over de Beatle en, vanzelfsprekend zijn wederhelft Yoko Ono. We zien onder meer C. Eccleston.

 

John Lennon; opname uit 1969.

 

Direct in aansluiting wordt een bijdrage vertoond, die inmiddels tien jaar oud is, en waarin Yoko Ono de presentatie van een gebeurtenis op zich neemt — ter gelegenheid van de zestigste geboortedag van haar man —, die als televisieuitzending de titel TOP2 John Lennon special draagt. Deze bijdrage van BBC Four neemt dertig minuten in beslag.

 

28-11-10

Twee zwijgende Russische films achtereen. Hedenavond/nacht eenmalig op arte-tv

 

De Russische regisseur
Dziga Vertov.

Zondag 28 november, aan het einde van de avond, respectievelijk vroeg in de nacht op maandag 29 november, presenteert de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie twee zwijgende films uit de tweede helft van de jaren twintig van de vorige eeuw, beide uit Rusland: eerst een speelfilm en daarna een documentaire.
De rolprent Het elfde jaar (Odinnadzatyj) uit 1928, geregisseerd door Dziga Vertov (pseudoniem van David Abelevitsj (Denis) Kaufman; 1896-1954) opent het korte filmprogramma aan het eind van de dag op genoemde zender.
Het is een relatief korte film die zal worden uitgezonden tussen 23:35 uur en 00:30 uur in de nacht op maandag 29 november.

Beeld uit het Russische 
Manifest uit 1926: Een
zesde deel van de wereld.

Direct in aansluiting volgt  Sjestaja Tsjast mira (Een zesde deel van de wereld), een Russische, zwijgende documentaire uit het jaar 1926, eveneens van Dziga Vertov.
De film geldt als Manifest. Het camerawerk is van Michael Kaufmann, de muziek werd gecomponeerd door Michael Nyman, die ze met eigen band heeft ingespeeld.

Geen van de twee films wordt door Arte-tv in afzienbare tijd herhaald.