29-01-12

William Claude Dunkenfield ─ alias W.C. Fields, filmfenomeen ─ werd op 29 januari 1880 geboren

 

Filmlegende
Op deze dag in 1880 werd William Claude Dunkenfield te Philadelphia in de staat Pennsylvania geboren. Alleen de doorgewinterde liefhebbers van het genre films waarin de man voorkwam en waaraan hij, eventueel in meerdere opzichten, was verbonden, zullen weten dat het hierbij om de man gaat die als toneelnaam W.C. Fields gebruikte. De man werd min of meer berucht door zijn afkeer van honden en van kinderen.

Tientallen rolprenten
Hij nam op enigerlei wijze, onder meer als hoofdrolspeler, deel in een hele reeks speelfilms, onder meer in My Little Chickadee (1940) met Mae West. Van 1924 tot en met 1944 maakte hij tientallen als hoofdfilm gekwalificeerde rolprenten op.

W.C. Fields overleed op 25 december 1946 te Pasadena in de Amerikaanse staat California.

05-02-11

Verfilming "The first men in the moon' naar de roman van H.G. Wells uit 2010 op BBC Four

dvd-doos van de film.

In het achter ons liggende jaar werd de roman The first men in the moon uit 1901, van Herbert George Wells (1866-1946) opnieuw verfilmd. Deze Britse science fiction-productie van Damon Thomas wordt door de Britse televisiezender BBC Four uitgezonden in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 februari tussen 00:25 uur en 01:55 uur; deze rolprent heeft dus een wel heel klassieke lengte van anderhalf uur.

In deze film zien we Rory Kinnear; Mark Gatiss, die tevens verantwoordelijk is voor het scenario; en Alex Riddell.

 

 

31-01-11

Twee programma's achtereen over Roman Polanski op Arte-televisie

Roman Polanski in 2004 met
een Crystal Globe.

Portret van regisseur
Arte-televisie presenteert op 31 januari twee programma's over de van oorsprong Pools-Franse regisseur Roman Polanski (geboren 1933). Als eerste wordt een portret uitgezonden dat tot stand gekomen is aan de hand van een gesprek dat in 2006 met Polanski werd gevoerd met Pierre-André Boutang.
Dit portret — een Fins-Franse coproductie uit 2006 — wordt door Arte voorgesteld op mandag 31 januari tussen 22:35 uur en 23:30 uur, onder de Duitse titel Polanski über PolanskiEen herhaling  wordt niet binnen afzienbare tijd gerealiseerd.

Verfilming van Tess of d'Ubervilles
In de op het portret — tussen 23:30 uur en 00:25 uur — aansluitende documentaire komt onder de titel Es war einmal de aflevering Tess aan de orde, over Polanski's verfilming van de roman Tess of d' Ubervilles uit 1891 van de Britse letterkundige Thomas Hardy (1840-1928). Deze bijdrage van Daniel Ablin en Serge July, voor Arte France, stamt eveneens uit 2006.

 

05-01-11

Superspannende thriller 'Memento' van Christopher Nolan woensdagavond op Canvas-tv

Christopher Nolan

Briljant gemaakte film
Het tweede Belgische, Nederlandstalige televisienet Canvas biedt op woensdag 5 januari de gelegenheid om de uiterst spannende rolprent Memento uit 2000 van de Brits-Amerikaanse regisseur Christopher Nolan (geb. 1970) (opnieuw) te zien. Daarin treden, in de voornaamste rollen op: Guy Pearce, Carrie-Ann Moss, Joe Pantolliano en Mark Boone junior.

Leonard Shelby — een personage dat wordt ingevuld door Guy Pearce — lijdt aan amnesie sedert hij heeft moeten toezien hoe zijn echtgenote werd verkacht en vermoord. In de situtie van zijn geheugenverlies stuurt hij zichzelf polaroid foto's, briefjes en kattenbelletjes — soms inde vorm van tatoeage op zijn lichaam — die moeten fungeren als geheugensteun bij zijn zoektocht naar de moordenaars aan de ene kant en zijn eigen verleden anderzijds.

Acteur Guy Pearce.

Ongebreidelde aandacht vereist
Kenners van deze rolprent adviseren, en niet ten onrechte, om deze meermaals te bekijken, aangezien de aandacht geen moment kan verslappen zonder dat dit gevolgen heeft voor het begrijpen van de handeling. Dat komt in eerste instantie doordat het verhaal omgekeerd chronologisch wordt verteld, geheel in overeenstemming met datgene wat de protagonist ondergaat.
De film wordt woensdag door Canvas-tv uitgezonden tussen 20:40 en 22:30 uur.

 

04-01-11

Drie televisieprogramma's over de Gouden Eeuw-schilder Johannes Vermeer

Handtekening van Vermeer

Documentaire
In de aflevering van het programma Secret lives of the artists dat door BBC Four op dinsdag 4 januari tussen 21:00uur en 22:00 uur zal worden uitgezonden, wordt deze keer het zogeheten geheime leven van de wereldvermaarde Nederlandse schilder Johannes Vermeer (1632-1675) onder de loep genomen in de documentair getinte film The madness of Vermeer.

Speelfilm

In aansluiting op bovenvermelde documentaire wordt op dezelfde zender de speelfilm Girl with a pearl earring vertoond, een kostuumdrama van Peter Webber (geb. 1968), dat als VS-Brits-Luxemburgse coproductie in 2003 werd gerealiseerd. De rolprent is gebaseerd op het boek van Tracy Chevalier over het meisje dat model heeft gestaan voor het schilderij van Vermeer dat in de jaren 1665-1667 is gecreëerd. Deze rolprent is de bekendste van de regisseur in kwestie.

Johannes Vermeer:Meisje met
paarlen oorbel
. 44,5 x 39 cm;
ontstaan in de jareen 1665-67.
Mauritshuis, Den Haag

In die film — welke te zien is tussen 23;00 uur op dinsdagavond en 00:35 uur in de nacht op woensdag 5 januari — spelen Colin Firth, Scarlett Johansson en Tom Wilkinson.


Close up
Op woensdag 5 januari is op het digitale televisiekanaal Cultura 24 weer een aflevering te zien van het eerder op één der gewone Nederlandse tv-zenders uitgezonden programma Close up te zien Vensters op Vermeer — 10 korte verhalen. Daarin komt een reeks kunstenaars uit onze tijd aan het woord: fotografen, schilders en culturele oplinieleiders, die samen zullen ontrafelen wat de uitzonderlijke en vooral mysterieuze invloed van Johannes Vermeer in onze tijd is.

 

28-11-10

Twee zwijgende Russische films achtereen. Hedenavond/nacht eenmalig op arte-tv

 

De Russische regisseur
Dziga Vertov.

Zondag 28 november, aan het einde van de avond, respectievelijk vroeg in de nacht op maandag 29 november, presenteert de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie twee zwijgende films uit de tweede helft van de jaren twintig van de vorige eeuw, beide uit Rusland: eerst een speelfilm en daarna een documentaire.
De rolprent Het elfde jaar (Odinnadzatyj) uit 1928, geregisseerd door Dziga Vertov (pseudoniem van David Abelevitsj (Denis) Kaufman; 1896-1954) opent het korte filmprogramma aan het eind van de dag op genoemde zender.
Het is een relatief korte film die zal worden uitgezonden tussen 23:35 uur en 00:30 uur in de nacht op maandag 29 november.

Beeld uit het Russische 
Manifest uit 1926: Een
zesde deel van de wereld.

Direct in aansluiting volgt  Sjestaja Tsjast mira (Een zesde deel van de wereld), een Russische, zwijgende documentaire uit het jaar 1926, eveneens van Dziga Vertov.
De film geldt als Manifest. Het camerawerk is van Michael Kaufmann, de muziek werd gecomponeerd door Michael Nyman, die ze met eigen band heeft ingespeeld.

Geen van de twee films wordt door Arte-tv in afzienbare tijd herhaald.

 

27-10-10

Documentaire met nieuw film- en geluidsmateriaal vult beeld over moord op president Kennedy aan

 

Een halve eeuw geleden

Op 22 november 1963 reisde ik per trein naar Rotterdam, waar ik voor het Centraal Station werd opgewacht. Begroet werd ik met de woorden: "Die vuile communisten hebben Kennedy vermoord. De Derde Wereldoorlog is nu wel begonnen."

Hoewel het inmiddels alweer bijna 47 jaar geleden is, staat die aankomst op Rotterdam CS me nog bij alsof ik het gisteren heb meegemaakt. Niet dat ik het enorme enthousiasme voor die VS-president deelde, maar dat doe ik voor geen enkele regeringsleider.
Wat zijn er sedert die dag in november massaal speculaties losgelaten op het thema in kwestie: de moord op genoemde datum, te Dallas - Texas, op John Fitzgerald Kennedy (1917-1963), de vijfendertigste president van de Verenigde Staten van Amerika.

De plaats van het delict op 22 november 1963: Dealey Plaza in Dallas,Rexas, VS.

 

Meer feiten in documentaire

Het tweede, Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas vertoont op woensdag 27 oktober — vanaf 23:45 uur tot 01:25 uur in de nacht op 28 oktober — een documentaire van Tom Jennings met de titel Lost JFK tapes — The assassination. Daarin zijn nieuw ontdekte archiefbeelden opgenomen die een correcter en completer relaas bieden van de gebeurtenissen op de dag in kwestie, en die tevens een meer afgerond onderdeel verstrekken van al hetgeen er onmiddellijk op volgde.

Een niet nauwkeurig in te schatten aantal keren zijn beelden van die dag in Dallas uitgezonden, verspreid over onze gehele aardkloot. Echter, zo'n vierenhalf decennium ebben er tal van uren aan geluids- en beeldmateriaal in die stad in Texas verborgen gelegen.

In deze documentaire wordt er voor de eerste keer gebruik gemaakt, en wel in ruime mate, van de beelden in kwestie.


23-10-10

Franse rolprent 'Le secret' uit 1974 van Robert Enrico zondagavond via TV5 Monde

 

De Franse acteur Philippe Noiret 
op latere leeftijd.

Spel op hoog niveau

In de avonduren van zondag 24 oktober presenteert de Franstalige televisiezender TV5 Monde de speelfilm Le secret uit 1974, een Frans Italiaanse coproductie van R0bert Enrico (1931-2001), die erin slaagt de aandacht van de toeschouwers tot het laatst vast te houden. Dat geschiedt mede doordat niet blijkt of er sprake is van feiten of fictie in hetgeen door één der protagonisten wordt verteld. Fictie in de zin van totale paranoia.

David —gespeeld door Jean-Louis Trintignant (geboren in 1930) bevindt zich in de Cevennes in een ver van de 'bewoonde wereld' verwijderd huis van het koppel Julia en Thomas. 

De persoon van laatstgenoemde wordt vertolkt door Phiippe Noiret (1930-2006), de figuur van Julia wordt ingevuld door Marlène Jobert (geboren in 1940). Die drie grote sterren van de Franse cinema zijn hier op hun best.


De handeling

David is een gekwelde ziel, die erin is geslaagd zich uit de klauwen van een dubieuze, en volledig ondoorzichtige overheidsinstantie te onsnappen. Wat David ten beste geeft, zaait flink wat twijfel: is het wel juist wat hij allemaal vertelt, of spelen dikke duim en/of aangetaste hersenfuncties hier de hoofdrol? Berust hetgeen hij beweert op al te gekke complottheorieën die hij tegen heug en meug blijft cultiveren?
TV5 Monde biedt deze rolprent aan op genoemde zondag, tussen 21:00 uur en 22:40 uur.

Franse rolprent 'Le secret' uit 1974 van Robert Enrico zondagavond via TV5 Monde

 

De Franse acteur Philippe Noiret 
op latere leeftijd.

Spel op hoog niveau

In de avonduren van zondag 24 oktober presenteert de Franstalige televisiezender TV5 Monde de speelfilm Le secret uit 1974, een Frans Italiaanse coproductie van R0bert Enrico (1931-2001), die erin slaagt de aandacht van de toeschouwers tot het laatst vast te houden. Dat geschiedt mede doordat niet blijkt of er sprake is van feiten of fictie in hetgeen door één der protagonisten wordt verteld. Fictie in de zin van totale paranoia.

David —gespeeld door Jean-Louis Trintignant (geboren in 1930) bevindt zich in de Cevennes in een ver van de 'bewoonde wereld' verwijderd huis van het koppel Julia en Thomas. 

De persoon van laatstgenoemde wordt vertolkt door Phiippe Noiret (1930-2006), de figuur van Julia wordt ingevuld door Marlène Jobert (geboren in 1940). Die drie grote sterren van de Franse cinema zijn hier op hun best.


De handeling

David is een gekwelde ziel, die erin is geslaagd zich uit de klauwen van een dubieuze, en volledig ondoorzichtige overheidsinstantie te onsnappen. Wat David ten beste geeft, zaait flink wat twijfel: is het wel juist wat hij allemaal vertelt, of spelen dikke duim en/of aangetaste hersenfuncties hier de hoofdrol? Berust hetgeen hij beweert op al te gekke complottheorieën die hij tegen heug en meug blijft cultiveren?
TV5 Monde biedt deze rolprent aan op genoemde zondag, tussen 21:00 uur en 22:40 uur.

13-10-10

Robert Bentons speelfilm 'The human stain' met sterbezetting te zien op BBC 1

 

Naar roman van Philip Roth
In de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 oktober presenteert de Britse televisiezender BBC 1 de speelfilm The human stain — een Duits, Frans, Amerikaanse coproductie van regisseur Robert Benton (geboren 1932), die al bijna vier decennia films regiseert. Diens meest bekende speelfilms zijn zonder twijfel Kramer vs Kramer (1979), waarvoor de regisseur en de scriptschrijver met een Oscar werden beloond, en Twilight (1998).

Anthony Hopkins

In 2003 leverde Benton The human stain af, een drama naar het gelijknamige boek uit 2000 [1] van Philip Roth (geb. 1933), één van de beste en meest invloedrijke auteurs in de Verenigde Staten. 

Het veelal als goede roman omschreven boek is volgens — in ieder geval een deel van de filmkritiek — met de huidige sterbezetting niet bepaald op de juiste wijze ingevuld. We komen Anthony Hopkins, Nicole Kidman, Ed Harris en Gary Sinise erin tegen.

__________
[1] Het boek is vertaald als De menselijke smet, door Else Hoog, die decennia geleden ook al Portnoy's complaint had vertaald. Daarover vertelde ze in een interview dat ze flink wat mensen had gevraagd naar (semi-)pornografische terminologie, die wij Nederlanders, zeker in het openbaar, iets minder paraat hadden dan vereist was voor de vertaling van genoemd boek, dat eveneens is verfilmd, evenals Goodbye Columbus.

De trilogie American Pastorale (1997), I Married a Communist en The Human Stain (2000) vormen samen een biografie van het naoorlogse Amerika, beginnend bij de Vietnam-oorlog tot en met het schandaal Bill Clinton/Monica Lewinsky. 

04-10-10

Jean-Pierre Melville's 'L'armée des ombres' uit 1969 te zien via TV 5 Monde

 

De Franse auteur Joseph Kessel (1898-1979) schreef in 1943 zijn essay van romanlengte, met de titel L'armée des ombres; filmregsseur Jean-Pierre Melville (1917-1973) voegde er zijn eigen oorlogsherinneringen aan toe en maakte van het geheel een bijna tweeëneenhalf uur durende rolprent van, die in 1969 voor het eerst het bioscooppublik heeft bereikt. Een jaar later leverde Melville Le samourai af, met Alain Delon, en die film is — gemeten naar de belangstelling en de vele herhalingen, mede via televisiezenders — een grotere favoriet geworden dan L' armée des ombres. Melville is, juist door zijn misdaadfilms, niet zelden betiteld als de beeldendichter van de onderwereld

Een, op  zich reeds ijzersterk, verslag van gebeurtenissen tijdens de door de nazi-Duitsers bezette Frankrijk, is aangevuld met persoonlijke oorlogsherinneringen van de regisseur, en dat heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit alleen maar is toegenomen. Voeg daarbij het feit dat de afdeling casting van Melville een bijzondere invulling van de personages heeft gezorgd, en men begrijpt dat er een zo geloofwaardig mogelijke rolprent is ontstaan. U ziet Lino Ventura (1919-1987), Simone Signoret (1921-1985), Paul Meurisse (1912-1979) en Jan-Pierre Cassel (1932-1975).

Het verhaal speelt zich halverwege de Tweede Wereldoorlog af in Frankrijk. Een aanal veertigers vormt een verzetsgroep, waarvanzo weinig mogelijk leden elkaar kennen, vanzelfsprekend spelen veiligheidsoverwegingen hier de voornaamste rol. Hoewel er sprake is van een uiterst gemotiveerde groep dappere, positief ingestelde mensen, kunnen die er bij tijd en wijle niet omheen liquidaties uit te voeren, en dat is — hoe noodzakelijk dat ook kan zijn — nooit een pretje.
Sensationele spanning op topniveau, over een tijd waarin de spanningen uitsluitend zenuwslopend waren.

__________

Afbeeldingen:
1. Joseph Kessel, auteur van het oorspronkelijke essay L'armée des ombres (1943).

2. Acteur Jean-Pierre Cassel (1932-2007).

 

27-09-10

Zwijgende speelfilm Schlagende Wetter van Karl Grune uit 1923 op Arte-televisie

 

Incompleet
Als de jonge vrouw Maria het ouderlijk huis wordt uitgezet, raakt ze snel zwanger van haar vriend Georg die haar om die 'andere omstandigheden' in de steek laat. Dan slaagt ze er eerst in onderdag te vinden bij mijnwerker Thomas. Toch keert die Georg op zijn schreden terug, hetgeen tot een confrontatie leidt tussen de beide mannen, met noodlottige gevolgen.

Dat is de handeling van de speelfilm Schlagende Wetter uit 1923 van regisseur Karl Grune (1890-1962), welke door Arte-tv zal worden uitgezonden in de nacht van maandag 27 op dinsdag 28 september, tussen 00:30 uur en 01:40 uur. Wat u dan op de huiselijke beeldbuis voorgeschoteld krijgt, is niet het oorspronkelijke negatief van de rolprent, maar een versie die is samengesteld uit Italiaanse en Duitse kopieën, waarbij echter het tweede bedrijf ontbreekt. [1]

De kenners zien het desondanks als een waardevolle rolprent en zij hangen er vier (van de vijf beschikbare) sterren aan. Karl Grune wordt geprezen vanwege het vernieuwende qua camerawerk en lichtregie.

Naturalistisch

Met de in deze film voorkomende, onvergetelijke scènes in een mijn heeft de regisseur — die in de tijd van de zwijgende film reeds naam had gemaakt met Die Straße — een nadrukkelijk naturalistisch schouwspel gerealiseerd in een tijd die in de kunsten vooral werd gedomineerd door expressionisme. Op het huiskamerscherm kunnen we kennismaken met Liane Haid (1895-2000) — die werd beschouwd als Oostenrijks eerste echte filmster —, Eugen Klöpfer (1886-1950) en Walter Brügmann (1884-1945).
__________
[1] Dat zal de reden zijn waarom deze rolprent niet voorkomt in het boek The silent cinema van Liam O'Leary.
____________
Afbeeldingen
1. Liane Haid, de eerste echte Oostenrijkse filmdiva; in die hoedanigheid was ze actief van 1915 tot 1953. Ze werd 105 jaar oud.
2. De Duitse acteur Eugen Klöpfer.

 

30-08-10

Zwijgende film 'Von morgens bis Mitternacht' van Karlheinz Martin eenmalig via Arte-televisie

 

Expressionistisch drama
In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 augustus wordt — tussen 00:25 uur en 01:40 uur — door Arte-televisie, eenmalig, de inmiddels reeds negentig jaar oude speelfilm 
Von morgens bis Mitternacht uitgezonden. Het is een zwijgende rolprent, gerealiseerd door Karlheinz Martin (1886-1948), waarvan de inhoud is gebaseerd op het gelijknamige expressionistische drama uit 1917 van Georg Kaiser (1878-1945). [1]

De regisseur had de beschikking over onder meer de acteur Ernst Deutsch (1890-1969) en diens vrouwelijke collega Erna Morena (1885-1962). De film uit 1920 is nimmer in roulatie geweest binnen het circuit van de Duitse bioscopen. Dit expressionistische monument van het witte doek, dat als een produit maudit werd beschouwd, gold lange tijd als verloren, totdat er in 1962 in Japan een kopie werd ontdekt.

Het verhaal
Als een nogal kleurloze bankemployé geld heeft verduisterd om daarmee een beter leven te kunnen leiden, en daarbij en passant een cliënte in moeilijkheden te helpen, hoont deze de man, omdat ze direct beseft dat hij te maken zal krijgen met verstrekkende gevolgen van die daad.De rolprent biedt een zwartgallige morele vertelling, letterlijk en figuurlijk uitgebeeld in zwart/wit, waardoor de grijstinten — eveneens letterlijk en figuurlijk — ontbreken. Daarmee was dit product afwijkend van het gebruikelijke, hetgeen — wie zal het verbazen — zowel de recensenten alsook distributeurs van films enorm heeft afgeschrikt.
De decors bestaan uit geschilderde stukken en stellen — zij het gestileerd — achtergronden voor zonder letterlijke diepte.
__________

[1] Hier wordt u doorverwezen naar een artikel (in het Engels) over het drama van Georg Kaiser op de website Malcolm Lowry @ The 19th Hole van auteur Colin Dilnot die onder meer op de website Keeping Soul Alive publiceert.
____________
Afbeeldingen
1. Scène uit Von morgens bis Mitternacht. (© ARD/Degeto.)
2. Ernst Deutsch in 1927. (Foto van Alexander Binder.)
3. Erna Morena in Von morgens bis Mitternacht, één van de 104 films waarin zij is opgetreden. (Foto van Wanda Dunebschitz-Kunowski.)

 

Zwijgende film 'Von morgens bis Mitternacht' van Karlheinz Martin eenmalig via Arte-televisie

 

Expressionistisch drama
In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 augustus wordt — tussen 00:25 uur en 01:40 uur — door Arte-televisie, eenmalig, de inmiddels reeds negentig jaar oude speelfilm 
Von morgens bis Mitternacht uitgezonden. Het is een zwijgende rolprent, gerealiseerd door Karlheinz Martin (1886-1948), waarvan de inhoud is gebaseerd op het gelijknamige expressionistische drama uit 1917 van Georg Kaiser (1878-1945). [1]

De regisseur had de beschikking over onder meer de acteur Ernst Deutsch (1890-1969) en diens vrouwelijke collega Erna Morena (1885-1962). De film uit 1920 is nimmer in roulatie geweest binnen het circuit van de Duitse bioscopen. Dit expressionistische monument van het witte doek, dat als een produit maudit werd beschouwd, gold lange tijd als verloren, totdat er in 1962 in Japan een kopie werd ontdekt.

Het verhaal
Als een nogal kleurloze bankemployé geld heeft verduisterd om daarmee een beter leven te kunnen leiden, en daarbij en passant een cliënte in moeilijkheden te helpen, hoont deze de man, omdat ze direct beseft dat hij te maken zal krijgen met verstrekkende gevolgen van die daad.De rolprent biedt een zwartgallige morele vertelling, letterlijk en figuurlijk uitgebeeld in zwart/wit, waardoor de grijstinten — eveneens letterlijk en figuurlijk — ontbreken. Daarmee was dit product afwijkend van het gebruikelijke, hetgeen — wie zal het verbazen — zowel de recensenten alsook distributeurs van films enorm heeft afgeschrikt.
De decors bestaan uit geschilderde stukken en stellen — zij het gestileerd — achtergronden voor zonder letterlijke diepte.
__________

[1] Hier wordt u doorverwezen naar een artikel (in het Engels) over het drama van Georg Kaiser op de website Malcolm Lowry @ The 19th Hole van auteur Colin Dilnot die onder meer op de website Keeping Soul Alive publiceert.
____________
Afbeeldingen
1. Scène uit Von morgens bis Mitternacht. (© ARD/Degeto.)
2. Ernst Deutsch in 1927. (Foto van Alexander Binder.)
3. Erna Morena in Von morgens bis Mitternacht, één van de 104 films waarin zij is opgetreden. (Foto van Wanda Dunebschitz-Kunowski.)

 

18-08-10

Twee speelfilms van Jean-Luc Godard binnen enkele uren via Arte-televisie

Pieter de dwaas
Als een schrijver heeft besloten zijn vrouw te verlaten en daarmee zijn burgerlijke bestaan op te geven voor een vrouw uit het verleden, weet hij letterlijk niet waar hij aan is begonnen. Die vrouw zorgt er echter voor dat hij terechtkomt in een web van leugens, lagen en listen tot en met moord. Dan blijkt eveneens dat de liefde tussen die beiden geen stand houdt. Regisseur Jean-Luc Godard (geboren 1930) realiseerde Pierrot le fou in de jaren 1965/66. Daarin treden in de voornaamste rollen op de Franse macho bij uitstek anno toen: Jean-Paul Belmondo (geboren 1933) alsmede de ex (1961-1967) van Godard: Anna Karina (geboren 1940), en verder Dirk Sanders (geboren ongeveer 1934).
De rolprent wordt onder meer beschouwd als een strikt persoonlijke afrekening van de regisseur, in verband met het mislukte huwelijk met Anna Karina, dat overigens ten tijde van het maken van de film nog geldig was.
Het werd een road movie, gelardeerd met zowel absurditeiten in politieke zin, alsook met momenten die de filmliefhebber in goede zin raken, hetgeen de vaart er qua verrassingen goed inhoudt. Voorop staat echter het verlies van emoties, en dat tekent het verhaal zodanig dat de tragiek binnen de menselijke elementen domineert.
De Nederlandse Speelfilm Encyclopedie waardeert deze film met vier sterren als een meesterwerk. De rolprent wordt door Arte-televisie uitgezonden op donderdag 19 augustus tussen 20:15 uur en 22:05 uur. Een herhaling zal worden vertoond in de nacht van maandag 23 augustus op dinsdag 24 augustus vanaf 00:55 uur.

One Plus One
De tweede film van Jean-Luc Godard die enkele uren later op dezelfde zender begint —om 00:00 uur en duurt tot 01:40 uur in de nacht op vrijdag 20 augustus zal duren —, bracht het in de Speelfilm Encyclopdie niet verder dan tweeënenhalve
ster, hetgeen toch nog bovengemiddeld betekent. One Plus One is een Brits-Franse coproductie uit 1968. In deze film treffen we aan: Anne Wiazemsky (geboren 1947), naast Mick Jagger (geboren 1943) en Keith Richards (eveneens geboren 1943) en Brian Jones (geboren 1942), alsmede tal van anderen.
De rolprent is onder meer als collagefilm gekwalificeerd. Die bevat diverse, zeer uiteenlopende passages, zoals een wel heel wondervreemde boekhandelaar die uit Hitlers Mein Kampf voorleest en op grond daarvan als fanaticus wordt beschouwd. Ook worden enkele leden van de Black Panthers in hun doen en laten gevolgd. Grote attractie voor — ook ruim vier decennia na het ontstaan van de film — vele 'volgelingen' zijn de blikken die ons, voyeurs, worden gegund in een studio als de Rolling Stones het nummer Sympathy for the devil willen opnemen en daarmee zo lang doorgaan tot het resultaat naar tevredenheid is. Die onderdelen van de film hebben de benaming rockumentary gekregen en gelden als indrukwekkend.
De producent van One Plus One, Iain Quarrier, heeft een eigen versie van de film in roulatie gebracht onder de titel Sympathy fr the devil, met aan het einde die complete Stones-song.ean Luc-Godard was daarover zo ontstemd dat hij tijdens het London Filmfestival in 1968 die Quarrier ten overstaan van de toeschouwers te lijf gegaan is.
Deze film wordt nog driemaal herhaald door Arte-televisie: in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 augustus, vanaf 03:00 uur, vervolgens in de nacht van dinsdag 1 september op woensdag 2 september, en dan nog in de nacht van zaterdag 5 september op zondag 6 september, weer vanaf 03:00 uur.
____________

Afbeeldingen
1. Scène uit Pierrot le fou van Jean-Luc Godard. (Foto © ARD/Degeto.)
2. Voorplat van de dvd-doos voor Pierrot le fou.
3. Regisseur Jean-Luc Godard.
4. Scène uit One Plus One. (Foto © ARD/Degeto.)

 


 

12-08-10

Kirk Douglas speelt de rol van Vincent van Gogh in 'Lust for Life' uit 1956 van Vincente Minelli


Amerikaanse klassieker
Voor degenen onder u die de Amerikaanse televisiezender Turner Classic Movies kunnen ontvangen, bestaat op donderdag 12 augustus, tussen 13:20 uur en 15:20 uur, de gelegenheid te kijken naar de 'biografische speelfilm' Lust for Life uit 1956 van Vincente Minelli (1903-1986). Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1934 van de Amerikaanse schrijver Irving Stone (1903-1989). De ondertitel van dat boek luidt A Novel of Vincent van Gogh. Van de inhoud daarvan heeft de thans 100-jarige Norman Corwin het scenario geschreven.
Bekenden van het witte doek
In de film wordt de rol van Van Gogh gespeeld door Kirk Douglas (geb. 1916). Naast hem zien we Anthony Quinn (1915-2001) als Paul Gauguin, en James Donald (1917-1993) als Theo van Gogh.
Dat in die rolprent veel terug te vinden zal zijn van wat er in het leven van Vincent van Gogh (1853-1890) is voorgevallen, en dat dit in overeenstemming zal zijn met de werkelijkheid, mogen we wel aannemen, maar Irving Stone heeft zelf geschreven dat er gedeelten als pure fiction moeten worden beschouwd, aangezien niet alles uit het leven van de schilder boven tafel is gekomen, ook al heeft de auteur diens leven 'nagelopen', vanaf diens jonge jaren in Londen tot en met diens tragische einde in Frankrijk.

Ontmoeting met Cézanne?
Zulks geldt ook betrekking tot een scène die in het verhaal voorkomt: een korte ontmoeting tussen Paul Cézanne en de schilder met de rode baard, hetgeen niet door middel van documenten kon worden bevestigd. Als belangrijkste bron voor zijn roman heeft Stone gebruik gemaakt van de driedelige editie brieven van Vincent aan zijn broer Theo, in de Engelstalige editie welke is verschenen in de jaren 1927-30.
De film Lust for Life zal de komende tijd ongetwijfeld diverse malen door dezelfde zender worden vertoond.

____________
Afbeeldingen
1. Schrijver en professor Norman Corwin in 1973 met de door hem nadrukkelijk gekoesterde schrijfmachine.
2. Voorzijde van de dvd-doos met daarin de speelfilm Lust for Life.

 

11-08-10

Ode aan de Hollywood-musical, Les demoiselles de Rochefort, tweemaal op Arte-tv


Twee zussen 'Deneuve'
Catherine Deneuve als jonge, blonde godin van het witte doek — en tegenwoordig, als het even kan, nog meer van het huiskamerscherm — is op woensdag 11 augustus weer te zien op Arte-tv, tussen 14:45 uur en 16:55 uur in Les demoiselles de Rochefort uit 1967. Jacques Demy (1931-1990) regisseerde deze rolpent in samenwerking met Agnès Varda. Het is een film, die kan worden beschouwd als een eloge aan het fenomeen musical van Hollywood. Naast Catherine Deneuve (geb. 1943) zien we Françoise Dorleac (1942-1967) — in het burgerlijk bestaan was zij de zuster van Catherine Deneuve —, en Danielle Darrieux (geb. 1917).

Wending van het lot
Die beide wekelijke zussen spelen in Les demoiselles de Rochefort een tweeling in Rochefort-sur-mer, die enorm verlangen naar het grotestadsleven. In de kleine plaats gaat men ervan uit dat de beide jonge vrouwen en hun moeder — waardin van beroep, gespeeld door Danielle Darrieux — tijdens de jaarmarkt tegen de voor hen bedoelde liefdes zullen aanlopen, doch dat blijkt steeds weer mis te gaan. Vanzelfsprekend volgen er wel ontmoetingen, en hoe kan het ook anders in een musical. Maar deze film blijft een Frans product, hetgeen duidelijk wordt aan de hand van de wijze waarop de rolprent is vormgegeven.
Het camerawerk is van Ghislain Cloquet (1924-1981); de muziek werd geschreven door één van de bekendere film filmcomponisten: Michel Legrand (geb. 1932).
Les demoiselles de Rochefort zal worden herhaald op dezelfde zender op maandag 16 augustus, eveneens van 14:45 uur tot 16:55 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Catherine Deneueve (tijdens het Filmfestival van Cannes in 2000.)
2. Françoise Dorleac.
3. Danielle Darrieux in 2008, 91 jaar oud.

 

02-08-10

Biografisch kostuumdrama 'Miss Austen regrets' in twee delen via de NCRV op Nederland 2

Het drama als rolprent
De NCRV gaat op maandag 2 augustus verder met de traditie van het in de zomermaanden
vertonen, respectievelijk herhalen, van Engelse kostuumdrama's, die voornamelijk in opdracht van de BBC werden vervaardigd.
Het eerste deel — van twee — van de Brits-Amerikaanse coproductie Miss Austen regrets, geregisseerd door Jeremy Lovering, wordt op deze maandagavond, tussen 20:55 uur en 21;40 uur, vertoond. De film behandelt het leven van romanschrijfster Jane Austen (1775-1817); we worden geconfronteerd met Olivia Williams (geb. 1968) als Miss Austen; Imogen Poots (geb. 1989) als haar nicht Fanny, Greta Scacchi (geb. 1960 ) en Adrian Edmonson (geb. 1957). Laatstgenoemde werd wereldvermaard door zijn optreden in de niet altijd even fijnzinnig-Britse serie The Young ones.

Het verhaal
Toen Jane Austen veertig jaar was — in 1815 — had ze al heel wat successen geboekt met haar
romans, en dat leidde ertoe dat haar nichtje Fanny haar om raad ging vragen aangaande de liefde, aangezien niet alleen die nicht ervan overtuigd was dat Jane Austen met haar kennis en inzicht meer begreep van het fenomeen liefde dan ieder ander. Daar staat tegenover dat die geliefde schrijfster nooit een huwelijkspartner heeft gevonden.
Kenners geven aan deze biografische uitbeelding de voorkeur boven die van Becoming Jane uit 2007, aangezien deze (tweedelige) film zich veel meer houdt aan de feiten, zonder dat de romantiek in het verhaal tekort komt.
____________
Afbeeldingen
1. Scène uit Miss Austen regrets van Jeremy Lovering (2008). Olivia Williams als Jane Austen.
2. Miss Austen regrets. Doos met de dvd.

 

25-07-10

Jeugdroman 'De brief voor de koning' van Tonke Dragt als speelfilm op Kentnet

De brief voor de koning
Het blijkt met enige regelmaat voor te komen: een stervende heeft nog een wens voordat hij of zij het tijdelijke iruilt voor het eeuwige. Zelfs bij de adel is het voorgekomen, en dat is eveneens het geval (geweest) bij een ridder, die daarom aan Tiuri vraagt een brief naar de koning van een naburig land te brengen. Dat gebeurt in de jeugdroman De brief voor de koning van de Nederlandse schrijfster Tonke Dragt (geboren 1930). Het boek is voor het eerst uitgekomen in 1962.Thematiek

Tiuri is zestien jaar als hij de opdracht krijgt de bovengenoemde brief te bezorgen. Het wordt weliswaar een spannende reis, maar dat is niet het belangrijkste wat er in het verhaal gebeurt.
De thema's van betekenis zijn vriendschap, volwassen worden en vertrouwen in anderen. De verfilming van dit boek werd gerealiseerd door Pieter Verhoeff (geboren 1938), bijna een halve eeuw nadat het werd geschreven. Hoewel de regisseur voor deze jeugdfilm slechts over een beperkt budget kon beschikken, is hij erin geslaagd te verrassen met de decors.

Destructie: nasynchronisatie

In de belangrijkste rollen zien we Yannick van de Velde (geboren 1989) als de jonge Tiuri. Naast hem treden op Quinten Schram (1992), Victor Reinier (geboren 1963) — die uit Baantjer en Flikken Maastricht —, alsmede de populaire Duitse acteur Uwe Ochsenknecht (geboren 1956).
Laatstgenoemde en de andere Duitse acteurs worden in deze Nederlandse rolprent nagesynchroniseerd. Hoewel dat fenomeen aan een niet meer te stuiten opmars in zelfs ee voormalige cultuurnatie als Nederland (b)lijkt te zijn begonnen, blijft het een weerzinwekkend gebeuren dat onder al deze omstandigheden veroordelenswaardig is vanwege de niet te onderschatten debiliserende werking ervan. Destructie wint steeds meer aan terrein.
Uiterst schandalig!

____________

Afbeeldingen

1. Illustratie op het voorplat van de linnen band van de eerste druk van De brief voor de koning, uit 1962.

2. Acteur Yannick van de Velde.

17-07-10

Homo-taboe bij negentiende eeuwse samoerai in 'Taboe' van Nagisa Ôshima


Elite-eenheid

In de negentiende eeuw bestond er in Japan een speciale elite-eenheid van politiemannen in de vorm van een samoerai-militie, die een belangrijke rol speelt in de film Gahatto, de Japanse titel voor Taboo. Dat taboe in deze Japans-Frans-Britse coproductie uit 1999 blijkt homoseksualiteit te zijn. Wie zal het verbazen, die bedenkt dat zo'n elite-eenheid uit mannen bestaat, en er ook in het negentiende eeuwse Japan homoseksuele mannen bestonden, die dat op grond van hun genetische constitutie waren. Dan mogen we ook niet voorbijgaan aan het feit dat tal van mannen weliswaar niet, of niet alleen maar, zo waren gestructureerd, maar onder druk der omstandigheden — met een woord: kazernering — hun, al dan niet tijdelijke, gerichtheid een plaats moesten geven.


Mannenharten slaan op hol

In het verhaal van de film
Taboo, geregisseerd door Nagisa Ôshima (geb. 1932) [1] zorgt een nieuweling, genaamd Sozaburo Kano, in de samoerai-militie voor een versnelde hartslag bij tal van mannen die daardoor uit hun gewone doen raken. Dat vormt voor de leiding van de militie een reden om Kano een verplicht bezoek te laten brengen aan een geisha.

Met deze film heeft de regisseur het taboe van de op het eigen geslacht gerichte seksualiteit bij de samoeirai-militie doorbroken. De prachtige beelden vormen een tweede, uiterst aaantrekkelijk aspect van deze rolprent.

We komen de volgende acteurs tegen, die 'slechts' bij een kleine groep ingewijden bekend zal zijn: Takeshi Kitano — als een van de leiders van de elite-eenheid —, Ryuhei Matsudo — als de jonge samoerai —, en Shinji Takeda.
De rolprent wordt zaterdagavond 17 juli door de NPS via Nederland 2 uitgezonden tussen 23:55 uur en 01:30uur in de nacht op zondag 19 juli.

__________

[1] Nadat de regisseur een hersenbloeding had gekregen, vatte hij in 1999 de draad weer op en maakte hij Gohatto.
____________

Afbeeldingen

1. Poster van de film Gohatto.

2. Regisseur Nagisa Ôshima in jong gezelschap, tijdens het Filmfestival van Cannes in 2005.


 

15-07-10

Verfilming door Francis Ford Coppola van The Rainmaker van John Grisham vrijdagnacht op BBC One


De Amerikaan John Grisham (geboren 1955) is volgens zijn uitgever — althans dat impliceert de flaptekst van zijn roman The Rainmaker — de populairste schrijver ter wereld. Zoals dat gebruikelijk is bij de thrillers van deze auteur, is het verhaal volgens een vast stramien ingedeeld, hetgeen de beste garantie blijkt te zijn voor enorme hoeveelheden lezers welke net iets meer willen dan een niemendalletje, maar tegelijkertijd niet zitten te wachten op diepgravende teksten met literaire hoogstandjes. Zijn eerste vijf romans — A time to kill en The Firm, The Pelican Brief en The Client, alsmede The Chamber — haalden wereldwijd een oplage van zo'n zestig mljoen exemplaren voordat The Rainmaker is verschenen.

Die ruime toegankelijkheid heeft ervoor gezorgd dat die boeken vrij gemakkelijk om te zetten zijn in filmbeelden en dat is met de meeste van Grishams romans gebeurd. In 1997 is de verfilming van The Rainmaker uitgekomen. Dit rechtbankdrama — dat in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 juli door BBC One-television zal worden uitgezonden tussen 00:45 uur en 02:50 uur — in de regie van Francis Ford Coppola heeft een sterbezetting: Matt Damon, Danny DeVito, Mickey Rourke en Jon Voight.

____________

Afbeeldingen

1. De Amerikaanse auteur John Grisham in 2008.

2. Voorzijde van het stofomslag van de gebonden versie (derde druk 1996) van The Rainmaker.

28-06-10

Deze week vijfmaal de documentaire Hitchcock, Selznick en het einde van Hollywood via digitaal kanaal Holland Doc 24

 

Deze week vijf keer op Holland Doc 24

Het digitale televisiekanaal dat inmiddels wijd en zijd bekend geraakt is onder de volstrekt dwaze benaming Holland Doc 24 zendt deze week, van maandag 28 juni tot en met vrijdag 2 juli — dat wil zeggen elk van die dagen eenmaal in de avonduren — dezelfde aflevering van het NPS-programma Het uur van de wolf uit, en wel de documentaire Hitchcock, Selznick en het einde van Hollywood. Daarin wordt de machtsstrijd uitgemeten tussen regisseur Alfred Hitchcock (1898-1980) en filmproducent David O. Selznick (1902-1965).

Eigenzinnig regisseur

Hitchcock behoorde tot de categorie regisseurs die voor zijn creatieve proces eigen keuzes wenste te maken, maar die houding botstemet het in Hollywood gangbare proces: de regisseur werd eigenlijk beschouwd als het uitvoerende instituut van de ideeën, wensen en eisen van de producent. In het geval van Hicock en Selznick bestond echter één belangrijk punt van volledige overeenkomst: hun ongebreidelde waardering voor actrice Ingrid Bergman (1915-1982). Selznick was degene die haar naar Hollywood heeft gehaald; Hitchcock was onmiddellijk gefascineerd en engageerde haar voor diverse van zijn rolprenten. 
Daarin speelde ze tal van voortreffelijke rollen met als uitschieter zonder twijfel haar presentatie in Hitchcocks 
Notorious uit 1946.


Uitzendtijden

De documentaire in kwestie wordt gedurende de vijf werkdagen van deze week uitgezonden op de volgende tijden:

maandag 28 juni, tussen 21:00 uur en 22:27 uur

dinsdag 29 juni, tussen 21:54 uur en 23:21 uur

woensdag 30 juni, tussen 21:34 uur en 23:00 uur

donderdag 1 juli, tussen 22:51 uur en oo:18 uur

vrijdag 2 juli, tussen 21:00uur en 22:27 uur.

____________

Afbeeldingen

1. Filmprodcuent David O. Selznick.

2. Scène uit Hitchcocks thriller Notorious uit 1946. Links Cary Grant, rechts Ingrid Bergman.

Extra belangstelling gedurende de laatste weken voor het fenomeen zwijgende film, de komende nacht op Arte-tv

 

Grote namen van toen

Verleden dinsdag, 22 juni, werd door het digitale themakanaal Geschiedenis 24 één van de eerste Nederlandse zwijgende films — die toen, tot en met de jaren tachtig van de vorige eeuw, gewoon als stomme film werden gekwalificeerd — Het geheim van Delft, uit 1917, over het verloren gegane recept voor het vervaardigen van Delfts blauw van Maurits Binger (1868-1923) — uitgezonden. Twee dagen daarna werd via hetzelfde instituut de zwijgende film Beyond the rocks, uit 1922, van Sam Wood (1883-1949) via allerlei technologische snufjes op uw huiskamerscherm getoverd. In die film konden we enige beroemdheden van het witte doek uit die dagen tegenkomen: Gloria Swanson — die in werkelijkheid Gloria May Josephine Svensson heet(te) — (1899-1983), Rudolph Valentino (1895-1926) en Edythe Chapman (1863-1948).

Standaardwerkje?

In de tweede week van deze maand, net voorafgaande aan die twee films op de beeldbuis had ik in de opruimingsdozen van een antiquariaat in mijn woonplaats — voor de somma van vijftig eurocents — een nog ongebruikt exemplaar gevonden van het boek The silent cinema, dat ongetwijfeld de indruk moest wekken van klein standaardwerk. Opgewekt zoekend in het register kwam ik echter niet de namen van beide bovengenoemde regisseurs tegen. Ondanks het feit dat Maurits Binger in het kader van de filmwereld in die periode meer dan alleen regiewerk de nodige hand- en spandiensten heeft verricht, en ook Sam Wood, een regisseur wiens naam is blijven naklinken en die de bovengenoemde sterren naar zijn hand heeft gezet, in dat boek ontbreken, doemt er toch enige twijfel omtrent de kwaliteit van het boek op.


Marcel Perez en Luigi Maggi

Ook de namen van de regisseurs van de Italiaanse zwijgende film Le avventure straordinarissime di Saturnino Farandola — De uitzonderlijke avonturen van Saturnino Farandola —, de Spanjaard Marcel Perez, die tevens de naam Marcel Fabre draagt (1885-1927) en de Italiaan Luigi Maggi (1867-1946), zoekt men tevergeefs in voornoemd werkje, dat desondanks veel te bieden heeft, maar als overzicht ten aanzien van het fenomeen zwijgende film niet geheel kan meetellen.
De hier genoemde film uit 1913 — een Italiaans-Franse coproductie met een lengte van 77 minuten — wordt door Arte-televisie in de nacht van maandag28 op dinsdag 29 juni uitgezonden tussen 01:10 uur en 02:30 uur. Er zullen vooralsnog geen herhalingen op het huiskamerscherm te zien zijn.

Het bijzondere camerawerk is van Ottavio de Matteis. Het script stamt van Guido Volante naar een roman van Albert Robida (1848-1926), verschenen in 1879, die als pastiche werd gepresenteerd en daarmee als tegenhanger bij de avonturenromsns van Jules Verne.

Regisseur Marcel Perez (Fabre) speelt in de film de rol van Saturnino Farandola. Naast hem treden Nilde Baracchi op, alsmede Filippo Castamagna.
Er wordt gefluisterd dat de film binnenkort als dvd in omloop zal worden gebracht, dan wel inmiddels reeds in omloop is. 

Afbeeldingen

1. Voorzijde van het boekje The silent cinema, geschreven door Liam O'Leary, een Pictureback van dutton vista uit 1965.

2. Beeld uit Le avventure straordinarissime di Saturnino Farandola (1913). De bijdrage is van Arte France. (Foto © Lobster Films.)

3. De Franse schrijver Albert Robida.

 

27-06-10

Claude Chabrols speelfilm Betty naar de roman van Georges Simenon nog tweemaal te zien via Arte-tv

 

Bijna twee decennia geleden — exact gezegd: in 1992 — heeft de vermaarde Franse regisseur Claude Chabrol (geboren 1930) de roman Betty uit 1960 van Georges Simenon (1903-1989) verfilmd, met Marie Trintignant (1962-2003), Stéphane Audran (geboren 1932), Jean-François Garreaud (geboren 1947) en Yves Lambrecht.
Een vrouw van in de dertig, in kennelijke staat verkerend, komt een bar binnen en vertoont het uiterlijk van een verzopen kat. Zuipen en paffen is het enige dat ze wil. Dan biedt een bemiddelde vrouw haar een bed om te slapen. 
Ietwat ongestructureerd — onder meer door middel van flashbacks — worden we nader geïnformeerd over het verleden en de achtergronden-meer-in-de-breedte van deze Betty. De vrouwelijke protagonisten zijn nadrukkelijk geprofileerd ingevuld en dat heeft geleid tot uitnemende prestaties van zowel Marie Trintignant en van mevrouw Chabrol (Stéphane Audran), die in tal van rolprenten van haar echtgenoot interessante en voortreffelijke ingevulde rollen heeft gerealiseerd. 
De film werd verleden donderdag reeds vertoond door Arte-tv, en wordt thans herhaald in de nacht van zondag 27 op maandag 28 juni, tussen 00:45 uur en 02:25 uur. In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 juli zal Arte deze rolprent nogmaals uitzenden, eveneens vanaf 00:45 uur.

__________
Afbeelding: Standbeeld van Georges Simenon, in zijn geboorteplaats Luik.

 

23-06-10

Speelfilm uit 1955, Chiens perdus sans collier naar gelijknamige roman van Gilbert Cesbron donderdagavond op TV 5 Monde

 

De Franse televisiezender TV 5 Monde vertoont op donderdag 24 juni — tussen 21:00 uur en 22:30 uur de, inmiddels meer dan een halve eeuw oude, Franse speelfilm Chiens perdus sans collier (1955) van Jean Delannoy (1908-2008), naar de gelijknamige roman van Gilbert Cesbron (1913-1979).
In die rolprent komen we oudgedienden tegen, voorop Jean Gabin (1904-1976) in de rol van de idealistische kinderrechter, die meer dan alleen achter de groene tafel zit en zijn vonnissen velt, maar daarnaast bereid is om buiten werktijd zich in te zetten voor ontspoorde jeugdigen. Twee jongens van veertien jaar, die zijn weggelopen uit een inrichting voor jeugdige delinquenten hebben daarbij zijn speciale aandacht. De een is er vandoor gegaan omdat hij bij zijn zwangere vriendin wil zijn, de ander wil zijn werkelijke ouders zoeken, aangezien hij zich doodongelukkig voelde nadat hij was opgenomen in een volstrekt liefdeloos, en derhalve totaal incompetent, gezin dat door de voogdijraad was aangewezen.

De film werd gekwalificeerd als sentimenteel, waarbij wel veel lof uitging naar Jean Gabin, die voortreffelijk spel heeft neergezet. Een ander punt van kritiek was gericht tegen de al te breed uitgemeten goede bedoelingen, waardoor dat element er te dik bovenop lag.

De rolprent zal worden voorzien van Nederlandse ondertitels.

____________

Afbeeldingen

1. De Franse regisseur Jean Delannoy; hij werd honderd jaar Op deze foto is hij de negentig reeds ruim gepasseerd.

2. Voorzijde van de paperback-editie in de reeks J'ai lu (1958) van de in 1953 voor het eerst verschenen roman Chiens perdus sans collier. Op het voorplat enige scèes uit de film van Jean Delannoy.

Twee Dokwerk-documentaires van Frank Wiering over volgelingen van Bhagwa, via digitaal kanaal Geschiedenis 24

 

De nieuwe mens
In 1984 heeft documentairemaker Frank Wiering (*1947) een verslag gemaakt van zijn zoektocht naar de eventuele waarde voor hem persoonlijk van de zich als geestelijk leider opgeworpen hebbende Shree Rajneesh Bhagwan (1931-1990) en diens beweging. Die queeste is vastgelegd in een Dokwerk-documentaire De nieuwe mens en in de dagen van weleer uitgezonden door de VPRO.

Deze film zal op woensdag 23 juni opnieuw worden uitgezonden via het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24, tussen 21:14 uur en 22:33 uur.

De meester en het echte leven
Twintig jaar na De nieuwe mens heeft Frank Wiering de kenismaking hernieuwd met de vier personen die hebben gefungeerd als protagonisten in die eerdere documentaire. Toen waren zij volgelingen van Bhagwan. Nu spreekt Frank Wiering met hen over wat hen indertijd heeft bewogen en wisselt hij met hen van gedachten over hetgeen hun spirituele drijfveren van dit moment zijn.
Deze documentaire sluit niet alleen inhoudelijk aan op de vorige, maar bij deze herhaling via 
Geschiedenis 24 sluit deze ook letterlijk aan op de voorafgaande, qua tijdstip is dat om 22:33 uur, en de film eindigt omstreeks middernacht.

De geruchtmakende Baarnse moordzaak uit 1960 thans als speelfilm (2008) via Nederland 3

 

Sneeuwbaleffect

De veertienjarige, kleine crimineel Ronnie — een brommerdief die op de vlucht is voor de politie — krijgt de gelegenheid te schuilen op de zolder van een grote villa te Baarn, bij de rijke broers Arnout en Victor. Aanvankelijk vinden die het gebeuren wel vermakelijk, doch allengs wordt die Ronnie hun tot last. Dat gaat op een gegeven moment wel heel ver: het snotaapje zal zijn weldoeners nu ook nog even chanteren. Op straat zetten durven ze hem niet meer, en zo kiezen ze voor een andere oplossing.
Het heeft zich in werkelijkheid allemaal een halve eeuw geleden zo afgespeeld. Niet al te lang daarna is er een toneelstuk over gemaakt dat in de jaren zestig ook via de televisie is voorgesteld. Strafpleiter in die zaak was Mr. François Pauwels (1888 -1966), die tevens dichter en romancier was. Diverse van zijn romans en dichtbundels duiken de laatste tijd veelvuldig op tijdens boekenmarkten, voornamelijk in de dump.


Recente verfilming

Die gebeurtenissen zijn in 2007 door Arno Dierickx voor een speelfilm gebruikt, die Bloedbroeders is gaan heten. Daarin speelt Matthijs van de Sande Bakhuyzen, geboren 1988, de rol van Arnout van Riebeeck, en zien we Derk Stenvers (geboren 1991) in de rol van Victor van Riebeeck; Sander van Amsterdam (geboren 1988) is voorzien voor de rol van Ronnie, de bromfietsdief. Erik van Heijningen speelt de rol van Simon Bakker. Diverse andere acteurs met bekende namen spelen minder vooraanstaande rollen.
De rolprent, die de kwalificatie thriller meekreeg — maar tegenwoordig wordt een film al snel zo genoemd — wordt op woensdag 23 juni door de Avro uitgezonden op Nederland 3, vanaf 22:40 uur, volgens de programmagegevens eindigend om 00:20 ujur in de nacht op donderdag 24 juni.

__________

Afbeelding: scène uit de film Bloedbroeders met drie van de vier protagonisten. (Bovenste gedeelte van de filmposter.)

 

22-06-10

Zwijgende Nederlandse speelfilm uit 1917, Het geheim van Delft van Maurits Binger enkele keren te zien op digitaal kanaal Geschiedenis 24

 

 

Het is inmiddels alweer bijna een hele eeuw geleden dat de eerste Nederlandse zwijgende films — welke tot voor enkele decennia werden gekwalificeerd als stomme film — werden gerealiseerd, en één daarvan zal op dinsdag 22 juni door het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24 worden uitgezonden. De rolprent draagt de titel Het geheim van Delft, en deze is in 1917 gereedgekomen en uitgebracht op 20 februari van dat jaar. 

Thema van de film is het recept voor het vervaardigen van Delfts blauw porselein; dat recept is verloren gegaan. Hoewel de titel van de film de stad Delft impliceert, is deze voornamelijk opgenomen in Haarlem. Voor regie, script en productie is Maurits Binger (1868-1923) verantwoordelijk.

De film zal worden uitgezonden tussen 22:51 uur en middernacht. Zoals men dat in geval van heel veel programmaonderdelen welke door genoemd digitaal televisiekanaal worden gepresenteerd, mag verwachten, zal die film ongetwijfeld nog diverse malen worden getoond; daarvoor zijn voldoende kaders te bedenken. In ieder geval kunnen degenen, die de film op dinsdagavond om enigerlei reden niet kunnen zien, de schade inhalen op de avond van woensdag 25 juni, tussen 18:51 uur en 20:01 uur.

__________

Afbeelding: Filmmaker Maurits Binger.

 

10-06-10

Franse filmklassieker La grande illusion van Jean Renoir te zien via TV5 met Nederlandse ondertitels

 

Klassieker

Het Franstalige televisiekanaal TV5 presenteert op donderdag 10 juni — 's avonds tussen 21:00 uur en 23:00 uur — de grote klassieke Franse speelfilm La grande illusion uit 1937 van regisseur Jean Renoir (1894-1979), zoon van de grote impressionistische schilder Auguste Renoir (1841-1919). Daarin komen we enige vooraanstaande namen van het witte doek tegen, zoals Jean Gabin (1904-1976), Pierre Fresnay (1897-1975) en de Duitse acteur/regisseur Erich von Stroheim (1885-1957).

Het verhaal
Gedurende de Eerste Wereldoorlog, in 1917, overkomt het drie, qua persoonlijkheid zeer uiteenlopende, 
Franse militairen, dat ze van het ene krijgsgevangenenkamp naar het andere worden overgebracht. In die periode creëren dezen een legende met betrekking tot een reeks ontsnappingspogingen. Dat is een overlevingsstrategie in een periode van ongelooflijk barbaarse toestanden en gebeurtenissen.

La grande illusion is een speelfilm die de kwalificatie humanistisch meesterwerk heeft gekregen. Jean Renoir heeft zelf het scenario geschreven, in samenwerking met Charles Spaak (1903-1975), dat in goede zin bol staat van de fijngevoeligheden, naast een reeks rake observaties en het nodige sarcasme. Dat laatste zal ongetwijfeld een gevolg zijn van de situatie in de tijd waarin het gebeuren zich afspeelt. 

Bijzonderheden

In allerlei beoordelingen heeft La grande illusion de hoogste lof gekregen; de hoogste onderscheiding is daarbij de vaststelling dat deze rolprent een volstrekt tijdloos document humain is. In de vertoning door TV 5 wordt de film Nederlands ondertiteld. Een herhaling zal op dezelfde zender worden gepresenteerd op zondag 13 juni, vanaf 23:55 uur tot in de nacht op maandag 14 juni om 01:50 uur.

____________

Afbeeldingen

1. dvd-doos van La grande illusion.

2. Scène uit de film La grande illusion, met Jean Gabin en Dita Parlo.

 

21-05-10

Jack Londons Sea Wolf als verfilming uit 2009 vrijdagavond op Belgie Eén-tv

De op 1 november 2009 — op de Nederlandse website All art is quite useless van Rond1900.nl, over de cultuur van het fin de siècle — behandelde nieuwste verfilming van het boek The Sea Wolf  uit 1904 van Jack London — een Canadees-Duitse coproductie uit 2009 — zal deze vrijdag en in de volgende week door het eerste Nederlandstalige televisienet van België — Eén — worden uitgezonden. Het eerste deel zal te zien zijn tussen 21:50 uur en 23:20 uur. De film draagt overigens de titel Sea Wolf.

Een artikel over die schrijver is eveneens op genoemde site te vinden: het is gepubliceerd op 18 januari 2007. Saillant detail: het is de tot op dit moment omvangrijkste bijdrage van dit elektronische tijdschrift.


 

03:54 Gepost door Heinz Wallisch in Filmkunst | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sea wolf, jack london, belgie een-tv, speelfilm |  Facebook |