02-02-11

'Mythos Katze' binnen twee weken driemaal te zien via Arte-televisie

Op woensdag 2 februari  kan men — tussen 16:50 uuren 17:35 uur [1] — via Arte-televisie kennisnemen van de inhoud van het eerder elders uitgezonden programma Mythos Katze — Auf sanften Pfoten durch neun Leben, over het doorgaans sterk aan de mens gehechte, en met dat tweebenige zoogdier verbonden huisdier kat. Diverse vertegenwoordigers van die soort gedragen zich zodanig dat je je wel kunt verenigen met de kwalificatie dat het om een mythisch dier gaat. Het betreft een film die Annette Scheurich in 2007 voor de MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) heeft gerealiseerd.

Hier ziet u zes van de toenmaals (1994) veertien katten, samen bovenop een tweepersoons bed. De drie met veel wit behoren tot het eerste nest van vijf uit 1992, de rechtsboven zwarte met enig wit, Bles, behoorde tot het tweede nest van vijf uit 1993. Naast hem de meest mythische, Kater Pluim (1978-2003) en helemaal vooraan de tot vader verheven rode kater Wanja (?-2002), die alles van de tien kinderen accepteerde, maar bepaald niet dol was op hun moeder. 

Aan de andere kant zijn er ook vertegenwoordigers van het dier Kat die zich gedragen zoals honden doen. Een tijdlang had ik, als gevolg van een niet in te tomen kat uit de buurt die, in dit geval letterlijk, haar zinnen had gezet op mijn rode kater en twee keer een nest met vijf katten bij ons bracht omdat ze vond dat haar kinderen een vader nodig had. De juniores hadden dat kennelijk zo goed begrepen dat ze niet bij papa Wanja weg te slaan waren. In de loop van de elf maanden die tussen de beide groepen van vijf lagen, kon ik er in ieder geval aan wennen dat er naast de vier reeds geruime tijd volwassen katten, plotseling negen waren. Vijf juweeltjes, dat wel. U begrijpt het al, daarna waren het er veertien. Twee van hen, de ouderen, onder wie de gewenste vader Wanja, brachten mij altijd naar de halte van de stadsbus, begeleidden mij naar winkels en zo meer. Toen één van de kinderen, Lena, uit het eerste nest negen weken oud was, liep die achter de beide ouderen aan en dat had gevolgen. De broers en zussen volgden haar al snel, en binnen een jaar waren het er negen, die me gingen boodschappen doen, keurig aan de stoeprand wachtten totdat ik het sein "Oversteken" gaf en vervolgens ook in de buurt van de twee ouderen bleven als die mij naar de bus hadden gebracht en in de directe omgeving van de aankomsthalte verbleven totdat ze me zagen uitstappen of hoorden dat ik even floot. Dan kwam de invasie: uit een paar bomen, onder struiken vandaan of op een muurtje zittend bij de bushalte.

Tegenwoordig maakt een hond alweer geruime tijd deel van het gezin uit, en dat heeft ertoe geleid dat de aanwezige katten voor een deel kopieergedrag gingen vertonen op basis van wat de hond doet. Elke nachtwandeling met de hond betekende ook een ommetje voor de aanwezige katten. 

__________

[1] Herhalingen zullen worden uitgezonden op woensdag 9 februari vanaf 09:15 uur, en op woensdag 16 februari, vanaf 15:30 uur.

 

27-08-10

Twee katerbroeders, Sasja en Bles, zeer op elkander gesteld

Samen op de bank
De halfbroers Sasja en Bles waren hier weer eens vereend. Die twee konden uitstekend met elkaar overweg, hetgeen op de foto uit 2000 goed te zien is. Sasja was, met vier anderen, in mei 1992 in mijn zijtuin geboren, Bles elf maanden later, eveneens met vier anderen. Beiden hadden dezelfde moeder, maar elk een andere vader. Bles was nogal eens de hort op, en bleef dan ook niet zelden meer dan een week van huis. Beiden hadden de houding van "mij kan niets gebeuren", en wellicht dat die instelling het bindende element tussen de beiden is geweest. Bles is in 2004 overleden, Sasja daarentegen leeft verder en beslist zelf wat hij wel en niet wil.

Nu het minder heet is dan enige maanden geleden heeft hij besloten weer in de tuin te gaan wonen. Om ervoor te zorgen dat zijn eten droog blijft en hijzelf ook, heb ik in een hoek van de zijtuin een tafeltje geplaatst onder een dicht begroeide heg. Zijn eten consumeert hij bij regen daar wel, maar zelf heeft hij besloten om onder een andere kleine tafel in de achtertuin zich terug te trekken binnen een liggende, oude autoband. Daar krult hij zich op voor de slaap der rechtvaardigen. Met vrijwel alle andere katten uit de buurt, die door of langs onze tuin lopen, kan hij passief goed overweg, en ook met de egels die zich vertonen als het donker wordt; hij eet desnoods met ze uit één schotel. Hoewel Sasja enigszins doof is — nu achttien jaar oud maar met een voorkomen dat hooguit de helft van dat aantal jaren doet vermoeden —, kan hij zich voortreffelijk redden op basis van andere signalen. Hij kan zelfs liplezen.

 

14:20 Gepost door Heinz Wallisch in Huisdieren: katten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kater sasja, kater bles, egels |  Facebook |