26-01-12

Het fenomeen wonderkinderen in de muziek was onder meer thema bij Neerlands 'Pauw en Witteman'

Slechts zelden neem ik de tijd om naar het programma Pauw en Witteman te kijken, en daarvoor bestaat een hele reeks redenen, die er in het kader van deze site niet toe doet. Soms wil ik, als ik tijdig van tevoren weet dat het thema muziek aan bod komt, wel een uitzondering maken op die inmiddels tot regel verheven afstandelijkheid.

Valentina Lisitsa in 2010.

Gisteren lieten de heren  een sublieme pianiste ─ Valentina Lisitsa (geb. 1973) ─ aan het eind van de uitzending een compositie van Frédéric Chopin (1810-1849) spelen, op een K.Kawai-vleugel, welk merk sedert 1986 in ons land beschikbaar is. Zij deed dat met een grandeur, die op alle fronten respect afdwong. Van dat ooit wonderkind is waarlijk iets terechtgekomen. Dat is echter bij lange na niet altijd het geval. De verwachting aan deze kant ─ althans bij de kennis van dit moment ─ is dan ook dat van de in korte bijdragen getoonde piepjonge pianoreusjes, er één ─ een meisje van vijf jaar ─ zal doorstoten naar de wereldpodia.
Eén van de andere gasten in de aflevering van PenW van woensdag 25 januari ─ een comedy-personage met de naam Tijl Beckand ─ was, terecht en in positieve zin, verbijsterd dat kinderen van die leeftijd zulke prestaties konden leveren. Vervolgens trok hij een vergelijking naar iemand die zo jong een volwassen rol in een film zou spelen. Weliswaar gaat elke vergelijking min of meer mank, maar in deze context diene men één onwrikbaar gegeven niet uit het oog te verliezen: wonderkinderen bestaan alleen op het gebied van schaken, wiskunde en muziek, en dat komt doordat deze drie één factor gemeen hebben: de abstractie. Je hoeft geen ─ eveneens door Tijl Beckand (geb. 1974) genoemde ─ intense levenservaring te hebben om op één van de drie hierboven genoemde terreinen, al heel jong en zonder levenservaring, hoogwaardige prestaties te leveren. Wil je een indringende roman van enig literair niveau schrijven, dan gaat dat niet zonder zeer persoonlijke levens-pijn en dito vreugde in ruime mate te hebben ondergaan. 

Tijl Beckand in mei 2010.

Een ander element in dit geheel is de vraag of iemand die nu als vijfjarige een pianowerk ten beste geeft, en dit op zijn dertigste op dezelfde manier doet, nog een aanvaardbaar uitvoerend kunstenaar is. Dat vijfjarige meisje op een video in PenW speelde een stuk van Papa Bach (1685-1750), en dat vergt technisch zo het één en ander, maar gevoelsmatig weer veel minder doordat de techniek hierin domineert.
Ooit was ik bij het optreden van een veertienjarige, die ook als wonderkind werd gepresenteerd: zij speelde het Vioolconcert van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) ─ nee, zij trachtte een interpretatie van dat opus, en daaruit bleek dat haar optreden, op z'n zachtst gezegd, zeer prematuur was. Wat er van het meiske is geworden? Geen idee: ik ben haar naam sedertdien niet meer tegengekomen. Dat betekent niet dat ze nu niet een verdienstelijke violiste is geworden, maar bij de beteren hoort ze nog steeds niet. De omgeving van zulke wonderkinderen is echter maatgevend voor hun verdere ontwikkeling. Muziek spelen alleen is fnuikend. Die kinderen moeten ook en vooral kind zijn, anders worden het wonder(baar)lijke wezentjes die geheel en al wereldvreemd zijn en dat meestentijds ook blijven.

Thomas Mann als jongeman.

Men leze derhalve nog eens het verhaal Das Wunderkind uit 1914 [1] van Thomas Mann (1875-1955). De protagonist in die novelle kan weliswaar heel goed spelen, met speelgoed daarentegen kan hij niets beginnen.
__________

[1] Zo'n halve eeuw geleden is dit verhaal ─ samen met Das Eisenbahnunglück van dezelfde schrijver ─ op een langspeelplaat uitgegeven door Deutsche Grammophon, beide gelezen door Thomas Mann zelf.

23-01-12

NDR Kultur: Twee symfonieën van Franz Schubert onder leiding van Günter Wand

Twee markante meesterwerken

In het muziekprogramma met de titel NDR Sinfonieorchester dat door de regionale Duitse radiozender NDR Kultur wordt gepresenteerd, wordt de aflevering van maandag 23 januari ─ tussen 20:05 uur en 22:00 uur ─ opnieuw in zijn geheel besteed aan de in 2002, op negentigjarige leeftijd overleden Duitse dirigent Günter Wand.


Deze avond worden er door bovengenoemd ensemble twee symfonieën gespeeld van Franz Schubert (1797-1828): eerst de symfonie nr. 5 in Bes groot, D 485 (1816), gevolgd door de Negende in C groot, D 944 (1825-1826), die daardoor de bijnaam De Grote heeft gekregen.

Met andere orkesten heeft Günter Wand eveneens deze symfonieën opgenomen, zoals met het Kölner Rundfunk-Sinfonie-Orchester, uitgebracht op het label RCA Victor ─ Gold Seal.

__________

Afbeelding: Schubert-portret uit 1875, door Wilhelm August Rieder (1796-1880).
__________
Zie tevens onze bijdrage van donderdag 5 januari op onze zustersite Tempel der Toonkunst.

20-01-12

Opera 'Live from the Met', op zowel WDR3, alsook via BBC Radio 3 met 'The Enchanted Island'

De Fransman Jean-Marie Leclair.
Ets van F. Luigi uit 1741.

Op zaterdag 21 januari wordt een voorstelling van de Metropolitan Opera in New York op Europese radiozenders voorgesteld. Daarbij gaat het om The Enchanted Island, zowel te beluisteren op de Duitse regionale radiozender WDR3 ─ in het onderdeel 'Bühne: Radio live'─ alsmede, tegelijkertijd in het programma 'Opera on 3' van de Britse cultuurzender BBC Radio 3.

Beide uitzendingen beginnen om 19:00 uur en duren tot 22:30 uur. Dat zou het bestaande vermoeden, dat het om een rechtstreekse overdracht vanuit de Met gaat, waar het dan zoveel uren vroeger is dat er sprake is van een Matinee. Bovendien meldt de Britse radiozender "Live from the Met."


Het operaprogramma dat we, als we ernaar luisteren, krijgen voorgeschoteld, heet The Enchanted Island, waarbij barokmuziek wordt gespeeld van Georg Friedrich Händel (1865-1759), Jean-Philippe Rameau (1683-1764), Antonio Vivaldi (1678-1741) en de Fransman Jean-Marie Leclair (1697-1764).

Barokspecialist William Christie (geb. 1944) leidt het koor en het orkest van de New Yorkse Met. Medewerking wordt verleend door de vocale solisten Joyce di Donato, David Daniels, Placido Domingo, Lisette Oropesa, Anthony Roth Costanza, Layla Claire en Elizabeth DeShong. 

17-01-12

Orkest Vrije Universiteit speelt jubileumconcert met werken van Béla Bártok en Richard Strauss in Groningen en Amsterdam

COMPONISTEN ─ Bartók, Béla (9).jpg

Het orkest van de Vrije Universiteit geeft in de tweede helft van januari 2012 twee concerten met hetzelfde programma; dit in verband met het heugelijke feit dat het ensemble een halve eeuw bestaat. Dat gebeurt in de beide plaatsen  die de lijst van tien belangrijkste cultuursteden in Nederland aanvoeren: Amsterdam en Groningen.

Op zaterdag 21 januari, 's middags vanaf 14:15 uur, treedt het ensemble onder leiding van Daan Admiraal op in de onlangs qua meubilair eindelijk verfraaide grote zaal van het cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen.Het programma vermeldt twee werken voor orkest, beide gecomponeerd in de twintigste eeuw. De Muziek voor snaarinstrumenten, slagwerk en celesta, gecomponeerd in 1936, van Béla Bartók (1881-1945), die één van de vijf meest invloedrijke componisten is geweest in de ontwikkeling van de muziek in de twintigste eeuw.

 

 

Het groot bezette ensemble speelt tevens Eine Alpensinfonie voor orgel en groot orkest, opus 64 ─ bestaande uit 22 onderdelen ─ uit de jaren 1911-1915, van de Duitse meester Richard Strauss (1864-1949), die evenals diverse anderen ─ tijdgenoten en musici na hem ─ als de laatste romanticus werd gekwalificeerd.
Het concert zal worden herhaald op maandah 23 januari, in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.
____________
Afbeeldingen
1. De Hongaarse componist Béla Bartók. Foto uit 1927.
2. De Duitse muziekmeester Richard Strauss, op een gedenkzegel ─ met een waarde van 40 Pfennig ─ van de Deutsche Post uit 1954.


 


13-01-12

Drie programma's over de Engelse muziekmeester Ralph Vaughan Williams: twee op BBC Four, vrijdag 13 januari; volgende week vijf dagen 'Composer of the week' van BBC Radio 3

Twee programma's achtereen

De komende dagen wordt de Engelse componist Ralph Vaughan Williams (1872-1958) niet alleen op vrijdag 13 januari met twee verschillende documentaires in het zonnetje gezet; gedurende de week van maandag 16 tot en met vrijdag 20 januari is dezelfde muziekmeester Composer of the week in het gelijknamige programma dat op werkdagen tweemaal wordt gepresenteerd door de Britse cultuurzender BBC Radio 3.

Standbeeld van Ralph Vaughan Williams in het centrum van Dorking.

 

Vrijdag 13 januari begint, om 20:30 uur onze tijd, de documentaire The Lark Ascending over het verhaal achter de compositie voor viool en orkest met die titel uit 1914 en het succes dat dit opus heeft mogen beleven en ook vandaag de dag nog ondervindt.
Om 21:00 uur volgt de anderhalf uur durende documentaire over deze componist The passions of Vaughan Williams.

Composer of the week

De komende week wordt ─ in het programma Composer of the week van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 ─ op de werkdagen tweemaal aandacht met de duur van een uur besteed aan deze klanken-tovenaar: zoals gebruikelijk eerst vroeg in de middag tussen 13:00 uur en 14:00 uur onze tijd, en die vijf dagen een herhaling van dat uur in de vroege avonduren, tussen 19:30 uur en 20:30 uur onze tijd.
Zijn eerste werk publiceerde Ralph Vaughan Williams in 1903: het lied The House of Life, en begon hij aan zijn Sea Symphony, die zes jaar later werd voltooid. In zijn sterfjaar zijn de laatste composities verschenen. Al met al een actief leven van ruim een halve eeuw ten dienste van de muziek, en een deels blijvend oeuvre.
__________

Voor een uitvergroting van de kop van dit standbeeld, te zien in een bijdrage van maandag 2 januari op onze zustersite Tempel der Toonkunst kunt u hier klikken.

08-01-12

Weinig gespeeld Fagotconcert van André Jolivet, maandagmiddag in 'Afternoon on 3' van BBC Radio 3

BBC National Orchestra of Wales

In het programma Afternoon on 3 van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 kunt u ─ als tweede onderdeel van het uit vier onderdelen bestaande concert ─ door het BBC National Orchestra of Wales onder leiding van Pascal Rophe ─ luisteren naar het Concert voor fagot en orkest van de Franse componist André Jolivet (1905-1974), die zich op allerlei fronten nadrukkelijk heeft ingezet voor de Franse cultuur. Hij is er onder meer in geslaagd de meer tradtionele muzikale vormen van symfonie en concerto te combineren met de nieuwere vormen van georganiseerd geluid van Edgard Varèse (1883-1965).
Solistische medewerking wordt verleend door de eerste fagottist van het orkest in kwestie: Jaroslaw Agustiniak.

Meer fagotconcerten dan we vermoeden
Fagotconcerten bestaan niet, zoals vooral concerten voor piano met begeleiding, in een schier oneindige hoeveelheid, maar het blijken er toch veel meer te zijn dan men ─ als niet-fagottist ─ kan ophoesten. Het beroemdste concert in die categorie is ongetwijfeld dat van Mozart, uit 1774, gevolgd door dat van Johann Christian Bach.
In een Frans standaardwerkje over blaasinstrumenten is een bekorte lijst van composities in de betreffende categorie opgenomen. Tussen de bekendere namen ─ zoals de twee bovengenoemde en die van Boismortier, de Belg Meulemans, Vivaldi en Weber  ─  komen we ook nog die van Bourgault-Ducoudray, Growlez, Kazacsay, Mazellier, Pauer en Schoemaker tegen, evenals een hele reeks andere. 
____________

AfbeeldingGedenkplaat aan het huis nummer 59 in de rue de Varenne, 75007 te Parijs.

Opera 'Der Evangelimann' van Wilhelm Kienzl in 'Bühne:Radio' van de Duitse regionale radiozender WDR3

Vrijwel geheel vergeten

Heden ten dage is de opera der Evangelimann uit 1895 van de Oostenrijkse componist Wilhelm Kienzl (1857-1941) vrijwel alleen nog bekend door één aria: Selig sind, die Verfolgung leiden, aangezien van de enorme populariteit, die het werk in de periode van ontstaan en ontwikkeling, vanaf de première ─ op 4 mei 1895 in het Neue Königliche Opernhaus te Berlijn ─ tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw ten deel is gevallen, niets meer is overgebleven.

WDR3, Bühne:Radio

Op zondag 8 januari wordt in het programma Bühne: Radio van de Duitse regionale radiozender WDR3 een uitvoering gegeven van dit muziekdrama door het Münchner Rundfunkorchester onder leiding van Lothar Zagrosek, met medewerking van enkele koren en een reeks vocale solisten.
De tekst van dit muziekdrama is afkomstig uit de koker van de componist, die daarvoor de inhoud van een verhaal uit 1894 heeft gebruikt, geschreven door Leopold Florian Meißner (1835-1895), die aanvankelijk politiemabtenaar te Wenen was, en vervolgens advocaat en procureur.

De handeling

De broers Mathias (tenor) en Johannes (bariton) zijn beiden verliefd op Martha (sopraan). Johannes sticht brand en wijst met beschuldigende vinger naar Mathias, die daardoor in het gevang belandt. Na zijn vrijlating hoort hij van Magdalena (alt) dat Martha een eind aan haar leven heeft gemaakt. Vervolgens trekt Mathias als evangelist door het land. Hij hoort de bekentenis van de stervende Johannes aan en verzoent zich met hem.

__________

Afbeelding: de Oostenrijkse componist Wilhelm Kienzl.

02-01-12

'A Sea Symphony' van Ralph Vaughan Williams, vroeg in de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 januari te beluisteren via Radio 4-NL

In het Nachtconcert dat de Avro direct na middernacht ─ tussen 00:02 uur en 01:30 uur zal uitzenden in de nacht op dinsdag 3 januari 2012 ─ zal uitzenden, speelt het Deens Nationaal Symfonieorkest onder leiding van Michael Schönwandt, de Symfonie nr. 1, A Sea Symphony voor sopraan, bariton, koor en orkest uit de jaren 1903-1909, op teksten van de Amerikaanse dichter Walt Whitman (1819-1892) van de Engelse componist Ralph Vaughan Williams (1872-1958), één van die Britse muziekmeesters die enerzijds hoog werd geëerd ─ mede vanwege de nationalistische tendensen in zijn muziek, maar tegelijkertijd, vanzelfsprekend door anderen ─ enorm werd verguisd.
 

Vocale medewerkenden zijn:

Anna Prohasak, sopraan 
David Wilson-Johnson, bariton 
Vocaal Ensemble en Concertkoor van de Deense Radio


Maartje Stokkers zorgt voor de prensentatie van dit
 Nachtconcert.

_________

Afbeelding: Kop van het standbeeld van de componist in het centrum van Dorking.

28-12-11

'Hoffmanns Erzählungen' van Jacques Offenbach donderdag 29 december te zien via Arte-televisie

Om 22:05 uur, op de avond van donderdag 29 december 2011, begint op de Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv, de uitzending van een uitvoering van de opera Hoffmanns Erzählungen uit 1880 van de uitzonderlijk productieve Franse componist Jacques Offenbach (1819-1880). Door het overlijden van de componist is dit muziekdrama, op tekst van Jules Barbier (1825-1901) onvoltooid gebleven.
Voor meer informatie over componist en dit muziekdrama zij hier verwezen naar een artikel op de Nederlandse fin de siècle-site All art is quite useless, gepubliceerd op  17 november 2007, naar aanleiding van een voortreffelijke voorstelling van De Nationale Reisopera

NDR Kultur presenteert woensdagavond, in 'Neue Musik' een portret van Helmut Lachenmann

Wie oprecht interesse heeft voor eigentijdse muziek, doet er goed aan om regelmatig te luisteren naar het programma Neue Musik van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur.
In de aflevering van woensdag 28 december ─ die te beluisteren valt tussen 21:27 uur en 22:05 uur ─ wordt een portret gepresenteerd van de Duitse componist Helmut Lachenmann (*1935). De titel van de aflevering luidt Neue Töne für Saxophone.
Helmut Friedrich Lachenmann wordt door velen onderbracht in de categorie musique concrète instrumentale. Zelf ziet de componist zich als een Don Quixote, aangezien zijn stijl van componeren ingaat tegen elke mode-uiting binnen de moderne klassieke muziek.

__________

Afbeelding: componist Helmut Lachenmann. Foto van  Breitköpf und Härtel Musikverlag.

20-12-11

Michail Jurowski dirigeerde Rimski-Korsakov in Noord-Nederland, dezer dagen ook in het programma 'Musica' van de Duitse zender NDR Kultur

Tsjajkovski

De van oorsprong Russische dirigent Michail Jurowski heeft, de laatste drie dagen van de week die achter ons ligt, in de drie noordelijke provincies van ons land in twee theaters en één concertzaal een concert gegeven met het Noord Nederlands Orkest, steeds met hetzelfde programma: Drachten, Hoogeveen en Groningen.
Een Suite uit Het Zwanenmeer, opus 20, uit 1877 van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893), gevolgd door de Rococo-variaties voor cello en orkest, opus 33, uit 1876, van dezelfde meester, van wie wordt beweerd dat hij zichzelf als honderd procent Rus heeft gekwalificeerd. De Italiaan Marco Brunello heeft de vertolking voor zijn rekening genomen, met behulp van een zeldzaam warm, kleurrijk, en tot in bijna ongekende diepte klinkend, instrument.


Rimski-Korsakov

En als we het dan toch over kleuren in de muziek hebben, mag de uitvoering van Shéhérazade, opus 35 (uit 1888) van Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1909) niet onvermeld blijven. Zo'n fraai gestileerde, intense voorstelling in tonen van een deel van de Vertellingen uit 1001 Nacht heb ik sedert 1951, tijdens concerten, verspreid over diverse Europese landen alsmede via geluidsdragers niet eerder meegemaakt. Alleen Pierre Monteux kwam op hetzelfde niveau.
Met die uitvoering, waarvan ik de laatste in Groningen heb bijgewoond, heeft Michail Jurowski met dit ensemble voor het derde achtereenvolgende seizoen laten horen dat een dirigent uit de absolute wereldtop in staat is om een regionaal symfonieorkest zodanig uit te tillen boven het gebruikelijkerwijs aan zo'n instituut toegedichte niveau, dat het zich met de grote orkesten in het westen wel degelijk kan meten. Maar daarvoor heeft het ensemble dan wel consequent iemand nodig van dat 'postuur', en dat kan het zich ─ zeker in tijden waar de cultuurbarbaren en dito beulen het in ons land voor het zeggen hebben ─ niet (meer) veroorloven.

 

De relatief ondiepe Oosterpoort-zaal in Groningen had voor de uitvoering van Shéhérazade genoeg aan een middelgroot orkest. Eénenzeventig instrumentalisten had Jurowski ter beschikking: 45 strijkers ─ 13, 12, 8, 7, 5 ─ harp, negen houtblazers, 10 koperblazers, pauken en een batterij slagwerk voor vijf spelers.


Meer Jurowski met Rimski-Korsakov

Wie het concert in een der drie steden heeft bijgewoond en vindt dat het ovationele applaus verdiend was, kan op woensdag 21 december tussen 19:30 uur en 20:00 uur, in het programma Musica van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, nog meer muziek van Rimski-Korsakov beluisteren, gedirigeerd door Michail Jurowski: Suite uit de opera Die Nacht vor dem Christfeste, uit 1894, eveneens gecomponeerd door Nikolaj Rimski-Korsakov. Het Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, één van de ensembles met welke Jurowski senior dikwijls optreedt, tekent bij deze gelegenheid voor de uitvoering.
____________

Afbeeldingen

1. Michail Jurowski. Foto overgenomen van diens website.

2. Componist Nikolaj Rimski-Korsakov. Russische karikatuur.

16-12-11

Ouverture 'De vogels' uit 1917, van de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock, vrijdagavond te beluisteren op Neerlands Radio 4

Bartók en Rachmaninov

Radio 4 zendt op vrijdag 16 december weer een aflevering van het vrijdagse muziekprogramma De vrijdag van Vredenburg. Daarin zal worden geconcerteerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edward Gardner, met medewerking van de violist Nikolaj Znaider, die het Tweede Vioolconcert, gecomponeerd in de jaren 1937-1938, van Béla Bartok (1881-1945). De avond wordt afgesloten met de Symfonische Dansen, opus 45, uit 1940 van Sergej Rachmaninov (1873-1943).


De vogels, naar Aristophanes

Voorafgaand daaraan ─ met andere woorden: ter opening van het geheel ─ zal de Ouverture De vogels uit 1917 van Alphons Diepenbrock (1862-1921) worden gespeeld. Het stuk diende als toneelmuziek voor de gelijknamige komedie ─ voor het eerst opgevoerd in het jaar 414 teruggerekend vanaf onze jaartelling, van de 'antieke' Griekse blijspeldichter Aristophanes (446-386 vóór onze jaartelling).
De avond van Vredenburg is deze keer een uitzending van de Tros, en kan worden gevolgd tussen 20:00 uur en 23:00 uur.
__________

Afbeelding: De Nederlandse componist Alphons Diepenbrock. Tekening van Jarko Aikens, Groningen 1984. Archief Heinz Wallisch (©).

14-12-11

BBC Scottish Symphony Orchestra in 'Afternoon on 3' met onder meer de Tweede Symfonie van Aleksandr Borodin

'tweede symfonie',aleksandr borodin,city hall glasgow,debussy,vaughan williams,martin babbins,lawrence power,colin matthews,bbcradio3,'afternoon on 3'

De Russische componist Aleksandr 
Borodin. Tekening van Elzo Smid,
Groningen 1987. 
Collectie Heinz Wallisch.

Te weinig gespeeld
In het programma Afternoon on 3 van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 kunnen we op donderdag 15 december, tussen 15:00 uur en 17:30 uur, luisteren naar onder meer één van de meest grandioze werken uit het symfonische repertoire binnen de muziekgeschiedenis: de Symfonie nr. 2 in b bleine terts, gecomponeerd in de periode 1869-1876 [1], van de Russische meester Aleksandr Borodin (1833-1887).


City Hall Glasgow
Uitvoerenden zijn de leden van het BBC Scotttish Symphony Orchestra, onder leiding van Martin Brabbins. De opname van het concert vond plaats in de City Hall van Glasgow.


Debussy en Vaughan Williams

Voordat de Borodin-symfonie te horen zal zijn, wordt werk van twee andere componisten gespeeld: Drie stukken van Claude Debussy (1862-1918) ─ Ce qu'a vu le Vent d'Ouest; La fille aux cheveux de lin; Les sons et les parfums ─ in een orkestratie van de Engelse componist Colin Matthews (geboren 1946), gevolgd door de Suite voor altviool en orkest uit 1934 van Ralph Vaughan Williams (1872-1958). Solist is de altist Lawrence Power.

__________

[1] Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908) en Aleksandr Glazoenov (1865-1936) hebben deze symfonie later bewerkt.


10-12-11

Diverse radiozenders presenteren zaterdagavond gelijktijdig het muziekdrama 'Faust' van Charles Gounod

 

Librettist Jules Barbier. Foto uit 1894 van
Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910).

Live uit de Metropolitan Opera

Yannick Nézet-Seguin staat op zaterdag 10 december tijdens de Matinee in de orkestruimte van de Metropolitan Opera in New York City, en van daaruit leidt hij een uitvoering van het muziekdrama Faust van Charles Gounod (1818-1893).

Het libretto stamt van Jules Barbier (1822-1901) en Michel Carré (1819-1872); als basis daarvoor diende het drama Faust, het meest befaamde opus van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).

De oorspronkelijke versie werd op 19 maart 1859 in het Théâtre Lyrique te Parijs gerealiseerd onder de titel Faust et Marguérite; een jaar daarna te Straatsburg, maar daar met toevoeging van recitatieven die in de plaats kwamen van de gesproken teksten.

In 1861 is in Darmstadt een Duitse versie in première gegaan, en nog in hetzelfde jaar in Dresden, maar dan onder de titel Margaritha. In Duitse opvoeringen is die titel tot op de huidige dag gehandhaafd, ter onderscheiding van de tragedie van Goethe. Daarna zijn nog diverse Duitse vertalingen op de planken gebracht, verspreid over het daarbij behorende taalgebied. In 1869 heeft Gounod dit muziekdrama omgewerkt tot een Grand Opéra, met toevoeging van recitatieven. Voorts heeft de componist het beroemde Soldatenkoor ingelast.


Te volgen op tal van radiozenders

Als het Matinee-tijd is in New York City, dan is het in onze contreien reeds avond, en dat blijkt direct uit het tijdstip waarop deze opera in Europa wordt uitgezonden via meerdere radiozenders tegelijkertijd. Omstreeks 19:00 uur onze tijd kan men deze Faust meebeleven via de Nederlandse zender Radio 4, in het NTR-programma Opera live; alsmede via de Duitse radiozender NDR Kultur Live aus der Metropolitan Opera New York; en in Opera on 3 ─ Live from the Met van de Britse zender BBC Radio 3.

04-12-11

Twee programma's over operadiva's: zondagavond in 'Orfeo' van WDR3, maandagavond laat in NTR Podium op Nederland 2-tv

Sopraan Christine Schäfer.
Foto van haar website.

WDR3 ─ Orfeo

In de aflevering van het programma Orfeo ─ Das WDR Opernstudio, uit te zenden op zondag 4 december tussen 22:00 uur en 23:00 uur ─ kunnen alle geïnteresseerden, die nog op enigerlei wijze beschikken over een radiotoestel, luisteren naar een interview met de sopraan Christine Schäfer.

NTR Podium: Diva's
Op Nederland 2 wordt op maandag 5 december opnieuw een aflevering van het NTR-programma Podium de ether ingestuurd: deze keer over Diva's.
Het gaat daarbij om een film van Jaap van Eyck, waarin hij aantoont dat het een enorme, hobbelige weg is, die ambitieuze zangeressen moeten afleggen om uiteindelijk op het muziektheaterpodium terecht te komen. Een weg vol valkuilen en andere, al dan niet verwachte, moeilijkheden.

De film begint om 23:55 op maandagavond en duurt tot 00:50 uur in de nacht op dinsdag 6 december.

27-11-11

BBC Radio 3-programma 'Words and music' is deze keer gewijd aan de 'Great Exhibition' van 1851 in Londen

William Carlos Williams.
Pasfoto met signatuur (1921).

In 1851 werd in Londen een zeer omvangrijke expositie gehouden ─ een Wereldtentoonstelling ─ over industrie in combinatie met cultuur. Die tentoonstelling is de geschiedenis ingegaan als de Great Exhibition.
'Words and music', dat een vast onderdeel uitmaakt van de programmering van de Britse cultuurzender BBC Radio 3, biedt in de aflevering van zondag 27 november ─ uit te zenden tussen 19:30 uur en 20:15 uur onze tijd ─ uitingen van poëzie en proza met betrekking tot die Wereldtentoonstelling van 1851, gepresenteerd door middel van voordrachten door acteur Scott Handy (*1968) en actrice Catherine Harvey , aangevuld met teksten van William Carlos Williams (1883-1963).

Het muzikale element in deze aflevering stamt van onder anderen Angela Morley (1924-2009), Aleksandr Mosolov (1900-1973) en Béla Bartók (1881-1945).

24-11-11

Gustav Mahlers Negende Symfonie uit de BBC Proms 2011, vrijdagavond te zien op BBC Four-tv

Op vrijdag 25 november wordt door de Britse televisiezender BBC Four de registratie uitgezonden van de uitvoering van de Negende Symfonie in D grote terts, gecomponeerd in de jaren 1908-1909, van Gustav Mahler (1860-1911), gespeeld door het Radio Sinfonieorchester Stuttgart onder leiding van Roger Norrington, tijdens een van de BBC Proms in de zomer van 2011 in de Albert Hall te Londen. 

Dat concert was het laatste optreden van Roger Norrington met het orkest van Stuttgart. Hij vervolgt zijn carrière, na vijf jaar met dat ensemble, in Zwitserland bij het vermaarde Zürcher Kammerorchester.
Hoewel het ongebruikelijk is om na de laatste noten van Mahlers Negende een toegift te spelen, sprak de dirigent na afloop even tegen het publiek en zei hij, voor deze gelegenheid met die traditie te willen breken, en een elegie te willen laten spelen van een grote Engelse meester, die dat stuk heeft gecomponeerd in hetzelfde jaar als die Negende van Gustav Mahler gereedgekomen is: Elegy van Edward Elgar (1857-1934).
Het Prom-concert via BBC Four zal worden herhaald in de nacht op zaterdag 26 november, vanaf ongeveer 02:00 uur.
Voor nadere info en een toelichting op deze symfonie kan men terecht in een artikel dat is gepubliceerd op 10 januari 2007 op de fin de siècle cultuurwebsite All art is quite useless van Rond1900.nl, onder de titel Vaarwel aan een leven en aan een cultuurtijdperk.

23-11-11

Op zoek naar 'Summertime' in documentaire die door BBC Four wordt uitgezonden

Billie Holiday.

Janis Joplin.

BBC Four-tv presenteert op woensdag 23 november een documentaire over het alom ter wereld bekende nummer Summertime uit de opera Porgy and Bess uit 1935 van de Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937). Onder meer komen daarin aan de orde de twee verschillende versies, zoals die werden voorgesteld door Billie Holiday (1915-1959) en door Janis Joplin (1943-1970). 

Het is wijd en zijd bekend dat dit nummer ─ dat zo gemakkelijk in het gehoor ligt en dat eveneens heel gemakkelijk voor adaptatie in aanmerking komt.

Dat is in de loop der decennia dan ook veelvuldig gebeurd in allerlei stijlen en voor tal van bezettingen, van klassiek, via jazz tot en met pop-versies.
De uitzending zal worden gerealiseerd via bovengenoemde Britse televisiezender, tussen 22:00 uur en 23:00 uur. 
Meestentijds worden dergelijke documentaires binnen niet al te lange tijd door een andere, dan wel dezelfde BBC-televisiezender herhaald.

20-11-11

Stephen Johnson vertelt hoe de muziek van Dmitri Sjostakovitsj hem over depressies heen hielp; BBC Radio 3, zondagavond

In het programma Sunday feature van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 wordt, op zondag 20 november, tussen 20:45 uur en 21:30 uur onze tijd, een nieuwe aflevering de ether ingestuurd onder de titel Shostakovich ─ A journey into light.
Daarin komt Stephen Johnson aan bod, die zijn depressies heeft overwonnen met behulp van de muziek van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975). Hoewel er veel duisternis in zowel het symfonische oeuvre alsook in de strijkkwartetten ─ tussen beide disciplines bestaan op tal van fronten veel overeenkomsten ─ te bespeuren valt, kan men eveneens veel overwinning aanwijzen: dat geldt onder meer in de finale van zowel de Vijfde alsmede in die van de Zevende Symfonie.


Het graf van Dmitri Sjostakovitsj op Novodevitsj-begraafplaats
 
bij het gelijknamige klooster in Moskou. Foto uit 2002.

10-11-11

Een halve eeuw ZaterdagMatinee in Concertgebouw Amsterdam in documentaire op digitaal kanaal Cultura 24, vrijdag 11 en zaterdag 12 november

Op vrijdag 11 november wordt het laatste uur van de dag van de digitale televisiezender Cultura 24 ─ tussen 23:00 uur en middernacht, voor alle duidelijkheid ─ besteed aan de uitzending van een aflevering van het Programma NTR Podium over een rol als  composer in residence die was weggelegd voor de Nederlander Richard Rijnvos (*1964) [1] bij de ZaterdagMatinee, de internationaal hoog in aanziende concertreeks waarin optredens in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam worden georganiseerd.


Deze reeks ─ die aanvankelijk Matinee op de vrije Zaterdag heette, toen de meeste mensen op de ochtend van de zaterdag nog moesten werken, respectievelijk naar school gingen [2] ─ heeft zich vanaf het begin onderscheiden door een bijzondere programmering, die terecht als verrassend te boek stond.

Aan belangstelling heeft het deze concerten nimmer ontbroken, de concertant uitgevoerde opera's zijn steevast uitverkocht.

Een herhaling van het programma is eveneens te zien op de zender Cultura 24: op zaterdag 12 november.

Voor eventuele herhalingen overdag en/of in de nachtelijke uren is het aan te bevelen om de Programmagegevens van de website van deze zender te raadplegen.

__________

[1] Over het ─ in dat kader der ZaterdagMatinee ontstane en voorgestelde ─ Vioolconcert van Richard Rijnvos kunt u dezer dagen meer lezen in een artikel op onze zustersite Tempel der Toonkunst.

[2] Mensen die van buiten Amsterdam kwamen, kregen, op vertoon van hun treinkaartje, korting op de toegangsprijs.

06-11-11

Duitse versie van Franse opera in Duits radioprogramma van WDR3 op zondag 6 november: Le Domino noir

Daniel-François-Esprit Auber.

Der schwarze Domino luidt de titel van de Duitse versie van het muziekdrama Le Domino noir uit 1837, van de Franse componist Daniel-François-Esprit Auber (1782-1871), die tevens een vooraanstaand muziekpedagoog was. Zijn naam is vooral blijven voortbestaan door twee van zijn relatief talrijke opera's, waarvan er soms meerdere in één en hetzelfde jaar in première zijn gegaan. La Muette de Portici uit 1828 en Fra Diavolo uit 1829-1830 hebben zijn bekendheid binnen het kader van het muziekdrama tot op de huidige dag overeind gehouden.
Le Domino noir is een opera in drie bedrijven, op een libretto van de Franse dramaturg Auguste-Eugène Scribe (1791-1861). De eerste opvoering werd gerealiseerd in de Opéra Comique te Parijs, op 2 december 1837.
La Muette de Portici is in de hoofden van veel liefhebbers van de (Nederlands/Belgische) geschiedenis blijven hangen, aangezien de Belgische onafhankelijkheid eraan is verbonden.
Na een opvoering van dit muziekdrama in het Brusselse Munttheater is het tot ongeregeldheden gekomen die er uiteindelijk toe hebben geleid dat de Belgen zich van de Nederlanden hebben losgeweekt.

Deze opera wordt gespeeld in het programma Bühne: Radio, een vast onderdeel van de uitzendingen van de West-Duitse WDR3.  Het geheel zal worden gerealiseerd door de vocale solisten Shumi Jo, Isabelle Vernet, Bruce Ford, Patrick Power, Martine Olmeda, Jules Bastin, Doris Lamprecht, Jocelyn Taillon en Gilles Cachemaille. Zij worden instrumentaal begeleid door het English Chamber Orchestra onder leiding van Richard Bonynge.

04-11-11

Drie Russische grootmeesters in radio-uitzending van Weinberg Festival Utrecht, op vrijdag 4 november via NL-Radio 4

Prokofjev en Sjostakovitsj begeleiden

Het Avondconcert dat de Tros-radio op vrijdag 4 november via Radio 4 zal uitzenden, wordt gegeven in het kader van het Weinberg Festival in Utrecht, tussen 20:02 uur en 23:00 uur.

Drie composities van Russische meesters zullen worden uitgevoerd, met daarin centraal het Concert voor viool en orkest van Mieczyslav (ook wel: Mojsje) Weinberg (1916-1996), wiens naam op tal van manieren zou kunnen worden geschreven: een Nederlandse transliteratie uit het Russisch zou Vainberg moeten zijn, maar het is direct duidelijk dat de oorsprong van deze familienaam in een andere dan Russische richting wijst.
De man wordt door een uitnemende kenner van de Russische muziek, Boris Schwarz (1906-1984) als een gematigd-conservatieve modernist beschouwd. De invloeden van zijn voorgangers en tijdgenoten in de Russische muziek zijn evident: Sjostakovitsj is in zijn Kamersymfonieën goed te herkennen.
Het concert wordt geopend met de Ouverture op Hebreeuwse thema's, opus 34, uit 1919 [1] van Sergej Prokofjev (1891-1953). Afgesloten wordt het met de Symfonie nr. 10 in e kleine terts uit 1953 van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975).
Het geheel zal worden uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Pablo Heras-Casado, met medewerking van Eugene Ugorsky (Jevgeni Oegorski), viool.

__________

[1] Oorspronkelijk gecomponeerd voor klarinet, strijkkwintet en piano.

26-10-11

Litouwse pianiste met Chopin, Liszt en Litouwse meesters, samen met Vlaamse dichteres en Vlaamse zangeres in bijzonder concert met expositie in Soestduinen (NL)

Šviesé Čepliauskaité.
Foto: Jogaile Butrimaite.

Expositie en concert

Het Litouws Cultureel Centrum organiseert in het Hilton Royal Parc te Soestduinen een expositie Kunstenaars uit Litouwen. Tijdens deze tentoonstelling wordt op zondag 30 oktober ook nog een concert ingelast, in samenwerking met de Vlaamse Vertegenwoordiging in Den Haag.

Nadat de bezoekers zondagmiddag tussen 15:00 uur en 16:00 uur, eerst de gelegenheid geboden krijgen de expositie te bezichtigen, begint het concert met pianomuziek, poëzie en liederen, te realiseren door drie dames ─ twee zangeressen en een vorodrachtskunstenaar ─ die een uiteenlopend programma zullen presenteren. Daarbij gaat het in de eerste afdeling om vier componisten, waarvan twee heel grote name uit de muziekgeschiedenis: Franz Liszt (1811-1886) ─ wiens tweehonderdste geboortedag dit gehele jaar wordt herdacht ─, alsmede Fryderyk Chopin (1810-1849).

 

Beatrijs Van Craenendonck.

Drie Litouwse namen
De pianiste Šviesé Čepliauskaité uit Litouwen heeft een internationale reputatie, die zij komende zondag opnieuw kan bewijzen, met niet alleen de bovengenoemden, maar tevens met stukken van twee Litouwse muziekmeesters: Zita Bružaité (geboren 1966), en voorts van Jurgis Gaižauskas (1922-2009. Laatstgenoemde komt voor in het boek Baltische zielen van Jan Brokken.
Deze Litouwse musicienne is door de Frederic Chopin Society onderscheiden met het predicaat piano virtuoso.


Cristel De Meulder.

Vlaamse kunstenaars 

Beatrijs Van Craenendonck ─ zelf dichteres en tevens initiatiefneemster van de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode (1918-1998) ─ draagt gedichten voor uit het oeuvre van die Vlaamse classicus en poëet.

In aansluiting zullen liederen worden gezongen van een andere Vlaamse meester: Lodewijk Mortelmans (1868-1952). Cristel De Meulder, die een uitstekende reputatie geniet, mede vanwege haar rijk geschakeerde repertoire, zal de liederen ten gehore brengen.

23-10-11

Op deze dag in 1904 heeft Gustav Mahler zijn eigen Vierde Symfonie tweemaal op één avond gedirigeerd in het Amsterdamse Concertgebouw

 

Gustav Mahler, tekening
van Tonny Groenhuysen,
Buitenpost NL;
 oostindische inkt met
cocktailprikker.

 

In Amsterdams Concertgebouw
Op deze dag in 1904 is componist Gustav Mahler (1860-1911) naar Amsterdam gekomen om aldaar in het Concertgebouw zijn Vierde Symfonie in G zelf te dirigeren. Tijdens het avondconcert heeft hij dat zelfs tweemaal gedaan: eerst vóór de pauze en na de onderbreking nogmaals.

 

Nog altijd geliefd opus

Honderdenzeven jaar later is dit opus, gecomponeerd in de jaren 1899-1901, waarin de concertmeester twee verschillend gestemde violen bespeelt, en met een sopraan-solo in het laatste deel Das himmlische Leben, nog altijd zeer populair, overal ter wereld waar concertzalen zijn.

07-10-11

Der Jakobiner, opera van Antonín Dvorák, is op zaterdagavond te beluisteren in Opera live van Neerlands Radio 4

We hikten even aan tegen de door de VPRO Gids genoemde titel van een muziekdrama van Antonín Dvorák (1841-1904): Jakobin schreef dit, op de radiopagina's in ijltempo degenererend medium. Bedoeld is echter Der Jakobiner uit 1889, dat op zaterdag 8 oktober, 's avonds tussen 19:00 uur en 23:00 uur in het programma Opera live door Radio 4 zal worden uitgezonden.

De uitvoerenden zijn Koor en orkest van de Nationale Opera Praag, aangevuld met solisten; de algehele leiding heeft Tomás Netopil.

Naar een verhaal van Alois Jirásek 

Dit muziekdrama werd gerealiseerd op een libretto van Marie Cervinkova-Riegrová, die zich heeft gebaseerd op een vertelling van Alois Jirásek (1851-1930).

Hoewel de eerste schetsen reeds in 1881 gereed waren, werd de première pas gegeven op 12 februari 1889 in Praag; het zou relatief lang duren voordat er een Duitse versie zou worden gerealiseerd: dat gebeurde in 1931 in Teplitz-Schönau; een versie van Heller und Grab. Pas in 1978 werd het drama opnieuw gespeeld, deze keer in het beroemde operahuis van Zürich. Twee jaar later werd Der Jakobiner, in een nieuwe vertaling van Kurt Honolka (1913-1988) in de Oostenrijkse stad Graz voorgesteld.

De handeling 

Bohus (rol voor een bariton), de zoon van een graaf (gezongen door een bas), keert samen met zijn vrouw Julia (sopraan) terug uit ballingschap. Maar in die tussentijd werd Bohus door derden bij zijn vader zwart gemaakt: hij zou als Jacobijner door het leven gaan. Daarom wil papa hem onterven. Met behulp van de schoolmeester Benda (partij voor tenorstem) slaagt Julia erin de graaf van zijn onjuiste opvattingen te overtuigen en het daaraan verbonden voornemen in te trekken.
__________

Afbeeldingen
1. Geboortehuis van de Tsjechische componist Antonín Dvorák.
2. De Tsjechische auteur Alois Jirásek. Schilderij van Jan Vilimek (1860-1938).

01-10-11

NDR Kultur biedt twee programma's van twee uur achtereen op zaterdag 1 oktober, in het kader van het Mahler-Jaar 2011

 

Leonard Bernstein.

 

De Duitse regionale radiozender NDR Kultur biedt, op zaterdag 1 oktober, twee programma's met betrekking tot de componist Gustav Mahler (1860-1911). Beide programma's duren twee uur, en dat vult de avond tussen 20:00 uur en middernacht. Het eerste programma wordt aangekondigd als "ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Mahler". Bedoeld is echter de sterfdag, aangezien de componist in kwestie dit jaar wereldwijd wordt gevierd ter gelegenheid van de honderdste sterfdag; in 2010 was dat Mahler-Jaar vanwege het feit dat de man anderhalve eeuw geleden werd geboren.

In de aflevering van het wekelijkse programma Prisma Musik, van genoemde Duitse radiozender, wordt aandacht besteed aan de Amerikaanse jaren van Gustav Mahler.


In aansluiting daarop volgt om 22:00 uur een aflevering van Variationen zum Thema, dat keurig aansluit op het voorafgaande: een uitvoering door een latere versie van het orkest waarvan Mahler enige tijd dirigent was: het New York Philharmonic Orchestra. Onder leiding van Leonard Bernstein (1918-1990) speelt dat ensemble eerst de Negende Symfonie in D grote terts uit 1908-1909, gevolgd door het Fragment van de onvoltooide Tiende Symfonie in fis kleine terts uit 1909-1910.
Die Bernstein-versie heeft wel meer dan eens dat neurotische uit leven en werken van Mahler, maar van een technisch en muzikaal hoogstaande uitvoering van die symfonieën komt het onder Bernstein nooit.

30-09-11

Neerlands straatsymfonieorkest Ricciotti Ensemble komt in de nieuwe editie van het Guinness Book of Records

Dertien optredens op één dag

Doordat het Ricciotti Ensemble op één dag ─ 14 mei 2011 ─ dertien optredens, verspreid over Nederland, heeft verzorgd, is er sprake van een heel bijzonder record, en daarom mag dat straatsymfonieorkest zich vanaf nu beschouwen als wereldrecordhouder Most symphonic concerts in 24 hours. Daarmee heeft het ensemble zichzelf overtroffen door het eigen record uit de zomer van 1997 te verbeteren. Toen werden de plaatsen in Friesland aangedaan waar in een enkele winter de Elfstedentocht wordt gehouden.

De optredens op 14 mei zijn alle op bewegende beelden vastgelegd; dat filmmateriaal werd naar New York gezonden. Een week geleden, tijdens de nachtelijke uren van 22 op 23 september zijn de verlossende woorden gesproken: Ricciotti heeft een wereldrecord gevestigd en zal daarom worden opgenomen in de eerstvolgende editie van het Guinness Book of Records.


Minimaal twintig minuten

De optredens op bovengenoemde datum speelden zich tussen de Veluwe ─ waar een Vroege Vogel Concert werd gegeven ─ tot in de in Amsterdam gevestigde klimhal van Mountain Network. Daartussen speelde het orkest op elf andere plaatsen in den lande: variërend van een stationshal tot en met een asielzoekerscentrum, en in een filiaal van een internationaal vermaarde meubelketen. In de hoofdstad werd eveneens geconcerteerd op de Dam, voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Alle optredens hebben minimaal twintig minuten geduurd.

22-09-11

Nederlands Blazers Ensemble presenteert zeven keer De Ontvoering naar Mozarts opera uit 1782

Blazers en een ud-virtuoos

Met ingang van woensdag 21 september speelt het Nederlands Ensemble op historische instrumenten zevenmaal het programma De ontvoering, waarvan drie voorstellingen in Amsterdam, onder meer de voorpremière.
De ontvoering is een presentatie vol fraaie, kleurrijke fata morgana, bestaande uit teksten die Stijn Aerden heeft geproduceerd, samen met fragmenten uit de Koran en de hier en daar bezwerende muziek van de oriëntaalse luit, de ud (ook wel oed). Voor deze reeks concerten wordt het Nederlands Blazers Ensemble aangevuld met de virtuoos op dat instrument, de in 1970 te Marokko geboren Driss El Maloumi.

Mozart-adaptatie

De ontvoering is een adaptatie voor in principe (de) acht blazers (in kwestie), maar in de realisatie wordt het muziekdrama van Mozart ─ Die Entführung aus dem Serail uit 1782 ─ zonder zangers gepresenteerd, maar met nog vier spelers naast de acht blazers en de ud: een trompet, een trombone, een contrabas en pauken.

Zeven uitvoeringen:

woensdag 21 september, 20:30 uur; Amsterdam: Podium Mozaiek

donderdag 22 september, 20:30 uur; Den Bosch: De Toonzaal
zaterdag 24 september, 20:15 uur; Groningen: De Oosterpoort

donderdag 10 november, 20:15 uur; Haarlem: De Philharmonie

vrijdag 11 november, 20:15 uur; Amsterdam: Concertgebouw
zaterdag 12 november, 20:15 uur; Den Haag: Nieuwe Kerk

zondag 13 november, 20:15 uur; Amsterdam: Concertgebouw

In alle gevallen wordt ongeveer een uur voor het begin van het concert een gratis bij te wonen inleiding gegeven door Saskia Törnquist en eventueel anderen. 
Na afloop van de voorstelling is er steeds een zogenoemd after-concert.

19-09-11

Franz Schubert overleeft een aanslag door een kwellend-kwelend Nederlands gezin

Ernstige belediging

Onlangs werd in een uitermate abject, commercieel, Nederlands televisieprogramma ─ waarvan alleen al de Engelse titel niet deugt, omdat de makers pretenderen ons land te representeren, doch dit direct reduceren tot de randstad; een mentaliteit die zó veelbetekenend is dat de makers zich er niet eens van bewust (b)lijken te zijn. Een doorgewinterde brulboei', die ook nog eens in ernstige mate op voet van oorlog verkeert met onze taal, fungeert als 'presentator'. Een jury ─ bestaande uit een opdringerige schreeuwlelijk, een oudbakken kerstboom en een Yank ─ die je niet bepaald professioneel kunt noemen, mag commentaar geven, en alles wat van die zijde over de kandidaten wordt uitgestort, wordt met instemmend knikken en applaus van de zijde van de optredende personen, duo's of grotere groepen, geriposteerd: een show binnen een show. Dat alles toont nogmaals dat de intrinsieke waarde van het fenomeen applaus ─ waartoe de man met de microfoon de meute steeds aanzet ─ tot bijna nihil is gekrompen.
In dat kader trad al enige keren een gezin ─ vader, moeder en dochter ─ op dat de pretentieuze, en in deze context tegelijkertijd ridicule, naam Opera Familia draagt, een vlag die de lading geenszins dekt. Met opera heeft het volstrekt niets van doen en dat mag men ook helemaal niet verwachten in zo'n gruwelijk-lawaaierig decor. Genoemde groepering kreeg onlangs de kans om een aanslag te plegen op de geniale Oostenrijkse componist Franz Schubert (1797-1828), door "een eigentijdse versie" van diens Ave Maria te 'zingen'. Meer dan die titel had het gepresenteerde, vanzelfsprekend, niet met Schubert te maken. Van a tot z een totaal fout en foutief optreden.

Zoiets vormt een extremistische verkitsching, ondersteund door vals licht, podium-rook en een gepretendeerde diepgang, welke een stoeptegel tot satirisch niveau had kunnen verheffen, doch die vanaf een podium niet meer voorstelde dan een vermoeiende, want tot diep binnenin het merg gelikte en afgelikte voorstelling. Daarbij viel de vernietiging van een andere Oostenrijkse componist ─ Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), die in de jaren tachtig ter stem werd genomen ─, door een Engelse Miss Brown, die een adaptatie van de melodie van diens Klarinetkwintet de wereld inschoot, vrijwel in het niet, al zat ook daarin beslist geen muziek.

Componist van de week

Vijf dagen achtereen, steeds tussen 19:30 uur en 20:00 uur, vervult Franz Schubert de rol van Componist van de week via Radio 4 in een programma van de Vara. Laten we er, in deze regels, nog eens aan herinneren dat de man de onovertroffen meester ─ kwantitatief en kwalitatief ─ van het kunstlied werd en is gebleven, ondanks zijn al te voortijdige verscheiden als éénendertigjarige. Net als dat het geval is geweest met, de toen reeds voormalige, collega Mozart (goed vijfendertig jaar), en enkele anderen, die nog jonger zijn heengegaan en tevens veel minder in de aandacht van pers en publiek zijn komen te staan, zoals de Belgische meester Guillaume Lekeu, die vierentwintig jaar en één dag werd (1870-1894) en de als 'Spaanse Mozart' betitelde Juan Chrisostomo de Arriaga (1806-1826), die de twee decennia niet eens heeft kunnen volmaken: hij stierf tien dagen voordat hij twintig jaar zou worden.

En er zijn nog wel meer voorbeelden uit de muziekgeschiedenis aan te halen van vakbekwame componerende musici, die een lagere graad van bekendheid ─ of, zo men wil, grotere mate van onbekendheid ─ genieten.
Meer van Franz Schubert in verband met een radio-presentatie kunt u lezen op onze zustersite Muziek en mensen in een artikel, eveneens van vandaag.

 

 

18-09-11

Letteren en muziek gecombineerd in twee uiteenlopende radioprorgramma's ─ zondag 18 september in de avonduren

Ramses Wallisch op een favoriete plek, naast Boeddha.

BBC Radio 3: Words and Music ─ Katten
In het programma Words and music dat op zondag 18 september tussen 19:30 uur en 20:15 uur door de Britse cultuurzender BBC Radio 3 zal worden gepresenteerd, is het thema dat deze keer in proza en poëzie, in verband gebracht wordt met muziek: Katten.
We kunnen luisteren naar muziek van Camille Saint-Saëns (1835-1921), Gioacchino Rossini (1792-1868) en Georg Philipp Telemann (1681-1767).

 

Antonio Machado.

Radio 4: Oase ─ Spanje
Later op de avond, tussen 23:02 uur en middernacht, wordt, in het NTR-programma Oase op Radio 4, eveneens een combinatie gemaakt van muziek en letteren ─ in dit geval alleen poëzie. Cees van Ede presenteert het programma.

Spanje is één van de landen die (heel) zwaar te lijden hebben onder de economische crisis die als een inktvis zijn tentakels uitslaat over tal van geledingen van de maatschappij.

Dat land heeft echter een intens rijke cultuurgeschiedenis die zijn invloeden doet gelden tot op de huidige dag, en welke zich onder meer uit in de muziek en in de poëzie. Oase geeft inzicht in die aspecten van het Spaanse leven. We krijgen gedichten te horen van de grootmeester der Spaanse literaire cultuur ten tijde van de Burgeroorlog: Federico Garcia Lorca (1898-1936) en van Antonio Machado (1875-1939).