28-05-10

De internationale roem van Zuid-Afrika's dichter/songwriter Gert Volk Nel in VPRO-documentaire


In de serie Het uur van de wolf — een VPRO-reeks — wordt op vrijdag 28 mei, via het digitale themakanaal Holland Doc 24, een herhaing voorgesteld van een documentaire die Walter Stokman voor die programmareeks heeft gerealiseerd. [1] In deze film wordt zichtbaar waarom de genoemde plaats in Zuid-Afrika als troosteloos wordt ervaren. Daar staat echter tegenover dat Beaufort-Wes een internationale reputatie heeft verworven die door sommigen wordt omschreven als een mythische status. Dat is de verdienste van één inwoner van die plaas: Gert Volk Nel (geboren in 1963), die met zij songteksten en gedichten op tal van plaatsen in de wereld de aandacht op zich heeft weten te vestigen.

De documentaire duurt 54 minuten en wordt uitgezonden tussen 21:03 uur en 22:00 uur.
De film wordt nogmaals uitgezonden op zaterdag 29 mei, tussen 22:25 uur en 23:21 uur.

__________

[1] De VPRO-Gids meldt dat de documentaire van Walter Stokman dateert van 2001.  MovieMeter daarentegen noemt het jaar 2006.
__________

Afbeelding: Documentairemaker Walter Stokman met Gert Volk Nel.

 

11-02-10

Portret van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker op digitaal Nederlands televisiekanaal Geschiedenis 24

Korreltje, niks is my dood

Op donderdag 11 februari wordt een portret getoond van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker op het Nederlandse digitale net Geschiedenis 24, in de reeks Het uur van de wolf. Ingrid Jonker (1933-1965) leefde tijdens het regiem van de Apartheid in Zuid-Afrika. Tijdens haar dramatisch verlopen bestaan — dat zich heeft voltrokken tijdens de meest deprimerende periode van dat abjecte systeem — heeft één en ander ertoe geleid dat de dichteres door verdrinking een eind aan haar leven heeft gemaakt.
Dit filmportret is gerealiseerd op een scenario van Henk van Woerden, de rolprent werd geregisseerd door Saskia van Schaik. Ik denk dat we er wel van mogen uitgaan dat er gedeelten in zullen voorkomen van de speelfilm die in 2008 is gemaakt met Carice van Houten in de rol van Ingrid Jonker.
Een herhaling van dit portret van een bijzonder mens en letterkundige figuur in het Zuid-Afrika van die zo zwarte, want al te blanke periode in de geschiedenis van dat land, zal worden uitgezonden op vrijdag 12 februari, tussen 17:02 uur en 17:56 uur, op dezelfde zender.

20:03 Gepost door Heinz Wallisch in Letteren: Zuid-Afrikaans | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ingrid jonker |  Facebook |