28-11-11

Nederland 2-tv en Holland Doc 24 presenteren IKON-Doc-aflevering over hiv-besmetting in Rusland anno nu

In Rusland groeit de laatste tijd de hiv-besmetting het snel van de hele wereld. Op dit moment zijn meer dan een miljoen mensen hiv-positief, de meesten van hen zijn jonger dan vijfendertig jaar. Er zijn bij lange na niet voldoende medicijnen beschikbaar om die ziekte ook maar enigszins adequaat te kunnen indammen. En ─ wie zal het verbazen, in aanmerking nemende de fascistoïde mentaliteit in regeringskringen van Rusland ─ de overheid doet daar helemaal niet aan voorlichting. Veel erger nog: besmette druggebruikers worden gecriminialiseerd

De Russische Sasja, protagoniste in de IKON-Doc-
aflevering van Jan Jaap Kuiper over hiv in Rusland.

Filmer Jan Jaap Kuiper volgt een zwangere vrouw genaamd Sasja, die hiv-positief is, niet alleen tijdens die zwangerschap maar ook nog na de geboorte van haar kind, dat ze moet verzorgen en tegelijkertijd, samen met lotgenoten, wil vechten voor een beter leven.

Deze film wordt op maandag 28 november als IKON-Doku via Nederland 2 uitgezonden, tussen 22:55 uur en 23:55 uur.
Herhalingen zijn nog deze week te zien op het digitale dag-en-nacht tv-kanaal Holland Doc 24: eerst op dinsdag 29 november, tussen 20:08 uur en 21:00 uur, en tevens op donderdag 1 december, tussen 18:16 uur en 19:08 uur.
Voor eventuele extra herhalingen, overdag en in de nachtelijke uren, zij hier verwezen naar de Programmagegevens van de digitale zender in kwestie.


15-11-10

Populair-wetenschappelijk programma Labyrinth via Nederland 2-tv met 'Het mysterie coma'

 

De televisiezender Nederland 2 presenteert op dinsdag 16 november, tussen 21:20 uur en ongeveer 22:00 uur, een nieuwe aflevering van het populair-wetenschappelijke programma Labyrinth, een coproductie van NTR en VPRO. De nieuwe aflevering draagt de titel Het mysterie coma.
Inmiddels is gebleken dat bijna de helft van alle comapatiënten in he begin te maken krijgt met een onjuiste diagnose: ze maken de indruk te leven als een kasplantje en worden derhalve ook op die manier behandeld.

In 2002 is de diagnosetechniek voor deze sector dusdanig verfijnd dat men in staat is om veel beter vast te stellen wat er precies aan de hand is. Sedertdien is tevens bekend dat een groot deel van de comapatiënten zich veel meer bewust is van zichzelf en hun mgeving dan men aanvankelijk meende te kunnen concluderen.

 

14-10-10

'Wildcard' op Canvas-tv met vijf afleveringen over bezoek Ramsey Nasr aan Myanmar

 

Militaire dictatuur

Terwijl in Nederland via de televisie in de ogenblikken voor reclame aandacht wordt gevraagd en om hulp wordt gevraagd voor de (in tal van opzichten) arme bevolking van Myanmar, bestaat voor eventuele twijfelaars over de ware situatie in dat land de mogelijkheid om zich te laten informeren via vijf afleveringen in de reeks Wildcard, die alle over dat land gaan.
Het tweede, Belgische, Nederandstalige televisienet Canvas vertoont al die vijf afleveringen, te beginnen deze donderdag.

Ramsey Nasr in 2005.

Daarin zien we lettergoochelaar Ramsey Nasr, schrijver, acteur en Dichter des Vaderlands — samen met een groep studenten geneeskunde van de Universiteit Antwerpen in 2008 vertrekken naar het verre land Myanmar, dat door militairen wordt geregeerd.


Dilemma

Nadat de studenten al vijf jaar theorie achter de rug hebben, kregen ze in dat verre land de gelegenheid om daar hun eerste stage te realiseren. Wat de deelnemers aan deze expeditie heel erg heeft verbaasd, is dat ze toestemming hebben gekregen om te filmen op plaatsen waar nog nooit enige pers een voet mocht zetten.
De dichter — die al eens eerder een verre reis heeft gemaakt met als doel er een televisieprogramma over te maken — heeft een dagboek bijgehouden, waaruit kan worden opgemaakt dat hij daar wed geconfronteerd meteen aloud dilemma: hoe moest er worden geholpen tijdens een internationale boycot.

De uitzending van al die afleveringen is op België Twee (Canvas), de eerste kunt u zien op donderdag 14 oktober, tussen 20:40 uur en 21:15 uur.

20-09-10

Max Liebermann en diens portret van Professor Sauerbruch van de Charité

 

In ons artikel van zondag 19 september over de geschiedenis van de grootste universitaire kliniek in Europa — de Charité in Berlijn — laten we de naam en een daarbij behorende foto van Ferdinand Sauerbruch (1875-1951)  voorbijkomen. Hij was, zoals we daarin reeds vermeldden, één van de belangrijkste chirurgen in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Zoals zoveel vooraanstaande grootheden binnen een bepaalde structuur — en als het even meezit in tal van aspecten van de cultuur — heeft ook doctor Sauerbruch zijn autobiografie geschreven, die door menig kritische beschouwer bepaald niet als zodanig wordt gewaardeerd.

Het boek draagt de titel Das war mein Leben; het is voor het eerst verschenen in 1950, en het werd vier jaar later in de Bondsrepubliek Duitsland verfilmd met Ewald Balser (1898-1978) in de rol van de dokter.
Achterin dat boek bevindt zich een fotokatern en van de daarin opgenomen afbeeldingen is er één paginagrote foto die voor ons in deze context van groot belang is: de toen 85-jarige Max Liebermann zit op een stoel met de rug naar het door hem geschilderde portret van Ferdinand Sauerbruch uit1932.