06-01-12

Een bijzondere klimexpeditie in Noord-Canada als documentaire via Arte-televisie

De Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv presenteert op vrijdag 6 januari de documentaire Ausgesetzt ─ Kletterexpeditionen über dem Polarmeer, over een expeditie op Buffin Island in het noorden van Canada. Het gaat daarbij om een Canadees-Duitse coproductie uit 2009, gerealiseerd door Jochen Schmoll voor het tweede publieke Duitse televisienet ZDF.
Robert Jasper, Stefan Glowacz en hun beider team hebben als eersten geprobeerd een rotswand van de Quernbitter Fjord te beklimmen.

Foto van de website van Stefan Glowacz, één van de beide leiders van

de expeditie Quernbitter Fjord op Buffin Island in Noord-Canada.


Uitzending van deze docu in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, en met stereofonisch geluid, is tussen 19:55 uur en 20:40 uur. Binnen een week zullen twee herhalingen door Arte worden gerealiseerd: o
p zaterdag 7 januari, vanaf 15:35 uur, en vervolgens op vrijdag 13 januari, vanaf 16:25 uur.

29-11-11

Neerlands Evangelische Omroep begint vandaag met uitzending van natuurdocumentaires in de serie 'Frozen Planet' van David Attenborough

Nieuwe natuurserie

Op dinsdag 29 november wordt op Nederland 1, door de Evangelische Omroep, tussen 20:30 uur en 21:30 uur, een begin gemaakt met het uitzenden van de BBC-reeks natuurdocumentaires van David Attenborough, onder de titel Frozen Planet. Zeven afleveringen telt de serie met beelden over poolgebieden en landschappen, alsmede over de daarbij behorende dierenwereld. Al die elementen doen je versteld staan. Het uitzonderlijke klimaat aldaar komt eveneens ruim aan bod, in combinatie met de wijze waarop de dieren daarmee omgaan.


Een beeld uit een van de documentaires van de BBC, onder de  titel Frozen Planet, vanaf 29 november op Nederland 1 te zien.


Het zijn soms regelrechte wonderen die we te zien krijgen, welke door David Attenborough in de juiste context worden voorgesteld. De eerste aflevering draagt de titel Het einde der aarde, en alles wat daarin te zien is, begint op de bevroren Noordelijke IJszee, in de directe omgeving van de Noordpool.

Verslag over maken van Frozen Planet
Dezelfde zendgemachtigde presenteert in de middag van dezelfde dinsdag ─ tussen 16:40 uur en 16:55 uur The making of Frozen Planet, een verslag over de enorme uitdagingen waarmee het team van Frozen Planet reeds gedurende het maken van de eerste aflevering van deze reeks werd geconfronteerd.

16-11-11

Lena Loliszwili, met 'genezende krachten' valt niet bij de katholieke kerk als geheel in goede aarde

Arte-tv biedt in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 november, tussen 00:20 uur en 01:15 uur in de nacht op donderdag 17 november, de mogelijkheid om kennis te nemen van een als fenomeen omschreven vrouw, die de naam Lena Loliszwili draagt en die befaamd is geworden door haar als genezende krachten omschreven eigenschappen. In de Sovjetunie zijn geleerden helemaal overtuigd van haar kunnen, in Polen en andere Osotbloklanden wordt ze als het fenomeen Loliszwili omschreven.

Dat in de film tevens aan de orde komt dat de katholieke kerk ─ niet geheel maar doorslaggevende delen ervan ─ daar geheel anders over denkt en haar beschouwt als charlatan, zal niemand verbazen die iets weet van de structuur van dat aloude, op tal van punten allang overleefde instituut.

Deze Poolse documentaire in HD-kwaliteit en op het beeldformaat 16:9, van Vita Zelakeviciute, die in samenwerking met Arte France is gerealiseerd in het jaar 2008, zal deze maand nog tweemaal door Arte worden uitgezonden: eerst op maandag 20 november om 05:00 uur, en dan nog eens op zondag 26 november, in de nacht om 03:35 uur.

17-10-11

In The essay, van BBC Radio 3, besteedt de Engelse dichteres aandacht aan vijf verschillende dieren in de natuur

De Engelse dichteres Ruth Padel. 
Foto overgenomen van haar website.

In het werk-dagelijkse, een kwartier durende, programma The essay van de Britse zender BBC radio 3, besteedt de Engelse dichteres Ruth Padel (geboren in 1946), gedurende de vijf avonden van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober het laatste kwartier van die etmalen (onze tijd), aandacht aan enkele dieren in de natuur. Geen wonder: ze is niet alleen letterkundige maar ook intens betrokken bij een Zoölogisch Genootschap.

 

Op maandag 17 oktober is dat The deer

 

Op dinsdag 18 oktober is dat The robin

 

Op woensdag 19 oktober is dat The badger

 

Op donderdag 20 oktober is het The butterfly

 

Op vrijdag 21 oktober is de aandacht gericht op The fox.

13-10-11

Als u wilt weten hoe Erdhörnchen de Kalahari-woestijn overleven, kijkt u dan naar de natuurdocumentaire Schwesternbande van Arte-tv

Arte-televisie vertoont op donderdag 13 oktober, tussen 19:30 uur en 20:15 uur, de natuurdocumentaire Schwesternbande ─ Vier Erdhörnchen in der Kalahari.
Deze Zuid-Afrikaanse film uit 2007, van Hiromichi Iwasaki en Sophie Vartan gaat over de strategie die eekhoorns hanteren om in de woestijn van Zuid-Afrika te kunnen overleven.
Het is een bijdrage van Arte France op het beeldformaat 16:9, voorzien van stereofonisch geluid.
Een herhaling zal worden gerealiseerd op donderdag 20 oktober, 's middags vanaf 14:00 uur.

02-02-11

'Mythos Katze' binnen twee weken driemaal te zien via Arte-televisie

Op woensdag 2 februari  kan men — tussen 16:50 uuren 17:35 uur [1] — via Arte-televisie kennisnemen van de inhoud van het eerder elders uitgezonden programma Mythos Katze — Auf sanften Pfoten durch neun Leben, over het doorgaans sterk aan de mens gehechte, en met dat tweebenige zoogdier verbonden huisdier kat. Diverse vertegenwoordigers van die soort gedragen zich zodanig dat je je wel kunt verenigen met de kwalificatie dat het om een mythisch dier gaat. Het betreft een film die Annette Scheurich in 2007 voor de MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) heeft gerealiseerd.

Hier ziet u zes van de toenmaals (1994) veertien katten, samen bovenop een tweepersoons bed. De drie met veel wit behoren tot het eerste nest van vijf uit 1992, de rechtsboven zwarte met enig wit, Bles, behoorde tot het tweede nest van vijf uit 1993. Naast hem de meest mythische, Kater Pluim (1978-2003) en helemaal vooraan de tot vader verheven rode kater Wanja (?-2002), die alles van de tien kinderen accepteerde, maar bepaald niet dol was op hun moeder. 

Aan de andere kant zijn er ook vertegenwoordigers van het dier Kat die zich gedragen zoals honden doen. Een tijdlang had ik, als gevolg van een niet in te tomen kat uit de buurt die, in dit geval letterlijk, haar zinnen had gezet op mijn rode kater en twee keer een nest met vijf katten bij ons bracht omdat ze vond dat haar kinderen een vader nodig had. De juniores hadden dat kennelijk zo goed begrepen dat ze niet bij papa Wanja weg te slaan waren. In de loop van de elf maanden die tussen de beide groepen van vijf lagen, kon ik er in ieder geval aan wennen dat er naast de vier reeds geruime tijd volwassen katten, plotseling negen waren. Vijf juweeltjes, dat wel. U begrijpt het al, daarna waren het er veertien. Twee van hen, de ouderen, onder wie de gewenste vader Wanja, brachten mij altijd naar de halte van de stadsbus, begeleidden mij naar winkels en zo meer. Toen één van de kinderen, Lena, uit het eerste nest negen weken oud was, liep die achter de beide ouderen aan en dat had gevolgen. De broers en zussen volgden haar al snel, en binnen een jaar waren het er negen, die me gingen boodschappen doen, keurig aan de stoeprand wachtten totdat ik het sein "Oversteken" gaf en vervolgens ook in de buurt van de twee ouderen bleven als die mij naar de bus hadden gebracht en in de directe omgeving van de aankomsthalte verbleven totdat ze me zagen uitstappen of hoorden dat ik even floot. Dan kwam de invasie: uit een paar bomen, onder struiken vandaan of op een muurtje zittend bij de bushalte.

Tegenwoordig maakt een hond alweer geruime tijd deel van het gezin uit, en dat heeft ertoe geleid dat de aanwezige katten voor een deel kopieergedrag gingen vertonen op basis van wat de hond doet. Elke nachtwandeling met de hond betekende ook een ommetje voor de aanwezige katten. 

__________

[1] Herhalingen zullen worden uitgezonden op woensdag 9 februari vanaf 09:15 uur, en op woensdag 16 februari, vanaf 15:30 uur.

 

12-10-10

Drie documentaires over de met uitserven bedreigde gorilla's, deels gelijktijdig

 

Jane Goodall met speel-
goeddier uit de categorie
voor welke zij zich inzet

Drie films achtereen 
Drie internationale bekendheden laten in evenzovele televisie-uitzendingen zien hoe belangrijk het zoogdier gorilla is, ook en vooral in het kader van de ontwikkeling van met uitsterven bedreigde diersoorten. 
 

Tussen 22:00 uur en middernacht presenteert BBC Four-tv twee programma's van elk een uur uit. Een Duitse documentaire die tussen 23:30 uur en middernacht te zien is, beconcurreert de laatste helft van de tweede van die twee BBC-uitzendingen, tussen 23:30 uur en middernacht.


Jane Goodall, David Attenborough en Hannes Jaenicke
De vermaarde biologe,
 en in een periode van vier decennia van lieverlee tot gorilla-deskundige geavanceerde, Jane Goodall (geboren 1934) heeft zich intensief om deze diersoort heeft bekommerd en hun sociale leven in het algemeen alsmede hun familiale gedragingen in het bijzonder— Jane Goodall  wordt aan het kijkerspubliek voorgesteld in een documentaire die tussen 22:00 uur en 23:00 uur door BBC Four wordt uitgezonden onder de titel Jane Goodall: Beauty and the Beasts.


Hannes Jaenicke (geboren
1960). Foto uit 2009.

Direct in aansluiting wordt de documenaire Gorillas revisited with Sir David Attenborough uitgezonden, over de berggorilla's in Roeanda.


Het tweede Duitse, publieke televisienet ZDF presenteert terzelfder tijd — gedurende het laatste halfuur van de dag — een derde documentaire van die dag over deze dieren: Hannes Jaenicke: Im Einsatz für Gorillas. Deze Duitse filmacteur, bekend tot in Hollywood, zet zich op meerdere terreinen in voor de bescherming van ons milieu.

 

19-09-10

Massale, onverklaarbare bijensterfte'zondagavond opnieuw aan de orde in 'Panorama van Canvas-tv

 

Al degenen die geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van het leven der mensen en die ook graag verder kijken dan de oppervlakte — of zij nu van honing en de producent ervan: de BIJ houden of niet — doen er goed aan op zondag 19 september om 20:10 uur hun televisietoestel in te schakelen om te kijken en luisteren naar wat er wordt getoond en verteld in het actualiteitenprogramma Panorama van het tweede Nederlandstalige Belgische televisienet CANVAS over het massale, en tot nu toe onverklaarbare sterven van de (honing)bij, een fenomeen dat in eerste instantie de existentie van de commerciële bijenhouders bedreigt — maar als gevolg van het enorme belang voor het leven op aarde voorzover dat in principe het verschijnsel Mens betreft — maar tegelijkertijd catastrofale invloed kan hebben voor het bestaan op deze planeet.


Voor meer en vervolgens nog meer informatie over dit uitermate actuele thema zij verwezen naar twee eerder gepubliceerde artikelen, onder meer op deze site.


 

13:26 Gepost door Heinz Wallisch in Actualiteit, Natuur en milieu | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bijensterfte, canvas-tv, 'panorma' |  Facebook |

18-09-10

Een onverwachte, hongerige bezoeker in onze huiskamer

 

Verleden week was ik op een avond even naar de eerste verdieping gelopen om iets in de bibliotheek aldaar te controleren. Nauwelijks had ik het gezochte lemma in het bewuste naslagwerk gevonden of ik hoorde Amber, de hond, één keer kort blaffen. Het betekende dat er geen sprake was van ongewenst bezoek aan de keukendeur — want dan was ze druk te keer gegaan —, maar het betekende ook niet dat er iemand bij die deur was uit de kring van bekenden — want dan was Amber net zo hard te keer gegaan, maar wel op een heel andere manier. Ik kan zelfs aan haar manier van blaffen horen welke van haar favorieten ze op de korrel heeft. Geen nood dus; ik kon gewoon verder zoeken voordat ik weer naar beneden zou gaan.

Gelijkvloers  eenmaal weer binnenskamers zag ik de reden van Ambers neutrale blaf. Middenin de woonkamer zat een egel Ambers kipgehakt op te peuzelen. Precies de egel die altijd doodgemoedereerd onder een van de tuintafels blijft dooreten als ik naar buiten stap of juist van buitenaf de tuin betreedt. Twee van de vier egels die ons elke nacht bezoeken om het resterende kattenvoer te verorberen, lopen onmiddellijk snel weg als ze me zien aankomen — dat doen ze niet voor Amber of onze katten en evenmin voor andere katten uit de buurt, die ze, als collega-viervoeters, ook onmiddellijk op ooghoogte herkennen.

Maar deze egel is vanaf dat hij of zij nog heel klein was, nog nooit voor mij weggelopen, bij de vierde hangt het kennelijk af van zijn gemoedsstemming: de ene keer wel, de andere keer niet.


In de drieënhalve decennia dat ik, in de periode van april tot in november, elke avond en nacht egels als eters in de achtertuin krijg, is het nog niet eerder gebeurd dat één van hen zich ooit over de hoger dan gebruikelijk liggende, drempel van de keukendeur heeft gewaagd.

Wel is het diverse malen gebeurd dat er één, twee of drie van hen vlak bij de keukendeur zaten te wachten als onze eigen huisdieren niets hadden overgelaten, dan wel dat ik nog niet voor aanvulling had gezorgd. Ze weten heel goed waar de keuken is, want daarvandaan komt het goede voer.

__________

Foto: Twee egels eten samen het kipgehakt van de katten en de hond.

21:59 Gepost door Heinz Wallisch in Natuur en milieu | Permalink | Commentaren (0) | Tags: egels in de tuin |  Facebook |

09-09-10

Waarschuwing en advies in verband met 'Ambrosia'-allergieën


In 
de Volkskrant van donderdag 9 september wordt onderaan pagina 5 in een korte bijdrage met het chapeau [1] Hooikoorts en de titel Oproep ambrosia te verwijderen in 12 vet afgedrukte regels uiteengezet dat de Voedsel en Waren Autoriteit een algehele oproep heeft doen uitgaan om daar waar deze plant voorkomt, de ambrosia uit de tuin te verwijderen, aangezien de bloei ervan het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengt. 

 


Al eerder is bekend geworden dat deze plant — oorspronkelijk afkomstig uit Amerika — in Nederland snel aan terrein wint. De ambrosia bloeit tot aan september, de pollen ervan oftewel de stuifmeelkorrels veroorzaken hooikoorts. De snelle uitbreiding werd onder meer vastgesteld aan de hand van het voorkomen van steeds meer pollen van deze plant in de lucht.

In het Wikipedia-artikel over deze plant kunt u meer details lezen. Aanbevelenswaardig, vooral voor mensen die te kampen hebben met allergieën.

__________

[1] chapeau — letterlijk: hoed; in de grafische wereld wordt het begrip gehanteerd voor een .boventitel.

__________

Afbeelding: Alsemabrosia.

 

08-09-10

De koningstijger voert een strijd om het voortbestaan — NDR-tv, woensdag 8 september, 20:15 uur

 

 

De Bengaalse tijger voert een strijd om als soort te kunnen blijven bestaan. Dit zoogdier, dat ook als koningstijger bekendstaat, is de protagonist in de aflevering van Expeditionen ins Tierreich, een reeks natuurdocumentaires, welke op woensdag 8 september via de regionale Duitse televisiezender Norddeutscher Rundfunk (NDR) zal worden uitgezonden onder de titel Königstiger — Kampf ums Überleben.

 De film wordt uitgezonden tussen 20:15 uur en 21:00 uur, en zal zonder enige twijfel op een ander tijdstip door één der andere regionale Duitse ARD-zenders worden gepresenteerd en anders wel een keer door Arte-televisie. Maar belangstellenden doen er, vanzelfsprekend, goed aan hun kans te grijpen. Ook heel leerzaam en aantrekkelijk voor de jeudigen onder het kijkbuisvolk.

 

07-08-10

Natuurdocumentaires op zondag: over olifant Echo op BBC Two-tv, over het Wilde China op Canvas-tv


Een olifant genaamd Echo
De Britse televisiezender BBC Two presenteert op zondag 8 augustus een nieuwe aflevering van de serie natuurdocumentaires die bekendheid hebben gekregen over de gehele globe: Natural World.
In die aflevering wordt aandacht besteed aan de beroemdste olifant die op deze aarde heeft geleefd, en op 64-jarige leeftijd in 2009 is overleden.
De vraag die in de documentaire aan de orde komt, is: hoe gaat haar omvangrijke familie om met het verlies van de matriarch?
De uitzending zal worden gerealiseerd tussen 19:00 uur en 20:00 uur onze tijd.

Het wilde China
Eveneens tijdens de avonduren van zondag 8 augustus begint de Nederlandstalige, Belgische televisiezender Canvas met de eerste aflevering van de zesdelige reeks natuurdocumentairesWild China, waarover wij eerder hebben bericht op de site Tempel der Natuur, op 3 juli 2008.
Het eerste deel is getiteld
Heart of the dragon, en zal worden uitgezonden tussen 21:00 uur en 21:50 uur.

22:54 Gepost door Heinz Wallisch in FILM: documentaires, Natuur en milieu, Televisie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-08-10

Documentaire in drie delen over het leven op en rond de Mississippi op Arte-tv


Van nu en toen in het diepe zuiden
Alleen de Missouri is een nog langere rivier in het zuiden van Noord-Amerika dan de Mississippi, die bij velen meer bekendheid geniet dan de langere soortgenoot. Het leven op en langs de oevers van deze stroom biedt voldoende elementen voor een documentaireserie in drie delen, welke op drie achtereenvolgende avonden door Arte-televisie zullen worden uitgezonden, te beginnen op woensdag 4 augustus, tussen 19:30 uur en 20:15 uur te zien valt op de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie.

Het is een serie documentaires uit 2010, die onder regie van Peter Adler zijn gemaakt voor de tweede publieke Duitse televisiezender ZDF. De film zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9 in HD-kwaliteit. Een herhaling is voorzien op dezelfde zender, op woensdag 11 augustus, in de namiddag vanaf 14:00 uur.


Blues en katoenvelden
Op de avond van donderdag 5 augustus, eveneens in de vroege avondperiode, zal het tweede deel van de reeks worden uitgezonden, waarin de makers ingaan op de mijlpaal in de spontaan ontstane muziek in het land langs de rivier dat in het zuiden zo rijk is aan katoenvelden: de blues. Deze aflevering wordt eveneens een week later herhaald, op donderdag 12 augustus, tussen 14:00 uur en 14:45 uur.

Mark Twain en Elvis Presley
Is de rivier met die, voor vele groeperingen mensen magische, naam denkbaar zonder associatie naar twee heel bekende figuren van enorm uiteenlopende sfeer, welke in de titel van het derde deel van de documentaire in omgekeerde volgorde van hun bestaan aan de orde komen? Von Elvis zu Mark Twain [1] heet de aflevering, die op vrijdagavond zal worden uitgezonden, eveneens tssen half acht en het begin van de zogenoemde prime time. Een herhaling daarvan kan ook in d daarop volgende week, tussen 14:00 uur en 14:45 uur, op vrijdag 13 augustus, worden bekeken.
__________

[1] Mark Twain (1835-1910) was de schrijversnaam van Samuel Langhorne Clemens. Opvallenderwijs zijn mij nog geen berichten ter ore gekomen omtrent een Mark Twain Jaar, al was het reeds in april van dit jaar een eeuw geleden dat de schrijver is van ons is heengegaan, en daarbij komt dat hij ook buiten zijn eigen werelddeel grote vermaardheid heeft verworven met diverse van zijn, in diverse talen uitgekomen, boeken, zoals die over Tom Sawyer (1876) en Huckleberry Finn (1884).
____________
Afbeeldingen
1. Beeld uit de documentaire Am Mississippi. (Foto © Peter Adler/ZDF.)
2. De schrijver Mark Twain. (Gravure uit 1874.)

 

23-07-10

Tweedelige 'Monsoon railway' van India's spoorwegnet, vrijdag- en zaterdagavond op BBC Two

Plannen in westerse landen

In de meest uiteenliggende landen ter wereld worden thans voorbereidingen getroffen voor aanpassingen van de infrastructuur van het spoorwegnet. Zo kondigde de Deutsche Bahn onlangs geheel onverwacht aan voor veertig miljard euro aan investeringen in de nabije toekomst te zullen realiseren. Ook in Nederland zal binnen niet al te lange tijd flink wat moeten worden geïnvesteerd alleen al als gevolg van de wensen van de leiding der NS om op termijn alle belangrijke trajecten van een tien minuten dienst te voorzien.

President Obama blijkt, volgens een bericht in het laatst verschenen nummer van Time Magazine tien miljard dollar voorzien voor aanpassingen in het spoorwegennet gedurende de eerstkomende jaren. Diezelfde president voorziet dat er zeer snel nog eens honderd miljard dollar zal moeten worden vrijgemaakt voor verdere wijzigingen ten faveure van een hogesnelheidsnet.


Feitelijke situatie in India

Aan de andere kant van de wereld ligt, in India, een geheel anders gestructureerd spoorwegnet. Daar zijn ruim anderhalf miljoen mensen werkzaam in die tak van dienstverlening. In tegenstelling met de spoorwegen in het westen heeft men in de Indiase situatie te kampen met problemen tijdens de moesson-periode.
Over die specifiek Indiase situatie is een documentaire gemaakt —
Monsoon railway — waarin drie medewerkers van die spoorweg-instelling worden gevolgd in de periode dat ze met de gevolgen van de moesson worden geconfronteerd.
Die documentaire zal in twee afleveringen door BBC Two worden uitgezonden. De eerste kan worden bekeken op vrijdag 23 juli tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd. De tweede helft s voor de kijkers beschikbaar op die zelfde zender op zaterdag 24 juli, tussen 19:00 uur en 20:00 uur onze tijd.
__________

Afbeelding: Spoorwegmedewerkers in India inventariseren de gevolgen van een probleem onderweg.

 

25-03-10

Wolven hebben nog een eigen plek in Italië's Gran Paradiso

 

Arte-televisie, de Duits-Franse cultuurzender, heeft op vrijdag 26 maart een natuurdocumentaire over de wolf op het programma staan. De wolf is een dier dat in Europa nagenoeg is uigestorven, al bleek in de achter ons liggende strenge winter dat er in Noorwegen weer wolvenroedels werden gesignaleerd, redelijk in de buurt van de bewoonde wereld; dat alles als gevolg van de aanhoudende koude met de voor die siersoort toch ook nijpende voedseltekorten. In Italië, meer specifiek in Gran Paradiso, blijkt echter nog een leefgebied te bestaan voor dit fraaie, interessante dier, dat helaas nog altijd als vreeswekkend wordt gekwalificeerd, hetgeen zijn oorsprong vindt in onder meer sprookjes, waarin de wolf zeer negatief wordt voorgesteld.
De documentaire wordt uitgezonden tussen 19:30 uur en 20:15 uur.

21:49 Gepost door Heinz Wallisch in Natuur en milieu | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zoogdieren wolven |  Facebook |

23-03-10

Energierisico in een Tegenlicht-documentaire op Holland Doc


In de loop van onze huidige, nog jonge eeuw — die echter alweer bijna tien procent van de tijd achter de rug heeft — zullen, voorzover dat reeds geruime tijd bekend is, de fossiele brandstoffen opraken. Sommige stromingen binnen de grote categorie wetenschappers die zich met het thema in kwestie bezighouden, dat de tekorten pas in het midden van deze nieuwe eeuw merkbaar zullen worden: over zo'n veertig à vijftig jaar. Andere geleerden, die minder optimistisch zijn ingesteld, zijn er heilig van overtuigd dat we hooguit nog voor 25 jaar over voldoende olie en gas zullen kunnen beschikken.
Doch als dat 'doemscenario' werkelijkheid zal worden en we over zo'n kwart eeuw aan het einde van de, ooit als onuitputtelijk beschouwde, voorraden zijn gekomen, dan zou dat vooral het gevolg zijn van de explosieve toename van de populatie in reeds zeer rijk bevolkte gebieden: India en China. Indien we echter, zowel kwalitatief alsook kwantitatief, energie willen blijven consumeren, zullen we in versneld tempo moeten overschakelen op — een combinatie van — duurzame energie. 

De vraag die in de Tegenlicht-aflevering aan bod komt, is: Zal Europa, en met name Nederland, de overschakeling tijdig hebben afgerond, dat wil zeggen, voordat gas en olie dermate schaars zijn geworden of zal de rest dermate 'onontginbaar' blijven dat deze nauwelijks of helemaal niet meer kunnen worden ingezet.
De documentaire van de VPRO, die thans op de digitale themazender 
Holland Doc 24 zal worden uitgezonden, is te zien tussen 18:55 uur en 19:47 uur. Op donderdag 25 maart is een herhaling op hetzelfde kanaal te zien tussen 18:34 uur en 19:26uur.
Voor info met betrekking tot eventuele volgende herhalingen kan men op de website van Hollannd Doc, afdeling programmagegevens, worden bekeken.

 

17-03-10

De lente is begonnen, want egels zijn uit hun winterslaap teruggekeerd


Half maart is het. Dat betekent dat we, klimatologisch gezien, ons al twee weken in de lente  bewegen, al was dat niet bepaald dagelijks aan de temperatuur of bepaalde aspecten an het weer zodanig te merken dat je lente-gedachten kreeg. Toch is er nu wel reden om aan te nemen dat het wel snel echt lente zal worden, want vannacht zijn we, Hond Amber en ik, tijdens de wandeling door onze rustige buurt, de eerste egel van dit seizoen tegengekomen. 

Bij ons in de tuin staat altijd een schaaltje kipgehakt dat — zo tussen begin april en, de laatste jaren, eind november — egels, soms zelfs met z'n vieren tegelijk — en dat zijn dan niet zelden twee ouders met twee kleintjes geweest —, komen verorberen.
Als één van de katten wil mee-eten — en dat gebeurt regelmatig — lopen de meeste egels niet weg, tevens hebben ze in de afgelopen jaren de hond allang weten in te schatten die kwispelt alleen maar en rent naar ze toe zodra ze beseft dat deze prikbeesten, vrijwel onmiddellijk na het invallen van de duisternis, via de zijtuin naar hun 'voederplaats' komen.
__________

Afbeelding: Een egel socialiseert in het eet-gebeuren met de zes weken oude Lena en de middelbare kat Isolde. (Foto uit 1992).

 

08:39 Gepost door Heinz Wallisch in Natuur en milieu | Permalink | Commentaren (0) | Tags: egels, katten, hond |  Facebook |

15-02-10

BBC Radio 3 programma The essay over Helen MacDonald en het trainen van een valk


Vijf keer een klein kwartier zal er de komende week, steeds vroeg in de nacht — van maandag 15 op dinsdag 16, tot en met de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 februari — door de BBC's  cultuurzender Radio 3 worden uitgetrokken voor de dichteres en prozaschrijfster Helen MacDonald. 

Dat geschiedt in het programma The essay dat elke nacht wordt uitgezonden tussen 00:0 uur en 00:15 uur, als het thema — het trainen van een havik — zal worden behandeld. De vijf afleveringen dragen elk voor zich echter ook nog een titel:

1. The egg and the chick

2. The bird in the spare room

3. On the glove

4. First flight

5. Kills.

__________

Foto: Een havik, zittend op een tak. Dit dier werd in Toronto gesignaleerd voor het Fields Institute.

 

03-02-10

De bever — een dier met een goede beet en een helder verstand


WDR/SWR: de bever

De reeks Planet Wissen is een programma dat op werkdagen 's middags tussen 15:00 uur en 16:00 uur via de Duitse regionale televisiezenders WDR (Westdeutscher Rundfunk) en de SWR (Südwest Rundfunk) tegelijkertijd wordt uitgezonden en de daarop volgende dag, 's ochtends in alle vroegte  — maar dan op verschillende tijdstippen — op diezelfde zenders wordt herhaald. Op woensdag 3 februari wordt de aflevering op over de bever uitgezonden: Die Biber kommen — Nager mit Biss und Köpfchen.
In het Noorden van Nederland duikt de bever plotseling weer op: in de provincies Friesland en in Drenthe. Zo meldt het Dagblad van het Noorden in de editie van heden, 3 februari, dat zich bij het Paterswoldsemeer, onder de rook van de stad Groningen, een jonge bever heeft gevestigd. In besloten kring was dat heugelijke feit al bekend, maar nu is het algemene informatie. Bij natuurliefhebbers leidt zoiets tot blijdschap, aangezien er in die omgeving de laatste 150 jaar geen bevers meer zouden zijn gesignaleerd. In een reactie op die mededeling in de krant wordt echter door een lezer, terecht, gemeld dat er tot in de jaren zestig van de vorige eeuw bevers in die contreien voorkwamen.

__________

Op Arte-tv vanavond, vanaf19:30 uur: het Paard.

In Abenteuer Forschung (ZDF) vanaf 22:15 uur gaat het over dieren die list en bedrog plegen, zich vermommen et cetera: Alles Lug und Trug — Täuschung als Erfolgsrezept.

 

12:27 Gepost door Heinz Wallisch in Natuur en milieu | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wdr-tv, swr-tv, bever, knaagdieren |  Facebook |

De praireeihond is het thema van de nieuwste aflevering van BBC's Natural World


Eigen taal 

Professor Con Slobodchikoff heeft meer dan dertig jaar de roep van prairiehonden geregistreerd, en nu is hij van mening dat de uitkomst van zijn langdurige onderzoek aan het licht heeft gebracht dat deze dieren er een echte taal op nahouden, die bijna net zo complex is als die van ons mensen.

De prairiehond is geen hond, zoals de naam zou kunnen doen vermoeden, maar een knaagdier dat zo'n veertig centimeter lang kan worden, één tot twee kilo weegt, en in normale omstandigheden acht tot negen jaar wordt, met als uitzondering een leeftijd van twaalf jaar. In Nederland komen deze dieren voor in het Noorder Dierenpark te Emmen en in de Diergaarde Blijdorp.
In de komende aflevering van de serie natuurdocumentaires met de overkoepelede titel 
Natural World — die zal worden uitgezonden door BBC Two-TV, op woensdag 3 februari tussen 21:00 uur en 22:00 uur — wordt uiteengezet hoe één en ander tot stand is gekomen.

 

02-02-10

Vara-programma Vroege vogels, op Nederland 2, op zoek naar winterse zaken in de natuurk


Vogel, plant en vliegje

Op dinsdag 2 februari wordt in de vroege avonduren op de televisiezenderNederland 2 een nieuwe aflevering uitgezonden van het VARA-programma Vroege vogels. Daarin gaan Andrea van de Pol en Menno Bentveld op onderzoek uit in natuur en milieu. In de betreffende aflevering is de temperatuur winters en zijn die twee gekleed op koude en situaties die zich daarbij kunnen voordoen in dat, voor ons in de praktijk eveneens lopende, seizoen. De beide presentatoren van het programma hebben voor de nu nog nieuwste aflevering de lens gericht op sneeuwvlooien, ijsgorzen en jeneverbessen.: Georgia, 'Times New Roman', Nu zal een grotere groep mensen wel weten wat een jeneverbes is, een geringer aantal zal bekend zijn met de ijsgors, maar een sneeuwvlo? Nee, daar ontbreekt geen K aan het einde, al is de sneeuwvlok een fenomeen dat we in deze dagen veelvuldig zelf wel kunnen signaleren in stad en dorp, op tak, dak en lichtmast, dus ligt het al niet erg voor de hand dat de exploratie van de Vroege vogels daarop gericht zou zijn. 
De
 sneeuwvlo — die ook sneeuwspringer heet — was sedert het begin van de negentiende eeuw in onze contreien niet meer gesignaleerd, maar begin 1994 werd-ie herontdekt in België, hetgeen voor nieuws zorgde, zowel daar alsmede in Nederland. want ook daar komt het beestje voor: een schorpioenvliegje dat wel eens op de sneeuw wordt aangetroffen.
__________ 
Afbeelding: IJsgors, 'in kaart gebracht' door Linnaeus in 1758.

 

24-01-10

Vijfdelige documentaireserie Das Jahr der Wildnis uit 2009 twee weken achtereen op Arte-televisien

Acht camerateams
Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 januari wordt, Op Arte-televisie, elke avond — tussen 19:30 uur en ongeveer 20:15 uur — een aflevering vertoond van de  vijfdelige documentairereeks over de ontwikkeling van de natuur in de loop van één jaar.
Daartoe hebben acht camerteams zich gedurende 365 dagen elk op een vooraf gekozen plek van de aarde opgehouden en uiteenlopende schouwspelen in de natuur gefilmd, niet alleen van mens en dier, maar tevens van planten. Die verspreide opstelling van de teams heeft metde verschillen in klimaat te maken. Immers, als het in Europa winter is, kan men zich op de Falkland Eilanden relatief zomers kleden, al is dat jaargetijde daar relatief gezien enigszins koel.

Wereldwijde verschillen
Wat u te zien krijgt, ten minste als u de moeite neemt om uw toestel in te schakelen, is steeds een onderdeel van een grote Zuid-Afrikaanse documentaire, gemaakt in opdracht van de tweede Duitse publieke televisiezender ZDF, die deze reeks als bijdrage voor Arte beschikbaar heeft gesteld. De rolprenten uit 2009, gemaakt door Allison Bean en Ralf Blasius, zullen worden uitgezonden in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9.
Alle vijf afleveringen worden de eerste vijf dagen van februari, eveneens van maandag (de eerste) tot en met vrijdag (de vijfde) herhaald, maar dan steeds in de middag vanaf 14:00 uur.
___________
Foto's: ZDF © Brad Bestelink/Boris von Schoenebeck/Pierre Minnie/Paul Mybourgh/Darryl Sweet.

19-01-10

Toekomstige energie voor Duitsland: windkracht — in ZDF's Abenteuer Wissen, woendagavond

Het tweede publieke Duitse televisienet ZDF presenteert, komende woensdag, in de een aflevering van het populair-wetenschappelijke programma met documentaires, Abenteuer Wissen, tussen 22:15 uur en 22:45 uur — met de titel Windkraft ohne Grenzen? — een beeld van de toekomst der windenergie in Duitsland.

Het is nog niet zo lang geleden dat er vooraanstaande voor- en tegenstanders van het fenomeen alternatieve energieën — met toen voorop de windkracht — lijnrecht tegenover elkaar stonden, en in de discussie over en weer verdachtmakingen zijn gevallen. Als gevolg van de dreigende klimaatcatastrofe is die controverse gereduceerd tot nuances, maar de scherpe kantjes zijn er, in zo enorme omvang als indertijd, nu wel af.

__________

Afbeelding: Windturbines in de Eempolder bij Eemdijk. (Foto: Victor Bos.)