11-01-12

Fascistische tendensen verspreiden zich razendsnel in Europese landen

De Franse filosoof

Bernard-Henri Lévy.

Foto uit 2008.

Hoe fascistoïde of regelrecht fascistisch kan een regering van een tot de Europese Unie behorend land zich opstellen zonder dat men in Brussel daartegen maatregelen neemt? Dezer dagen vallen twee, zich uitzonderlijk kwalijk gedragende, regeringen extra in het oog door wel heel speciale maatregelen.


Estland

Hoe gestoord moet je als regeringsleider zijn om een voorstel serieus te nemen waarin leden van de tijdens de oorlog tot de Waffen-SS behorende wezens op twee benen, thans officieel, want per wet (sic), als Vrijheidsstrijders moeten worden neergezet? In Estland zijn de voorbereidingen daartoe in volle gang. Zoiets hoort voldoende te zijn om zo'n land uit de Europese Unie te zetten.


Hongarije

In het Duitse dagblad Die Welt van heden vraagt de Franse dandy-filosoof Bernard-Henri Lévy zich af waarom de Europese Unie het accepteert dat de Hongaarse regering fascistoïde maatregelen neemt, die op termijn slechts één doel hebben: de ontmanteling van Europa.

Europa verkeert, in diverse opzichten, in een diepe crisis. Maar één ding is heel zeker: als het de ogen blijft sluiten voor tendensen, die uit alle macht en met alle kracht dienen te worden bestreden, dan raakt het doel van al die in het verleden levende, want in een bruin moeras zich rondwentelende, politici ─ Europa tot en met het beenmerg te vernietigen ─ steeds dichterbij en zullen opnieuw de beesten uit de afgrond hun destructiedrift tot in detail kunnen botvieren.

04-01-12

Bondspresident Christian Wulff moet aftreden, desnoods onder dwang

Het is nog maar een paar dagen geleden dat de tegenstanders van de Duitse Bondspresident Christian Wulff van mening waren dat een aftreden van deze post meer schade voor de staat met zich zou meebrengen dan voordelen, al groeide ook toen het aantal mensen dat vond dat het inmiddels wel meer dan genoeg was met zijn malversaties. Niet alleen een privé-krediet tegen heel speciale voorwaarden was al enige tijd het centrale punt van kritiek, steeds meer werd er bekend en per plakje gaf de president dat toe wat inmiddels door de Duitse media publiek gemaakt was. "Salamitechniek", heet zoiets.

Die gedachte van schade voor de staat is uiteraard baarlijke nonsens, aangezien de man geen leidende, maar een ceremoniële functie in de dagelijkse politiek vervult, al zou hij dat zelf graag anders zien.

Nu we echter ook weten dat hij dreigementen heeft geuit in de richting van de hoofdredactie van het ─ weliswaar meest weerzinwekkende ─ Duitse dagblad BILD, en daarnevens aan leidende figuren binnen de uitgeverij van die 'krant', is ook de Duitse Journalistenbond in het geweer gekomen. Nauwelijks zijn velen, die tot enkele dagen geleden die president door dik en dun hebben verdedigd, van die schrik bekomen, toen gisteren bekend werd dat dit de redactie van Die Welt am Sonntag ─ eveneens een krant uit de stal van Axel Springer ─ eveneens is overkomen. Nu is voor tal van politici uit de eigen rijen van Wulff ─ die Schafskleider draagt: hij huichelt immers om het leven als hij zegt dat persvrijheid (welke hij hoogst persoonlijk om zeep wilde helpen) het hoogste goed in de staat is ─ niet meer doenlijk de man nog langer de hand boven het hoofd te houden.

Wil de Bondsrepubliek Duitsland nog langer voor betrouwbare partner binnen de Europese context doorgaan, dan is het de hoogste tijd dat Bundeskanzler Angela Merkel en President Lammert van de Bundestag (de Duitse Tweede Kamer), evenals de president van de Bundesrat (de Duitse Eerste Kamer) er alles aan zullen doen om Wulff tot aftreden te dwingen: rechtstreeks of met zachte, onderhuidse dwang.

Een enquête van het Duitse dagblad Frankfurter Rundschau (onder de eigen lezers, abonnees en de mensen die de krant op internet raadplegen) van heden laat zien dat 86% van de mensen die eraan hebben deelgenomen, van mening zijn dat Christian Wulff onmiddellijk dient af te treden.

Het is zo ongeveer de enige fatsoenlijke daad die men redelijkerwijs binnen deze context nog van de man mag verwachten. En anders moet hij zo spoedig mogelijk worden afgezet.

__________

Afbeelding: Christian Wulff, Bundespresident BRD. Officiële foto van het Bundespräsidalamt: Bondspresident Wullf in de werkkamer van Schloss Bellevue.

11-11-11

Documentaire over Daniel Ellsberg en de Pentagon Papers komende dagen driemaal te zien via digitaal NL-kanaal Holland Doc 24

Daniel Ellsberg.

Vietnam-misdaden van de VS-regering

Het digitale televisiekanaal dat vierentwintig uur per etmaal uitzendt, maar ons wil doen geloven dat de inhoud alleen van, voor en over Neerlands randstedelingen is, presenteert, met ingang van zaterdag 12 november, enige keren de documentaire The Most Dangerous Man in America, waarin een portret wordt geschetst van Daniel Ellsberg (*1931), die in de jaren zestig van de vorige eeuw de zogeheten Pentagon Papers naar de pers heeft gelekt, naar de New York Times en andere couranten. De publiciteit daaromtrent heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de topcrimineel Richard Nixon (1913-1994) die tijdelijk het Witte Huis bezet hield als president en niet alleen daar zijn destructieve invloed heeft doen gelden, maar die tevens bij en in tal van andere instituten in de VS met zijn mafiose kongsi heerste en, als extreem weerzinwekkende oorlogsmisdadiger, oneindig veel leed over niet alleen zijn eigen land en volk, maar over talrijke andere mensen op deze wereld heeft veroorzaakt. Een schandvlek voor de natie, die maar niet kon inzien waar zijn fouten lagen.
De anderhalf uur durende documentaire uit 2009, van Judith Ehrlich en Rick Goldsmith wordt op genoemde digitale zender gepresenteerd op zaterdag 12 november vanaf 23:44 uur tot in de nacht op zondag 13 november om 01:15 uur. Deze docu wordt voorafgegaan door het ─ regelmatig door HD24 uitgezonden ─ programmaatje vooraf: Keuze van de kenner. Deze keer vertelt Daan Vermeulen vooraf waarom hij zijn keuze op deze documentaire heeft laten vallen. Die inleidende minuten gaan van start om 23:38 uur.
Op maandag 14 november wordt een herhaling uitgezonden, tussen 21:58 uur en 23:30 uur, eveneens om 21:52 uur voorafgegaan door de zes minuten van Daan Vermeulen. 
Op donderdag 17 november volgt nog een herhaling: van 234:55 uur tot in de nacht op vrijdag 18 november; ook dan voorafgegaan, om 23:49 uur door de zes minuten van genoemde kenner.

Uitzendingen overdag en in de nachtelijke uren zijn, als ze werden geprogrammeerd te vinden  in het betreffende onderdeel op de website van de zender in kwestie.

09-11-11

Documentaire over geliefde en intens gehate, 40ste president van de VS, Ronald Reagan ─ driemaal op Arte-tv

Twee termijnen

Arte-televisie zendt op woensdag 9 november, tussen 20:15 uur en 21:50 uur, de documentaire van Eugene Jarecki uit 2011, met de titel Ronald Reagan ─ geliebt und gehasst, over de veertigste president van de Verenigde Staten van Amerika (1911-2004), die twee achtereenvolgende termijnen van vier jaar de functie van president van de VS heeft vervuld: van 1981-1989.

Ronald Reagan en zijn tweede
echtgnote Nancy. Foto van de
Ronald Reagan Library.

In deze documentaire wordt onderzocht hoe de ontwikkeling van deze erbarmelijk-miserabele Hollywood acteur is verlopen totdat hij de grootste rol van zijn leven mocht spelen: doen alsof hij de rol van presidentje in een soap opera moest vervullen. In die functie werd hij enerzijds intens geliefd, maar tegelijkertijd, zij het wel door anderen, verafschuwd. De man was een idool en dat heeft, volgens de maker van de documentaire, mythische vormen aangenomen.


Reagan-brief aan Amerikaanse bevolking

In 1994 heeft deze Ronald Reagan in een brief aan het Amerikaanse volk laten weten dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed en dat hij zich daarom uit het openbare leven had teruggetrokken. De symptomen van dit syndroom zouden in hevigheid toenemen totdat hij op   in 2004, 93 jaar oud, is overleden.

Arte-tv zal deze documentaire in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, snel nog tweemaal herhalen: op zaterdag 12 november, 's middags om 16:05 uur en op dinsdag 22 november, 's ochtends om 10:00 uur.

01-03-11

Hitler en zijn ploerten-congsi wilden Manhattans wolkenkrabbers binnenvliegen

Op de eerste dag van de derde maand van het jaar 2011 — dinsdag 1 maart, tussen 21:10 uur en 22:05 uur, om precies te zijn — presenteert Canvas, het tweede Belgische, Nederlandstalige televisienet de documentaire Hitler's war on America
Portret van Adolf Hitler,
van 30 oktober 1923.
Daarin wordt teruggekeken op de begintijd van de Tweede Wereldoorlog toen Adolf Hitler — de totaal-generaal gestoorde leider van het nationaal-socialistische on-wezen dat zware, en lange tijd aanhoudende, schaduwen over geheel Europa heeft geworpen — en diens directe omgeving bezig met strategische plannen voor een aanval op de Verenigde Staten van Amerika. Toen werden aan Mofse zijde plannen geopperd om Duitse piloten in te zetten die hun toestellen dan tegen de wolkenkrabbers van Manhattan te pletter zouden moeten laten vliegen.
Het heeft zes decennia geduurd voordat een dergelijk plan werd verwezenlijkt, en onmiddelijk werd toegeschreven aan moslim-terroristen, maar het is nog steeds niet geheel duidelijk of en hoe de VS-regering daar op duistere wijze zelf bij was betrokken. Er zijn, nog altijd, teveel onduidelijkheden. Het gebeurde wel tijdens het bewind van een massamoordenaar en extremistische terrorist die het Witte Huis bevolkte.

10-11-10

Dertig miljard dollar naar de haaien: BP en de olieramp in de Golf van Mexico

 

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 november — tussen 00:20 uur en 01:20 uur — vertoont de Britse tv-zender BBC Two een reportage over de olieramp in de Golf van Mexico, welke eerder dit jaar zoveel belangstelling heeft gegenereerd, mede doordat de omvang steeds weer groter bleek dan men de burgers van deze aardkloot wilde doen geloven, en vanwege de politieke verwikkelingen die de ramp met zich heeft meegebracht, vooral in Washington. Aan die olieramp hebben we om 12 september 2010 een bijdrage gewijd op de aan deze site redactioneel gelieerde Tempel der Documentaires.

BBC Two presenteert nu BP: $30 bn blowout. Dat bedrag — dertig miljard dollar — is de vooralsnog geschatte som aan kosten, die de ramp heeft veroorzaakt. In de reportage kunt u luisteren en kijken naar een interview met Bob Dudley, de huidige directeur van BP [1] en met diens voorganger Tony Hayward.

__________

[1] De letterafkorting BP staat voor British Petroleum Company.

 

 

 

 

09-11-10

Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei evenals diverse anderen onder huisarrest geplaatst

 

De zuilenvazen van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, 

die u hier ziet, waren zo opgesteld tijdens de expositie 

GO CHINA in 2008 in het Groninger Museum.

Huisarrest

In het weekeinde is bekend geworden dat de internationaal vermaarde Chinese kunstenaar Ai Weiwei — die zich eveneens als activist heeft geprofileerd [1] — onder huisarrest is geplaatst. Dat optreden van de kant van de Chinese overheid heeft de vormen van een kleine pogrom aangenomen nadat de wereldwijd bekende dissident Liu Xiaobo onlangs werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. Zo'n honderd dissidenten zijn inmiddels gerarresteerd of onder huisarrest geplaatst.

__________

[1] Ai Weiwei zet zich nadrukkelijk in voor de slachtoffers van de aardbeving die in 2008 de Chinese provincie Sichuan heeft getroffen.

 

19-10-10

In het Land van de Rijzende Zon bestond al vanaf 1932 een legereenheid voor bacteriologische oorlogsvoering

 

Bacteriologische oorlogsvoering in Japan werd voorbereid om zo nodig te kunnen worden gerealiseerd met behulp van een speciale legereenheid. Reeds sedert 1932 bestaat in Japan een speciale, zeer geheime legerafdeling met de benaming 731, welke was gespecialiseerd in biologische oorlogsvoering.
Serge Viallet heeft over deze legereenheid een documentaire vervaardigd waarin de feiten met betrekking tot deze duistere bladzijden uit de historie van het Land van de Rijzende Zon op een rij worden gezet. De documentaire is getiteld Kizu, the untold story of unit 731

Het tweede Belgische, Nederlandstalige televisienet Canvas zendt de film uit op woensdag 20 oktober vanaf 23:30 uur tot in de nacht van donderdag 21 oktober, om 00:25 uur.

 

14-10-10

'Wildcard' op Canvas-tv met vijf afleveringen over bezoek Ramsey Nasr aan Myanmar

 

Militaire dictatuur

Terwijl in Nederland via de televisie in de ogenblikken voor reclame aandacht wordt gevraagd en om hulp wordt gevraagd voor de (in tal van opzichten) arme bevolking van Myanmar, bestaat voor eventuele twijfelaars over de ware situatie in dat land de mogelijkheid om zich te laten informeren via vijf afleveringen in de reeks Wildcard, die alle over dat land gaan.
Het tweede, Belgische, Nederandstalige televisienet Canvas vertoont al die vijf afleveringen, te beginnen deze donderdag.

Ramsey Nasr in 2005.

Daarin zien we lettergoochelaar Ramsey Nasr, schrijver, acteur en Dichter des Vaderlands — samen met een groep studenten geneeskunde van de Universiteit Antwerpen in 2008 vertrekken naar het verre land Myanmar, dat door militairen wordt geregeerd.


Dilemma

Nadat de studenten al vijf jaar theorie achter de rug hebben, kregen ze in dat verre land de gelegenheid om daar hun eerste stage te realiseren. Wat de deelnemers aan deze expeditie heel erg heeft verbaasd, is dat ze toestemming hebben gekregen om te filmen op plaatsen waar nog nooit enige pers een voet mocht zetten.
De dichter — die al eens eerder een verre reis heeft gemaakt met als doel er een televisieprogramma over te maken — heeft een dagboek bijgehouden, waaruit kan worden opgemaakt dat hij daar wed geconfronteerd meteen aloud dilemma: hoe moest er worden geholpen tijdens een internationale boycot.

De uitzending van al die afleveringen is op België Twee (Canvas), de eerste kunt u zien op donderdag 14 oktober, tussen 20:40 uur en 21:15 uur.

14-09-10

Uitgebreid spreken met de voormalige Britse premier Blair in 'Night Waves' van BBC Radio 3

 

In Night Waves, een vast onderdeel in de programmering van BBC Radio 3, wordt op dinsdag 14 september, tussen 23:15 uur en middernacht onze tijd, een uitgebreid onderhoud gepresenteerd met de voormalige Prime Minister van Groot-Brittannië, Anthony Charles Lynton Blair die in1953werd geboren en van 1997 tot 2007 bovengenoemde functie heeft vervuld als vertegenwoordiger van de Labour Party, die nog altijd graag voor sociaal-democratisch wenste door te gaan.
Hoewel het enige tijd relatief stil was rondom Tony Blair, ook in de internationale pers, heeft hij na zijn aftreden bepaald niet stilgezeten. Onlangs zijn diens memoires verschenen onder de titel Journey, en dat feit heeft diezelfde internationale pers de focus opnieuw op hem doen richten. Het verschijnen van dat boek en de inhoud ervan zijn tevens aanleiding voor de uitzending hedenavond op BBC Radio 3.

 

06-09-10

'Aghet — Ein Völkermord: documentaire over Armeense genocide te zien op NDR 3

 

Heikel thema
In de jaren 1915-1918 zijn er anderhalf miljoen mensen op het gebied van het huidige Turkije om het leven gekomen in het kader van de Armeense genocide. Het is een nog altijd heikel punt binnen diverse delen van de samenleving in het huidige Turkije, al spreken de feiten zodanig voor zich dat ook daar een uiteenzetting met het kwalijke verleden van bijna een eeuw voor onze huidige tijd een dringende noodzaak is. Zolang dat niet gebeurt, is de Turkse staat niet ontwikkeld genoeg voor opname binnen de Europese Unie, hetgeen ook zonder dat onafgewerkte aspect van de geschiedenis van dat land, al moeilijk genoeg is, want terecht niet eenduidig. Hoort Turkije bij Europa tof toch bij Azië, al valt er ook best iets te bedenken dat het ene aspect van vraag bevestigend beantwoordt zonder dat het andere onderdeel wordt ontkend.
Over het fenomeen Armeense volkermoord — waarover reeds een grote rechtszaak is gevoerd — is een documentaire gemaakt: Aghet — ein Völkermord welke op maandag 6 september door de regionale televisiezender NDR 3 zal worden uitgezonden tussen 23:00 uur en 01:30 uur in de nacht op dinsdag 7 september. Het programma zal worden gepresenteerd door Fritz Frey en Jörg Scchönenborn.

Op zondag was er, ter gelegenheid onder meer van de opening van het culturele seizoen 2010/2011, in mijn woonplaats, een kunst-, antiek- en antiquarenmarkt. In één der talrijke dozen met boeken voor een prikje vond ik het hierbij afgedrukte boek over juist dat thema.

 

24-08-10

Documentaire 'Evita's secret' van Frank Gorbeley deze week diverse keren op Holland Doc 24

Onbeantwoorde vragen
In de nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 augustus presenteerde het digitale televisiekanaal Holland Doc 24 de documentaire Evita's secret van Frank Gorbeley. Daarin wordt nader ingegaan op één van de vele mysteries die de figuur Evita Perón (1919-1952) tot nu toe zijn blijven omgeven.
Daarbij gaat het niet om zomaar een verhaaltje waarvan steevast de vraag dient te worden gesteld of het wel om een waar gebeurd gegeven handelt. In 1946 was er voor va Perón een reis van drie weken door Europa georganiseerd, het werden echter drie maanden, en juist dat feit, in die periode, werpt onmiddellijk de korte doch klemmende vraag o: Waarom? Is er een verband met het feit dat een jaar later veel nazi's in Argentinië asiel hebben gekregen? In verband met al die feiten doemt een ander vraagstuk op: dat van de vele bankrekeningen die mevrouw Perón in Zwitserland bezat. Zelfs haar weduwnaar Juan Perón (1895-1974) heeft ze na Evita's verscheiden niet kunnen vinden.


Drie keer deze week
Deze documentaire wordt tussen 00:12 en 01:05 uur uitgezonden, en officieel is het dan al woensdag. Op woensdagavond wordt de film door hetzelfde digitale tv-kanaal herhaald tussen 21:00 uur en 21:52 uur. Donderdag 26 augustus kunt Evita's secret nogmaals zien, vanaf 23:13 tot kort na middernacht.Voor nog meer herhalingen kunt u de digitale gids voor TV-programma's: gids. vpro.nl raadplegen.
__________
Afbeelding: Buste van Eva Perón in La Plata.

 

15-08-10

'ZDF-History' zondagavond over Eva Braun die twee dagen mevrouw Hitler was

De loop van het lot
De aflevering van de reeks ZDF-History van Guido Knopp, die door de tweede publieke Duitse televisiezender — tussen zondag 15 augustus 23:40 uur en 00:25 uur in de nacht op maandag 16 augustus — zal worden uitgezonden, is getiteld Eva Hitler — Die wahre Geschichte.

Slechts éénmaal in haar leven — op 28 april 1945, twee dagen vóór haar door en met Hitler zelf verkozen heengaan — heeft "dieses Fräulein Braun" (geboren 1912) haar naam als Eva Hitler aangegeven, nadat ze eerst nog een hoofdletter B. achter haar voornaam had geschreven. Daarmee liet ze haar meest vurige wens in vervulling die ze, meer en meer met innerlijke overtuiging koesterde: de wettige echtgenote van die mysterieuze, hoffelijke man te worden die enige tijd na de eerste ontmoeting tussen die beiden 's lands Führer werd. Die eerste ontmoeting, welke zou worden gevolgd door nog heel vele, had plaats in de fotozaak van Heinrich Hoffmann (1885-1957) die veel voor Hitler werkzaam was — en niet alleen in het kader van zijn directe vakgebied —, en waar Eva Braun haar dagen sleet als hulp in de zaak. Van het één kwam het ander en uiteindelijk kon ze weliswaar haar intrek nemen op de Obersalzberg tussen de talrijke nazi-grootheden, maar tot die allerlaatste dagen van het Derde Rijk bleef Eva Braun één van de velen die zich in de directe omgeving van Dolle Dolfje hebben opgehouden. En ook al was haar dat in menige situatie niet direct genoeg, ze heeft het geduld opgebracht dat — zij het pas in een situatie van totale verwarring, verdringing en verlies van werkelijkheidsbesef — met de intens verlangde status werd bekroond.


Raadselachtig
Thans, vijfenzestig jaar na haar vuurdood, is Eva Braun voor menigeen nog altijd een tamelijk enigmatische figuur, van wie nog niet zou vaststaan of ze nu een niet bijster intelligente vrouw zou zijn geweest die buiten mode en sport nauwelijks andere interesses zou hebben gehad. Of heeft ze wel degelijk geweten wat haar geliefde Adolf zoal had gepland en in praktijk gebracht?
De film die op zondagavond wordt uitgezonden, wordt geacht enig licht in de duisternis te scheppen. En dat moet kunnen, aangezien er inmiddels wel degelijk flink wat historisch materiaal beschikbaar is over de persoon Eva Braun en haar plaats binnen het nationaal-socialistische gebeuren. De uitkomsten van de decennialange onderzoeken zijn volgens sommige kenners van de periode in kwestie binnen de ontwikkeling van de twintigste eeuw dat de befaamde Engelse historicus Hugh Trevor-Roper (1914-2003) — auteur van onder meer The last days of Hitler,en van Hitlers Table Talk 1941-1944 —tot de conclusie is gekomen: "Eva Braun is een teleurstelling van de geschiedenis."
Of die conclusie nu specifiek gericht is tegen de uitkomst van de onderzoekingen, welke in principe tamelijk onspectaculair bleek te zijn, laten we voor wat het is; feit blijft dat — hoewel er geen sprake is van een breed uitgemeten controverse — de meningen verdeeld zijn. Sommigen kunnen niet geloven dat Eva Braun helemaal niets zou hebben geweten van de verschrikkingen die in naam van de Führer in Duitsland werden gepleegd in de tijd dat Dolle Dolf en Enigmatische Eefje een koppel hebben gevormd.

Concentratiekamp
In ieder geval is er één incident bekend dat niet alleen twijfel zaait, maar zelfs duidelijk maakt dat ze in geen geval "van niets wist". Ook al hield Eva Braun zich zoveel als maar enigszins mogelijk was buiten politieke toestanden en gebeurtenissen bleef en in die houding consequent wist te volharden, is ze daar zeker één keer van afgeweken. Haar zuster Ilse wilde nog wel eens
kritiek of het bewind en bepaalde politieke en maatschappelijke symptomen laten horen, en deed dat zelfs tijdens haar aanwezigheid op de Obersalzberg tussen vrijwel uitsluitend nazi-grootheden en hun aanhang. Bij één van die gelegenheden heeft Eva Braun de volgende reactie ten beste gegeven, die na de oorlog uit de mond van Ilse Braun is opgetekend: "Wenn dich der Führer in ein Konzentrationslager steckt, werde ich dich nicht herausholen."
Daarmee vervalt de gedachte dat Eva Braun helemaal van niets wist, al documenteert die uitspraak evenmin dat ze gedetailleerd zou hebben geweten wat zich daar alles aan beestachtigheden heeft afgespeeld, en/of wie daarvoor mede-verantwoordelijk waren.

Nalatenschap
Ook al was het niet Eva Brauns bedoeling, noch, na de tweede wereldoorlog, die van haar familie, dat de inhoud van haar dagboek bekend zou worden en daarom moest worden vernietigd, het feit dat dit niet is gebeurd, heeft voor enkele Amerikaanse officieren de mogelijkheid geschapen de hand erop te leggen, waarna het in de National Archives in Washington is beland.
De familie van Eva Braun heeft er na de oorlog alles aan gedaan om de reputatie van de Führerbruid zo zuiver mogelijk te houden en evenzo een inbeslagname van haar erfenis tegen te gaan, omdat ze nimmer politiek of militaristisch op de voorgrond zou zijn getreden, en er immers "geen testament" zou bestaan. Vader Braun wist echter wel beter.
Het onderzoek naar Eva Braun heeft veel van de mist rondom haar doen optrekken. De nieuwsgierigheid van veel mensen en daarbij de publieke opinie met betrekking tot de maîtresse van de Führer kon derhalve niet op de verhoopte wijze worden bevredigd, respectievelijk beïnvloed. Ook de wetenschappers die het onderzoek hebben verricht, hadden hun hoop op meer gevestigd.

Uitzonderlijk boekwerk
In 1998 en 2000 zijn er bij Carl Überreuther in Wenen twee boeken van Anna Maria Sigmund uitgekomen met de titel
Die Frauen der Nazis, het derde zag in 2002 het licht bij Wilhelm Heyne te München. In 2005 zijn die drie delen — welke inmiddels als bestsellers waren geboekstaafd — in één band — een dikke paperback met 1.072 bladzijden — verschenen voor de zeer schappelijke prijs van vijftien euro.
In het eerste deel daarvan wordt een hoofdstuk van vijftig pagina's, met enkele zwart/wit foto's aan Eva Braun gewijd. Wie de moeite neemt om dat hoofdstuk, respectievelijk het gehele boek met al die verschillende portretten te bestuderen in zeer aangenaam leesbare taal — zal zich daarmee nadrukkelijk verrijken met een schat aan informatie, die in deze band zeer overzichtelijk bijeengebracht is.

__________
Anna Maria Sigmund:
Die Frauen der Nazis. Die drei Bestseller vollständig aktualisiert in einem Band. 1.072 pag., met zwart/wit fotos. Wilhelm Heyne Verlag, 2005. ISBN 978-3-453-60016-9; prijs € 15, —.

 

10-08-10

Documentaire 'Lieber Fidel — Maritas Geschichte' enige keren op digitaal kanaal Holland Doc 24

Marita en Fidel
De Duitse Marita Lorenz — geboren op 18 augustus 1939 te Bremen — was nog maar negentien jaar toen ze in 1959 een verhouding kreeg met Fidel Castro, die net dezer dagen zijn rentree heeft gemaakt in het parlement van Cuba, en dat aan de wereld heeft getoond. Castro liet Marita vervolgens stikken, waardoor ze gedwongen werd abortus te plegen.
Dat is te volgen in de documentaire van Wilfried Huismann, getiteld Dear Fidel, die echter ook bekend is onder de Duitse titel Lieber Fidel — Maritas Geschichte, welke elementen van een thriller in zich bergt. Zo kunnen we Marita's contacten met de CIA vervolgen, en dat geldt tevens voor haar betrokkenheid bij de moord op VS-president John Fitzgerald Kennedy in november 1963. Meer over de persoon en haar wederwaardigheden kunt u hier lezen.
De film wordt op dinsdag 10 augustus uitgezonden via het digitale televisiekanaal Holland Doc 24, tussen 22:30 uur en 23:27 uur, en zal in ieder geval nog eenmaal worden herhaald: op woensdag 11 augustus, tussen 21:00 uur en 21:57 uur.

28-07-10

Catalaans parlement heeft daarnet een verbod op stierenvechten aanenomen

Schrijdt de beschaving weer een klein stapje voort?
Aan het begin van het NOS-Journaal van 12:00 uur hedenmiddag meldde Jeroen Tjepkema dat het Catalaanse parlement ongeveer op dat moment zou moeten stemmen over een verbod op stierenvechten. Deze mededeling werd gevolgd door enkele stemmen van burgers en van één direct betrokkene. Een man op leeftijd vond het een belachelijke zaak, omdat het nu eenmaal een eeuwenoude traditie zou zijn, een jonge vrouw daarentegen was de mening toegedaan dat het al heel lang verboden zou moeten zijn want dat het argument van traditie volstrekt onzinnig is. Een rasploert in tenue van torero sprak de geesteszieke woorden dat het bij stierenvechten om kunst zou gaan. Moge de eerstvolgende stier uitzonderlijk glansrijk van deze extremistische barbaar winnen. Als je het soort mannetje een halve seconde ziet, dan besef je aan de uitzonderlijke opgeblazenheid reeds dat het om een gaat om iemand met een zeer instabiele persoonlijkheid. 
Voordat Jeroen Tjepkema overging tot het thema Weer kwam hij nog even terug op het verwachte verbod, dat direct tevoren door het Catalaanse parlement was aangenomen. Een verbod op stierenvechten voor geheel Spanje is daarmee op zich nog niet dichterbij gekomen, aangezien in de Spaanse hoofdstad de wetten uit Catalonië niet dwingend kunnen worden opgelegd. Helaas. Maar een, zij het laat, verbod van het Catalaanse parlement lijkt de beschaving weer een klein beetje op te stuwen in de juiste richting.

09-06-10

Bezoeken aan en schrijven over nazi-Duitsland door internationale beroemdheden in nieuw boek: op BBC Radio 3 in Nigt waves

 

In het Britse radioprogramma Night waves dat met enige regelmaat op door BBC Radio 3 wordt uitgezonden, is voor de aflevering van woensdag 9 juni een gesprek ingepland over een nieuw boek met impressies van enkele beroemdheden uit diverse disciplines van het cultureel-maatschappelijk leven in meerdere delen van de wereld. 

Uit Groot-Brittannië is de veelzijdige  Virginia Woolf (1882-1941) onder meer romancière en essayiste onderwerp van gesprek. Een tweede beroemdheid, zeker zo veelzijdig als voornoemde Bloomsbury-dame, maar dan op een geheel ander vlak is William Edward Burghardt du Bois (spreek: Du Booys) (1868-1963), een Amerikaans activitist voor burgerrechten die zich gedurende zijn deel van de twintigste eeuw bij voortduring heeft ingezet voor gelijke rechten en tegen elke vorm van racisme. Du Bois werkte tevens als historicus, scioloog, auteur en redacteur. De derde figuur binnen dit illustere gezelschap is de meest vermaarde president van de Verenigde Staten van Amerika, John Fitzgerald Kennedy (1917-1963).

De grootste gemene deler van deze drie maatschappelijk vooraanstaaned figuren is het feit dat zij allen, voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog, nazi-Duitsland hebben bezocht en daarover hebben gepubliceerd. Ook anderen van naam en faam hebben een dergelijk bezoek aan het Duitse rijk van anno dazumal afgelegd.
Dat is het thema van het nieuwe boek: Travels in the Reich 1933-1945. Presentator Matthew Sweet en zijn gasten proberen te achterhalen wat het genoteerde van de drie genoemde figuren over hen zegt en wat hun visie op nazi-Duitsland nu precies te betekenen heeft. De uitzending 
van Night waves is tussen 22:15 uur en 23:00 uur onze tijd.

__________

Afbeeldingen
1. Burgerrechten-activist W.E.B. du Bois in 1918.
2. Night waves-presentator Matthew Sweet.

04-06-10

Tweede kandidaat voor de functie van Bondspresident van Duitsland

 

Eveneens Kandidaat Bondspresident

Heden is bekend geworden dat, na het aanwijzen als kandidaat door de Duitse regeringsfracties van CDU en FDP zonder dat er overleg is gevoerd om een kandidaat te vinden voor de functie van Bundespräsident, die door alle fracties in de Duitse Tweede Kamer (Bundestag) zou kunnen worden gedragen, de fracties van de Duitse sociaal-democraten (SPD) en de Groenen (Bündnis 90/Die Grünen) met een tegenkandidaat zijn gekomen met een beachtenswaardige achtergrond, Joachim Gauck (geboren 1940). 

Hij geniet ook binnen de fracties van CDU en FDP groot aanzien en de heden eerder aangewezen kandidaat voor die fracties, Christian Wulff had alleen maar lof voor hem, hetgeen ook van Gauck uit, naar Wulff toe, het geval was. Die beiden zullen elkaar de komende bijna vier weken beslist niet het vel over de oren trekken.

Dominee in DDR
De fractie van Die Linke had echter wel één en ander te mekkeren over Joachim Gauck, die te zeer een man uit het verleden zou zijn en door de SPD en de Grüne expres zou zijn benoemd opdat Die Linke niet met hem zou kunnen instemmen. Dat is, hoezeer ook de politiek van SPD en Grüne kwalijke kanten heeft, een ongelooflijke gotspe uit de mond van een partij die als prominent lid een dame heeft die de misdaden van Stalin als "historisch juist" heeft gekwalificeerd. Joachim Gauck was hoofd van het instituut dat zich met de politieke misdaden van het DDR-regime indringend heeft bemoeid, en wel zo prominent dat die instelling naar hem werd genoemd: die Gauck-Behörde.
Hoewel Joachim Gauck als dominee in de DDR een veilige haven voor vele tegenstanders van het regime is geweest, stond hij niet in de voorste rijen en wist daardoor al te vermijden al te veel aandacht op zich te vestigen. In 1989 echter heeft men hem aan vele fronten gezien waar hij de fouten van de DDR-regering aan de kaak heeft gesteld. Voor hem was het einde van de DDR een bevrijding.

__________

Afbeelding: Joachim Gauck, SPD/Grüne-kandidaatvoor het ambt van Bundespräsident van 'Duitsland'. (Foto uit 2008.)

 

Nieuwe bondspresident voor Duitsland: strategische zet van kanselier Angela Merkel


Kandidaat-bondspresident

Zojuist is bekend geworden dat de zwart-gele regeringscoalitie in Berlijn de huidige minister-president van Niedersachsen, Christian Wulff (geboren 1959), heeft uitverkoren om de maandag 31 mei verrassend afgetreden Bundespresident Horst Köhler op te volgen. De wet schrijft voor dat een kandidaat vóór 30 juni door de Bondsdag (Duitslands Tweede Kamer) dient te worden gekozen.

De andere partijen hadden gehoopt en geëist dat er thans iemand zou worden benoemd die door alle partijen zou kunnen worden gedragen, en desgevraagd verklaarde mevrouw Merkel niets uit te sluiten, maar haar kennende vindt ze strategie van groter gewicht dan datgene wat voor de mensen in haar staat belangrijk is, vooral nu, in een tijd van een reeks van crises, die heel wat verder reiken dan bij voorbeeld in ons land. Aangezien de coalitie van CDU (christen-democraten) en FDP (rechtse liberalen) over een ruime meerderheid van het aantal zetels in de Bondsdag beschikt, is de benoeming zo goed als zeker. Wulff, die als Streber en tamelijk technocratisch te boek staat, zou bij de volgende algemene verkiezingen een voor Angela Merkel gevaarlijke kandidaat voor het kanselierschap van de Bondsrepubliek zijn geweest, en met de uiteindelijke benoeming, die Wulff zeker zal aanvaarden, heeft de bondskanselier haar grootste en meest kansrijke tegenstrever nu al uit de weg geruimd, geheel volgens haar inmiddels langdurig bekende 'overlevings'-strategie. 

__________

Afbeelding: De minister-president van de Duitse deelstaat Niedersachsen, Christian Wulff. Zaterdag 19 juni wordt hij 51 jaar. (Foto uit 2008.)

18-05-10

Teledoc-aflevering over Tanja Nijmeijer op Nederland 2


Via de televisiezender Nederland 2 kan men op dinsdag 17 mei getuige zijn van een nieuwe aflevering van het programma Teledoc van de Ikon. Daarin kunt u zich nader laten informeren over het wel en wee, het hoe en het waarom van een Nederlandse die de laatste tijd in het nieuws is geweest met betrekking tot actuele gebeurtenissen: de uit Overijssel afkomstige Tanja Nijmeijer (geboren te Denekamp in 1978), grotendeels in verband met de Colombinaanse guerillabeweweging FARC.
Filmmaker Leo de Boer is op zoek gegaan naar die Tanja omdat hij zodanig geprikkeld is geraakt door de vraag wat zo'n Nederlands meisje moet hebben bezield door de eigen achtergronden te laten voor wat ze zijn om zich daarna aan te sluiten bij één der meest gewelddadige guerillabewegingen op dit ondermaanse. Antwoorden wil Leo de Boer vinden op die — ogenschijnlijk — nogal voor de hand liggende vragen. Doch Tanja Nijmeijer blijft een mysterie.
In een aflevering van NCRV's 
Rondom 10 is Leo de Boer in aanraking gekomen met Luduin Zumpolle, die expert is inzake Farc-kwesties. De filmer had enerzijds reeds contact met de familie vanTanja N., maar zocht toch Luduin Zumpolle in Colombia op; alles bij elkaar heeft dat de documentaire Dichter bij Tanja opgeleverd: een anderhalf uur durende film, die op de genoemde datum zal worden uitgezonden tussen 20:25 uur en 22:00 uur.

19-04-10

Documentaire over nieuwe regeringsvorm, videocratie in Italië, op NL-digitaal kanaal Holland Doc 24


Maffiapraktijken

Het Nederlandse digitale televisiekanaal Holland Doc 24 biedt op maandag 19 april een documentaire over een ernstige vorm van misbruik met grote gevolgen, zij het een andere abjecte verschijningsvorm van misbruik dan op datzelfde tijdstip — in ieder geval gedurende de eerste drie kwartier van deze film — op het eerste Duitse televisienet in het centrum van de belangstelling staat: misbruik van kinderen.
Op dat digitale kanaal wordt, in de documentaire 
Videocracy, een dwarsdoorsnede getoond van de thans in Italië heersende videocratie. De documentaire van Erik Gandini is als Zwees-Deens-Brits-Finse coproductie tot stand gekomen.


In het middelpunt: een razende Roeland

Centraal thema van de film is Italië's minister-president Silvio Berlusconi (geboren 1936), een der meest kwalijke regeringsleiders van het na-oorlogse Europa. Dit gedrocht zet zowel de media alsook de politiek volkomen naar zijn hand.
In zijn jonge jaren heeft hij, om geld te verdienen opgetreden als muzikant en gewerkt als kelner op een schip. Alsof dat niet al erg genoeg was. . . . .
De regisseur richt zich vooral op het schemergebied tussen de realiteit die de televisie ons voortovert aan de ene kant en, anderzijds, de wereld die zich daaraan — helaas voortdurend — blijft spiegelen.
De rolprent heeft een duur van zo'n vijfentachtig minuten, en wordt aan de kijkers voorgesteld tussen 21:00 uur en 22:25 uur.

 

Nog viermaal deze week
De documentaire zal deze week nog viermaal op het huiskamerscherm te zien zijn: eerst op dinsdagavond op dezelfde zender, tussen 23:00 uur en 00:24 in de nacht op woensdag 21 april. Op woensdag 21 april is de film te zien via Nederland 2 vanaf 23:50 uur.

Donderdag 22 april wordt deze bijdrage opnieuw uitgezonden op Holland Doc 24, tussen 19:52 uur en 21:18 uur. Ook op vrijdag kan men zijn kans nog waarnemen: tussen 22:10 uur en 23:34 uur.
_________

Afbeelding: Berlusconi tijdens een bezoek aan Japan. De lach verbergt veel kwalijks.

 

17:56 Gepost door Heinz Wallisch in Politiek (internationaal) | Permalink | Commentaren (0) | Tags: berlusconi, videocratie, documentaire |  Facebook |

29-01-10

Driedelige documentaire over Iran en het Westen via VPRO op Nederland 2 en via digitaal themakanaal Holland Doc 24


De laatste drie decennia

In de reeks VPRO's Import wordt op vrijdag 29 januari — tussen 22:46 uur en 23:48 uur — de eerste aflevering van de driedelige documentaire Iran en het Westen: De man die de wereld veranderde. De film schetst een beeld van de verhouding tussen Iran en de westerse wereld in de loop van de laatste drie decennia.

De eerste aflevering behandelt een periode van slechts goed drie jaar: 1978-1981, en heeft de persoon van voormalig president Jimmy Carter (*1924) als thema: een man die — toen nog pindaboer— in de aanloop naar zijn presidentschap in een bijdrage van de Haagse Post werd omschreven met de woorden Een gebit als president.


De Paria Staat 
De tweede aflevering wordt op woensdag 3 februari via Nederland 2 uitgezonden onder de titel De Paria Staat, 1982-2001, waarin aandacht wordt besteed aan het toen nieuwe exportproduct van Iran: de islamitische revolutie. In de film vertellen twee opperbevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde hoe zij erin zijn geslaagd Ayatollah Chomeini over te halen in te stemmen met stemmen metde lancering van de Hezbollah  Libanon, en dit instituut te blijven steunen. Ook wordt teruggekeken op de mislukte pogingen van VS-zijde om de gijzelaars uit de Amerikaansambassade in Teheran te bevrijden.
De documentaire zal worden vertoond tussen 23:45 uur en 00:50 uur in de nacht op donderdag 4 februari. Een herhaling wordt nog diezelfde dag uitgezonden vanaf 23:10 uur, op het diitale televisiekanaal 
Holland Doc 24 van de VPRO. 

__________
Afbeelding: Voormalig VS-president James Earl Carter (staatsieportret.)

 

17:11 Gepost door Heinz Wallisch in Politiek (internationaal) | Permalink | Commentaren (0) | Tags: iran-vs, jimmy carter, chomeini |  Facebook |