16-01-12

Met de huidige stand van zaken binnen de biotechnologie kan de mens voor Schepper spelen

'Horizon' is een wetenschappelijke documentaireserie van de Britse televisiezender BBC Two, die de nieuwere ontwikkelingen binnen de biotechnologie als thema heeft.
In de aflevering die op dinsdag 17 januari van dat programma wordt gepresenteerd tussen 22:30 uur en 23:30 uur onze tijd, krijgen we uitgelegd dat de biotechnologie inmiddels zover is voortgeschreden dat er uit twee verschillende dieren één nieuwe diersoort kan worden gecreëerd. Tevens is het heden ten dage mogelijk om, met behulp van machines, emoties in het menselijk brein te sturen.
Playing God luidt de titel van de aflevering in kwestie.

02-02-11

De toestand van de oceaanbodem ontleed in ZDF-documentaire op dinsdag 2 februari

ZDF-wetenschapper Harald Lesch.

Hoewel de meer dan onuitstaanbare Harald Lesch — wat heeft die man het extreem met zichzelf getroffen — het programma in kwestie 'presenteert', moeten we, vanwege het belang van het thema, u hier en nu toch even wijzen op een nieuwe aflevering van de programmareeks Abenteuer Forschung — een serie wetenschappenlijke documentaires —, getiteld Mythen, Monster, Weltrekorde: Geheimnisvolle Tiefsee.
De wetenschap heeft er veel belang bij om een zo compleet en nauwkeurig beeld te krijgen van het landschap  en het leven op de oceaanbodem. De hulpmiddelen die de wetenschap ter beschikking staan om die wens in de werkelijkheid om te zetten, zijn sonar, satellieten, speciale duikboten, robots en computers.
Deze aflevering zal worden uitgezonden door het ZDF, het tweede Duitse publieke televisienet, op woensdag 2 februari tussen 22:15 uur en 22:45 uur. In het Nachtprogramm — officieel is het dan donderdag — van die zender zal de uitzending worden herhaald.


 

08-10-10

Kunstenaar Joost Conijn met zijn 'vliegverhaal' bij Pauw en Witteman, vrijdagavond en -nacht

 

Houten auto, gestookt op hout, gebouwd door Joost Conijn

In de bundeling van een hele reeks grandioze korte stukken, variërend van één regel tot en met wel een pagina in een boek, geschreven door A.L. Snijders [1], komt met enige regelmaat de naam Joost Conijn (geboren in 1971 te Amsterdam voor: beeldend kunstenaar met durf en visie, met fantasie en werkelijkheidszin. Zo construeerde hij een houten automobiel, dat ook nog eens  op hout wordt gestookt en een vliegtuig naar eigen ontwerp. Met laatstgenoemd vervoermiddel vloog hij naar Afrika, met dat houten automobiel naar Tsjernobyl. 

Over zijn vliegtocht naar Afrika vertelt hij op vrijdag 8 oktober in de uitzending van Pauw en Witteman, welke tussen 23:00 uur en middernacht zal worden uitgezonden via Nederland 1. Een herhaling volgt direct na het middernacht-NOS Journaal.

Over dat 'vliegverhaal' van Joost Conijn, getiteld Josovov hebben AFDH-Uitgevers in januari van dit jaar een bibliofiele editie gepubliceerd. Daarvan zijn nog vijftig exemplaren bij de uitgever beschikbaar voor de zachte prijs van € 17,50. Als men het boek daar rechtstreeks bestelt, zullen er geen portokosten in rekening worden gebracht. Het elektronische besteladres luidt: info@afdh.nl

__________

[1]: A.L. Snijders: Vijf bijlen — 335 ZKV's.  670 pag., gebonden. AFDH uitgevers, Enschede, 2009.
Volgens de auteur gaat het hier om zeer kleine verhalen met zeer grote gevolgen: bespiegelingen over zo ongeveer alles wat in hem opkomt en datgene wat hij hoort en ziet, of op enigerlei andere wijze mee wordt geconfronteerd. Hoewel deze stukken gaan over van alles en nog wat in onze wereld van alledag, vormen zij een wereld op zich. Oppervlakkig lijkende, maar eventueel diepgravende filosofische overpeinzingen, niet in de laatste plaats over Kunst en de daaraan verbonden creativiteit, zodat het niet verwonderlijk mag heten dat Joost Conijn hierin eveneens aan de orde komt. Zeer nadrukkelijk aanbevolen!