30-01-12

BBC Three-tv presenteert een onderzoek naar het antwoord op de vraag: waarom wil slechts één Britse homoseksuele voetballer voor zijn geaardheid uitkomen

Amal Fashanu presenteert op BBC Three.

Op maandag 30 januari, tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd, biedt de Britse televisiezender BBC Three een programma over een heikel thema: Britain's gay footballers. Amal Fashanu onderzoekt hoe het toch komt dat er tussen de vijfduizend professionele voetballers in Groot-Brittannië tot dusver slechts één is die openlijk voor zijn homseksualiteit uitkomt: haar neef Justin.

Je zou nog, in een zwakke poging tot verklaring van het fenomeen, tot de conclusie kunnen komen dat geen van allen wil riskeren dat die doodenge homo-uit-de-kast begeleider uit Nederland hen komt teisteren. Het feit dat die Arie B. zich in onze contreien over dat thema en de daarbij behorende mensen heeft ontfermd, is toch alleen maar een goede reden om je ─ zodra de man binnen een straal van honderd kilometer je woonst pook maar dreigt te benaderen ─ je snel en vakbekwaam in een gepantserde kluis op te sluiten. De kast in, als het ware.

26-01-12

Het fenomeen wonderkinderen in de muziek was onder meer thema bij Neerlands 'Pauw en Witteman'

Slechts zelden neem ik de tijd om naar het programma Pauw en Witteman te kijken, en daarvoor bestaat een hele reeks redenen, die er in het kader van deze site niet toe doet. Soms wil ik, als ik tijdig van tevoren weet dat het thema muziek aan bod komt, wel een uitzondering maken op die inmiddels tot regel verheven afstandelijkheid.

Valentina Lisitsa in 2010.

Gisteren lieten de heren  een sublieme pianiste ─ Valentina Lisitsa (geb. 1973) ─ aan het eind van de uitzending een compositie van Frédéric Chopin (1810-1849) spelen, op een K.Kawai-vleugel, welk merk sedert 1986 in ons land beschikbaar is. Zij deed dat met een grandeur, die op alle fronten respect afdwong. Van dat ooit wonderkind is waarlijk iets terechtgekomen. Dat is echter bij lange na niet altijd het geval. De verwachting aan deze kant ─ althans bij de kennis van dit moment ─ is dan ook dat van de in korte bijdragen getoonde piepjonge pianoreusjes, er één ─ een meisje van vijf jaar ─ zal doorstoten naar de wereldpodia.
Eén van de andere gasten in de aflevering van PenW van woensdag 25 januari ─ een comedy-personage met de naam Tijl Beckand ─ was, terecht en in positieve zin, verbijsterd dat kinderen van die leeftijd zulke prestaties konden leveren. Vervolgens trok hij een vergelijking naar iemand die zo jong een volwassen rol in een film zou spelen. Weliswaar gaat elke vergelijking min of meer mank, maar in deze context diene men één onwrikbaar gegeven niet uit het oog te verliezen: wonderkinderen bestaan alleen op het gebied van schaken, wiskunde en muziek, en dat komt doordat deze drie één factor gemeen hebben: de abstractie. Je hoeft geen ─ eveneens door Tijl Beckand (geb. 1974) genoemde ─ intense levenservaring te hebben om op één van de drie hierboven genoemde terreinen, al heel jong en zonder levenservaring, hoogwaardige prestaties te leveren. Wil je een indringende roman van enig literair niveau schrijven, dan gaat dat niet zonder zeer persoonlijke levens-pijn en dito vreugde in ruime mate te hebben ondergaan. 

Tijl Beckand in mei 2010.

Een ander element in dit geheel is de vraag of iemand die nu als vijfjarige een pianowerk ten beste geeft, en dit op zijn dertigste op dezelfde manier doet, nog een aanvaardbaar uitvoerend kunstenaar is. Dat vijfjarige meisje op een video in PenW speelde een stuk van Papa Bach (1685-1750), en dat vergt technisch zo het één en ander, maar gevoelsmatig weer veel minder doordat de techniek hierin domineert.
Ooit was ik bij het optreden van een veertienjarige, die ook als wonderkind werd gepresenteerd: zij speelde het Vioolconcert van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) ─ nee, zij trachtte een interpretatie van dat opus, en daaruit bleek dat haar optreden, op z'n zachtst gezegd, zeer prematuur was. Wat er van het meiske is geworden? Geen idee: ik ben haar naam sedertdien niet meer tegengekomen. Dat betekent niet dat ze nu niet een verdienstelijke violiste is geworden, maar bij de beteren hoort ze nog steeds niet. De omgeving van zulke wonderkinderen is echter maatgevend voor hun verdere ontwikkeling. Muziek spelen alleen is fnuikend. Die kinderen moeten ook en vooral kind zijn, anders worden het wonder(baar)lijke wezentjes die geheel en al wereldvreemd zijn en dat meestentijds ook blijven.

Thomas Mann als jongeman.

Men leze derhalve nog eens het verhaal Das Wunderkind uit 1914 [1] van Thomas Mann (1875-1955). De protagonist in die novelle kan weliswaar heel goed spelen, met speelgoed daarentegen kan hij niets beginnen.
__________

[1] Zo'n halve eeuw geleden is dit verhaal ─ samen met Das Eisenbahnunglück van dezelfde schrijver ─ op een langspeelplaat uitgegeven door Deutsche Grammophon, beide gelezen door Thomas Mann zelf.

25-01-12

Gedichtendag en uitreiking VSB-Poëzieprijs in Nicolaïkerk te Utrecht

Top Nicolaïkerk
te Utrecht.

Deels nog voorafgaande aan de Gedichtendag wordt in het NTR-programma Morgen Gedichtendag ─ dat op woensdag 25 januari, 's avond laat, om 23:50 uur, via Nederland 2-tv wordt gestart, en tot in de nacht van donderdag 26 januari doorloopt tot 00:25 uur ─ aandacht besteed aan de uitreiking van de VSB- Poëzieprijs, de meest vooraanstaande poëzieprijs die ons land (nog) rijk is. Deze wordt toegekend aan de beste bundel gedichten in het Nederlands.
Vanuit de Nicolaïkerk in Utrecht wordt 
door Isolde Hallensleben verslag gedaan van deze uitreiking. Er zijn vijf genomineerden: Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Willem Jan Otten, Erik Spinoy en Anne Vegter. Wie ook de winnar wordt, zij of hij wordt overladen met de som van vijfentwintig duizend euro.

19-01-12

Documentaire van Werner Herzog over drievoudige moord in Texas: 'In the abyss ─ A tale of death, a tale of life'

Werner Herzog Foto uit 2007, genomen in Brussel.

Canvas-televisie, het tweede, Nederlandstalige, Belgische televisienet, presenteert, op de avond van vrijdag 20 januari, de documentaire Into the abyss: A tale of death, a tale of life, uit 2011 van de Duitse regisseur Werner Herzog (geboren 1942). Deze film gaat over de daders van een drievoudige moord en enige direct of indirect, betrokkenen: hetzij bij de daad betrokken, of als betrokkene bij (een van de) slachtoffer(s) van deze misdaad.


Michael en Jason Burkett werden veroordeeld, nu alweer tien jaar geleden, voor de misdaad in kwestie: een drievoudige moord in Conroe in de VS-staat Texas. De beide jongens wilden joyriden en stalen daartoe een automobiel. Dat leidde uiteindelijk tot deze moord.


De film wordt uitgezonden tussen 23:35 uur op vrijdag, tot in de nacht op zaterdag 21 januari, om 01:20 uur.

16-01-12

Met de huidige stand van zaken binnen de biotechnologie kan de mens voor Schepper spelen

'Horizon' is een wetenschappelijke documentaireserie van de Britse televisiezender BBC Two, die de nieuwere ontwikkelingen binnen de biotechnologie als thema heeft.
In de aflevering die op dinsdag 17 januari van dat programma wordt gepresenteerd tussen 22:30 uur en 23:30 uur onze tijd, krijgen we uitgelegd dat de biotechnologie inmiddels zover is voortgeschreden dat er uit twee verschillende dieren één nieuwe diersoort kan worden gecreëerd. Tevens is het heden ten dage mogelijk om, met behulp van machines, emoties in het menselijk brein te sturen.
Playing God luidt de titel van de aflevering in kwestie.

15-01-12

Portret van Neerlands Metropole Orkest en dirigent Vince Mendoza, te zien in VPRO's 'Vrije Geluiden' via Nederland 1-tv

Een nieuwe aflevering van het VPRO-programma Vrije Geluiden, van en met Mechior Huurdeman, wordt op zondag 15 januari ─ tussen 10:30 uur en 11:20 uur ─ geheel gewijd aan het Metropole Orkest en de chef-dirigent van dat ensemble: Vince Mendoza.

Metropole Orkest met dirigent op de bok.

Het ensemble werd in 1945 opgericht om jazz en pop op een hoog niveau te spelen. Daar is het echter niet bij gebleven. Het orkest trad eveneens op tijdens Nederlandse bijdragen aan het Eurovisie Songfestival, voornamelijk met de vaste dirigent van het eerste uur, Dolf van der Linden (1915-1999), die vijfendertig jaar aan het ensemble verbonden was.
In 2005 werd Vince Mendoza (geboren 1961) ─ zesvoudig winnaar van een Grammy ─ benoemd tot chef-dirigent en artistiek leider.
Deze uitzending van Vrije Geluiden zal worden herhaald op zaterdag 21 januari, eveneens in de ochtenduren, en ook weer op Nederland 1, tussen 09:00 uur en 09:50 uur.

13-01-12

Drie programma's over de Engelse muziekmeester Ralph Vaughan Williams: twee op BBC Four, vrijdag 13 januari; volgende week vijf dagen 'Composer of the week' van BBC Radio 3

Twee programma's achtereen

De komende dagen wordt de Engelse componist Ralph Vaughan Williams (1872-1958) niet alleen op vrijdag 13 januari met twee verschillende documentaires in het zonnetje gezet; gedurende de week van maandag 16 tot en met vrijdag 20 januari is dezelfde muziekmeester Composer of the week in het gelijknamige programma dat op werkdagen tweemaal wordt gepresenteerd door de Britse cultuurzender BBC Radio 3.

Standbeeld van Ralph Vaughan Williams in het centrum van Dorking.

 

Vrijdag 13 januari begint, om 20:30 uur onze tijd, de documentaire The Lark Ascending over het verhaal achter de compositie voor viool en orkest met die titel uit 1914 en het succes dat dit opus heeft mogen beleven en ook vandaag de dag nog ondervindt.
Om 21:00 uur volgt de anderhalf uur durende documentaire over deze componist The passions of Vaughan Williams.

Composer of the week

De komende week wordt ─ in het programma Composer of the week van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 ─ op de werkdagen tweemaal aandacht met de duur van een uur besteed aan deze klanken-tovenaar: zoals gebruikelijk eerst vroeg in de middag tussen 13:00 uur en 14:00 uur onze tijd, en die vijf dagen een herhaling van dat uur in de vroege avonduren, tussen 19:30 uur en 20:30 uur onze tijd.
Zijn eerste werk publiceerde Ralph Vaughan Williams in 1903: het lied The House of Life, en begon hij aan zijn Sea Symphony, die zes jaar later werd voltooid. In zijn sterfjaar zijn de laatste composities verschenen. Al met al een actief leven van ruim een halve eeuw ten dienste van de muziek, en een deels blijvend oeuvre.
__________

Voor een uitvergroting van de kop van dit standbeeld, te zien in een bijdrage van maandag 2 januari op onze zustersite Tempel der Toonkunst kunt u hier klikken.

12-01-12

Canvas-tv biedt 'Kinderen van de Goelag'van de Franse documentairemaker Romain iscard

Documentaire

De Franse documentairemaker Romain Iscard heeft in het achter ons liggende jaar de film Kinderen van de Goelag gerealiseerd.
Op donderdag 12 januari begint om 23:40 uur ─ via het tweede, Nederlandstalige, Belgische televisienet Canvas ─ de uitzending van deze goed vijftig minuten durende documentaire, die omstreeks 00:35 in de nacht op vrijdag 13 januari zal eindigen.

Door de publicatie van de omvangrijke beschrijving van deze Russische goelags door de auteur en Nobelprijswinnaar Letteren, Aleksandr Solzjenitsyn (1918-2008) ─ De Goelag Archipel, verschenen in de jaren 1973-1975 ─ is wereldwijd bekendheid gegeven aan het bestaan van deze, oorspronkelijk stalinistische concentratiekampen.

Gruwelkampen

Aleksandr Solzjenitsyn.

Een goelag ─ waarvan er vele waren, ver van de bewoonde wereld, onder meer in Siberië ─ was/is een straf- en werkkamp waarin miljoenen Sovjet-burgers terecht zijn gekomen, vooral op grond van vermeende wan- en misdaden. Dat gebeurde voornamelijk tijdens de Stalin-dictatuur. Daarin zijn echter, verbijsterenderwijze, eveneens kinderen van onder meer drie jaar oud opgesloten, omdat ook zij allen als gevaarlijke contrarevolutionairen werden afgestempeld. Een beter bewijs voor de extremistische krankzinnigheid en beestachtigheid van het regime is niet te verzinnen.

Daarnaast zijn er ook nog miljoenen kinderen in gevangenschap geboren.


Vandaag de dag

In het westen bevinden zich genoeg denkende mensen die menen dat dezelfde willekeur, als ten tijde van het krankzinnige beest Stalin, in kringen van de huidige Moskouse machthebbers heerst. De huidige premier, die acht jaar president was en dat snel opnieuw wil worden, heeft, volkomen terecht, het odium van machtsbezeten despoot, met alle daarbij behorende vormen van misbruik en beïnvloeding van politie en justitie. Een heilloze situatie, waaraan ten spoedigste een einde dient te komen.

09-01-12

Vara's nieuwe programma 'RamBam' zaagt kwalijke lieden en instanties door. Vanavond op Nederland 3

Doorzagen van loze beweringen

In de aflevering van het nog nieuwe Vara-programma RamBam, die op maandag 9 januari, tussen 21:55 uur en 22:30 uur, via Nederland 3 wordt uitgezonden, gaan de makers op zoek naar de geesten met welke de kwalijk-dubieuze 'paragnost' Derek Ogilvy beweert contact te (kunnen) leggen.
Het heet dat in RamBam op onconventionele en anarchistische wijze maatschappelijk onrecht wordt aangepakt. Nog niet zo lang geleden heeft diezelfde Vara, ook al de staf gebroken over de zich als medium presenterende Amerikaanse mevrouw Char en haar tot in het merg afgebroken door aan te tonen wat er allemaal aan haar opdringerig-irritante wijze van 'channelen' en veel meer van dergelijke nonsensicale praktijken niet deugde. Hopelijk doet de omroep dat ─ ook al is de aanpak van RamBam een andere ─ eveneens met die extreem onvolwassen, doch voor velen, helaas, geloofwaardig suggererende kletskous Ogilvy.

Geheimhoudingsverklaring
In Artikel 7 van de Geheimhoudingsverklaring van RamBam ─ afgedrukt in de VPRO Gids van deze week (2012, nr. 1) ─ staat:

Dat in de eerste aflevering een bekende Nederlander wordt 'ontmaskerd'. In de tweede is een bekende zakenman het doelwit. 'Dat is iemand waarvan (sic) we vinden dat hij iets terug moet doen voor de mensen die hij heeft benadeeld. We gaan niet iemand moedwillig kapot maken. We laten zien dat er iets niet klopt en dat je daar niet mee weg kan komen.'


Hopelijk wijken de makers van dat principe af als het gaat om die figuren welke mensen massaal geld uit de zak kloppen met leugens en laster, lagen en listen, die ze dan als 'paranormale kennis en kunde' te grabbel gooien. Daarbij gaat het om monsterlijk tuig van de richel dat zich nog ergerlijker presenteert dan de protagonisten in die nachtelijke programma's vol met zich op het laagst denkbare niveau gedragende sekshoertjes.
Het spreekt vanzelf dat niemand zich daardoor moet laten leiden, of zelfs maar één cent zou moet neertellen voor dergelijke daverende gekte. Want degenen die zich het geld voor niets-en-nogmaals-niets uit de zak laten kloppen, zijn nog stupider dan degenen die de gekwadrateerde idiotie over hun 'kunnen' zo schaamteloos de wereld insturen.


De befaamde, niet alleen dichterlijk ingestelde
, maar tevens heel erg in de toekomst kunnende kijken, intens veel publicerende Hil Zwaneschil, schreef decennia geleden reeds over deze thans optredende oplichters, de twee hieronder volgende pracht-poëmen:

Liederlijk Leugentuig

Verhang u aan uw huig
Wanneer verwerkt men uw maffia

Nu eindelijk eens tot raffia?

EN:

O, ellenlang, ellendig loeder

Geboren uit een mensenmoeder

Begeef u naar een varkenshoeder

Die vermaalt u wel tot poeder

Welk een waarlijk vooruitziende blik.

__________
(sic): Het is iemand van wie, en niet iemand waarvan.

28-12-11

'Hoffmanns Erzählungen' van Jacques Offenbach donderdag 29 december te zien via Arte-televisie

Om 22:05 uur, op de avond van donderdag 29 december 2011, begint op de Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv, de uitzending van een uitvoering van de opera Hoffmanns Erzählungen uit 1880 van de uitzonderlijk productieve Franse componist Jacques Offenbach (1819-1880). Door het overlijden van de componist is dit muziekdrama, op tekst van Jules Barbier (1825-1901) onvoltooid gebleven.
Voor meer informatie over componist en dit muziekdrama zij hier verwezen naar een artikel op de Nederlandse fin de siècle-site All art is quite useless, gepubliceerd op  17 november 2007, naar aanleiding van een voortreffelijke voorstelling van De Nationale Reisopera

24-12-11

Aflevering van de Arte-tv serie Philosophie deze week met het thema God

Raphaël Enthoven.

Aandacht voor God

In de aflevering van het programma Philiosophie, die in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 december door de Frans-Duitse cultuurzender Arte-tv zal worden uitgezonden tussen 01:30 uur en 02:00 uur, is het thema GodDieu, om precies te zijn, aangezien het om een oorspronkelijk Frans programma gaat dat in de Duitse versie wordt voorzien van een zogenoemde voice over. Dat laatste is weliswaar bepaald niet aangenaam, maar altijd beter dan het weerzinwekkend-monsterlijke nasynchroniseren dat zelfs op zichzelf respecterende cultuurzenders gebeurt.

Het zal geen toeval zijn dat dit thema aan de orde komt in de zogeheten kerstnacht, al weten al degenen, die bereid zijn ware kennis te vergaren, reeds geruime tijd dat Jezus ─ de latere Christus ─ helemaal niet in december werd geboren. Simpelweg omdat twee millennia geleden er in die regio steeds regentijd heerste en er geen herders met hun kuddes bij nachte buiten lagen in het veld om aldaar hun schaapjes te tellen.

Abdenour Pierre Bidar.

Abdenour Pierre Bidar als gast
Zoals dat in elke aflevering op de zondag het geval is, wordt ook voor dit thema een gast uitgenodigd die met de vaste presentator van het programma Philosophie, de lijn van het thema uit het (verre) verleden zal doortrekken naar het heden. Raphaël Enthoven (* 1975) heeft deze keer de in 1971 geboren fiolosoof Abdenour Bidar ─ docent aan Franse elitescholen ─ te gast. 
Hij heeft reeds vier boeken gepubliceerd over de ontwikkeling van de Islam in de eenentwintigste eeuw.

23-12-11

Documentaire over de jeugd van schrijver Simon Vestdijk in Harlingen: Kind tussen vier vrouwen. Te zien op Cultura 24

De veelzijdigste schrijver in de Nederlandse letteren

Plaquette ter herdenking van
Simon Vestdijk aan diens
geboortehuis in Harlingen.

Voordat er sprake was van de Drie Groten der Nederlandse Letteren ─ Hermans, Reve, Mulisch ─, vervulde Simon Vestdijk (1898-1971) vervulde eigenlijk als enige de funtie van veelzijdige literaire reus, als romancier, dichter, essayist en ook als bijzondere muziekkenner. Over het thema muziek heeft Vestdijk niet alleen als recensent voor kranten geschreven, het meeste daarvan is later gebundeld uitgegeven, en in de jaren tachtig van de vorige eeuw is alles nog eens in tien delen bijeengebracht. Drie van die tien boeken hebben één componist als thema: de symfonieën van Anton Bruckner (1824-1896), de symfonieën van Jean Sibelius (1865-1957) en de mens en musicus Gustav Mahler (1860-1911).


Het Nederlandse, digitale televisiekanaal Cultura 24 vertoont op zondag 25 december, 's ochtends tussen 08:10 uur en 09:08 uur, de documentaire Vestdijk en de vier vrouwen, over leven en werk van deze man, die volgens de dichter Roland Holst "sneller schrijft dan God kan lezen". Die film heeft als rode draad de jongste jaren in Harlingen en de vier vrouwen die toen van heel groot belang voor hem waren.


Posthuum, in 1972, is Vestdijks roman Kind tussen vier vrouwen verschenen, welke hij reeds in 1933 had geschreven.

De rest van de week zal deze film in ieder geval niet door de digitale zender Cultura 24 worden herhaald, aangezien alle dagen vanaf zondagmiddag 12:00 uur zijn gevuld met één thema.

14-12-11

'Amusia' aan de ene kant en muziek als instrument bij hersenonderzoek aan de andere kant

Volgens Charles Darwin (1809-1882) ─ dezer dagen vrijgesproken van plagiaat ten detrimente van Alfred Russel Wallace (1823-1913) ─ was muziek een van de grootste raadselen van de mens. Daaraan is sedertdien nauwelijks iets veranderd.
In de Labyrinth-aflevering van NTR/VPRO, die op woensdag 14 december, tussen 20:50 uur en 21:25 uur zal worden uitgezonden onder de titel De man zonder ritme [1], is: "Heeft muziek een evolutionair nut of is het een toevallig bijproduct van andere bijproducten?"
Isabelle Peretz ─ van beroep psycholoog ─ heeft een wereldwijde reputatie verworven als gevolg van het onderzoek dat ze heeft gedaan naar amusia: het ontbreken van gevoel voor muziek. Zij is er zeker van dat muziek helemaal niet één of ander bijproduct is.
We komen, door te kijken en vooral te luisteren naar de inhoud van het programma, meer aan de weet over amusia enerzijds en over muziek als instrument van betekenis bij onderzoek, aan de andere kant.

__________

[1] Aan de Duitse dirigent Hans von Bülow (1830-1894) wordt de uitspraak toegewezen: "Am Anfang war der Rhytmus."

__________

Afbeelding: Charles Darwin als jongeman. Portret uit de late jaren dertig van de negentiende eeuw, gerealiseerd door George Richmond (1809-1896).

13-12-11

Prachtig boek en driedelige docu-serie op BBC Four, van Simon Sebag Montefiore, op BBC Four tv

Drie donderdagavonden
Op donderdag 8 december, om 22:00 uur onze tijd, begint op de Britse televisiezender BBC Four het eerste deel van een serie van drie documentaires, die tezamen bijna drie uur in beslag nemen over de geschiedenis van de stad Jeruzalem, die historicus Simon Sebag Montefiore heeft gerealiseerd onder de titel Jerusalem: The making of a holy city. De eerste aflevering duurt tot 23:00 uur en is getiteld Wellspring of holiness. Een herhaling kunnen we tegemoet zien op dinsdag 13 december, via dezelfde zender, 's avonds vanaf 23:55 uur.
Op donderdag 15 december volgt deel 2; op donderdag 22 december wordt het derde en laatste deel uitgezonden. Het ligt voor de hand dat die beide delen eveneens op de dinsdag na de eerste uitzending zullen worden herhaald.

Het boek Jeruzalem
Diezelfde Simon Sebag Montefiore heeft zich reeds onderscheiden als historicus van formaat met twee boeken over het leven de krankzinnige sadist Stalin. [1]
Eerder dit jaar is zijn omvangrijke geschiedenis in boekvorm uitgekomen over de wereldwijd befaamde historische stad Jeruzalem in Israël, een plek die van oudsher van niet alleen door joden en christenen, maar tevens door moslims als hun stad wordt beschouwd, en, mede daardoor, niet zelden wordt gezien als hoofdstad van de wereld, al is dat laatste ─ zeker in de huidige tijd, en met name buiten de direct betrokken bewoners van de gebieden rondom die stad en staat ─ overdreven.
Niet alleen de oorspronkelijke, Engelse, editie zag dit jaar het licht, ook de Nederlandse vertaling is onlangs van de persen gerold. Evenals de beide boeken van dezelfde schrijver over Stalin, is ook Jeruzalem op de markt gebracht door Nieuw Amsterdam Uitgevers.

Veroveringsdrang
Vele groeperingen, en soms hele volken, hebben in de loop der tijden getracht Jeruzalem te veroveren, waarbij allerlei drijfveren en emoties, ingegeven door bij voorbeeld godsdienst ─ men denke daarbij onder meer aan de Kruistochten ─ dan wel hebzucht, afgunst en allerlei andere lagere hartstochten een rol van grote betekenis gespeeld.
Dat was niet alleen in het verleden evident, maar al die genoemde elementen spelen bij diverse lieden ─ die macht hebben of deze hebben gegrepen ─ ook vandaag de dag een rol van doorslaggevende betekenis. Het uiterlijk vertoon is weliswaar gewijzigd en men zal waarschijnlijk niet zo gauw meer hele legers zien oprukken, maar de dreiging die uitgaat van staten ─ of zelfs van één staat ─ die atoomwapens ontwikkelt en niet zal schromen deze te gebruiken, maakt dat de dreiging jegens Jeruzalem en de wijde omgeving even actueel is als een millennium geleden.

Het fascinerende, briljant-spannend geschreven boek kan het gemakkelijk tegen elke thriller over moordenaars, dieven en andere criminelen opnemen. Al zal men ook die lieden in de historie van genoemde stad niet bepaald sporadisch tegenkomen.

Simon Sebag Montefiore.

Dank zij drie vertalers is het boek zo snel na de Engelse versie in ons taalgebied uitgekomen.
__________

[1] a: Het hof van de rode tsaar.

b: Stalins jeugdjaren ─ Van rebel tot rode tsaar. Een bijdrage daarover is te vinden op de site Tempel der Historie, gepubliceerd op zondag 20 januari 2008.

__________
Simon Sebag Montefiore: 
Jeruzalem ─ De biografie

Vertaald door Henk Moerdijk, Georg Pape en Mieke Hulsbosch.

732 pag. + 4 x 8 pagina's op kunstdruk met illustraties in kleuren en z/w; gebonden met stofomslag. 

Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2011.
ISBN 978 90 468 0780 4.

BBC One-tv, in 'Imagine': Is het product Boek een uitstervend fenomeen, voorzover dat de uitgave van nieuwe boeken betreft?

BBC-presentator Alan Yentob met een open, klassiek-papieren, boek.

"Van veel boeken te maken is geen einde," kunnen we lezen in het Bijbel-boek Prediker[1]

Of we dat heden ten dage nog zo letterlijk kunnen nemen ─ maar dat geldt voor uitzinnig veel wat er in die anthologie staat ─, als dat nog enige decennia geleden het geval was, wordt met de dag twijfelachtiger. Het begint er, meer en meer, op te lijken dat het klassieke boek uiteindelijk toch zal worden verdrongen door het digitale boek dat inmiddels zo'n hoge vlucht heeft genomen.


BBC-presentator Alan Yentob gaat daarover in gesprek met diverse schrijvers: Alan Bennett, Ewan Morrison, Gary Shteijngart en Douglas Coupland,  met uitgever Gail Rebuck, en ook nog met bibliothecaris Rachel Morrison en impresario Ed Victor.

Het programma waarin deze gesprekken voorkomen, is een aflevering van het programma Imagine . . . , deze keer met als titel Books ─ The last chapter?  Uitzending is op dinsdag 13 december, vanaf 23:35 uur tot in de nacht op woensdag 14 december 00:40 uur.
__________

[1] Prediker: Hoofdstuk 12, vers 11.

11-12-11

Recycling-orkest van Charles Hazlewood ─ met instrumenten uit afval ─ in documentaire van BBC Four

Afvalorkest

Het is voor iemand, die zich meer dan zes decennia op diverse manieren intens met muziek bezighoudt, moeilijk om bij het begrip afvalorkest ─ het komt in woordenboeken (nog) niet voor ─ niet te denken aan een podium met een orkest dat de Abschiedssinfonie van Joseph Haydn (1732-1809) [1] speelt, waarin meer en meer musici het podium verlaten tot het stuk uit is.

 

Scrapheap Orchestra met voor in het midden Charles Hazlewood. 
Foto: BBC Four.

 

In het geval van de documentaire die BBC Four op zondag 11 december vertoont, is er weliswaar zeker sprake van een afvalorkest, maar die benaming is aan het ensemble gegeven omdat de musici uitsluitend spelen op instrumenten die zijn vervaardigd uit afval. Een recyclingorkest zou je het derhalve ook kunnen noemen. 

BBC Four-documentaire

Dirigent Charles Hazlewood leidt musici uit 'zijn' BBC Concert Orchestra. Deze uiterst veelzijdige musicus, die dan ook in tal van BBC-programma's over (klassieke) muziek figureert, is te vinden voor alles wat zich afspeelt buiten de dagelijkse gang van zaken van de muziekindustrie en de als serieuze zaken gekwalificeerde toestanden en gebeurtenissen, maar dat wel degelijk nieuwe inzichten biedt en alleen al daarom een enorme verrijking van het culturele leven is.

Dat ensemble en de daarbij behorende parafernalia zijn te volgen in de documentaire Scrapheap Orchestra, uit te zenden door BBC Four-tv op zondag 11 december tussen 22:30 uur en middernacht, onze tijd. Een herhaling is te zien op dezelfde zender, in de nacht op maandag 12 december, vanaf 01:30 uur onze tijd.

__________

[1] De symfonie nr. 45 in fis kleine terts, getiteld Abschied, van Joseph Haydn, is in 1772 voor het eerst uitgevoerd.

07-12-11

Ellende en luim met betrekking tot de in 2008 begonnen financiële crisis; in twee verschillden tv-documentaire

 

De ernst

In de avonduren van woensdag 7 december kunt u via uw huisbioscoop kijken naar twee programma's ─ direct achtereen ─ over de financiële crisis, die tot in ons dagelijks leven blijft voortwoeden.

 

Dat begint om 22:00 uur onze tijd op de televisiezender BBC Two met de documentaire Inside Job, in Storyville, de programmareeks van Charles Ferguson, over de financiële crisis die in 2008 schijnbaar plotsklaps is begonnen. Als gevolg daarvan hebben over de hele wereld miljoenen mensen hun baan verloren en zijn ze,  in de context daarvan, ook nog eens hun huis kwijtgeraakt. Twenty trillion US-Dollars heeft die crisis tot nu toe gekost.

 

Ferguson heeft tientallen protagonisten 'in het centrum van de crisis' geïnterviewd: van politici tot en met top-economen. Hij wil met de inhoud van die gesprekken in het geheel niet het gevolg was van een toevallige samenloop van omstandigheden, maar dat fraude, verkeerd management en tal van dubieuze producten welke door banken, verzekeraars, en de zogeheten rating-bureaus in de markt werden gezet'' en die heel veel, en steeds meer, risico's in zich bergen, de hoofdoorzaak zijn van hetgeen er op dit gebied is gebeurd.
De documentaire duurt tot 23:40 uur onze tijd.

 

Filmmaker Jamie Kastner, van de docu Sla munt uit de crisis.

De luim

Vijf minuten nadat de Storyville-docu van BBC Two uit is, begint op Nederland 2-tv de film Sla munt ui de crisis, een aflevering in de serie VPRO-Import.
Filmmaker Jamie Kastner is van mening dat we ons helemaal niets hoeven aan te trekken van de heersende crisis, en hij toont aan dat we er munt uit kunnen slaan door ons het eindproduct voor te zetten van zijn speurtocht met de camera: de grappigste documentaire over de huidige crisis.

Deze film ─ met de oorspronkelijke titel Recessionize! For fun and profit! 15 Simple Steps ─ zal worden herhaald op het digitale vierentwintig uurs kanaal Holland Doc 24; eerst op zaterdag 10 december, tusse 20:04 uur en 21:00 uur, en dan nog eens op woensdag 24 december, tussen 18:01 uur en 18:58 uur.
Eventuele extra herhalingen, overdag en in de nachtelijke uren, kunt u vinden in de afdeling Programmagegevens op de website van de digitale zender in kwestie. 

 

06-12-11

Albert Speer, de architect van het Derde Rijk, is protagonist in de laatste aflevering van ZDF's reeks 'Geheimnisse des Dritten Reiches'

In de laatste aflevering van de zesdelige serie Geheimnisse des Dritten Reiches, van het tweede Duitse publieke televisienet ZDF ─ met als titel Speers Täuschung ─, uit te zenden op dinsdag 6 december, tussen 20:15 uur en 21:00 uur, is de aandacht gericht op de architect van het Derde Rijk, Albert Speer (1905-1981), die op een geheel eigen wijze verliefd was op Adolf Hitler, en mede daardoor ─ in het kader van een klassiek verdringingsproces ─ zijn ogen zodanig heeft gesloten voor de werkelijkheid en alle gruwelen waarvoor in eerste instantie zijn Heer en Meester de verantwoordelijkheid droeg, en die hem ─ in tegenstelling tot wat hij tot zijn levenseinde is blijven volhouden ─ wel degelijk bekend waren.


Albert Speer met zijn Heer en Meester,
samen gebogen over een architectonisch plan.


Met die pretenties heeft hij, ook na zijn gevangenschap ─ als gevolg van de veroordeling door het Tribunaal van Neurenberg ─ in de door de Geallieerden beheerde gevangenis te Spandau, veel geld verdiend met vooral twee boeken: het eerste met zijn memoires, onder de titel Erinnerungen (1969) en daarna de Spandauer Tagebücher (1975). Daarna zijn er nog enkele boeken van hem verschenen, die minder aandacht hebben gegenereerd en hem eveneens minder hebben opgeleverd.
In een interview dat Jaap van Meekren van Avro's Televizier met de man in Londen heeft gehad, kwamen ook de miljoenen ter sprake die deze boeken de auteur hebben opgeleverd. Speer had beweerd dat de revenuen ten goede kwamen aan een Joods fonds, maar Van Meekren had uitgezocht dat het slechts om een gedeelte van die gelden ging.

04-12-11

Twee programma's over operadiva's: zondagavond in 'Orfeo' van WDR3, maandagavond laat in NTR Podium op Nederland 2-tv

Sopraan Christine Schäfer.
Foto van haar website.

WDR3 ─ Orfeo

In de aflevering van het programma Orfeo ─ Das WDR Opernstudio, uit te zenden op zondag 4 december tussen 22:00 uur en 23:00 uur ─ kunnen alle geïnteresseerden, die nog op enigerlei wijze beschikken over een radiotoestel, luisteren naar een interview met de sopraan Christine Schäfer.

NTR Podium: Diva's
Op Nederland 2 wordt op maandag 5 december opnieuw een aflevering van het NTR-programma Podium de ether ingestuurd: deze keer over Diva's.
Het gaat daarbij om een film van Jaap van Eyck, waarin hij aantoont dat het een enorme, hobbelige weg is, die ambitieuze zangeressen moeten afleggen om uiteindelijk op het muziektheaterpodium terecht te komen. Een weg vol valkuilen en andere, al dan niet verwachte, moeilijkheden.

De film begint om 23:55 op maandagavond en duurt tot 00:50 uur in de nacht op dinsdag 6 december.

Verfilming van toneelstuk 'Easy Virtue' van Noel Coward door Stephan Elliott, hedenavond op BBC Two

De speelfilm Easy Virtue, een romantische speelfilm van de Australische regisseur Stephan Elliott (*1964), een Brits-Canadese coproductie uit 2008, is te zien op de Britse tv-zender BBC Two, op deze zondag 4 december, tussen 18:30 uur en 20:00 uur onze tijd. Hiervoor heeft hij het gelijknamige toneelstuk uit 1925 van de Britse, veelzijdig werkende en zeer vruchtbare Noel Coward (1899-1973) als uitgangspunt genomen.

Een jonge Brit, John Whittaker, raakt verliefd op een rijke Amerikaanse vrouw, genaamd Larita, en hij is vastbesloten met haar in het huwelijk te treden. Hij neemt haar daarom mee naar zijn ouderlijk huis, maar de bejegening door zijn vader en moeder zijn allesbehalve aangenaam.

Op ons toestel thuis dat zorgt voor oogcontact in bewegende beelden met de personages in het verhaal ontmoeten we onder anderen Jessica Briel, Ben Barnes, Kristin Scott Thomas en Colin Firth.

28-11-11

Nederland 2-tv en Holland Doc 24 presenteren IKON-Doc-aflevering over hiv-besmetting in Rusland anno nu

In Rusland groeit de laatste tijd de hiv-besmetting het snel van de hele wereld. Op dit moment zijn meer dan een miljoen mensen hiv-positief, de meesten van hen zijn jonger dan vijfendertig jaar. Er zijn bij lange na niet voldoende medicijnen beschikbaar om die ziekte ook maar enigszins adequaat te kunnen indammen. En ─ wie zal het verbazen, in aanmerking nemende de fascistoïde mentaliteit in regeringskringen van Rusland ─ de overheid doet daar helemaal niet aan voorlichting. Veel erger nog: besmette druggebruikers worden gecriminialiseerd

De Russische Sasja, protagoniste in de IKON-Doc-
aflevering van Jan Jaap Kuiper over hiv in Rusland.

Filmer Jan Jaap Kuiper volgt een zwangere vrouw genaamd Sasja, die hiv-positief is, niet alleen tijdens die zwangerschap maar ook nog na de geboorte van haar kind, dat ze moet verzorgen en tegelijkertijd, samen met lotgenoten, wil vechten voor een beter leven.

Deze film wordt op maandag 28 november als IKON-Doku via Nederland 2 uitgezonden, tussen 22:55 uur en 23:55 uur.
Herhalingen zijn nog deze week te zien op het digitale dag-en-nacht tv-kanaal Holland Doc 24: eerst op dinsdag 29 november, tussen 20:08 uur en 21:00 uur, en tevens op donderdag 1 december, tussen 18:16 uur en 19:08 uur.
Voor eventuele extra herhalingen, overdag en in de nachtelijke uren, zij hier verwezen naar de Programmagegevens van de digitale zender in kwestie.


24-11-11

Gustav Mahlers Negende Symfonie uit de BBC Proms 2011, vrijdagavond te zien op BBC Four-tv

Op vrijdag 25 november wordt door de Britse televisiezender BBC Four de registratie uitgezonden van de uitvoering van de Negende Symfonie in D grote terts, gecomponeerd in de jaren 1908-1909, van Gustav Mahler (1860-1911), gespeeld door het Radio Sinfonieorchester Stuttgart onder leiding van Roger Norrington, tijdens een van de BBC Proms in de zomer van 2011 in de Albert Hall te Londen. 

Dat concert was het laatste optreden van Roger Norrington met het orkest van Stuttgart. Hij vervolgt zijn carrière, na vijf jaar met dat ensemble, in Zwitserland bij het vermaarde Zürcher Kammerorchester.
Hoewel het ongebruikelijk is om na de laatste noten van Mahlers Negende een toegift te spelen, sprak de dirigent na afloop even tegen het publiek en zei hij, voor deze gelegenheid met die traditie te willen breken, en een elegie te willen laten spelen van een grote Engelse meester, die dat stuk heeft gecomponeerd in hetzelfde jaar als die Negende van Gustav Mahler gereedgekomen is: Elegy van Edward Elgar (1857-1934).
Het Prom-concert via BBC Four zal worden herhaald in de nacht op zaterdag 26 november, vanaf ongeveer 02:00 uur.
Voor nadere info en een toelichting op deze symfonie kan men terecht in een artikel dat is gepubliceerd op 10 januari 2007 op de fin de siècle cultuurwebsite All art is quite useless van Rond1900.nl, onder de titel Vaarwel aan een leven en aan een cultuurtijdperk.

22-11-11

BBC Four-documentaire over Amerikaanse Nobelprijswinnaar Letteren, John Steinbeck, deze week tweemaal op

John Steinbeck in 1962.

Nobelprijs Literatuur in 1962
Melvyn Bragg (*1939) heeft een documentaire gemaakt over het culturele erfgoed van de Amerikaanse schrijver John Steinbeck (1902-1968), die in 1962 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
Diverse van zijn boeken zijn verfilmd en hebben daardoor een veel groter publiek bereikt dan het geval zou zijn geweest zonder die omzetting in beelden. Tortilla Flat uit 1935 werd voor het witte doek aangekocht door Victor Fleming (1889-1949), die de rolprent, met Spencer Tracy en Hedy Lamarr, in 1942 heeft uitgebracht. De roman East of Eden uit 1952 werd in 1955 door Elia Kazan (1909-2003) verfilmd met onder anderen James Dean (1931-1955), die daarmee zijn definitieve doorbraak in de wereld van de cinema heeft kunnen waarmaken. 


Films en een opera
Van de korte roman Of mice and men uit 1937 ─ het eerste werk dat de schrijver ruim erkenning heeft opgeleverd ─ werd niet alleen een toneelversie en diverse keren een verfilming gerealiseerd ─ voor het laatst in 1992 met John Malkovich ─, er is ook een opera naar dit verhaal gecomponeerd in 1969 (uitgebracht in 1970) door de Amerikaan Carlisle Floyd (*1926). In 1976 werd dit muziekdrama tijdens het Holland Festival in het Circustheater te Scheveningen in première gegeven.

Een van de aardigste tussen de vele, uiteenlopende, boeken van Steinbeck is Travels with Charley uit 1962, waarin hij een trektocht, begin jaren zestig, van 15.000 kilometer door de VS, samen met zijn hond, de poedel Charley, beschrijft: samen in een camper, die hij de prachtige naam Rosinante ─ naar het paard van Don Quichotte ─ heeft gegeven.


Melvyn Bragg: voordracht in
jaren negentig vorige eeuw.

Documentaire BBC Four

Op dinsdag 22 november, tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd, presenteert BBC Four de documentaire John Steinbeck: Voice of America, van Melvyn Bragg, die inmiddels een halve eeuw aan de BBC is verbonden, in diverse functies. Een herhaling wordt door hetzelfde instituut voor beeld en geluid uitgezonden op donderdag 24 november, tussen 21:00 uur en 22:00 uur, eveneens onze tijd. 

21-11-11

Andrew Graham-Dixon laat op BBC Four het resultaat zien van zijn zoektocht naar moderne dromen in de VS-cultuur

De Britse kunstcriticus ─ en auteur van diverse boeken over het thema kunsten ─ Andrew Graham-Dixon (geboren in 1960) die tevens diverse kunstprogramma's voor enkele van de BBC-televisiezenders heeft gepresenteerd en over alle thema's die hem beroeren eveneens in diverse Britse kranten heeft gepubliceerd ─ is recentelijk door de Verenigde Staten van Amerika gereisd, op zoek naar de cultuur van dat uitgestrekte land.

De aflevering van zijn programma Art of America, die op maandag 21 november via BBC Four te volgen is tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd, draagt de titel Modern dreams.

Deze uitzending betreft de tweede aflevering van drie met hetzelfde thema. Hierin gaat de presentator op zoek naar hetgeen zich in de moderne Amerikaanse metropool op cultureel gebied afspeelt. Hij begint zijn zoektocht aan de voet van het door Frankrijk geschonken Statue of Liberty, dat hij omschrijft als "a pioneering early skyscraper". Hij is thuisgekomen met gegevens over de bedoelingen en ambities van jonge Amerikaanse kunstenaars.

16-11-11

Lena Loliszwili, met 'genezende krachten' valt niet bij de katholieke kerk als geheel in goede aarde

Arte-tv biedt in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 november, tussen 00:20 uur en 01:15 uur in de nacht op donderdag 17 november, de mogelijkheid om kennis te nemen van een als fenomeen omschreven vrouw, die de naam Lena Loliszwili draagt en die befaamd is geworden door haar als genezende krachten omschreven eigenschappen. In de Sovjetunie zijn geleerden helemaal overtuigd van haar kunnen, in Polen en andere Osotbloklanden wordt ze als het fenomeen Loliszwili omschreven.

Dat in de film tevens aan de orde komt dat de katholieke kerk ─ niet geheel maar doorslaggevende delen ervan ─ daar geheel anders over denkt en haar beschouwt als charlatan, zal niemand verbazen die iets weet van de structuur van dat aloude, op tal van punten allang overleefde instituut.

Deze Poolse documentaire in HD-kwaliteit en op het beeldformaat 16:9, van Vita Zelakeviciute, die in samenwerking met Arte France is gerealiseerd in het jaar 2008, zal deze maand nog tweemaal door Arte worden uitgezonden: eerst op maandag 20 november om 05:00 uur, en dan nog eens op zondag 26 november, in de nacht om 03:35 uur.

09-11-11

Documentaire over geliefde en intens gehate, 40ste president van de VS, Ronald Reagan ─ driemaal op Arte-tv

Twee termijnen

Arte-televisie zendt op woensdag 9 november, tussen 20:15 uur en 21:50 uur, de documentaire van Eugene Jarecki uit 2011, met de titel Ronald Reagan ─ geliebt und gehasst, over de veertigste president van de Verenigde Staten van Amerika (1911-2004), die twee achtereenvolgende termijnen van vier jaar de functie van president van de VS heeft vervuld: van 1981-1989.

Ronald Reagan en zijn tweede
echtgnote Nancy. Foto van de
Ronald Reagan Library.

In deze documentaire wordt onderzocht hoe de ontwikkeling van deze erbarmelijk-miserabele Hollywood acteur is verlopen totdat hij de grootste rol van zijn leven mocht spelen: doen alsof hij de rol van presidentje in een soap opera moest vervullen. In die functie werd hij enerzijds intens geliefd, maar tegelijkertijd, zij het wel door anderen, verafschuwd. De man was een idool en dat heeft, volgens de maker van de documentaire, mythische vormen aangenomen.


Reagan-brief aan Amerikaanse bevolking

In 1994 heeft deze Ronald Reagan in een brief aan het Amerikaanse volk laten weten dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed en dat hij zich daarom uit het openbare leven had teruggetrokken. De symptomen van dit syndroom zouden in hevigheid toenemen totdat hij op   in 2004, 93 jaar oud, is overleden.

Arte-tv zal deze documentaire in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, snel nog tweemaal herhalen: op zaterdag 12 november, 's middags om 16:05 uur en op dinsdag 22 november, 's ochtends om 10:00 uur.

08-10-11

Sonja Barend blikt zaterdag 8 oktober terug op zestig jaar Nederlandse televisie

Sonja Barend in 1985.

Terugblikken met Sonja Barend

Met de woorden Straks lekker slapen en morgen gezond weer op! [1] besloot Sonja Barend jarenlang haar praatprogramma Sonja op Zaterdag dat door de Vara werd uitgezonden. Ik geloof dat Sonja zo ongeveer de enige was die daarna niet de misleidende mededeling deed dat ze de kijkers graag weer wilde zien. Nog afgezien van de praktisch volstrekte onmogelijkheid die daarmee wordt verwoord, zit er een systeem in: u via een dergelijke, subliminale indoctrinatie, te laten geloven dat u er helemaal bij hoort. Bij radio-uitzendingen hoor je nooit dergelijke nonsens, waarmee we kunnen vaststellen dat het inmiddels klassieke ─ volgens sommigen zelfs antieke ─ fenommen radio minder illusoir, en daarmee realistischer, is.

De inmiddels 71 jaar jonge Sonja Barend verschijnt deze zaterdag, 8 oktober, tussen 22:25 uur en 23:20 uur, nog één keer op de televisie met het programma Sonja op Zaterdag op Nederland 1. Daarin zal ze, vast en zeker samen met anderen, terugblikken op Zestig jaar Nederlandse televisie.

Over dat thema kan de lezer overigens ook een boek vol met teksten en illustraties lezen en bekijken dat eind september van de persen is gerold.

__________

[1] Desgevraagd verklaarde Sonja dat ze deze uitspraak deed omdat een Joodse moeder zoiets zegt tegen de kinderen als ze naar bed gaan.

__________

NASCHRIFT zondag 9 oktober:
Aan het einde van deze speciale uitzending werd tijd uitgetrokken voor de uitreiking van de SONJA BAREND AWARD. Dat laatste Engelstalige begrip voor een Nederlandse onderscheiding is volkomen absurd. Dat is niet anders dan een uiting van taalvergiftiging. 

 

Er waren uitsluitend Nederlandse journalisten genomineerd:
Twan Huys, Sven Kockelman, Matthijs van Nieuwkerk, alsmede Jeroen Pauw in combinatie met Paul Witteman.
Eerstgenoemde kreeg de meeste stemmen van een speciaal voor deze gelegenheid benoemde commissie van zestig vakjournalisten. Op alle genomineerden was gestemd.

Helaas liet ook Twan Huys bij deze gelegenheid horen dat hij nog steeds niet beseft dat het begrip aantal een enkelvoud is, en volgde hij de volstrekt onaanvaardbare trend, zo'n singularis in het bijbehorende gezegde te koppelen aan een meervoudsvorm. Een ziekte die in alle geledingen van de maatschappij heerst; helaas ook steeds meer binnen de media. En dat woord is een meervoudsvorm (van het enkelvoud medium), welke echter steeds vaker wordt vervangen door een enkelvoud in het bijbehorende gezegde. Schandelijke taaldegeneratie! 

05-09-11

Twee kanten van dezelfde medaille: Jekyll and Hyde in documentaire van Artem Demenok; deze week tweemaal op Arte-tv te zien

Arte-televisie heeft op maandag 5 september een documentaite op het programma staan met de titel Jekyll and Hyde: Das Andere in uns. Het is een documentaire uit 2007, in opdracht van de Sudwest Rundfunk gerealiseerd door Artem (zeg: Artjom) Demenok.

Het thema daarvan is goed en kwaad en dat wordt behandeld aan de hand van het verhaal The strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, gepubliceerd in 1866 [1], één der letterkundige werken van de Engelse schrijver Robert Louis Stevenson (1850-1894), die vooral roem heeft verworven, en wel over de gehele wereld, met zijn roman Treasure Island uit 1883.
Een herhaling van deze film in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 september vanaf 03:00 uur. 

__________

Afbeelding: Auteur Robert Louis Stevenson omstreeks 1888, gefotografeerd door Lloyd Osbourne [2].
__________

[1] Het lag in de bedoeling om dit verhaal ─ dat overigens ook als novelle en als korte roman wordt beschouwd ─ te publiceren in december 1885, doch toen het boek gereed was, bleken de winkels overvol te zijn met kerstartikelen. Daarom werd de publicatie ervan uitgesteld tot januari 1886.
[2] Lloyd Osbourne (1868-1947) was de stiefzoon van R.L. Stevenson. Samen hebben ze drie boeken geschreven.

08-03-11

Portret van de Vlaamse kunstenaar James Ensor, op Nederland 2 en op Holland Doc 24

James Ensor, buste te Oostende,
door  Edmond de Valériola (1877-1956).

In het drama Minetti (1977) van de in Heerlen geboren Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard (1931-1989), is de hoofdrol weggelegd voor de toen reeds klassieke acteur Bernhard Minetti (1905-1998). In zijn tekst komt de naam James Ensor (1860-1949) enige malen voor, onder meer als de protagonist in een hotel in Oostende zit te wachten op iets dat niet zal komen: een soort Godot, zeg maar. "Minetti, der sich der klassischen Literatur verweigert hat, außer dem Lear, den ich gespielt habe in der Maske von Ensor....." Die Vlaamse kunstenaar is thema van het Avro-programma Close up dat op dinsdag 8 maart, via Nederland 2, tussen 23:00 uur en 23:55 uur, in de aflevering James Ensor: Duivels die mij sarren. Deze kunstenaar heeft het nogal moeilijk gehad met het feit dat hij — al dan niet terecht — door kritiek èn publiek werd afgewezen. Dat heeft ertoe geleid dat hij is gaan schilderen in een stijl welke voor die periode volstrekt ongebruikelijk was. De keuze van zijn thema's verraadt dat hij niet bepaald sympathiek stond tegenover alles wat niet binnen zijn kader hoorde. Hoewel het geen wet van Meden en Perzen is dat zoiets gebeurt, heeft juist dat werk James Ensor roem gebracht. Een herhaling, nog deze week, zal worden vertoond door het digitale televisiekanaal Holland Doc 24, op woensdag 9 maart, tussen 23:04 uur en middernacht.

21:24 Gepost door Heinz Wallisch in Beeldende Kunsten, Televisie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-03-11

Canvas-tv vertoont driedelige documentaire over Amerika's FBI op drie avonden

De tweede, Nederlandstalige, Belgische televisiezender, Canvas, presenteert op drie avonden in de lopende week de driedelige documentairereeks FBI, over de thans honderd jaar oude Amerikaanse politie- en opsporingsdienst Federal Bureau of Investigation. Het beeld dat in de openbaarheid over deze dienst in de loop der jaren is ontstaan, is voor het grootste gedeelte door de instelling zelf gecreëerd.

Gedurende de helft van de periode waarin het instituut bestaat, werd het geleid door een uiterst dubieuze figuur: J. Edgar Hoover (1895-1972), die de indruk maakte van een perverse krankzinnige, die niet terugdeinsde voor talrijke ingrepen. Op maandag 7 maart wordt de eerste aflevering — Copyright FBI — uitgezonden tussen 23:00 uur en 23:50 uur. De tweede aflevering zal te zien zijn op dinsdag 8 maart: An American Nightmare. Daarin worden we geconfronteerd met de vraag of het instituut wel in staat is dat te doen waarvoor het in het leven is geroepen: zorgen voor de binnenlandse veiligheid van de Verenigde Staten van Amerika.

Dubieuze instelling, kwalijke directeur
J. Edgar Hoover in 1961, FBI-
directeur van 1924 tot 1972. 
Er zijn redenen om aan te nemen dat de instelling in kwestie wel eens voor het tegendeel verantwoordelijk zou kunnen zijn: het veroorzaken van binnenlandse VS-problemen in plaats van deze op te lossen. Deze keer tussen 23:00 uur en 23:55 uur.Het laatste van de drie delen wordt niet, zoals menigeen zal verwachten, op woensdag uitgezonden, maar op donderdag 10 maart, tussen 22:55 uur en 23:50 uur. dan worden de kijkers geconfronteerd met een interessant, omvangrijk aspect van het instituut: Attacking the maffia.