16-01-12

Met de huidige stand van zaken binnen de biotechnologie kan de mens voor Schepper spelen

'Horizon' is een wetenschappelijke documentaireserie van de Britse televisiezender BBC Two, die de nieuwere ontwikkelingen binnen de biotechnologie als thema heeft.
In de aflevering die op dinsdag 17 januari van dat programma wordt gepresenteerd tussen 22:30 uur en 23:30 uur onze tijd, krijgen we uitgelegd dat de biotechnologie inmiddels zover is voortgeschreden dat er uit twee verschillende dieren één nieuwe diersoort kan worden gecreëerd. Tevens is het heden ten dage mogelijk om, met behulp van machines, emoties in het menselijk brein te sturen.
Playing God luidt de titel van de aflevering in kwestie.

02-01-12

Diverse aspecten van Geloven in de serie 'Belief', deze week 's avonds op BBC Radio 3

Gedurende de vijf werkdagen van de week van maandag 2 tot en met vrijdag 6 januari wordt door de Britse cultuurzender een programma van een half uur uitgezonden onder de titel Belief.

Op maandag 2 januari kunt u in genoemde dertig minuten luisteren naar een interview met Rupert Sheldraka (geboren 1942) over de relatie tussen wetenschap en religie. (Uitzending is tussen 22:30 uur en 23:00 uur.)

De Brits-Iranese komiek en acteur Omid Djalili (geboren 1965) geeft op dinsdag 3 januari een interview over het geloof. (Uitzending tussen 22:30 uur en 23:00 uur onze tijd.)

Op woensdag 4 januari wordt opnieuw een interview uitgezonden: deze keer met romancière en dramaschrijfster Stella Duffy (geboren 1963 te Londen) over haar katholieke jeugd in Nieuw-Zeeland, alsmede over haar bekering tot het boeddhisme.(Uitzending tussen 23:00 uur en 23:30 uur onze tijd.)

Choreograaf Akram Khan spreekt op donderdag 5 januari over de invloed van zijn moslim-opvoeding op zijn werk. (Uitzending tussen 22:30 uur en 23:00 uur.)

De serie wordt op vrijdag 6 januari afgesloten door een interview met biochemicus Denis Alexander, over de relatie tussen zijn christelijke geloof en de wetenschap.
(Uitzending tussen 22:15 uur en 22:45 uur.)

Afbeeldingen
1. Celbioloog Rupert Sheldraka.
2. Schrijfster Stella Duffy.
3. Choreograaf Akram Khan.

27-12-11

In 1822 werd op 27 december de latere bacterioog Louis Pasteur in het Franse Dole geboren

Terugblik
Op 27 december, maar dan honderd negenentachtig jaar geleden werd in de Franse plaats Dole de later internationaal zo beroemde chemicus en bacterioloog Louis Pasteur geboren. Hij heeft spectaculaire ontdekkingen gedaan in zijn strijd tegen besmettingen en infecties. Zo ontwikkelde hij het proces der pasteurisatie. Tevens 
staat hij ervoor bekend dat hij een vaccin tegen hondsdolheid (rabies) heeft ontwikkeld.

Louis Pasteur overleed op 28 september 1895 te Saint-Cloud.

 

__________

Afbeelding: Louis Pasteur; detail van een foto uit 1878, genomen door de fameuze Gaspard-Félix de Tournachon (1820-1910).

28-11-11

Nederland 2-tv en Holland Doc 24 presenteren IKON-Doc-aflevering over hiv-besmetting in Rusland anno nu

In Rusland groeit de laatste tijd de hiv-besmetting het snel van de hele wereld. Op dit moment zijn meer dan een miljoen mensen hiv-positief, de meesten van hen zijn jonger dan vijfendertig jaar. Er zijn bij lange na niet voldoende medicijnen beschikbaar om die ziekte ook maar enigszins adequaat te kunnen indammen. En ─ wie zal het verbazen, in aanmerking nemende de fascistoïde mentaliteit in regeringskringen van Rusland ─ de overheid doet daar helemaal niet aan voorlichting. Veel erger nog: besmette druggebruikers worden gecriminialiseerd

De Russische Sasja, protagoniste in de IKON-Doc-
aflevering van Jan Jaap Kuiper over hiv in Rusland.

Filmer Jan Jaap Kuiper volgt een zwangere vrouw genaamd Sasja, die hiv-positief is, niet alleen tijdens die zwangerschap maar ook nog na de geboorte van haar kind, dat ze moet verzorgen en tegelijkertijd, samen met lotgenoten, wil vechten voor een beter leven.

Deze film wordt op maandag 28 november als IKON-Doku via Nederland 2 uitgezonden, tussen 22:55 uur en 23:55 uur.
Herhalingen zijn nog deze week te zien op het digitale dag-en-nacht tv-kanaal Holland Doc 24: eerst op dinsdag 29 november, tussen 20:08 uur en 21:00 uur, en tevens op donderdag 1 december, tussen 18:16 uur en 19:08 uur.
Voor eventuele extra herhalingen, overdag en in de nachtelijke uren, zij hier verwezen naar de Programmagegevens van de digitale zender in kwestie.


07-11-11

Nederland 2-tv zendt nieuwe aflevering van 'Labyrint' uit met daarin onderzoek naar orgasme bij de vrouw door Canadese wetenschapper

Jim Pfaus van de Concordia

University, British Columbia,

Canada, onderzoekt het orgasme

bij de vrouw. Resultaten in NTR/

VPRO's programma Labyrint.

De Canadese neurowetenschapper Jim Pfaus ─ van de Canadese Concordia University) beweert dat de bij een relatie betrokken vrouw ─ evenals haar seksegenoten ─ evenveel zin hebben in geslachtsgemeenschap als mannen. Blijkt dat ze niet wil(len), dan moet de oorzaak daarvoor worden gezocht bij de man. Dat lijkt een tamelijk gemakkelijke conclusie, die dan eerst maar eens nader moet worden onderzocht.

In de programmareeks Labyrint van de NTR/VPRO ─ te zien op tv en te beluisteren via de radio ─ waarvan op maandag 7 november een nieuwe aflevering zal worden uitgezonden via Nederland 2, tussen 20:55 uur en 22:00 uur, wordt ─ onder de titel Masturberen voor de wetenschap ─ nader ingegaan op de door Jim Pfaus aangehaalde thematiek. Als je de titel over zelfbevrediging bij de vrouw leest, denk je toch niet in eerste instantie aan het orgasme bij de vrouw in combinatie met een man.

Het orgasme van de vrouw is een thema dat een eeuw geleden ook al werd bestudeerd door onder anderen de vader van de psychoanalyse, Sigmund Freud (1856-1939), die na intensieve bestudering tot conclusies is gekomen met betrekking tot het vaginaal en clitoraal orgasme van de vrouw, welke al geruime tijd niet meer houdbaar zijn. Maar . . . zou de man langer hebben geleefd, dan zou hij het thema wel aan nadere beschouwing hebben onderworpen. Na zijn eerste Driftleer zijn er immers ook nog twee gekomen met aangepaste inzichten.

Laten we eerst maar eens horen en zien wat die Canadees aan bevrijdende elementen heeft gevonden, welke de moeite waard zijn om met ons, geïnteresseerden in het thema, te delen.

Wellicht dat Jim Pfaus in een vervolgonderzoek eens bekijkt hoe het komt dat mannen, die in principe even vaak gemeenschap wensen als vrouwen ─ en misschien zijdelings meteen even hoe dat zit in man/man en vrouw/Vrouw-relaties ─, in bepaalde constellaties evenmin willen. Dan komt hij, als hij zijn werk goed doet, tot de conclusie dat dat dan eveneens aan de partner, meestentijds van de vrouwelijke kunne, ligt.

 


02-02-11

De toestand van de oceaanbodem ontleed in ZDF-documentaire op dinsdag 2 februari

ZDF-wetenschapper Harald Lesch.

Hoewel de meer dan onuitstaanbare Harald Lesch — wat heeft die man het extreem met zichzelf getroffen — het programma in kwestie 'presenteert', moeten we, vanwege het belang van het thema, u hier en nu toch even wijzen op een nieuwe aflevering van de programmareeks Abenteuer Forschung — een serie wetenschappenlijke documentaires —, getiteld Mythen, Monster, Weltrekorde: Geheimnisvolle Tiefsee.
De wetenschap heeft er veel belang bij om een zo compleet en nauwkeurig beeld te krijgen van het landschap  en het leven op de oceaanbodem. De hulpmiddelen die de wetenschap ter beschikking staan om die wens in de werkelijkheid om te zetten, zijn sonar, satellieten, speciale duikboten, robots en computers.
Deze aflevering zal worden uitgezonden door het ZDF, het tweede Duitse publieke televisienet, op woensdag 2 februari tussen 22:15 uur en 22:45 uur. In het Nachtprogramm — officieel is het dan donderdag — van die zender zal de uitzending worden herhaald.


 

12-01-11

De vele aspecten van het menselijk brein in kaart gebracht — 1: Emoties

 

Gedurende de komende weken zullen op deze site in diverse korte bijdragen, of langere artikelen, over boeken, gebeurtenissen of simpele verwijzingen naar radio- dan wel televisie-uitzendingen, worden opgenomen welke te maken hebben met steeds enkele van de vele aspecten van het menselijk brein.
 

BBC-presentator Michael Mosley brengt u in contact met allerlei aspecten van
het menselijk brein in de documentairereeks The brain: a secret history.

 

De Britse televisiezender BBC Four zendt een documentaireserie uit over talrijke elementen van de wijze waarop ons menselijk brein functioneert en welke deelaspecten daarvan aan een nader onderzoek zullen worden onderworpen.
Michael Mosley presenteert in ieder geval de aflevering van donderdag 13 januari, welke tussen 22:00 uur en 23:00 uur zal worden uitgezonden: The brain: a secret history. Daarin gaat het om Emotions. Michael Mosley onderzoekt hoe en waarom wetenschappers het er zo moeilijk mee hebben gehad te begrijpen hoe die complexe, en diep ingrijpende, aspecten van ons brein functioneren.

23-12-10

Thomas Mann las op 23 december 1951 in 'The Universe and Dr. Einstein'

 

Op 23 december 1951 schrijft Thomas Mann in zijn Tagebuch dat hij de tijd onzeker vond, in elk opzicht. Ook meldde hij die dag niets anders te schrijven dan brieven; één daarvan dicteerde hij aan zijn echtgenote Katia; de inhoud ervan was een dankbetuiging voor het materiaal dat hem was toegezonden over de opvoering van de drama-versie van Buddenbrooks, in et Scottish Educational Center. [1]

Schrijven aan een van de vele eigen teksten schoot er op 23 december van dat jaar derhalve bij in; lezen daarentegen deed de woordgierige man wel: het boek The Universe and Dr. Einstein van Lincoln Barnett [2], waarin hij drie dagen tevoren ook al had gelezen. Voor de rest bestaan de aantekeningen van die dagvooral uit bespiegelen over zijn en niet zijn, waarmee volgens deze Nobelprijswinnaar ook ruimte en tijd ophielden.

__________

[1] Zie in verband met herhalingen van de laatste verfilming van Buddenbrooks ons artikel op de fin de siècle website All art is quite useless van heden.

[2] Lincoln Barnett: The Universe and Dr. Einstein, is voor het eerst verschenen in 1948, twee jaar later als revised edition met een Voorwoord van Albert Einstein. In 1952 is het boek tevens als paperback op de markt gekomen in de reeks Mentor Books van de New American Library.

 

24-11-10

IJsbergen als eventueel onderdeel van de drinkwatervoorziening

 

 

In de reeks Abenteuer Wissen — een wetenschappelijk televisieprogramma van het tweede  publieke Duitse televisienet (ZDF) — wordt op woensdag 24 november — 's avonds tussen 22:30 uur en 23:00 uur — de aflevering Eisberge — der Traum vom unerschöpflichen Trinkwasser uitgezonden. Dat betreft een documentaire over de pogingen die door wetenschappers worden ondernomen om smeltend poolijs te kunnen gebruiken als drinkwater.

Het ligt voor de hand dat zo'n enorme hoeveelheid — geleidelijk beschikbaar komend — wordt gezien als en eventuele bron die goed zou kunnen worden aangewend als basis ten faveure van de drinkwatervoorziening van mensen en eventueel eveneens voor de dieren. Zeker is dat het geval in het kader van steeds groeiende inzichten ten aanzien van kringloop en hergebruik.

Op de bijgevoegde foto is heel goed te zien wat wordt bedoeld met het topje van de ijsberg. Onder water bevindt zich een veelvoud van de omvang van het fenomeen dan boven het wateroppervlak te zien is. 


 

09:34 Gepost door Heinz Wallisch in Documentaire(s), Televisie, Wetenschappen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: drinkwater, experiment, ijsberg |  Facebook |

23-11-10

Nederland 2-tv met nieuwe aflevering van 'Labyrith' over onopgemerkte levensvormen

 

Het populair-wetenschappelijke televisieprogramma met de benaming Labyrinth, dat via Nederland 2 wordt uitgezonden als coproductie van NTR/VPRO, werpt vragen op die door anderen worden genegeerd. Juist die benadering levert verrassend nieuwe dan wel geheel veranderende inzichten op en prikkelt tot verder denken.
De aflevering van dinsdag 23 november heet Zoeken naar leven. Daarin worden we geconfronteerd met het feit dat er zich tal van levensvormen onder ons bevinden die we weliswaar met het blote oog niet kunnen waarnemen, doch dat is, uiteraard geen garantie voor de eventuele onbestaanbaarheid.
Enerzijds richten wetenschappers zich al decennia lang op de ontdekking van enigerlei vorm van leven op ver van ons verwijderde planeten in de kosmos, maar het is en blijft vooralsnog de vraag realiseren we ons de eigen reactie op een voor ons vreemde levensvorm die aanwezig zou kunnen zijn?
Een Amerikaanse wetenschapster is druk bezig met onderzoek waarvan ze de hoop heeft dat het zal worden bekroond met onomstotelijke bewijsen dat er inderdaad vreemde vormen van levem op Aarde bestaan.
De aflevering wordt gepresenteerd door Eric Arends. Uitzending is tussen 21:20 uur en 22:00 uur.


 

Nederland 2-tv met nieuwe aflevering van 'Labyrith' over onopgemerkte levensvormen

 

Het populair-wetenschappelijke televisieprogramma met de benaming Labyrinth, dat via Nederland 2 wordt uitgezonden als coproductie van NTR/VPRO, werpt vragen op die door anderen worden genegeerd. Juist die benadering levert verrassend nieuwe dan wel geheel veranderende inzichten op en prikkelt tot verder denken.
De aflevering van dinsdag 23 november heet Zoeken naar leven. Daarin worden we geconfronteerd met het feit dat er zich tal van levensvormen onder ons bevinden die we weliswaar met het blote oog niet kunnen waarnemen, doch dat is, uiteraard geen garantie voor de eventuele onbestaanbaarheid.
Enerzijds richten wetenschappers zich al decennia lang op de ontdekking van enigerlei vorm van leven op ver van ons verwijderde planeten in de kosmos, maar het is en blijft vooralsnog de vraag realiseren we ons de eigen reactie op een voor ons vreemde levensvorm die aanwezig zou kunnen zijn?
Een Amerikaanse wetenschapster is druk bezig met onderzoek waarvan ze de hoop heeft dat het zal worden bekroond met onomstotelijke bewijsen dat er inderdaad vreemde vormen van levem op Aarde bestaan.
De aflevering wordt gepresenteerd door Eric Arends. Uitzending is tussen 21:20 uur en 22:00 uur.


 

19-10-10

In het Land van de Rijzende Zon bestond al vanaf 1932 een legereenheid voor bacteriologische oorlogsvoering

 

Bacteriologische oorlogsvoering in Japan werd voorbereid om zo nodig te kunnen worden gerealiseerd met behulp van een speciale legereenheid. Reeds sedert 1932 bestaat in Japan een speciale, zeer geheime legerafdeling met de benaming 731, welke was gespecialiseerd in biologische oorlogsvoering.
Serge Viallet heeft over deze legereenheid een documentaire vervaardigd waarin de feiten met betrekking tot deze duistere bladzijden uit de historie van het Land van de Rijzende Zon op een rij worden gezet. De documentaire is getiteld Kizu, the untold story of unit 731

Het tweede Belgische, Nederlandstalige televisienet Canvas zendt de film uit op woensdag 20 oktober vanaf 23:30 uur tot in de nacht van donderdag 21 oktober, om 00:25 uur.

 

14-10-10

'Wildcard' op Canvas-tv met vijf afleveringen over bezoek Ramsey Nasr aan Myanmar

 

Militaire dictatuur

Terwijl in Nederland via de televisie in de ogenblikken voor reclame aandacht wordt gevraagd en om hulp wordt gevraagd voor de (in tal van opzichten) arme bevolking van Myanmar, bestaat voor eventuele twijfelaars over de ware situatie in dat land de mogelijkheid om zich te laten informeren via vijf afleveringen in de reeks Wildcard, die alle over dat land gaan.
Het tweede, Belgische, Nederandstalige televisienet Canvas vertoont al die vijf afleveringen, te beginnen deze donderdag.

Ramsey Nasr in 2005.

Daarin zien we lettergoochelaar Ramsey Nasr, schrijver, acteur en Dichter des Vaderlands — samen met een groep studenten geneeskunde van de Universiteit Antwerpen in 2008 vertrekken naar het verre land Myanmar, dat door militairen wordt geregeerd.


Dilemma

Nadat de studenten al vijf jaar theorie achter de rug hebben, kregen ze in dat verre land de gelegenheid om daar hun eerste stage te realiseren. Wat de deelnemers aan deze expeditie heel erg heeft verbaasd, is dat ze toestemming hebben gekregen om te filmen op plaatsen waar nog nooit enige pers een voet mocht zetten.
De dichter — die al eens eerder een verre reis heeft gemaakt met als doel er een televisieprogramma over te maken — heeft een dagboek bijgehouden, waaruit kan worden opgemaakt dat hij daar wed geconfronteerd meteen aloud dilemma: hoe moest er worden geholpen tijdens een internationale boycot.

De uitzending van al die afleveringen is op België Twee (Canvas), de eerste kunt u zien op donderdag 14 oktober, tussen 20:40 uur en 21:15 uur.

29-09-10

Tal van gevaren bedreigen het Bodenmeer. Te zien in 'Abenteuer Wissen' van het ZDF

 

De wetenschappelijke documentaireserie Abenteuer Wissen dat door het tweede publieke Duitse televisienet wordt uitgezonden, presenteert op woensdag 29 september een nieuwe aflevering, tussen 22:15 uur ee 22:45 uur. De titel van de nieuwste bijdrage in de reeks is getiteld Der Bodensee — Geht die Natur baden?Deze fraaie, dubbelzinnige titel dekt als vlag de lading van de film. Daarin komen in ieder gevak prangende vragen aan de orde, zoals: "Wat is het effect dat de opwarming van de aarde heeft voor het belangrijkste reservoir dat Europa voor drinkwater kent: het Bodenmeer.
Niet alleen een reservoir voor water dat kan worden geconsumeerd, vormt deze Bodensee, maar tegelijkertijd geldt het als belangrijke bron van leven voor planten en dieren. En dan mogen we dit meer als trekpleister voor toeristen niet vergeten, en datzelfde geldt voor de beoefenaars van watersport. 
En denken we wel aan alle producten die als gevolg van het bestaan van dit meer, kunnen worden verbouwd en van de hoogst denkbare kwaliteit blijken te zijn?
Het water van de Bodensee is vandaag de dag zo zuiver dat het in fysicaal-chemisch opzicht al voldoet aan de strenge eisen die voor drinkwater gelden. Voor de mensen in een groot deel van Duitsland, tot en met Stuttgart is dit meer echter van doorslaggevende betekenis voor de drinkwater-verzorging. In totaal voor vier miljoen Bundesbürger. Wat daarvoor allemaal nodig was, kunnen we onder meer zien in de documentaire, die in de nacht op donderdag 30 september zal worden herhaald tussen 03:20 uur en 03:50 uur.

__________

Afbeelding: Der Bodensee. (Foto: ZDF).


11-09-10

Iain Stewart laat zien hoe de aarde de ontwikkeling van de mensheid heeft bepaald

 

Zondag 12 september wordt in het populair-wetenschappelijke programma Focus via Nederland 2-tv de eerste aflevering van in totaal vijf uitgezonden van de reeks How earth makes us, een BBC-serie van geoloog Iain Stewart. Hij doet onderzoek in verband met de vraag hoe de aarde de geschiedenis van de mensheid heeft bepaald. Het zijn de elementen vuur, water, wind en aarde die ervoor hebben gezorgd dat de mens er, in principe, vanaf de oertijd in is kunnen slagen zich te handhaven en vervolgens zich te ontwikkelen.
De eerste aflevering, Aarde, gaat over aardbevingen en uitbarstingen van vulkanen — momenteel weer zeer actueel —, bergen en grotten, en welke rol deze hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mensheid.

NTR zendt deze en de volgende afleveringen uit op de vroege zondagavond. Deze eerste aflevering is op genoemde zender te zien tussen 18:25 uur en 19:20 uur.

__________

Afbeelding: professor Iain Stewart.

25-08-10

De Afsluitdijk in de televisiereeks Andere tijden op Geschiedenis 24-tv

Het is alweer bijna acht decennia geleden dat de Afsluitdijk werd voltooid. De bouw nam zes jaar in beslag; in 1932 werd deze afgerond. De belangrijkste reden voor de constructie lag in de overstroming van 1916 waardoor grote delen van Noord-Holland onder water waren komen te staan. Maar er bestond nog een niet onbelangrijke, tweede 'programma' onder het oppervlak: een pr-stunt die internationaal gezien, Nederland weer eens 'op de kaart' moest zetten.

In 2007 werd een reportage over dit waterbouwkundige en verkeerstechnische kunstwerk gemaakt voor het programma Andere tijden van VPRO/NPS. Deze week wordt die reportage herhaald op het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24. Eerst op woensdag 25 augustus, tussen 19:17 uur en 19:44 uur, en dan nog op donderdag 26 augustus, tussen 20:00 uur en 20:30 uur.
__________
Afbeelding: De Afsluitdijk aan Noord-Hollandse kant met het standbeeld van ir. Lely.

13-08-10

Vrijdag de Dertiende — Ongeloofwardig Bijgeloof


Angsten en Beven
In onze tijd van Verlichting vol met alle (on)mogelijke Informatie, waarover men via alle denkbare kanalen kan beschikken, bestaat nog steeds het Bijgeloof ten aanzien van het Getal Dertien, dat ongeluk zal brengen. Zo bestaan er in tal van kantoorgebouwen en hotels geen kamers met het nummer 13, aangezien toch niemand zich daar wil ophouden, aangezien men zo is bevooroordeeld door middel van allerlei bakersprookjes die in de jonge jaren van al degenen die er nog steeds onder te lijden hebben, dat er een permanente leegstand zou heersen in dergelijke vertrekken of op zulke verdiepingen. Zelf kreeg ik ooit de vraag of ik, als bewoner van een huis met het nummer 11, wel besefte dat ik heel snel een bepaalde naam zou krijgen. Dat dit inderdaad is gebeurd, doet mij helemaal niets, evenmin als het feit dat — uit de aard der zaak — mijn buren het huisnummer 13 (moeten) dragen. Doch niets van het één en/of het ander heeft ook maar de geringste gevolgen met zich meegebracht welke zo veelvuldig worden verwacht. In angstige spanning ook nog.

Wetenschaps-clip
In het programma Wissen vor Acht van het eerste Duitse publieke televisienet ARD/Das Erste, een 'Wissenschaftsclip' die elke gewone dinsdag tot en met vrijdag, 's avonds vanaf 19:45 uur,
waarin de wereld in 145 seconden wordt verklaard door Ranga Yogeshwar, wiens wijze van verklaren je doorgaans na elf seconden al zodanig op de zenuwen gaat dat je onmiddellijk gaat geloven dat het getal 13 ongeluk brengt.
Deze wetenschapsjournalist in beelden wilde ons informeren over de oorsprong van die menselijke afkeer jegens 13. Hij legde de oorsprong bij het voorafgaande getal 12: het dozijn. Immers, twaalf was zo veelzijdig: het getal biedt ons tweemaal zes, driemaal vier, viermaal drie en zesmaal twee; dan zijn er nog eens twaalf maanden, twaalf sterrenbeelden en twaalf apostelen, alsmede twaalf halve tonen in een octaaf.

De vlag van de Europese Unie vertoont — ondanks het feit dat het aantal leden veel groter is — in een cirkel, die kennelijk zo vicieus is dat deze niet meer kan worden doorbroken, twaalf sterren, en dat is een soort standaard van de perfecte ordening.
Een aardige gedachte terzijde: telt u het 'gekkengetal' 11 en het 'ongeluksgetal' 13 op, en u bent in een verdubbelde sfeer van het grandioze, want 24 is immers twee maal twaalf. Tweemaal negatief is positief, een wiskundige stelregel, die in deze context niet mooier kan worden geadstrueerd.

Weerstand tegen perfectie
Volgens Ranga Yogeshwar is het getal 13 in die context een verrader, die tegen de perfecte ordening in opstand komt, en dat zonder succes. Zelfs in de tijd dat het sprookje Doornroosje werd geconcipieerd, wist men al beter, en men zou maar bij Leonardo da Vinci hoeven zoeken om bevestiging te vinden.
En als het getal dertien wordt gekoppeld met een vrijdag, wordt er door die combinatie alleen al zoveel narigheid voorspeld dat eigenlijk iedereen zo'n etmaal een soort winterslaap moet houden, zelfs bij een buiten- of binnentemperatuur van 36° Celsius. Kan het nog erger?
Nog een geluk dat dergelijke overwegingen geen opgeld (hoeven te) doen voor al degenen die zich niet door (bij)geloof, vooroordeel en aanverwants uit de sfeer van het nonsensicale en gebrek aan rationeel inzicht in de luren laten leggen.
Dertien heeft menigeen in de loop der tijden danig een priemend gevoel van onrust gegeven, doch dertien is niets minder en niets meer dan een Priemgetal. Waarvan akte.

 

06-08-10

Vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid blijken terecht 'in blijde verwachting'

In het programma Max Geheugentrainer van OMROEP MAX dat op werkdagen 's ochtends, direct na het Journaal van half tien, via Nederland 1 wordt uitgezonden, komt een vast onderdeel voor — Stap 3: Kennis van het Brein —waarin één van de aan de zender (min of meer) verbonden wetenschappers die zich intensief bezighouden met de functie van onze hersenen — hetgeen er noodgedwongen toe leidt dat ook wel eens het veelal in minder volume voorkomende fenomeen hersens aan de orde komt —, iets uitlegt dat voor alle kijkers en luisteraars interessant kan zijn. In de aflevering die hedenochtend naar u onderweg was naar u thuis, was dat het verschijnsel zwangerschapsmisselijkheid, dat bij drie kwart van de vrouwen 'in blijde verwachting' blijkt voor te komen.
Met op de achtergrond een rijk geornamenteerd draaiorgel — met daarop een in rode 'positiekleding' gestileerde vrouwenfiguur — legde wetenschapsjournalist Mark Mieras (geb. 1962) uit dat dit fenomeen door Canadese wetenschappers nader is onderzocht en dat de uitkomsten aanleiding geven tot dat blijde element in die verwachting: het is een voorbode van de geboorte van een intelligent kind.

05-08-10

Japanse Edison anno nu, doctor Yoshiro Nakamatsu, vrijdagavond in 'Terzake' van Canvas-televisie


Wereldkampioen Patenten
De Japanse uitvinder Yoshiro Nakamatsu (geboren in 1928), in de wandelgangen beter bekend als doctor Nakamatsu heeft in zijn geboorteland Japan een heel bijzonder status, die hij te danken heeft aan de ruim drieduizend patenten die op zijn naam staan, waarmee hij in die sfeer wereldrecordhouder is. Zelfs Edison laat hij daarmee ver achter zich laat: die bezet een derde plaats met bijna elfhonderd patenten. Sommige daarvan hebben weliswaar hun functie wereldwijd min of meer gehad, doch hebben zij wel degelijk een zeer vooraanstaande rol gespeeld in de ontwikkeling van datgene waarvoor ze waren bedoeld. Andere van zijn uitvindingen kunnen nog steeds blijvend van groot nut zijn, zoals het door Nakamatsu geconstrueerde bed dat — mits voor het doel van slapen gebruikt — ervoor zorgt dat men na vier uur nachtrust verkwikt en uitgeslapen is. De man heeft in zijn jonge jaren het uitvinderspad betreden met een pompje voor sojasaus, speciaal bedoeld voor zijn moeder.


Canvas-docu in Terzake
Canvas-televisie, de tweede Nederlandstalige Belgische kijk- en luister-zender, biedt op vrijdag 6 augustus — tussen 20:00 uur en 20:45 uur — in het programma Terzake een portret met humoristische elementen over deze vreemde vogel, die tegelijkertijd een witte raaf blijkt te zijn. De man is alleen al door zijn opvallende gewoontes een uitzonderlijk wezen. Zo heeft de man een aparte relatie met fotocamera's: die gebruikt hij weliswaar ook gewoon om dingen 'op de gevoelige plaat vast te leggen', zoals al zijn maaltijden, met het doel het evenwicht in zijn voeding te controleren. Daarnaast verzamelt hij fototoestellen, maar alleen als ze een onmiskenbaar eigen geur bezitten. De bijzondere positie die dotor Nakamatsu in Japan geniet — en als je beseft dat hij tevens de uitvinder is van de compact disc en van de dvd, verbaast je dat zeker niet — biedt hem ruimschoots de gelegenheid om voor een pittig honorarium spreekbeurten te verzorgen.

 

03-08-10

Digitaal kanaal Geschiedenis 24 herhaalt Noorderlicht-docu uit 2001: 'Groene leugens'


Philip Stott versus milieubeweging
In de nacht van dinsdag 3 augustus op woensdag 4 augustus wordt, op het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24, een VPRO-reportage uit de serie Noorderlicht uit 2001 herhaald, welke de titel draagt:
Groene leugens.
De Britse geo-ecoloog was in die periode niet alleen hoogleraar biogeografie en ecologie aan de Universiteit van Londen, hij was tevens hoofdredacteur (1987-2004) hoofdredacteur van het tijdschrift
Biogeography. In die laatstgenoemde, journalisitieke functie heeft Philip Stott de milieubeweging enorm tegen zich in het harnas gejaagd door deze te beschuldigen van misbruik van de wetenschap, en zo allerlei onwaarheden ten beste te geven — en deze consequent overeind te houden — met betrekking tot het tropisch regenwoud.
De aflevering van de serie Noorderlicht zal worden uitgezonden tussen 00:00 uur en 00:30 uur. Een herhaling is voorzien tijdens de avond van woensdag 4 augustus, tussen 20:00 uur en 20:30 uur.

 

14-07-10

Harald Lesch zoekt naar het zesde zintuig in wetenschappelijke ZDF-documentaire


(Para)normaal?
Van het wetenschappelijke programma Abenteuer Forschung dat door het tweede Duitse publieke televisienet wordt verzorgd, zal op woensdag 14 juli een nieuwe aflevering worden gepresenteerd.

De documentaire die dan tussen 22:15 uur en 22:45 uur zal worden uitgezonden, draagt de titel Geheime Botschaften — Der Code des Übersinnlichen. Daarin begeleidt Harald Lesch de kijkers op een zoektocht naar het zesde zintuig.

Ervan uitgaande — althans, at doet de auteur van deze bijdrage — dat, zeker in de loop van de twintigste eeuw, ruimschoots is bewezen dat er iets bestaat dat met het begrip zesde zintuig kan worden aangeduid, blijft het — onder alle omstandigheden — oppassen met betrekking tot allerlei dubieuze praktijken, die u onder het mom van seriositeit worden voorgeschoteld. E of dat nu gaat om de misselijk makende presentatie op het huiskamerscherm door wezens die voortdurend solliciteren op een wijze die men wellicht in een kitschbordeel zou verwachten, en zeker niet in een serieus programma. En precies daarover gaat het: wat u in Nederland op de buis te zien krijgt, is — alleen door de wijze waarop met de talrijke deelaspecten van het geheel wordt omgegeaan — in het gunstigste geval lachwekkend treurig, doch dat gunstige geval zal zich vast nooit werkelijk voordoen.


Waarschuwing

Hopelijk laat wetenschapper Harald Lesch niet na om — bij alle positiefs dat hij te melden heeft — te waarschuwen tegen al die blatende gakkergeitjes die de kijkers alleen maar willen laten winkelen, en dat kost — in de bewuste context — altijd geld, teveel geld, omdat elke cent teveel is voor zulk ziekelijke geraaskal van tuig dat zin heeft in geld.
In het nachtprogramma van het ZDF dat van woensdag 14 op donderdag 15 juli zal worden uitgezonden, kunt u eventueel kijken naar een herhaling van deze documentaire.

____________

Afbeeldingen

1. Prof. Dr. Harald Lesch.

2. Gevaren loeren overal.

 

10-06-10

BBC Two: The culture show van donderdag 10 juni over de relatie tussen wetenschap en kunst


In het cultureel magazine The culture show van de Britse zender BBC Two Television staat de aflevering, die op donderdag 10 juni, 's avonds tussen 20:00 uur en 21:00 uur onze tijd zal worden uitgezonden, in het teken van de relatie tussen wetenschap en kunst.

In dat uur onderzoekt Andrew Graham-Dixon onder meer vervalste schilderijen en gaat hij voorts op zoek naar vermiste kunstwerken. Michael Smith bezoekt de bizarre tentoonstelling Skin van de Wellcome Collections, en ten slotte voert filmcriticus Mark Kermode een gesprek met de wiskundige Marcus du Sautoy — gespecialiseerd in getallentheorie, maar eveneens een groot filmliefhebber — over de functie van wetenschap in de filmindustrie en over het voorkomen van wetenschap in films.

__________

Afbeelding: Wiskundige Marcus du Sautoy.

 

11-05-10

De wortel van het kwaad — documentair tweeluik van de Humanistische Omroep op Nederland 2


God als misvatting
De Humanistische Omroep zendt in twee afleveringen het programma 
De wortel van het kwaad uit, over auteur en wetenschapper Richard Dawkins, die in deze documentaire reportage de confrontatie aangaat met gelovigen van verschillende achtergronden en dito religieuze richtingen. Daarmee hoopt hij aan te tonen dat het godsgeloof de wortel van het kwaad is, simpelweg omdat God als misvatting heerst. Die Nederlandse boektitel uit 2006 — een vertaling van Richard Dawkins' boek The God Delusion — is tevens de titel van de eerste  aflevering van het tweeluik dat op twee achtereenvolgende dinsdagen zal worden uitgezonden.


Darwin-adept

De eerste aflevering heeft een omvang van ongeveer zo'n drie kwartier, en is te zien via Nederland 2, beginnend op dinsdag 11 mei om 23:25 uur, en eindigend — althans volgens het schema — in de vroege nacht van dinsdag op woensdag 12 mei.
Daarin maakt Richard Dawkins — als onvoorwaardelijk bewonderaar van Charles Darwin — duidelijk hoe verbijsterd hij is dat de evolutieleer steeds meer wordt beschouwd als gelijkwaardig aan het — uitzonderlijk naïeve, en daardoor volstrekt ongeloofwaardige scheppingsverhaal zoals 'de ware gelovigen' het nog als gesneden koek slikken. 

Richard Dawkins maakt zich — begrijpelijkerwijs en terecht — boos over de, onder veel meer, onrechtvaardige, rancuneuze en racistische God van het Oude Testament tegenover de volkomen dwaze — en op z'n zachtst gezegd totaal wereldvreemde — leer der verzoening in het tweede deel van de oudste anthologie der westerse wereld, bekend bij velen — vooral bij exegeten, gelovigen en literatuurhistorici — als de Gantsche Heilige Schrift: Biblia [1].


Geen empathie
In een artikel als voor beschouwing op de film — verschenen in de VPRO-Gids van de thans lopendeweek — schrijft Sietse Meijer dat Dawkins voornamelijk voor eigen parochie preekt, en daarnaast niet echt moeite doet om een verklaring te vinden voor de — ook heden ten dage nog altijd onstuitbare hang naar religie.
Sietse Meijer besluit zijn betoog met de bewering — c.q. vaststelling — dat Richard Dawkins zich moeilijk kan inleven in degenen voor wie religie "een diepere betekeni heeft, troost biedt of om een andere reden belangrijk is." Als laatste zin staat daar: "Hij begrijpt er helemaal niets van."
Dat zal miljoenen mensen eender vergaan in de gebieden waar Dwkins' boek — al dan niet in vertaling — beschikbaar is. Dat niet begrijpen hoeft overigens niet per definitie te betekenen dat men er ook geen begrip voor heeft.


Evolutie-boek
Verleden jaar is er opnieuw een boek van Richard Dawkins verschenen, ditmaal met een inhoud die minder gaat over de God die hij als misvatting beschouwt, maar met een omvangrijke tekst waarin hij een Bewijs voor evolutie aandraagt. Het boek draagt dan ook die ondertitel, met daarboven Het grootste spektakel ter wereld. Daarin biedt Dawkins een verhandeling waarmee hij de wereld duidelijk wil maken dat de evolutieleer boven elke twijfel is verheven, en dat alle andere theorieën over ontstaan en ontwikkeling van mensen, dieren en planten als dwaalwegen kunnen — ja moeten — worden beschouwd.
Dawkins' grootste verdienste ligt beslist in de intelligente, stilistisch hoogstaande en tegelijkertijd zeer leesbare inhoud van de teksten die hij heeft geproduceerd. Hulde daarvoor.
__________

[1] Biblia is het meervoud van het Griekse woord biblion (βιβλιον), dat langzamerhand tot Bijbel (Bi-jbel, waarin de J ter versterking van de I bestond en dus als Bibel werd uitgesproken, hetgeen onder meer Groningers, Friezen en Duitsers doen).

____________

Afbeeldingen

1. Voorplat van de Nederlandse editie van God als misvatting, waarvan inmiddels een goedkope versie in paperback is verschenen.

2. Auteur en wetenschapper Richard Dawkins.

3. Voorzijde van de grote paperback met Dawkins' bewijs voor evolutie: Het grootste spektakel ter wereld.


 

10-05-10

BBC-documentaire: Hoe betrouwbaar zijn ooggetuigenverslagen?

 

Onder de titel Eyewitness vertoont BBC Two-tv, beginnend in het eerste uur van de nacht van maandag 10 mei op dinsdag 11 mei — om precies te zijn tussen 00:20 uur en 01:20 uur — een documentaire over ooggetuigenverslagen. Het uitgangspunt is de vraag hoe betrouwbaar ooggetuigenverklaringen zijn. Dit is onder meer een zeer belangrijk element geweest in het proces dat jaren geleden in Israël werd gevoerd tegen John Demjanjuk. Een getuige-deskundge uit Nederland heeft dit probleem van vervorming van de werkelijkheid in de beleving van getuigen nadrukkelijk in het middelpunt van de belangstelling geplaatst. Daarbij kan ook het tijdsverloop tussen gebeurtenis en de af te leggen verklaring een gewichtige rol spelen.
In Manchester is een experiment uitgevoerd waarbij tien mensen zijn gefilmd — zonder dat ze hiervan op de hoogte waren gesteld — terwijl ze gtuige waren van een geénsceneerde steekpartij. Als ze hun verklaring afleggen, blijkt dat ze verschillende situaties beschrijven. Dat is het empirisch verkregen bewijs voor de stelling van de Leidse professor. Dat laatste zal in den brede worden voorgelegd aan de kijkers naar deze documentaire.

06-05-10

BBC's History cold case over forensisch onderzoek naar de achtergronden van de Ipswich Man


In het populair-wetenschappelijke programma History cold case dat door de Britse televisiezender BBC Two wordt uitgezonden, wordt in de aflevering van donderdag 6 mei — tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd — aandacht besteed aan de zogeheten Ipswich Man.
In de directe omgeving van een middeleeuwse abdij in Groot-Brittannië is een skelet gevonden dat van Afrikaanse origine lijkt. Waar zijn die stoffelijke resten vandaan gekomen en wat is er met degene gebeurd die het skelet in voorafgaande gedaante is geweest?Foto: Het forensic team van Dundee University: Doctor Wolfram Meier-Augenstein, Professor Sue Black (Head of Department), Doctor Caroline Wilkinson and Doctor Xanthe Mallett.

 

05-05-10

Teleac-Labyrint op Nederland 2-tv over Vlees van de toekomst

 

In het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Labyrint dat door Teleac in samenwerking met de VPRO via Nederland 2 wordt uitgezonden, zal in de aflevering van woensdag 5 mei opnieuw een kwestie aan de orde worden gesteld die elders niet worden behandeld. Tevens onderscheidt Labyrint zich doordat het kijkers kan verrassen, nieuwe of gewijzigde inzichten voorstelt, en daarmee heel wat stof tot nadenken biedt.
Op deze woensdag wordt Labyrint uitgezonden tussen 20:50 uur en 21:30 uur. Het thema is deze keer Vlees van de toekomst. Door middel van deze aflevering wordt aandacht besteed aan het kweken van vlees zonder dat daarvoor dieren benodigd zijn. Dat zou, in tal van opzichten, een hele vooruitgang binnen de beschaving kunnen zijn.

17:19 Gepost door Heinz Wallisch in Wetenschappen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vpro, kunstvlees, teleac, labyrint, nederland 2 |  Facebook |

03-04-10

VPRO's televisiemagazine Tegenlicht van 3 april over de elektrische auto

 

Het thans lopende jaar 2010 is in tal van media inmiddels uitgeroepen tot het jaar van de elektrische auto. Het ligt derhalve voor de hand dat er televisiemagazines in binnenland en daarbuiten zullen zijn die zich in de loop van de resterende maanden van dit jaar en ongetwijfeld nog dikwijks daarna zullen bezighouden met die materie in het algemeen en met voor het fenomeen typerende aspecten in het bijzonder.VPRO's tv-magazine 
Tegenlicht zal in de aflevering die op zaterdag 3 april zal worden uitgezonden via Nederland 2 — tussen 20:55 uur en 22:00 uur — enige vragen aan de orde stellen die van wezenlijk belang zouden kunnen zijn met betrekking tot de verdere ontwikkeling van dat nieuwe voertuig.
Zo zou het wel aardig zijn om te weten wat voor een voertuig die auto precies zal worden. Daartoe hebben 
Tegenlicht-medewerkers zich nader laten informeren bij Nederandse producenten van de — ook al met een niet-Nederlandse term aangeduide — voertuigen: de electric vehicle-makers. Dezen hebben zich voorgenomen om nog in 2010 met de eerste — ongetwijfeld relatief beperkte — lichting personenauto's hun opwachting te komen maken, welke dan uiteraard zullen gelden als "van Nederlandse makelij."

Wie meer wil weten over de ontwikkeling van het Elektrisch Voertuig, zoals dit officieel wordt genoemd, kan terecht voor een uitgebreid artikel in Wikipedia.

__________

Foto: De Ellica, een Japans onderzoeksproject.

 

17:09 Gepost door Heinz Wallisch in Wetenschappen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vpro-tv, tegenlicht, reportage, elektrische automobiel |  Facebook |

10-03-10

Onderzoekers slagen er inmiddels in de weersgsteldheid te beïnvloeden. Te zien in Abenteuer Wissen via het ZDF


In de nieuwste aflevering van het ZDF-programma
 Abenteuer Wissen dat op woensdag 10 maart,'s avonds tussen 22:1t5 uur en 22:45 uur door die zender zal worden gepresenteerd, kunt u kijken naar de wetenschappelijke documentaire Die Wettermacher. Daarin worden experimenten behandeld die op tal van plekken ter aarde worden ondernomen ter beïnvloeding van het weer, zowel in de Verenigde Staten, alsook in Scandinavië en Duitsland.

Ongeveer een halve eeuw geleden werd in diverse gedrukte media gewag gemaakt van

kleine satellieten of iets van dien aard, die werden 'gelanceerd', om zo ervoor te kunnen zorgen dat een relatief groot gebied regenvrij zou blijven. Zulks gebeurde onder meer op last van de regering van de Sovjetunie om op de dag van de viering ter herdenking van de Oktoberrevolutie van 1917 op het Rode Plein te Moskou geen last van neerslag te hebben.
We zijn zeer benieuwd welke ontwikkelingen zich in die sector hebben voorgedaan. Het omgekeerde van het hierboven beschrevene kan in ieder geval wel: in Wyoming zijn onderzoekers erin geslaagd om regen 'op bestelling' te realiseren.

De documentaire wordt enkele uren later herhaald: in de nacht van woensdag op donderdag vanaf 01:55 uur.

__________

Afbeelding: Onderzoeksinstituut te Wyoming, waar men 'het kan laten regenen'.

18:44 Gepost door Heinz Wallisch in Wetenschappen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zdf- benteuer wissen, weer-constructeurs |  Facebook |

09-03-10

De wonderen van ons zonnestelsel en onjuiste informatie over het universum


Extreme locaties
Natuurkundige en hoogleraar Brian Cox gaat kijken op locaties die met het adjectief extreem in verband kunnen) worden gebracht en daar verklaart hij de kijkers — in het programma Wonders of the solar system — hoe de natuurwetten ervoor zorgen dat uitzonderlijk spectaculaire landschappen (zijn) ontstaan.
Dit programma zal worden uitgezonden op dinsdag 9 maart via BBC Two Television, tussen 20:00 uur en 21:00 uur onze tijd.Alle kennis onjuist?

Degenen die zich voor het bovenstaande interesseren en het besluit vatten de uitzending op BBC 2 te volgen, doen er verstandig aan om een uur nadat die film met Brian Cox uit is, op dezelfde zender — tussen 22:00 uur en 23:00 uur — te kijen naar een nieuwe aflevering van het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Horizon. In de documentaire van dinsdag 9 maart komt de prikkelend vraag aan de orde of alles wat we over het universum weten, onjuist is.

11:21 Gepost door Heinz Wallisch in Wetenschappen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zonnestelsel, universum |  Facebook |